Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Reinstalacija drajvera za graficke karte-Tutorijal
STRANA 1 OD 1
Miskonius Reinstalacija drajvera za graficke karte-Tutorijal 16.11.2012. 15:02 T50250

status: user
broj poruka: 4420
Posto se non stop pojavljuju teme gde se ljudi muce sa reinstalacijom drajvera resih da napravim ovu temu. Ona je kombinacija nekog mog iskustva kao i saveta koje sam video na netu. Tema nije konacna, moguce je da ima jos mesta za napredak ali ovo sto je ovde i te kako zavrsava posao a da ne s*ebete sistem.
Misa i Zeljko kad sledeceg meseca budu svratili da vide sta se ovde desava, mogli bi da stave sticky na ovu temu

Elem da krenemo:

Pre bilo cega idite na Start->Change device installation settings i chekirajte Never install driver software from Windows update, da bi se sprecila, posle deisntalacije starog drajvera, automatska instalacija novog, sto je kod Windows a po Default- namesteno (ako nista nije menjano prilikom instalacije OS). Windows drajveri i drajveri proizvodjaca umeju da prave konflikt medju sobom zato se ovo radi.

1. Pre svega deinstalirajte programe za OC graficke karte (Msi Afterburner, Trixx, Riva tuner etc), zatim deinstalirajte, ukoliko ga imate, softver za Logitech G11 tastaturu za koje se pouzdano zna da je pravio sranja u proslosti sa drajverima oba proizvodjaca. Ukoliko imate A4 tech ili razer tastaturu, nebitno koju, a samim tim i njihov softver, sigurica je da deinstalirate i njega.

2. Deinstalacija display drajvera, ovo se radi ili kroz Windows: Control Panel\Programs\Programs and Features ili kroz CCleaner http://goo.gl/oGCw1 koji je po meni bolji.
Kod AMD kartica trazite da deinstalirate `AMD Catalyst Install Manager` kao i CAP-ove (ako ih imate instalirane) a kod Nvidije `Nvidia display Drivers`.
Dok smo u kancelariji deinstalirajte sve C++ programe, (oni ce se ponovo instalirati sa novim drajverom)
Verovatno ce Windows od vas traziti da restartujete komp, uradite to i idemo dalje

3. Idite na Start->Run. kucajte: regedit.
Dupli klik `HKEY_CURRENT_USER`, pa dupli klik na Sofware i trazite i brisite sve fajlove i foldere koji imaju veze sa Ati ili Nvidijom.
Isti postupak vazi i za `HKEY_LOCAL_MACHINE`.
Vodite racuna da ne izbrisete drajvere za chipset.

4. Brisite sve Ati/Nvidia fajlove foldere koji se nalaze na C:\Program Files, zatim idite na C:\Windows i brisite sve u Temp and Prefetch folderima.

5. Start->Run: Show Hidden Files and Folders, chekirajte iste ih u folder options.
kada to uradite idite My Documents->AppData->Local i brisite Ati folder isto uradite i u My Documents->AppData->Roaming
Ispraznite Recycle Bin

6. instalirajte i pokrenite Driver Sweeper http://goo.gl/6s1T9, chekirajte display drajvere koje hocete da deinstalirate, Analyze, Clean.
Restartujte kompjuter.

7. Uradite update Windowsa: Control Panel\System and Security\Windows update\Check For update.

Pre instalacije novog drajvera vodite racuna da imate najnovije verzije DX11 http://goo.gl/XzYbS i NetFrameWork-a http://goo.gl/FVfby

U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Milos22 Re 16.11.2012. 15:08 #454445

broj poruka: 1720
Ja sve to uradim ali odem na sajt i izaberem koji hocu drajver :)

HAF 912 Plus
I5 3570k
Z77A-GD55
2x4GB DDR3 Kingston Hyperx 1600mhz
Corsair H60
Seasonic 620GM
2TB WD Green
Mushkin Chronos 180GB
GTX 580
Dell U2312hm
Cm storm recon

djokosrb Ja odem na amd sajt 16.11.2012. 15:10 #454446

broj poruka: 6876
Skinem novi,instaliram,cao :)
Ceo zivot tako,3 kompa,nikad nikakav problem nije bio,tog tipa :)

Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic

Dexter013 : ) 16.11.2012. 15:14 #454447

broj poruka: 17093
Ja sam to oduvek radio ovako i nikad problem sa drajverima za 15 godina.

