Pre neki dan sam Instalirao novi Windows.Instalirao drivere i jos neke osnovne programe i sve to hocu da ubacim na DVD i kad se opet pokvari Windows ja samo ubacim DVD i ponovo ce biti novi windows sa driverima i osnovnim programima. Kako se to tacno radi ??? Skidao sam program `Norton Ghost 15` i `Acronis true Image 2010`` ~Sa `Nortonom pre oko 7 godina secam se uspeo sam da povratim sve lepo ali sad sam skroz zaboravio kako sam radio ili ne znam? Uspeo samo da ubacim na particiju `D` (.v2i) isto oko 4Gb. ~A sa `Acronis`sam uspeo da ubacim particija `C` na `D` na primer Back-up (.tib) sve je to oko 4Gb.Pa mi je trazio posle da ubacim CD. Ubacio DVD i on je rezao samo oko 40Mb. Program je narezao tako da cim ga ubacis on vraca podatke automatski ali sa `D` particije gde je pre toga sam ubacio. Ja ne zelim na `D` nego bas sve to da stavljam na DVD-u. I naravno da bude butabilan kao Windows na primer. Molim vas ako mozete da mi objasnite o tome sta sve treba da uradim ako moze nekako korak po korak jer sve sta sam nasao ovde je uglavnom BackUp na druge particije. Unistio vec nekoliko DVD-a ali sta cu.
Cekam da to odradim kako treba pa da mogu posle dalje da instaliram programe...
Pa sa Norton Ghost-om odradis backup particije i taj fajl narezes ili ga cuvas na drugoj particiji. Velicina fajla zavisi od toga koliko cega imas trenutno instaliranog...Imas i opciju da ti split-uje fajl ako je veci pa da ga narezes na vise DVD-a i posle pri vracanju samo butas jedan po jedan DVD i gotovo. Jedino sto ces morati imati i narezan boot-abilan cd sa norton ghostom, sto i nije neka frka.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
E OK! To sam razumeo. Fail je manji od 4Gb tako da nije problem. I to sam uspeo jedino jos ne znam kako tacno taj fail da ga narezem na DVD-u a da bude i butabilan i (.iso) i butabilan DVD sa Norton Ghostom kad je trenutno taj fail (.v2i) Tu mi nikako nije sad jasno kako ga staviti na DVD-u i da posle sam pokrene?
Skini Hirens boot CD, on je butabilan i ima na sebi Ghost. Kada ga pokrenes, posle samo menjaj dvdove sa imidzem sistema. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - HP ProBook 4530s Core i3 2330M, 8GB RAM, HD3000 OS X Mountain Lion 10.8.2
Najlakse je da taj dobijeni fajl/sliku particije/sistema u .gho ektenziji smestis trenutno na drugu particiju ili drugi hdd, a kasnije radi sa njim sta hoces, rezi, cuvaj na fleski, ili na drugoj particiji, hddu, nebitno.
Verovatno moze da se odradi da se sve samo startuje, ali nije niti malo jednostavno i zato se drzi samog n. ghost programa i uzivaj. Kao sto VMARC rece, imas bootabilan n.ghost na HBCD-u ili ga skini i samog narezi na jedan CD i preko njega vracas sliku koju si napravio i sacuvao. Vrlo jednostavno...boot-ujes n.ghost i opcijom `restore partition, navedes ka tom .gho fajlu, gde god si ga smestio i vratis sliku na c: recimo i to je to.
OK drugari sada mi je malo jasnije Skinuo sam taj program Hirens boot CD? Malo mi je komplikovan pa ne znam sta treba u njemu da potrazim nortona ghosta pa da taj delic bi mogao da narezem na DVD preko mog faila od Norton-Ghost? E da i moj fail od ghosta nije(.GHO) nego (.v2i) od oko 4Gb. Verovatno je to isto.Nece biti problema? Hteo sam pri ubacivanja DVD-a sam da se pokrene zato sto necu moci da drzim kasnije nista na drugoj particiji jer taj hard izvadim pa menjam pa stalno stavljam neke druge. Zato sam mislio da mi ne ostane nista na drugoj particiji. Samo na DVD-u.
nemoj nista da radis ako ti deluje komplikovano jer postoji velika sansa da obrises particiju koju treba da backup-ujes. Moras dobro da proucis Ghost da bi bekapovao preko njega.. jednostaviji je Acronis
:: :: :: OK drugari sada mi je malo jasnije :: Skinuo sam taj program Hirens boot CD? Malo mi je komplikovan pa ne znam sta treba u njemu da potrazim nortona ghosta pa da taj delic bi mogao da narezem na DVD preko mog faila od Norton-Ghost? E da i moj fail od ghosta nije(.GHO) nego (.v2i) od oko 4Gb. Verovatno je to isto.Nece biti problema? :: Hteo sam pri ubacivanja DVD-a sam da se pokrene zato sto necu moci da drzim kasnije nista na drugoj particiji jer taj hard izvadim pa menjam pa stalno stavljam neke druge. Zato sam mislio da mi ne ostane nista na drugoj particiji. Samo na DVD-u. ::
Meni bi trebalo ono zadnje na kraju iz tutorijala da stavim taj fail (.tib) samo na DVD-u ne na drugoj particiji.Cini mi se da sam probao to vec ranije da uradim ali mi je narezao svega oko 40Mb pa je sve uspesno zavrsio. Nije narezao ceo fail od 4Gb.Kad sam ubacio DVD i restartovao komp on me pitao da ide preko Acronisa i poceo preuzimanje iz `D` particije. Ja sam hteo samo da imam na DVDu jer onu particiju ne ostavljam u racunar nego je stalno menjam. Mozda sam negde pogresio probacu ponovo sve iz tutorijala ono zadnje stavljenje na DVDu korak po korak i nadam se da cu uspeti i DVD da bude butabilan da zna da se sam startuje... Necu dezinstalirati ni Ghost-a tu mi je i on :)
Ja i dalje sam uspeo sa Acronisom da stavim svega 40Mb ovo: http://imageshack.us/a/img840/104/acronis1.png na DVD-u a na `D` particiju lepo se smestio oko 4Gb (.tib). Samo na DVDu nikako to nece pa ako ga ja sa `D` particije narezem na DVD nije butabilan pa nece da krene sam pri restart racunara. Da li mozda treba koristiti Nero ili neke druge programe za butabilnost ili Image ili sta ja znam ili iima sve Acronis u njemu? Ako je previse komplikovanoi tesko staviti na DVD-u recite mi da odustanem jer vec nekoliko dana pokusavam ovde i nista. Jeste da prvi put se bakcem sa Butabilnoscu CDa ili Image ili... ali opet ne znam zasto ne mogu ako se moze.
Znaci onaj fail od 4Gb(.tib) sa `D` particije narezem na DVD pa posle trazim program` Hirens Boot CD` i negde u njemu potrazim opciju gde ima za Acronis i to opet narezem preko ono sto vec imam(.tib) od 4Gb? Ako sam dobro razumeo ili nije to,to... Ako je to onda samo iz `D` narezem na `DVD` onda sam na dobrom putu. Kako da narezem sa obicnim Nero-Express u( Data Disc)? I posle mi ostaje samo da se bakcem sa onim Hirens programom.
Sredis sistem od kojeg ces da pravis sliku, tj. pobrises sve sto ti ne treba...Najbolje je friska klasicna instalacija sa svim drajverima i programima koji su ti neophodni...
Bootujes HBCD i ides na dos programs/backup programs/norton ghost(normal)
Kada udjes u ghost, za pravljenje slike idi na `local/partition/to image` i cekiras disk/particiju sa OS-om i gde ce biti sacuvana, tu izaberes drugu particiju hdd gde ce biti sacuvana u .gho extenziji.
Kada zavrsi, boo-tuj sys normalno i narezi na `data` DVD taj ,gho fajl, tj tvoj OS. i to je to.
Kada budes vracati, onda ponovo boo-tuj HBCD i ides na ghost(normal) i ovaj put izaberes `local/partition/from image` i navedes na taj DVD disk svoju sliku xxx.gho i odaberes HDD/particiju gde ce ga vratiti, recimo wd1600 c: 1.1 (sto znaci prvi hdd, prva particija) i to je to.
Ne mogu da tvrdim da Acronis ne valja i sl. Jednostavno Ghost koristim i navikao sam na njega, a odlicno mi odradjuje posao, jednostavno i nikad problema sa njim. Koristio sam ga mali mil. puta...Zasto komplikovati, kada ovaj mali i jednostavan programcic odlicno sljaka... Javi da li si uspeo ili ako ti nede zapne.
Pozdrav!
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647160. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.