Problem je sledeci. Na jednom racunaru bila su instalirana tri operativna sistema, najpre Xp, potom Vista, i na kraju Win7. Svi su instalirani na razlicitim particijama. Uredno se pojavljivao boot meni gde je mogao da se izabere bilo koji od ova tri operativna sistema. Win7 je imao odredjenih problema, pa sam odlucio da ga obrisem i ponovo podignem, sto sam i ucinio, medjutim, nakon sto je instaliran novi Win7, Xp nije mogao da se pokrene. Skinuo sam EasyBCD, i pokusao sa njim da nesto resim, medjutim, sada je katastrofa, nema boot menija pri startu racunara, vec samo ovo: http://i46.tinypic.com/177j39.jpg Pokusao sam da resim ubacivanjem instalacionog diska, ali bez uspeha.
Molim za pomoc, ako ikako moze da se vrati boot meni.
Sada, dakle, nemas ni jedan sistem u boot meniju. Tako sam ...
13.06.2012. 19:38
status: user broj poruka: 10999
razumeo.
Resenje br.1: reinstall sedmice, ponovno pokretanje EasyBCD-a (nesto nisi podesio kako treba kada si ga prosli put upotrebio).
Resenje br.2: Paragon Partition Manager (ima ga i u Hiren`s boot-u), opcija `repair the mbr`. Tu ce da pronadje jedan od op sistema, dobices boot menu SAMO za taj sistem. Tada ponovo EasyBCD...
Dobro si razumeo. Idem da pustim ponovo Win7 da se instalira, to mi je jednostavnije, pa se vracam ovde po instrukcije kako da resim stvar sa EasyBCD. Ne bih da ostanem celu noc u reinstaliranju. Nadam se da mogu da racunam na pomoc za 40-ak min.
Vratio sam win7 i Vistu, ali nikako da vratim XP. Naime, posle reinstalacije Win7, boot meni se vratio: http://i50.tinypic.com/339ohnc.jpg
Win7 i Vista rade normalno kada se odaberu, medjutim, Xp krene da se podize: http://i47.tinypic.com/8wjln8.jpg bude ovako nekih 30 sekundi i onda se restartuje. Probao vise puta i uvek isto. Da li ima sanse da ga vratim, posto u njegovim dokumentima imam neke podatke kojima ne mogu da pristupim iz Win7 i Viste. Da li ima kakve sanse da se i XP vrati. Napominjem da je pre havarije danas radio i on.
Ono sto ti je ``an earlier version of window$``, to je XP. E, sad, sto
13.06.2012. 22:07
nece da butuje...? Mozda mu je korumpiran NT Loader... Ako se radi samo o pristupanju dokumentima, uradi to pomocu Hiren`s boot-a (Volkov commander ili XP PE) ili nekog Live Linux-a sa podrskom za NTFS, dakle pomocu operativnog sistema koji ces pokrenuti sa CD-a ili USB flash-a... Mogao bi da pokusas i sa promenom bootloader-a (``install XP loader`` umesto ``Win7 loader on D:``) ali ne mogu da ti garantujem uspeh. Poslednji lek je: reinstall XP-a BEZ formatiranja particije na kojoj je sada (repair the existing instalation), pa da spases dokumenta... U tom slucaju ces ponovo morati da instalises i sedmicu...
Vazna dokumenta (adresare, fotke, muziku, video snimke) N I K A D A ne stavljati u automatski generisane foldere (My Documents, My Music, My Videos...) nego u RUCNO napravljene foldere...
koji su i na desktopu, Mojim dokumentima itd... ali u pitanju je racunar na poslu koji koristi vice lica, pa bih voleo da vratim stvar u prvobitno stanje. Nego danas me je toliko namucio da ne mogu da pomislim na jos jednu reinstalaciju sistema.
Pokusao sam jos danas da xp repair-ujem, ali ne ide, krene instalacija, traje jedno 5 minuta, ni ne dodje do ocije repair, vec se pre toga restartuje, i sve ispocetka, tako nekoliko puta.
Pojma nemam sta mu je. Inace Win7 danas sam prvi put obrisao iz viste, tj. formatirao particiju na kojoj je bio instaliran.
Cini mi se da sam imao slican problem pre 3 godine, davno je bilo, XP se bio ovako izgubio, i onda mi jedan u servisu prikacio eksterni hard disk, sa njega pokrenuo neki program i povratio ga. Za inat ne mogu da se setim kako je to izveo.
Kako da izvedem ovo (``install XP loader`` umesto ``Win7 loader on D:``) i da li mogu ovim potezom da ponovo izgubim boot meni. To bi me dotuklo.
Da, moze se desiti da, kuj bi ga znao zasto, ne proradi, pa izgubis
14.06.2012. 00:10
i ``sedmicino butovanje``. Znam da zvuci kao ``zakasnela pamet``, ali za ubuduce: NE stavljati vise sistema na jedan disk. Pominjes slican problem, od pre tri godine - i ja sam se do sada jedno 3-4 puta zezao sa time (radio sam i dual boot sa jedne particije i sa dve, a na jednom disku). Vise to ne radim niti cu. Jedan HDD, jedan OS. Preko prece, naokolo blize...
Do dokumenata ces lako doci postupkom koji sam ti opisao (osim ako je upotrebljeno enkriptovanje podataka ili neke specijalne zastite, sto, nadam se, nije slucaj).
Pojma nemam, da se ja pitam, obrisao bih ih, ali nije moj racunar, pa je tako svaki savet koristan, kako da vratim u prvobitno stanje. Ponavljam, sva tri su radila pre nego sto sam reinstalirao Win7.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647158. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.