Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Linux instalacija - moje neznanje je moj problem...
STRANA 1 OD 2  
strela75 Linux instalacija - moje neznanje je moj problem... 08.10.2012. 08:03 T47976

status: user
broj poruka: 1590
Imam jedan stari komp (Intel 1.8GHz - socket 478, 1GB RAMa), na koji bih instalirao Linux Mint, Xubuntu ili Lubuntu (svejedno, samo za probu sistema). Problem je sto, ma koji od navedenih da pokrenem, hoce da radi sa CDa, ali kad pokrenem bas instalaciju - blokira u odredjenom trenutku i ne instalira sistem. Recimo Mint 9 mi je blokirao nakon izbora tastature, Mint 13 takodje, Xubuntu posle par korak,...

Prvo sam mislio da je CD u pitanju, pa sam ubacio drugi - isto. Onda sam dosao do zakljucka da je ipak moje neznanje i nepripremljenost. Molim za savet sta procitati, kako bih spoznao sve neophodno za instalaciju jednog ovakvog sistema, njegovo razumevanje, kao i pocetno koriscenje?

Prvo pitanje koje mi se postavlja, jeste - da li sam trebao u konfiguraciji da ostavim samo jedan disk za sistem (imam unutra jedan od 20GB), ili mogu sva tri da ostavim unutra? Drugo pitanje je da li sam trebao da ga isparticionisem na odredjeni nacin, jer sam jednom ranije zatekao sistem sa 2 ili 3 particije na disku (a bio je u pitanju UNIX-like sistem) - i na koji tacno nacin? Da li je u pitanju slaba konfiguracija, pa nece da ga instalira?

Unapred hvala.

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Nista od navedenog 08.10.2012. 08:42 #446268

broj poruka: 5710
Imas problem sa neispravnim ili pouluispravnim hardverom. Ploca, procesor, memorija, napajanje, disk....izaberi koji deo pravi problem

imarkovic ?>> 08.10.2012. 09:17 #446270

broj poruka: 19008
ajde probaj i neki ubuntu, windows xp..
Dexter013 @strela 08.10.2012. 09:19 #446271

broj poruka: 17093
Meni to deluje na neispravan, ili sto je jos gore poluispravan hardver sto kaze Masina, probaj xp , probaj win 7, ako i tu zapinje taj komp je tj. nesto njegovo je neispravno.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz
GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce
Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Dell 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strela75 ... 08.10.2012. 09:24 #446274

... nisam testirao posebno hardver pre pokusaja instalacije, ali radio je Windows XP regularno poslednjih par godina. Pre toga na njemu je bio unix.

Moracu da pustim testove memorije/HDDa pa da vidim o cemu se radi. Hvala na sugestijama.

Ima li neki link / knjiga, koji bi pocetniku docarao linux kao OS, cisto neke osnovne komande, kako radi, gde se sta podesava,... (da ne ulazim grlom u jagode)?

Unapred hvala.

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

Dexter013 @Strela 08.10.2012. 09:27 #446277

Mislim da ovde imas sve sto te zanima http://goo.gl/Kfvgj

Dell 22

imarkovic Re: ... 08.10.2012. 09:46 #446288

pa nemas nista specijalno, oko particija imas samo 2 opcije, da ti sam kreiras swap+ostale po zelji, ili da ti on sam automatski sve to kreira.. drugi koraci su next-next-next i tako do kraja, nema tu instalacije preko komandne linije, dodatnog cackanja itd.. ja bih tu probao ubuntu

:: ... nisam testirao posebno hardver pre pokusaja instalacije, ali radio je Windows XP regularno poslednjih par godina. Pre toga na njemu je bio unix.
::
:: Moracu da pustim testove memorije/HDDa pa da vidim o cemu se radi. Hvala na sugestijama
:: Ima li neki link / knjiga, koji bi pocetniku docarao linux kao OS, cisto neke osnovne komande, kako radi, gde se sta podesava,... (da ne ulazim grlom u jagode)
:: Unapred hvala
:: Pozdrav
:: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit
strela75 ... 08.10.2012. 10:13 #446298

Hvala Dextere.

@imarkovic - citah da su Xubuntu i Lubuntu manji (laksi za starije sisteme), pa rekoh da probam njih. Medjutim Lubuntu nije ni hteo da pokrene sa CDa.

Moram da istestiram hardver, pa da vidim sta i kako dalje.

Pozdrav.
-

zeljalp Probaj open suse 08.10.2012. 10:46 #446304

broj poruka: 97
Ako je do nekompatibilnosti sa starim hardware-a on bi trebao da ima sve moguce driver-e. Druga mogucnost je neispravan hard ... Zasto hard ? Zato sto si naveo da ti radi Live CD sto iskljucuje tipa memoriju, plocu itd ...
i5 2500k @ 3.3Ghz, MSI gtx460 twin frozer hawk 1gb, 2x2Gb Kingston hyperx blue DDR3 1333mhz, MSI H61 -e35 (B3) ploca, intel ssd 330 60gb, WD Caviar Black 640gb, CM Elite 430 kuciste + napajanje CM gx550w + Samsung led s22a350h monitor, logitech 520 wifi k

zeljalp Doduse... 08.10.2012. 10:48 #446305

Ako ti radi live cd i on normalno propoznaje hardware, onda sledi da ima driver-e za tvoj hardware tako da preostaje da probas sa drugim hard-om .

i5 2500k @ 3.3Ghz, MSI gtx460 twin frozer hawk 1gb, 2x2Gb Kingston hyperx blue DDR3 1333mhz, MSI H61 -e35 (B3) ploca, intel ssd 330 60gb, WD Caviar Black 640gb, CM Elite 430 kuciste + napajanje CM gx550w + Samsung led s22a350h monitor, logitech 520 wifi k

imarkovic Re: Probaj open suse 08.10.2012. 11:31 #446312

de nadje bas suse, to je jedan od zahtevnijih linuxa

:: Ako je do nekompatibilnosti sa starim hardware-a on bi trebao da ima sve moguce driver-e. Druga mogucnost je neispravan hard ... Zasto hard ? Zato sto si naveo da ti radi Live CD sto iskljucuje tipa memoriju, plocu itd ..
:: i5 2500k @ 3.3Ghz, MSI gtx460 twin frozer hawk 1gb, 2x2Gb Kingston hyperx blue DDR3 1333mhz, MSI H61 -e35 (B3) ploca, intel ssd 330 60gb, WD Caviar Black 640gb, CM Elite 430 kuciste + napajanje CM gx550w + Samsung led s22a350h monitor, logitech 520 wifi
Dexter013 @imarkovic 08.10.2012. 11:36 #446313

Kad to nauci ostali liunuxi su bre maciji kasalj!

Dell 22

zeljalp Nasao sam bas SUSE zbog driver-a, 08.10.2012. 12:26 #446315

ali sam se kasnije ispravio da verovatno driver-i nisu problem ... Na poslu smo spustali opensuse 11 na neki embedded uredjaj i samo je on uspeo da prodje bas zbog ogromne podrske. Konkretno, bio je problem driver za mrezu... (nije postojao kod Ubuntu 10 i fedora 14). Naravno govorim o driver-ima na samom DVD-u a ne o online podrsci ...

zeljalp Re: Re: Probaj open suse 08.10.2012. 12:34 #446316

The following requirements should be met to ensure smooth operation of openSUSE 12.1 or openSUSE 12.2

Pentium* III 500 MHz or higher processor (Pentium 4 2.4 GHz or higher or any AMD64 or Intel64 processor recommended)
Main memory: 1 GB physical RAM (2 GB recommended)
Hard disk: 3 GB available disk space for a minimal install, 5 GB available for a graphical desktop (more recommended)
Sound and graphics cards: supports most modern sound and graphics cards, 800 x 600 display resolution (1024 x 768 or higher recommended)

Mozda je archlinux manje zahtevan ali svakako ne vazi tvoja tvrdnja da je `openSUSE jedan od zahtevnijih linux-a`

:: de nadje bas suse, to je jedan od zahtevnijih linux
:: :: Ako je do nekompatibilnosti sa starim hardware-a on bi trebao da ima sve moguce driver-e. Druga mogucnost je neispravan hard ... Zasto hard ? Zato sto si naveo da ti radi Live CD sto iskljucuje tipa memoriju, plocu itd ..
:: :: i5 2500k @ 3.3Ghz, MSI gtx460 twin frozer hawk 1gb, 2x2Gb Kingston hyperx blue DDR3 1333mhz, MSI H61 -e35 (B3) ploca, intel ssd 330 60gb, WD Caviar Black 640gb, CM Elite 430 kuciste + napajanje CM gx550w + Samsung led s22a350h monitor, logitech 520 wifi
:: ::
strela75 ... 08.10.2012. 13:08 #446324

... skidam i openSuse, pa cemo videti.

Inace sam obezbedio internet vezu (za skidanje drajvera, ako fale), koja je prepoznata prilikom instalacije Xubunta. Medjutim ni internet nije pomogao.

Pozdrav.
-

zeljalp Re: ... 08.10.2012. 13:10 #446325

Kazem ti probaj sa drugijm hard-om. Postoji sansa da je malo pandrknuo :)

:: ... skidam i openSuse, pa cemo videti
:: Inace sam obezbedio internet vezu (za skidanje drajvera, ako fale), koja je prepoznata prilikom instalacije Xubunta. Medjutim ni internet nije pomogao
:: Pozdrav
:: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit
zeljalp Osnovna prica za instalaciju 08.10.2012. 13:19 #446326

Uzmes kreiranje custom layout-a tj. kreiraj sam particije na sledeci nacin: Jedna / particija sa ext2 ili ext3 filesystem-om (nisam siguran kako ext4 radi sa starijim hardovima sa paralelenim upisom) i jos jedna particija swap tipa (virtualna memorija) koja je npr. 1GB. Posle toga samo next next i eventualno biras tip instalacije (software development itd ... koji ti odredjuju samo koje ce pakete da ti instalira).
Ako ima neko nesto da doda nek izvoli :)

Neba USB? 08.10.2012. 17:58 #446373

broj poruka: 1197
Za početak je najbrže i najlakše probati, ako imaš slobodan USB Flash, ovo:

http://www.linuxliveusb.com/en/home

Znači, na drugom (novijem :) računaru, instaliraš i pokreneš dati program. Odabereš flash drive, daš mu putanju do bilo kog linux .iso fajla i on ti napravi instalacioni - live usb. Pa probaj preko njega.
tortojed Za pocetak je najvaznije da shvatis pravilo: oslobadjaj se... 08.10.2012. 22:56 #446432

broj poruka: 10999
zastarelog hardvera dok je jos u kakvom-takvom stanju (dok jos nije u sranyu).
Uvali nekom, za sitne pare, i bezi glavom bez obzira.

imarkovic Re: Re: Re: Probaj open suse 08.10.2012. 23:18 #446436

izvini a koji linux bi bio po tebi `zahtevniji`? SuSE je uglavnom serverski linux, takodje postoji i multimedijalna verzija, jedan je od zahtevnijih linuxa zbog svog grafickog izgleda i zbog toga sto nudi jako opsiran paket sa raznoraznim programima koji rade u grafickom interfejsu, takodje ima dosta animacija u njemu sto je jelte itekako zahtevno, a polovina navedenog je drasticno smanjeno recimo u ubuntuu.. kada pricamo o GUI verziji.. mislim nije to sad windows ili neki mnogo zahtevan OS za hardware pa da uopste i pricamo o nekoj ozbiljnoj zahtevnosti, svaka iole poznata distribucija linuxa je odlicno optimizovana da radi i na slabijim i na jacim masinama, ali opet ne moze nikako da bude logicno da spada u nezahtevne verzije linuxa...

Arch linux ne da je manje zahtevan nego je totalno nezahtevan u odnosu na SuSE i sve ostale, mogu da ga uporedim sa Gentoo sto se tice kompleksnosti i svega ostalog kao i toga da moze da se instalira na nekom celeronu na 700mhz i da radi sasvim zadovoljavajuce, sad ces jos i da mu preporucis da njega instalira, jel tako? bolje da se rokne odmah..
a ovo sa particijama mislim da te je sve razumeo zasto komplikovati kada moze najslobodnije da pusti da mu linux sam kreira particije..

@dex, svaki linux je kompleksan na svoj nacin, ni jedan nije macji kasalj, kada nauci da barata u komandnoj liniji i kada nauci da instalira recimo Gentoo, da administrira, tek tada moze samo malo da se raduje, a vec krece da ulazi u milijardu zasto milijardu zato

:: Mozda je archlinux manje zahtevan ali svakako ne vazi tvoja tvrdnja da je `openSUSE jedan od zahtevnijih linux-a
:: :: ::
zeljalp Re: Re: Re: Re: Probaj open suse 09.10.2012. 00:29 #446450

Sinak, evo ovako: Ubuntu ima minimum requirement koji radi na 700 mhz bla bla bla da ne nastavljam dalje tako da je ubuntu zahtevniji od suse-a ... Slusaj ovako, barem da naucis nesto :). Taj graficki interfejs iliti Window manager koji moze biti Gnome, Kde, Xfce ,da ne nabrajam dalje moze biti zahtevan ili manje zahtevan u zavisnosti oda toga sta kako i gde pa ti ako hoces da na OpenSuse-u spustis i Compiz Fusion efekte i da bukvalno zapalis desktop ti izvoli :D. Xfce ti je npr najmanje zahtevan WM tako da stvano ne znam sta si hteo da kazes prethodnim postom ... TI BIRAS WINDOW MANAGER A NE ON TEBE, PA SLEDI I ANIMACIJE :) To ti je linux sinak :D. Ali neee bitno je da si ti meni reko :D >> ako si mi reko. Aj u zdravlje i nemoj bre da se gadjas sas termini :)

p.s Suse serverski Linux ? Nope, iliti moz ako os a i ne mora :D ... Koliko % servera u svetu radi na njemu? 0.00001? A pretpostavimo da jeste i da si ti nekim cudom u pravu... Zar stvarno mislis da serverski linux treba da bude pun svakojakih drivera i WM-a itd ? De bre sinak kakav crni Suse na serveru ....

:: izvini a koji linux bi bio po tebi `zahtevniji`? SuSE je uglavnom serverski linux, takodje postoji i multimedijalna verzija, jedan je od zahtevnijih linuxa zbog svog grafickog izgleda i zbog toga sto nudi jako opsiran paket sa raznoraznim programima koji rade u grafickom interfejsu, takodje ima dosta animacija u njemu sto je jelte itekako zahtevno, a polovina navedenog je drasticno smanjeno recimo u ubuntuu.. kada pricamo o GUI verziji.. mislim nije to sad windows ili neki mnogo zahtevan OS za hardware pa da uopste i pricamo o nekoj ozbiljnoj zahtevnosti, svaka iole poznata distribucija linuxa je odlicno optimizovana da radi i na slabijim i na jacim masinama, ali opet ne moze nikako da bude logicno da spada u nezahtevne verzije linuxa...
:: Arch linux ne da je manje zahtevan nego je totalno nezahtevan u odnosu na SuSE i sve ostale, mogu da ga uporedim sa Gentoo sto se tice kompleksnosti i svega ostalog kao i toga da moze da se instalira na nekom celeronu na 700mhz i da radi sasvim zadovoljavajuce, sad ces jos i da mu preporucis da njega instalira, jel tako? bolje da se rokne odmah..
:: a ovo sa particijama mislim da te je sve razumeo zasto komplikovati kada moze najslobodnije da pusti da mu linux sam kreira particije.
:: @dex, svaki linux je kompleksan na svoj nacin, ni jedan nije macji kasalj, kada nauci da barata u komandnoj liniji i kada nauci da instalira recimo Gentoo, da administrira, tek tada moze samo malo da se raduje, a vec krece da ulazi u milijardu zasto milijardu zato
:: :: Mozda je archlinux manje zahtevan ali svakako ne vazi tvoja tvrdnja da je `openSUSE jedan od zahtevnijih linux-a
:: :: :: ::
imarkovic Re: Re: Re: Re: Re: Probaj open suse 09.10.2012. 07:43 #446465

dobro nemoj odmah da se vredjas, ne moras zbog toga da me zoves sinak:)
SuSE je sada vlasnistvo Novell-a, i ne mozes ni da zamislis sta su sve napravili sa njim, itekako se koristi kao server.
Znam da biras graficki interfejs, ali nisam uopste poentirao na to, vec sam pokusao globalno da uporedim kada saberes sve, pa na kraju da das prosek koji je zahtevniji posto si se uhvatio za to, slazem se da je tesko proceniti jer svi imaju isti gui, ali ne mozes ni reci to sto si rekao.
Ako ne znas da SuSE moze biti i server, onda nego sta nego cu ti reci, izvini ali moram cuj nekim cudom, haha.. jos se iscudjavas, a nisi se ni potrudio da proveris.

:: Sinak, evo ovako: Ubuntu ima minimum requirement koji radi na 700 mhz bla bla bla da ne nastavljam dalje tako da je ubuntu zahtevniji od suse-a ... Slusaj ovako, barem da naucis nesto :). Taj graficki interfejs iliti Window manager koji moze biti Gnome, Kde, Xfce ,da ne nabrajam dalje moze biti zahtevan ili manje zahtevan u zavisnosti oda toga sta kako i gde pa ti ako hoces da na OpenSuse-u spustis i Compiz Fusion efekte i da bukvalno zapalis desktop ti izvoli :D. Xfce ti je npr najmanje zahtevan WM tako da stvano ne znam sta si hteo da kazes prethodnim postom ... TI BIRAS WINDOW MANAGER A NE ON TEBE, PA SLEDI I ANIMACIJE :) To ti je linux sinak :D. Ali neee bitno je da si ti meni reko :D >> ako si mi reko. Aj u zdravlje i nemoj bre da se gadjas sas termini :
:: p.s Suse serverski Linux ? Nope, iliti moz ako os a i ne mora :D ... Koliko % servera u svetu radi na njemu? 0.00001? A pretpostavimo da jeste i da si ti nekim cudom u pravu... Zar stvarno mislis da serverski linux treba da bude pun svakojakih drivera i WM-a itd ? De bre sinak kakav crni Suse na serveru ...
:: i5 2500k @ 3.3Ghz, MSI gtx460 twin frozer hawk 1gb, 2x2Gb Kingston hyperx blue DDR3 1333mhz, MSI H61 -e35 (B3) ploca, intel ssd 330 60gb, WD Caviar Black 640gb, CM Elite 430 kuciste + napajanje CM gx550w + Samsung led s22a350h monitor, logitech 520 wifi
:: :
:: :: :: :: ::
:: :: :: :: ::
zeljalp Re: Re: Re: Re: Re: Re: Probaj open suse 09.10.2012. 08:50 #446467

I jos jedan Re :). Naravno da moze biti kao sto sam vec napisao `moze a i ne mora`. Ogroman procenat servera ti je uglavnom na RHEL-u (ili Centos-u) i uBuntu imas i to ti je otprilike to :). Ne vredjam se coece :). Sto bih se vredjao, ja sam uvek za debatu i pokusavam da kazem da ti to `nikad nece poleteti` :). Evo posto si mi rekao da malo istrazujem aj da proverim svoje znanje :) :

http://blogs.computerworld.com/16596/the_most_popular_web_server_linux_is

Pa evo i ovog grafika :
http://www.pcworld.com/article/247845/debian_linux_named_most_popular_distro_for_web_servers.html

Po njemu je Fedora cesci web server :). Ae istrazuj i ti malo samo nemoj da guglas `Suse most used on webserver` vec `most used os on webserver` :D