1.Uninstal starih drajvera (samo iz control panela/ add remove fazon)
samo skinem display driver ostale stvari nisam dirao.
2. restart
3. instal novih drajvera
4. restart
5. radi

Nikad se nisam jebavao sa registry ili cCleaner i slicno.

Mada desavaju se problemi ljudima,
nije ovo sto je Misko napisao za bacanje.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mikishon89 Re 16.11.2012. 15:46 #454452

broj poruka: 2416
Sad si kao NIXA :))

http://www.speedtest.net/result/1805517734.png
http://www.pingtest.net/result/58304946.png
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2460287

Mikishon

Daum ... 16.11.2012. 15:51 #454455

broj poruka: 12796
Ja isto samo odem na sajt, skinem nove i pregazim stare. Nikad nijedan problem.

imarkovic >> 16.11.2012. 15:52 #454457

broj poruka: 19008
lepo je sto si napravio uputstvo.. ili filozofiju od jedne najprostije stvari na svetu

blackwolf - - - - - - 16.11.2012. 16:08 #454459

broj poruka: 1505
Mislim da je ovo stvarno nepotrebno sa današnjim drajverima a da ne pričam o tome kako sad drajveri za većinu hardware-a imaju u sebi update funkciju i sam ti javi kad izađe nanoviji drajver tako da možeš da ga skineš i instaliraš direktno iz njega ne moraš ni da ideš na sajt.
Mikishon89 Re 16.11.2012. 16:10 #454460

Ja mislim da zna i onaj najveći retard iz DMP da instalira drajver ne znam u čemu je tu problem??

Mikishon

acosuper inace ovo se moze primjenitii samo ako se mijenja karta sa nVidie na AMD i obrnuto 16.11.2012. 16:38 #454467

broj poruka: 1207
a ince gazim stare sa novim driverima i nikad problema

CPU: AMD Ahlon II 445 X3 3.1GHz Cooler Master V8
GPU: Gigabyte HD 5870 SOC Arctic Cooling Accelero Xtreme PLUS
RAM: KINGSTON 8GB (2X4GB) 1866 DDR3
MBO: ASUS Sabertooth 990FX R2.0
HDD:2x Samsung F3 Spinpoint 500GB RAID0
PSU: Cooler Master

uroshnet re 16.11.2012. 16:46 #454468

broj poruka: 1033
-unistal starih
-brisanje foldera
-restart kompa
-instal novih
-restart kompa.
ako mi se nekada javi problem onda idem u detalje i registre (kur**-palce)

ASUS M5A99X EVO
Phenom II X6 1600T @ 3,5GHz
Kingston HyperX 2x4GB @1600MHz
MSI TFIII GTX 660 2GB
CM GX550

Miskonius ... 16.11.2012. 16:48 #454470

Ne znam sto se javljaju oni koji nemaju problem ovo je za one koji ga imaju, ili ce ga imati.
ovo je najcistija deinstalacija drajvera za koju ja znam i moze se primeniti i priliskom menjanja proizvodjaca GPU-a.
Sta vam nije jasno?
Onolilke teme koje su bile na forumu (a i na mnogim drugim) oko problema sa instalacijom i ne znam ne secam se da ste se nesto javljali.
Sirom interneta (a i ovog foruma) threadovi likova koji ne mogu da instaliraju drajver (ni ovako ni onako) i sad se vi javljate da kazete da to posto se ne desava vama, to ne postoji.
Kad ocigledno uninstal ili instalacija preko postojeceg drajvera nisu imali efekta.

Mikishone

Ti mislis da si mnogo pametan sto me predis za nixom, je li?

U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.

nisavici Re: 16.11.2012. 17:53 #454474

broj poruka: 908

+1 za temu

Lepo je videti kad se covek potrudi da uradi nesto sto moze da pomogne nekom a ne samo podjebancija i
sta je bolje amd ili intel to i vrapci na grani znaju

ja licno kad menjam drajvere prvo add remove sve,pa onda iz safe moda driver sweeper,pa winToolsom ocistim registry bazu,uvek nesto ostane i tek onda nove,nikad nisam imao problema a i ne menjam ih cesto

Pozz

nemanjabg +1 16.11.2012. 18:01 #454475

broj poruka: 195
Svaka cast za temu i za trud!

pmfrulez +1 za temu 16.11.2012. 18:40 #454481

broj poruka: 997
jednom prilikom sam imao sam problem sa prelaskom od 9500 gt na 4890 ...
desavaju se takve stvari i nisu svi `PAMETNI` kao pojedini ISKOMPLEKSIRANI DUPEGLAVCI...koji na svaku temu imaju odgovor i koji poznaju ama bas sve oblasti od igle do aviona i u svakoj temi su oni najpametniji ...
postoje ljudi koji nisu poznavaoci ove oblasti ,jednostavno se bave u zivotu necim drugim a imaju zelju da nauce nesto novo pa zatraze pomoc ovde, a u isto vreme su dovoljno pametni da ne daju novac gulikozama u servisu koji jedva cekaju zrtveno jagnje da ga oderu...
smatram da je svaka tema KOJA JE EDUKATIVNA i koja moze da pomogne nekom na mestu...A OVDE JE PRAVO MESTO ZA NJU...a tuzno je kad vidim da se na forumu ovakvog tipa naleti na temu koja je puna uvreda i bolesnih stvari kao ona u kojoj je MadCatz kupio novu MSI GTX680 Lightning...kupio pa sta...kamo srece da svi imaju para da kupe tako nesto...u zdravlje da ga sluzi...

Phenom IIx4 955BE/3.8GHz
CM Hyper 612S
Asus M5A97 PRO
Sapphire HD 6870
Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB
NZXT Lexa S
Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz
Benq G2220HDA
LC Powe LC6650GP3 V2.3
http://tinyurl.com/7rgqpg9
:: www :: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
djokosrb Svaka cast za trud,tu nema dileme 16.11.2012. 18:52 #454484

broj poruka: 6876
Ali ovde je mnogo veci problem,a i uopste kad neki ima npr. amd pa predje na nvidia.A ne update drivera.

Ali u svakom slucaju,lepo od Miska.

Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic

chip treba ceniti njegov trud i dobru volju 16.11.2012. 19:17 #454490

broj poruka: 113

I svaka čast Miskonius na temeljnoj obradi problema.
Možda i nije svaki od njegovih koraka neophodan, ali potrudio se da navede svaki potencijalni probelm.
Ovaj recept ima primenu ako se prelazi sa Nvidia na ATI, znači kada se menja grafička karta, jer kao bi samo izvadili staru grafiku stavili novu i krenuli da podižete sistem na svakakve poruke biste mogli naići, da ne kažem probleme.
Što se tiče update-a postojećih drajvera to obrađuje sam proizvođač za vas, ali eto moj savet bi bio da ne letite za novim drjaverima prvih nedelju dana dok se ne pokažu ispravnima na tuđim računarima. Odnosno pratite forume i čitajte da li je novi drajver ispravan u potpunosti.

Mikishon89 Re 16.11.2012. 19:34 #454494

Ja se samo šalim xD
Pričamo o nekim stvarima koje nisu potrebne svako zna da instalira drajver.

Mikishon

tortojed Ne bih se slozio sa takvim, odokativnim koriscenjem regedit-a. Pre 16.11.2012. 20:27 #454505

broj poruka: 10999
svega, kao sto si i sam napomenuo ``vodeci racuna da ne pobrisete nesto sto je vezano za chipset...``. Zayeb je u tome sto su neki unosi ``deljeni`` u redzistriju, narocito kod AMD - ovih ploca, odnosno kod ploca baziranih na NForce-u, pa ovo nikako ne bi moglo da bude preporuka slabije upucenima (a onima koji su ``bolje upuceni``, ovo uputstvo ni ne treba, je li tako?).

Drugo, C++ ne treba dirati - runtime libraries i komponente Visual Basic-a ce se ionako ili inkrementalno apgrejdovati ili ce eksplicitno zahtevati reinstall.

Trece, pre pokretanja specijalizovanog programa (Sweeper, mada ja licno preferisem Driver Cleaner NET, pa njega i predlazem smatrajuci da je pouzdaniji od Sweeper-a), valja ``rucno`` ocistiti (za svaki slucaj!) i NV PhysX i NV Audio (ovo drugo, najbolje iz device manager-a pri cemu stiklirati ``delete driver software for this device``), odnosno AMD-ovu HD audio komponentu...

