Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Odlepio iz cista mira...
STRANA 1 OD 1
dbqp Odlepio iz cista mira... 06.10.2012. 23:42 T47954

status: user
broj poruka: 1368
Ovako, konfiguracija je nebitna, na jedinom hardu se nalaze tri particije, C: D: i E:. Na prvoj je WinXP na drugoj Win7, treca je storage. Elem, restartujem ga i ucitam Win7 zatim otvorim Total Commander i ostavim ga upaljenog, i predjem za drugi racunar.
Posle nekoliko minuta Total Commander krece da se tripuje, nisam video tacno sta se desava ali pojavilo se prozorce u kome pise no drive kao da je neko u radu ishtekao hard disk (prozorche koje se pali npr kada izvucete CD/DVD iz drajva). Minut dva nakon toga plavi ekran. Nakon toga restart. Posle restarta ne vidi hard. Brze bolje vadim hard i kacim na drugi komp i prepozna ga. Onda se setim da je hard bio povezan onim molexom konverterom koji ga prebacuje na sata konektor za napajanje i onda ga lepo povezem normalnim sata konektorom i proradi. Mada proradio je i pre preko molexa al elem fora je u tome sto WinXP ucita a kad dize Win7 zabode, trenutno radim neki repair na Win7 pa cu videti sta je a slike ludila sam okacio pa nek neko pogleda i ako moze da mi ih rastumaci.

PLAVI EKRAN: http://www.dodaj.rs/f/2y/kK/4NbAvHrv/img0063.jpg
NAKON RESTARTA: http://www.dodaj.rs/f/2q/Q0/28svascN/img0064.jpg
Naravoucenije: U sata hard bodite samo sata konektor za napajanje nikako ove budzevine!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dbqp Oziveo i Win7 06.10.2012. 23:54 #446080

Ali i dalje me zanima sta moze ovo da bude. Dacu jednu smernicu, desavalo se i pre da taj HDD zbog loseg kontakta sa konektorom (molex-to-sata) zabode jer su pinovi malo pokrivljeni (ona 4 pina koja ima molex konektor), al da me ovako izvrti to mi se jos nije desilo. Cime da testiram taj hard jer moje prognoze su da ako ovo postane ucestalo ili ce da mora da se stavi novi hard ili da se menja prokleto napajanje koje krivi pinove (JEBENI SILVERSTONE!!!!) ili eventualno plocha, koja ce mozda i da izgori na kraju zbog ovih egzibicija.

Sta mi je ciniti?!

tortojed Krivo mi je sto moram da ti kvarim zadovoljstvo, ali ne smem ni da 07.10.2012. 00:01 #446082

broj poruka: 10999
precutim ( i ostavim te u zabludi): apsolutno je nebitno da li HDD napajas ``direktno`` preko specijalizovanog kabla ciji se drugi kraj nalazi u PSU-u ili si kabl-adapter spojio na 4-pinski molex. I u jednom i u drugom slucaju, HDD prima onoliko struje koliko mu treba i onaj napon koji mu je potreban za rad. Naravno, pod uslovom da je kabl ispravan (to se podrazumeva, al` hajde da ipak pomenem). Imajuci u vidu cinjenicu da ``XP ucita a kad dize Win7 zabode``, pre ce biti da je neki problem u instalaciji sedmice (primenjeni lek, start-up stavke, master boot?)...
edit: Silverstone proizvodi odlicna napajanja. Iskrivljene pinove u molex-u mozes i sam da vratis u ispravno stanje.

dbqp Re: Krivo mi je sto moram da ti kvarim zadovoljstvo, ali ne smem ni da 07.10.2012. 00:13 #446086

Vrlo rado bih ih vratio da ih usrano napajanje nije ODVALILO od plastike, sto znaci da moram da lemim nove molexe ili sta vec... Elem, jebo sad pljuvanje silvershtajna, bajo objasni ti meni sta znaci ova zlokobna poruka Hard Disk Sentinela:

There are 1 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.

No actions needed.

I kako da taj weak sektor od-weakujem odnosno da ga zapushim i uzmem novi iz one rezerve koju ima svaki hard disk. Helt je na 100% i 99% (ima neka dva kurca koja su na toliko)... Inace nije proshao short test zbog neke greshke tipa 0x79 ili tako neshto.

Ukratko, oce li on uskoro u vechna lovishta ili pak mozhe josh da gura?!

:: precutim ( i ostavim te u zabludi): apsolutno je nebitno da li HDD napajas ``direktno`` preko specijalizovanog kabla ciji se drugi kraj nalazi u PSU-u ili si kabl-adapter spojio na 4-pinski molex. I u jednom i u drugom slucaju, HDD prima onoliko struje koliko mu treba i onaj napon koji mu je potreban za rad. Naravno, pod uslovom da je kabl ispravan (to se podrazumeva, al` hajde da ipak pomenem). Imajuci u vidu cinjenicu da ``XP ucita a kad dize Win7 zabode``, pre ce biti da je neki problem u instalaciji sedmice (primenjeni lek, start-up stavke, master boot?)..
:: edit: Silverstone proizvodi odlicna napajanja. Iskrivljene pinove u molex-u mozes i sam da vratis u ispravno stanje
::
tortojed Eee, to je sada sasvim druga prica - nije tu ni konektor kriv, ni 07.10.2012. 00:20 #446088

broj poruka: 10999
Silverstone, ni Win7. Disk odlucio da krene u vecna lovista, kod poglavice svih poglavica - Manitu-a... Nece bas ovog trenutka, ali polako se pakuje za put...
A i ti se polako spremi za backup onoga sto si natovario na trecu particiju...

dbqp Re: Eee, to je sada sasvim druga prica - nije tu ni konektor kriv, ni 07.10.2012. 00:22 #446089

I meni se cini al aj da pitam i ovo, kako da se reshim ove greshke:
http://www.dodaj.rs/f/44/NX/4oX0u7ry/hd-tune-pro.jpg
I josh bitnije pitanje SHTA TO KOG DJAVOLA ZNACHI!?!?!
I shta je generalno remapiranje tih sektora, da li ja to mogu sam da izvedem nekim softverom ili to hard radi sam?
Ne zelim da ga sjebem pre vremena UZASNO BITNI PODACI su na njemu... Ako je pri kraju kolko u ponedeljak ce biti SMENJEN!!!
:: Silverstone, ni Win7. Disk odlucio da krene u vecna lovista, kod poglavice svih poglavica - Manitu-a... Nece bas ovog trenutka, ali polako se pakuje za put..
Neba Weak 07.10.2012. 00:33 #446092

broj poruka: 1197
HDD sa jednim ili više weak sektora može da radi normalno godinama. Prati stanje narednih par dana. Ako se počnu nagomilavati weak a i bad sektori HDD je završio. Mada, sudeći po opisu problema to ne bi trebalo da se desi. Ako te baš gnjavi taj 1 sektor, ima opcija u HDD Regeratoru, tipa regeracija svih sektora na HDD. Nažalost to ume da potraje dosta dugo, za razliku od opcije koja pokušava da popravi ili `premesti` samo bad sektore, ali koja ne popravlja weak sektore, koji i nisu neki problem, sami po sebi. Mislim da nema potrebe još uvek da pokušavaš išta da popraviš, jer ćeš samo gubiti vreme. Osim u slučaju da se pojave novi (1-2) weak sektori. Za sada nema opasnosti po podatke, ali bez obzira na to, ako su podaci bitni, treba odraditi backup.
Pisko Vradžbine 07.10.2012. 10:23 #446110

broj poruka: 6650
Moja procena je da hdd-u nije ništa, ali, može da bude ukoliko i dalje budeš insistirao na kilavom napajanju. HDD u radu gubi kontakt, povremeno, i to je više nego štetno. Problem sa weak sektorom, pretpostavljam, nastao je upravo pri takvom varničenju ili problemima sa napajanjem, kada nešto nije bilo zapisano kako treba u trenutku brljanja napona. HDD regeneratorom to treba proveriti, neće trajati milion godina jer imaš samo tih par weak sektora, koji će, ako disk stvarno nije oštećen, biti forsirano pisani-brisani i proveravani. Ja tipujem da nije ništa, tj. da će nestati. Ali, moraš obavezno da rešiš napajanje inače te očekuje crkavanje diska neželjeno brzo.
Ako nema oporavka, a posebno ako se weak sektori šire, gotovo je, menjaj i bekapuj. Uzrok je po meni isti. Sam si kriv. Regeneraciju uradi regeneratorom... haha.
P.S. Sva sranjca sa slika su u korenu od napajanja i remapiranja sektora pri boot-u, tada obično i nastane problem i skrljaju se upravo boot fajlovi windowsa. Win 7 se sam oporavlja - ako hdd ne bude brži u crkavanju.

Budale računaju na sreću.

dbqp Re: Vradžbine 08.10.2012. 21:44 #446416

Ovako, što se zdravlja HDD-a tiče s obzirom da je u pitanju WD 6400AAKS (blue), najmerodavniji je WD TOOL (sastavni deo svakog relativno novijeg Hirensa), pri čemu mi je dobavljač rekao da ako su greške od 001 do 008 ide zamena, a ako su od 009 do ne sećam se čini mi se da reče 023 ili 021, onda ide na repair.
VARNIČENJA JE BILO, napajanje nije kilavo (ima 550W) a ni cena mu nije kilava, ALI ZA TU PROKLETU CENU SAM OČEKIVAO 10x BOLJE MOLEX KONEKTORE, al jbg, čovek jednom pogreši a ako je pametan nikad više tako da Zilberštajn (Silverstone) napajanje neću više kupiti ni da me motkom po glavi biju.

Pre sat vremena je sve sa WD 6400AAKS klonirano na WD10EURX i do sada nisam primetio nikakvu razliku ni u performansama ni u bilo čemu ali sam primetio da je WD10EURX 5-6 stepeni hladniji od WD 6400AAKS, dakle preporučujem ga, HDD je namenjen za 24/7 rad u DVR recorderima za video nadzor, i to je to, zadovoljan sam a ovaj WD 6400AAKS ću da izmaltretiram što više ne bi li iskoristio preostalih 3-4 meseca garancije. A ne bi mi škodilo ni da mi preporučite čime da ga mučim dok ne crkne, ne bi mi ništa falilo da dobijem novi odnosno zamenu :)

Tortojedu, izvini molim te, pisao si mi na mail da uzmem WD 500GB RE4 ali ja da dam 100+ evrića za celih 400 i nešto GB ne mogu ma koliko bio pouzdan, siguran, zajeban, nadrkan, nabildovan i opasan...

:)

:: Moja procena je da hdd-u nije ništa, ali, može da bude ukoliko i dalje budeš insistirao na kilavom napajanju. HDD u radu gubi kontakt, povremeno, i to je više nego štetno. Problem sa weak sektorom, pretpostavljam, nastao je upravo pri takvom varničenju ili problemima sa napajanjem, kada nešto nije bilo zapisano kako treba u trenutku brljanja napona. HDD regeneratorom to treba proveriti, neće trajati milion godina jer imaš samo tih par weak sektora, koji će, ako disk stvarno nije oštećen, biti forsirano pisani-brisani i proveravani. Ja tipujem da nije ništa, tj. da će nestati. Ali, moraš obavezno da rešiš napajanje inače te očekuje crkavanje diska neželjeno brzo
:: Ako nema oporavka, a posebno ako se weak sektori šire, gotovo je, menjaj i bekapuj. Uzrok je po meni isti. Sam si kriv. Regeneraciju uradi regeneratorom... haha
:: P.S. Sva sranjca sa slika su u korenu od napajanja i remapiranja sektora pri boot-u, tada obično i nastane problem i skrljaju se upravo boot fajlovi windowsa. Win 7 se sam oporavlja - ako hdd ne bude brži u crkavanju
:: Budale računaju na sreću.
dbqp Neko me grdno zahebava... 08.10.2012. 21:55 #446417

WD tool kaze DA NEMA BAD SECTORA... Ili Hard Disk Sentinel i Hd tune pro lazu ili sam ja pushio bajatu travu...
U svakom slucaju nije mi zao sto uzeh nov HDD, od viska glava ne boli :)
Evo i printscreena da potkrepi tvrdnju:

http://www.dodaj.rs/f/2o/z2/2o5zqwsV/wd.jpg

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647160.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs