E ovako, treba da instal xp i 7 na 2 diska,a pitanje je xp bi isao na hdd a 7 na ssd,kako to uraditi? Da li prvo xp a pri tom treba li da ssd bude iskljucen ili ne treba da diram kablove? Ili je svejedno koji ce se pre instal.? treba li nesto da se cacka u biosu? Ako se setim jos nekog pitanja postavicu ga
najjednostavniji nacin je da instaliras windowse posebno tako sto ces prvo jedan instalirati na hard disk (dok je iskljucen SSD), pa onda drugi na SSD dok je ugasen hard disk. Zatim ces morati u biosu svaki put za xp da iskljucujes AHCI, a za win7 obrnuto.. ili da se cimas da instaliras xp sa AHCI enabled opcijom da ne bi morao da svaki put ulazis u bios. Ili da stavis hard disk na drugi kontroler koji moze da bude IDE u biiosu, a glavni kontroler na kom ce biti SSD da bude AHCI. Na taj nacin neces morati da gasis ni jedan disk, s tim da ces morati po pravilu prvo da instlairas XP pa zatim win7.
Nije svejedno. Pored onoga sto ti je imarkovic objasnio, idealno resenje ti je da instaliras odvojeno sisteme na svaki hard, sa iskljucenim onim drugim. Potom vrsis odabir zeljenog sistema, pritiskajuci F taster koji je zaduzen za boot options na tvojoj ploci (F12, F10, F8 zavisno od ploce do ploce) U svakoj drugoj varijanti, moraces da instaliras EASY BootCD, koji odreduje boot order u MBR. To povlaci drugi problem, a to je obavezno prisustvo primarnog HDDa prilikom podizanja sekundarnog sistema. U praksi to znaci, da ako ti je primarni HDD na kom je upisan MBR onaj pod WINXP, onda neces moci bez njega da podignes 7 na SSDu i obrnuto. Sistem na kom je MBR ce se uvek moci podici, nezavisno od prisustva drugog HDDa. Kada ne pravis dual boot, tj vrsis odabir sistema preko F tastera, onda prisustvo primarnog diska nije neophodno. To je prednost kada instaliras sisteme na dva diska u odnosu na instaliranje dual boot sistema na jednom disku sa dve particije. Sto se tice AHCI moda, iscimaj se za driver za WinXp i tako ga instaliraj, nema smisla da menjas modove svaki cas i da ulazis u bios. Ako bas ne mozes da to resis, onda prebaci oba kontrolera u IDE mod i tako ih instaliraj.
F650GS Dakar
:: E ovako, treba da instal xp i 7 na 2 diska,a pitanje j :: xp bi isao na hdd a 7 na ssd,kako to uraditi :: Da li prvo xp a pri tom treba li da ssd bude iskljucen ili ne treba da diram kablove :: Ili je svejedno koji ce se pre instal. :: treba li nesto da se cack a u biosu :: Ako se setim jos nekog pitanja postavicu g ::
ajd sada da ne lupetam , ali sve zavisi od zahtevnosti upotrebe
01.09.2012. 12:23
status: user broj poruka: 1121
znam da sam zakinut za neke aplikacije starog tipa, koje nikada nece proraditi u W7, ali njih je za moje potrebe relativno malo. Moje resenje je virtualna masina. VMvare player instaliran pod W7 64bit, a u njemu koji god hoces OS. Meni to zavrsava posao za sve bajate aplikacije koje ne rade pod sedmicom.. Ako je pitanje zahtevnosti koriscenja XP-a mala, ovim se resavas petljanja po BIOS-u i drugih muka, pri tome su podatci oba OS-a vidljivi medjusobno i mozes ih seobom , lako obradjivati
oba OS-a mogu da rade paralelno ( u isto vreme), samo je pitanje hardverske snage, ali kad vec pominjes SSD, predpostavljam da hardver na toj masini , ne spada u cicijaske varijante....sve to radi kod mene na lapu iz potpisa, bez i jednog shtuca....
i jos da dodam: u tome slucaju W7 na SSD +VMware player ( kao standardni softver) a iz VMware-player-a instalacija XP-a na odvojeni prostor (folder) na S-Ata HDD-u
moze i tako, dobar predlog, s tim da sve ima svoje prednosti i mane, ja preferiram workstation posto je mnogo mocniji i profesionalniji.
elem, jos jednom se sinoc uverih po hiljaditi put koliko je zlatan xp po pitanju igrica, pogotovu ovih novijih, koliko je kompatibilniji od sedmice, ne mogu da verujem koliko je vremena proslo i jos uvek imam problema s tim, za svaku igru je potreban ebeni update crack fix itd.. dok na xp-u moze a i ne mora.
:: oba OS-a mogu da rade paralelno ( u isto vreme), samo je pitanje hardverske snage, ali kad vec pominjes SSD, predpostavljam da hardver na toj masini , ne spada u cicijaske varijante....sve to radi kod mene na lapu iz potpisa, bez i jednog shtuca... :: :: :: i jos da dodam: u tome slucaju W7 na SSD +VMware player ( kao standardni softver) a iz VMware-player-a instalacija XP-a na odvojeni prostor (folder) na S-Ata HDD- :: :: :: :: * :: ************* :: DELL INSPIRON 17R N711 :: i7-2670Q :: 6 GB RA :: Nvidia M52 :: :: genuine W7 home premium 64 bi :: ::
A koja je razlika ahci i ide moda? oce sve raditi ako ssd bude u ahci a hdd u ide? koje su prednosti a koje mane ako sam razumeo onda ne mora da se vade kablovi s jednog odnosno drugog diska
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647158. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.