Cetvrto: sedma stavka (Control Panel\System and Security\Windows update\Check For update) vazi samo ako ste platili danak u $, Biliju Sauronu iz Redmond-Mordora. U protivnom, lako bi ste mogli fasovati crnu magiju...
- - - - - -
Za NV: 1) imati u vidu cinjenicu da beta drajveri cesto NE sadrze fiziks komponentu, pa je ovu potrebno naknadno instalisati (nakon deinstalisanja kompletnog drajvera i instalisanja novoga). Isto moze da se desi i sa NV HD Audio drajverom. Ponavljam: obe komponente se mogu instalisati NAKNADNO, bez negativnog uticaja na (prethodno) instalisani osnovni drajver (``suva grafika``).
2) Onaj ko NEMA 3D monitor/televizor, nema ni potrebu da instalise ovu komponentu (3D komponentu). Zato, prilikom pokretanja install-a treba odabrati custom mode, pa u okviru menija destiklirati ovu stavku. Isto vazi i za ``automatic update`` (preporuka).
Miskonius @Torto 16.11.2012. 21:34 #454518

u regeditu se brise Nvidia i Ati folderi, Amd se ne dira.
Ja imam AMD komp pa nakon brisanja tih fajlova mi nista nije falilo

imarkovic Re: ... 16.11.2012. 21:43 #454520

broj poruka: 19008
Misko, u pravu si, treba edukacija, nisam mislio nesto lose, nego dzaba ovaj trud i ovakva tema za ljude koji NE ZELE time da se bave, ili koji NE ZNAJU, kojih apsolutno ne interesuje da prckaju u nesto u sta se blage veze ne razumeju, e tako da ovo uputsvo sto si napisao ce primenjivati 2% ljudi koji znaju sta rade.. ostalima ce biti nenormalno komplikovano i samo ce nesto da uprskaju i naprave jos gore ili nece ni da pokusavaju, to sam u stvari hteo da kazem. A realno, ali realno oni koji imaju problem imaju ATi karte i za njih treba uputstvo, to se apsolutno slazem (objektivno)

:: Ne znam sto se javljaju oni koji nemaju problem ovo je za one koji ga imaju, ili ce ga imati
:: ovo je najcistija deinstalacija drajvera za koju ja znam i moze se primeniti i priliskom menjanja proizvodjaca GPU-a
:: Sta vam nije jasno
:: Onolilke teme koje su bile na forumu (a i na mnogim drugim) oko problema sa instalacijom i ne znam ne secam se da ste se nesto javljali
:: Sirom interneta (a i ovog foruma) threadovi likova koji ne mogu da instaliraju drajver (ni ovako ni onako) i sad se vi javljate da kazete da to posto se ne desava vama, to ne postoji
:: Kad ocigledno uninstal ili instalacija preko postojeceg drajvera nisu imali efekta
::
:: Mikishon
:: Ti mislis da si mnogo pametan sto me predis za nixom, je li
:: U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
gliga79 AMD-ATI 16.11.2012. 21:56 #454524

broj poruka: 4641
Deinstaliras drajvere u add or remove , posle restarta instaliras nove, restart i sve sljaka perfektno !

Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w

ilicstefan @Tortojed 17.11.2012. 00:02 #454538

broj poruka: 1577
AHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAHAHAHAHA Bili Sauron XD AHAHHHHHHHHHHHHAAHAHAHAHA

Stvarno jesu kao Sauron, samo što ti dušu ne uzmu.

Ovaj tutorial je dobar za one koji prvi put menjaju drajver. Za nas nije potreban jer već imamo potrebno znanje.

Takođe zaboravio si da dodaš da treba obrisati instalaciju koja teži 100 i više megabajta koja ostaje u sistemu i ne služi ama baš ničemu.

C++ brisanje je nepotrebno.

I posle mi kažu: `Uči dete da sutra nađeš posao`.

http://www.youtube.com/watch?v=vgdGfSYhwY8&feature=player_embedded#!

Miskonius Re: Re: ... 17.11.2012. 13:31 #454611

Igore, ko ima problem i hoce da ga resi neka prati uputstvo, ko nece neka dodje kod tebe da ti se isplace, ti ces da ga potapses po ramenu and everything is all good...
Inace i sa nvidia drajverima ima problemi, to ti kazem stvarno objektivno.

:: Misko, u pravu si, treba edukacija, nisam mislio nesto lose, nego dzaba ovaj trud i ovakva tema za ljude koji NE ZELE time da se bave, ili koji NE ZNAJU, kojih apsolutno ne interesuje da prckaju u nesto u sta se blage veze ne razumeju, e tako da ovo uputsvo sto si napisao ce primenjivati 2% ljudi koji znaju sta rade.. ostalima ce biti nenormalno komplikovano i samo ce nesto da uprskaju i naprave jos gore ili nece ni da pokusavaju, to sam u stvari hteo da kazem. A realno, ali realno oni koji imaju problem imaju ATi karte i za njih treba uputstvo, to se apsolutno slazem (objektivno

:: ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647160.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs