Upustio sam se u jednu mukotrpnu avanturu. Pousavam da uredim fajlove na kompu koji su kriminalno neorganizovani. Usled mnogo reinstalacija sistema, previse srkanja sa neta svega i svacega i dozvoljenog pristupa racunaru, da kazem svima imam rasulo na hardu. Znate ono, previse folera `sa C diska`, `razno` itd... E sad, uspeo sam da grubo razvrstam fajlove na programe, muziku, filmove itd. ali bi sad hteo sve to malo preciznije da uredim. Imam jednu ideju kako bi voleo to da uradim, ali nemam ideju sta bi trazio na guglu da vidim kako bi to uradio :D Pa reko, mozda neko od vas moze da mi pomogne.
Na screenshot-u je prikazan sadrzaj Windows Media Library-a, isti kao onaj u Windows Media Player-u i WMC-u. To ne moze da se namesti u drugim folderima (koliko ja znam). ID3 tagovane fajlove (ovo vazi za muziku i poneki video) mozes da organizujes kako volis sa gomilom raznih `3rd party` programa koji upravo tome i sluze, a sto se tice organizacije programa... snalazi se kako znas i umes. Nove verzije toliko brzo izlaze da se vise i ne isplati da drzis sve zive programe na HDD-u... Moj predlog je da brises sve osim onih koji se teze nalaze i po potrebi skidas nove, kroz mesec-dva ces se vratiti na staro (mnogo lakse nego da gubis dane u premestanju, kopiranju, preimenovanju fajlova...).
to mozes uraditi samo za foldere Music, Pictures, Documents... koji stoje iznad My Comp.
U W7 start kliknes desni klik na neki od gorepomenutih i ides na properties. (ako neki od ovih gore precica nije aktiviran, aktiviraj iz my comp... standardno.)
U novom prozoru npr. Music Properties imas listu `library locations` i spisak ukljucenih foldera, ti kliknes na dugme Include a folder i dodas svoj koji je negde na nekom mestu. Kada ga dodas, pri otvaranju precice Music sadrzaj ce biti prikazan tako da sve izgleda kao da je na jednom mestu. Cini mi se da se bas takav izgled po defaultu prikazuje.
... ja ti umesto toga, predlažem da savladaš Total Commander, i, odjednom će organizacija biti, lakša a svakako - inteligentnija. Drugo, probaj jedan programčić (ali i za njega treba malo samodresure), a zove se dropIt. Kao rođen je za takve kao ti i te koji su te doveli u ovo stanje sa r.
Лош и надасве непотребан изговор за бол у гениталијама услед собе која личи на пећину у којој су Ташко Начић и Павле Вујисић дували лепак након двонедељног опијања. Можда ће твоја квази-уметничарска изјава импресионирати хипстерку тугаљивог погледа (што је можда и једина битна ствар), али твоји ортаци знају да си само лењи говнар коме није фрка да обитава уз три недеље стари јогурт који само што није проговорио. Педантност је исти курац као и учење - бавићеш се њоме само уколико се обрађује тема која те интересује.
- Ау, јебо те отац луди, соба ти личи на ретардирано дете Хирошиме и Чернобиља. - Опусти се, брате, то ти је креативни неред. Живим у хармонији. - Ма шта бре сереш, погледај, имаш... две... три... четири дволитре пива за које могу да се кладим да су пуне пишаћке. - Брате, веце ми је на другој страни гајбе, а и нећу да будим ћалета и ке... - Океј, како год. Дај ми пепељару. - :чепрка по орману и вади флашицу кваса: Ево, ово ће послужити. - Уф. Добро, који филм гледамо? - Ево, управо сам скинуо Брејндед, чуо сам да је дојајна зајебанција. - Кул, јел у `Даунлоудс`? - Ма јееесте, нисам таква џукела да држим филмове у даунлодсима! - Па, добро, где је? - C:\My Documents\Videos\Filmovi\Horor\Peter Jackson\Braindead, наравно.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.4 Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
Upravo ono sto sam ja vec rekao, to je Windows-ova biblioteka multimedijalnih fajlova. A ono sto si ti objasnio, moze i malo jednostavnije: -pokrene WMP i prevuce sve zeljene foldere/fajlove u njegovu biblioteku.
Prikaz slican screenshot-u moze imati i u drugim folderima koji sadrze multimedijalni sadrzaj, ali samo ukoliko su vec uredjeni gore pomenuti tagovi (ovo se ne prenosi i na podfoldere, mora svaki posebno).
:: to mozes uraditi samo za foldere Music, Pictures, Documents... koji stoje iznad My Comp :: :: U W7 start kliknes desni klik na neki od gorepomenutih i ides na properties. (ako neki od ovih gore precica nije aktiviran, aktiviraj iz my comp... standardno.) :: :: U novom prozoru npr. Music Properties imas listu `library locations` i spisak ukljucenih foldera, ti kliknes na dugme Include a folder i dodas svoj koji je negde na nekom mestu. Kada ga dodas, pri otvaranju precice Music sadrzaj ce biti prikazan tako da sve izgleda kao da je na jednom mestu. Cini mi se da se bas takav izgled po defaultu prikazuje.
Ok, hvala. To mi je bilo bitno, da taj Folder view iz Library ne mogu da postavim u bilo kom folderu. Malo sam cackao dok sam cekao odgovore. Najblize onome sto sam ja hteo moze da se postigne pravljenjem novog Library-ja za svakog izvodjaca posebno - sto je suludo :) Ili ako uspem do nove godine da tagujem svu muziku (zavrsio sam nekih 10%) mogu da postavim Folder view - Group by Contributing Artist pa onda podfoldere Group by Album itd... ali to ce da saceka:)
Ja sam mislio da postoji neka caka u registry-ju da se to odradi za obicne foldere ali nema veze. Snaci cu se vec nekako, i ovo je pomak sto sam do sada napravio...
Ajd ako moze neko da mi kaze ako je probao (i zadovoljan je) nekim 3rd party sw da probam za organizaciju fajlova, da ne skidam redom pa da eksperimentisem.
Ne znam sta oces da napravis. Ali ovako stoje stvari.
Kada udjes u My Comp imas s leve strane nekoliko `precica` tipa Favorites, Libraries, Homegroup, Computer...
Ovde gde pise Libraries imas nekoliko `podfoldera`: Documents, Music, Pictures... i oni imaju kada udjes u njih onakav prikaz podataka (dakle fizicki spajaju po nekoliko foldera sa razlicitih mesta ili sa razlicitih hdd)
Kada kliknes na Libraries desnim klikom, mozes staviti New Library i dodati novu biblioteku, tipa `Rock Music`.
Kada radis pretragu, onaj sistem funkcionise normalno, kao da je jedan folder u pitanju. Mozes da radis navigaciju i sve. Sustina je da muzicke fajlove stavis u foldere sa odgovarajucim nazivima tipa: Autor - godina - ime albuma. Unutra imas odgovarajuce fajlove. Mozes ti staviti i folder Autor i u njemu podfoldere sa svakim albumom posebno... To je na tebi.
Ako oces da radis `manipulaciju` tih fajlova, pored takve organizacije foldera jedino ti treba neki player, tipa foobar, winamp, wmp... Tagovi su tu zbog jednostavnijeg pregleda u plejerima i nemaju veze sa fizickim rasporedom fajlova. Dakle, tvoje pitanje nije bilo potpuno. Na pitanje s pocetka si dobio odgovor.
Nadam se da ces sve resiti na najbolji nacin. poz.
Za editovanje ID3 tagova probaj Tag&Rename. Mozda ima i nesto novije/bolje, ali meni je mnooogooo pomogao pre nekoliko god. kada sam sredjivao svoju kolekciju od oko 600GB muzike (bilo mi je bas dosadno). Trebace ti malo vremena da ukapiras kako sve funkcionise, ali kada budes shvatio, sve ce ici znatno brze. Lupas Rename 2000 je jos jedan matori programcic koji bi mogao da ti pomogne. Meni je i on dosta pomogao pri istovremenom preimenovanju veceg broja fajlova.
:: :: Ok, hvala. To mi je bilo bitno, da taj Folder view iz Library ne mogu da postavim u bilo kom folderu. Malo sam cackao dok sam cekao odgovore. Najblize onome sto sam ja hteo moze da se postigne pravljenjem novog Library-ja za svakog izvodjaca posebno - sto je suludo :) Ili ako uspem do nove godine da tagujem svu muziku (zavrsio sam nekih 10%) mogu da postavim Folder view - Group by Contributing Artist pa onda podfoldere Group by Album itd... ali to ce da saceka: :: :: Ja sam mislio da postoji neka caka u registry-ju da se to odradi za obicne foldere ali nema veze. Snaci cu se vec nekako, i ovo je pomak sto sam do sada napravio.. :: :: Ajd ako moze neko da mi kaze ako je probao (i zadovoljan je) nekim 3rd party sw da probam za organizaciju fajlova, da ne skidam redom pa da eksperimentisem. :: :: Hvala
Kako napisa kolega Pisko - dobar file manager, koji, osim onoga
30.07.2012. 21:24
status: user broj poruka: 10999
sto si nam prikazao na screenshot-u ima i mogucnost ``farbanja`` razlicitih vrsta foldera i fajlova (s obzirom na sadrzaj, to jest ekstenziju....). Glasam za Qidir (odlican a BESPLATAN!).
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647158. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.