Pozz

:: dobro nemoj odmah da se vredjas, ne moras zbog toga da me zoves sinak:)
:: SuSE je sada vlasnistvo Novell-a, i ne mozes ni da zamislis sta su sve napravili sa njim, itekako se koristi kao server
:: Znam da biras graficki interfejs, ali nisam uopste poentirao na to, vec sam pokusao globalno da uporedim kada saberes sve, pa na kraju da das prosek koji je zahtevniji posto si se uhvatio za to, slazem se da je tesko proceniti jer svi imaju isti gui, ali ne mozes ni reci to sto si rekao.
:: Ako ne znas da SuSE moze biti i server, onda nego sta nego cu ti reci, izvini ali moram cuj nekim cudom, haha.. jos se iscudjavas, a nisi se ni potrudio da proveris
:: :: Sinak, evo ovako: Ubuntu ima minimum requirement koji radi na 700 mhz bla bla bla da ne nastavljam dalje tako da je ubuntu zahtevniji od suse-a ... Slusaj ovako, barem da naucis nesto :). Taj graficki interfejs iliti Window manager koji moze biti Gnome, Kde, Xfce ,da ne nabrajam dalje moze biti zahtevan ili manje zahtevan u zavisnosti oda toga sta kako i gde pa ti ako hoces da na OpenSuse-u spustis i Compiz Fusion efekte i da bukvalno zapalis desktop ti izvoli :D. Xfce ti je npr najmanje zahtevan WM tako da stvano ne znam sta si hteo da kazes prethodnim postom ... TI BIRAS WINDOW MANAGER A NE ON TEBE, PA SLEDI I ANIMACIJE :) To ti je linux sinak :D. Ali neee bitno je da si ti meni reko :D >> ako si mi reko. Aj u zdravlje i nemoj bre da se gadjas sas termini :
:: :: p.s Suse serverski Linux ? Nope, iliti moz ako os a i ne mora :D ... Koliko % servera u svetu radi na njemu? 0.00001? A pretpostavimo da jeste i da si ti nekim cudom u pravu... Zar stvarno mislis da serverski linux treba da bude pun svakojakih drivera i WM-a itd ? De bre sinak kakav crni Suse na serveru ...
:: :: i5 2500k @ 3.3Ghz, MSI gtx460 twin frozer hawk 1gb, 2x2Gb Kingston hyperx blue DDR3 1333mhz, MSI H61 -e35 (B3) ploca, intel ssd 330 60gb, WD Caviar Black 640gb, CM Elite 430 kuciste + napajanje CM gx550w + Samsung led s22a350h monitor, logitech 520 wifi
:: :: :
:: :: :: :: :: ::
:: :: :: :: :: ::
imarkovic Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Probaj open suse 09.10.2012. 09:21 #446476

eto, a ja mislio da ti goglas ja ti ovo pricam iz glave, ali bez zajebavanja, ja kad nesto guglam ostavim uvek link jer to obicno meni nije toliko poznato da bih prenosio, te ostavim link da ljudi procitaju.. SuSE linux ne da ne moze da bude, nije multimedia pa ono kao moze i server, vec je SERVER, a postoji i multimedijalna verzija, to neces procitati na guglu, ili hoces ali malo bolje da potrazis, glupo mi je stvarno da ti objasnjavam jer sam imao prilike da radim u jednoj firmi, odnosno grupaciji koja ima partnere sirom sveta, od kojih su najveci Microsoft, IBM, Oracle, Novell, Hitachi itd. da ne nabrajam posto ima ogromna lista, pa sam imao prilike da radim sa raznoraznim linuxima i raznoraznim njihovim primenama, bio je posao pod velikim pritiskom i `on your own`, ali tako se najbolje uci.. takodje i UX, nisam jedino imao prilike da se susretnem sa IBM-ovim OS-om.

mislim ne znam ko gugla, pokazujes mi link najpopularnijeg Fedora webservera, i sta s tim? Super... pa sta? Ja ti pricam o najmocnijim serverima sa mnogo mogucnosti a ti mi stavljas webserver.. Ako si iole neki poznavalac, trebalo bi da znas koji je tu linux na vrhu hijerarhije...inace placa se.. a necu ti reci.

:: I jos jedan Re :). Naravno da moze biti kao sto sam vec napisao `moze a i ne mora`. Ogroman procenat servera ti je uglavnom na RHEL-u (ili Centos-u) i uBuntu imas i to ti je otprilike to :). Ne vredjam se coece :). Sto bih se vredjao, ja sam uvek za debatu :). Evo posto si mi rekao da malo istrazujem aj da proverim svoje znanje :)
:: http://blogs.computerworld.com/16596/the_most_popular_web_server_linux_i
:: Pa evo i ovog grafika
:: http://www.pcworld.com/article/247845/debian_linux_named_most_popular_distro_for_web_servers.htm
:: Po njemu je Fedora cesci web server :). Ae istrazuj i ti malo samo nemoj da guglas `Suse most used webserver` vec `most used webserver` :
zeljalp Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Probaj open suse 09.10.2012. 09:28 #446479

Ne znam zasto nisi video link :) u postu ti je :). Evo jos jednom:
http://www.pcworld.com/article/247845/debian_linux_named_most_popular_distro_for_web_servers.html

A google ja radio jer si mi trazio da proverim svoje znanje :). Sada govoris o ozbiljnijim serverima ? Hehe hoces da pricamo o industrijskim serverima ? Igrom slucaja radim u firmi koja ih instalira po elektranama :). Mozemo da pricamo i o tome ali ne u ovoj temi. Odmakli smo daleko ... Uzivaj

:: eto, a ja mislio da ti goglas ja ti ovo pricam iz glave, ali bez zajebavanja, ja kad nesto guglam ostavim uvek link jer to obicno meni nije toliko poznato da bih prenosio, te ostavim link da ljudi procitaju.. SuSE linux ne da ne moze da bude, nije multimedia pa ono kao moze i server, vec je SERVER, a postoji i multimedijalna verzija, to neces procitati na guglu, ili hoces ali malo bolje da potrazis, glupo mi je stvarno da ti objasnjavam jer sam imao prilike da radim u jednoj firmi, odnosno grupaciji koja ima partnere sirom sveta, od kojih su najveci IBM, Oracle, Novell itd., pa sam imao prilike da radim sa raznoraznim linuxima i raznoraznim njihovim primenama.. takodje i UX, nisam jedino imao prilike da se susretnem sa IBM-ovim OS-om
:: mislim ne znam ko gugla, pokazujes mi link najpopularnijeg Fedora webservera, i sta s tim? Super... pa sta? Ja ti pricam o najmocnijim serverima sa mnogo mogucnosti a ti mi stavljas webserver.. Ako si iole neki poznavalac, trebalo bi da znas koji je tu linux na vrhu hijerarhije...inace placa se.. a necu ti reci.
:: :: I jos jedan Re :). Naravno da moze biti kao sto sam vec napisao `moze a i ne mora`. Ogroman procenat servera ti je uglavnom na RHEL-u (ili Centos-u) i uBuntu imas i to ti je otprilike to :). Ne vredjam se coece :). Sto bih se vredjao, ja sam uvek za debatu :). Evo posto si mi rekao da malo istrazujem aj da proverim svoje znanje :)
:: :: http://blogs.computerworld.com/16596/the_most_popular_web_server_linux_i
:: :: Pa evo i ovog grafika
:: :: http://www.pcworld.com/article/247845/debian_linux_named_most_popular_distro_for_web_servers.htm
:: :: Po njemu je Fedora cesci web server :). Ae istrazuj i ti malo samo nemoj da guglas `Suse most used webserver` vec `most used webserver` :
imarkovic Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Probaj open suse 09.10.2012. 12:41 #446508

veruj mi da nisam ni otvorio link niti imam nameru, jer nema razloga,tebi je mozda korisniji, iako i dalje ne vidis dalje od ovog linka.. :) sad si se prebacio na Debian.. nisi ni blizu..jel za tebe `najpopularnije` znaci `najozbiljnije`? `industrijski server`.. ? Prebacujes se.. drago mi je sto radis u takvoj firmi, moze dosta tu da se nauci.. nekom drugom prilikom, mozda uz neki produzeni eKSpresso jer to je opsirno

:: Ne znam zasto nisi video link :) u postu ti je :). Evo jos jednom:
:: http://www.pcworld.com/article/247845/debian_linux_named_most_popular_distro_for_web_servers.htm
:: A google ja radio jer si mi trazio da proverim svoje znanje :). Sada govoris o ozbiljnijim serverima ? Hehe hoces da pricamo o industrijskim serverima ? Igrom slucaja radim u firmi koja ih instalira po elektranama :). Mozemo da pricamo i o tome ali ne u ovoj temi. Odmakli smo daleko ... Uziva
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647160.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs