Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Firmware
STRANA 1 OD 1
radic Firmware 19.05.2012. 13:01 T45765

status: user
broj poruka: 8

Dobar dan dobri ljudi, ja sam ovde nov i nemojte mi zameriti ako neso pogresim, mislim nemojte me grditi i sl. Pratim ovaj forum vec neko vreme pa sam odlucio da se registrujem i da Vam postavim jedno mozda malo glupo pitanje za Vas ali meni malo nepoznato. Konkretno, moze li da mi neko od Vas objasni sta je firmware, kako se i gde skida i kako se instalira? Znam da je to upravljacki program za neki uredjaj od periferija u kompu, konkretno, moj problem je sa LG dvd rezacem, lik koji mi je nesto radio na kompu i naravno lepo naplatio mi je rekao da promenom, ubacivanjem novog firmware-a cu resiti problem i da ce me ta operacija kostati oko 2000 din (za te pare mogu kupiti nov DVD rezac)! Predpostavljam da to i nije neka filozofija i da cu uz Vasu pomoc moci i sam to da odradim. Molim Vas da budete malo detaljniji jer sam u svemu ovome `zelen`! Nadam se da ste me razumeli, unapred hvala na pomoci! Pozdrav!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE FW ali za sta?! 19.05.2012. 13:15 #418513

broj poruka: 5709
Firmware je nizi upravljacki sloj od driver-a operativnog sistema, u sustini to je low level micro program koji ima osnovene korutine koje sluze za upravljanje hardware-om. Zapravo to je osnovni driver ubacen u neki cip koji kontrolise elektroniku, mehaniku, optiku, magnetiku...naravno, svaki je razlicit, ne postoji jedan za sve vec se oni pisu i debaguju za svaki cip ili uredjaj ponosob tj. specijlaizovani su. Ako mislis na DVD-RW firmware, ubacivanje istog je kao i za vecinu stvari u PC svetu jednostavna i relativno bezbedna operacija. Potrebno je naci novi na oficijelnom sajtu i pratiti upute, obicno je sve automatski ili polautomatski. na netu ces naci po tacnoj oznaci tog LG-a koji je fw, ali ako imas neki problem koji je nastao nakon nekog vremena fw nece pomoci, uglavnom su problemi vezani za slabljenje snage lasera a to se drugacije resava, u svkaom slucaju ne skodi, ali dati 2000 za to je glupost jer nov kosta toliko, pride ko zna hoce li pomoci

Srdjanc ... 19.05.2012. 13:53 #418517

broj poruka: 3106
Machine je objasnio.

Dopisi pun naziv komponente (proizvodjac, model, revizija i slicno) pa ce neko od nas probati da ti nadje Firmware za tu komponentu. Verovatno na istoj stranici je i uputstvo.

markopvict Skini exe sa Oficijelnog sajta 19.05.2012. 13:54 #418518

broj poruka: 4515
sa 2 klika pokreces proceduru, sacekas 5 minuta, eventualno restart masine. I to je to.

:: Mreže/Internet/Security/Tutorijali - -> https://www.umrezen.in.rs :

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladats .... 19.05.2012. 13:58 #418519

broj poruka: 4537
Vrata na LG DVD rezacu prilikom instalacije firmwera moraju biti otvorena.
Proces je automatski,kliknes na izvrsni fajl,sacekas malo,vrata ce se zatvoriti,restartuj i to je to.

toothless Koji je to indijanac? 19.05.2012. 14:26 #418521

broj poruka: 3241
Pa koliko li on naplaćuje reinstalaciju windows-a?Verovatno skuplje nego original win...
To je stvarno jajarenje najgore...

https://www.mojdom.rs http://tiny.cc/msvoj
Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - 6 GB DDR3 - Hitachi 500GB+750GB - Powercolor 6850 - LC6650GP3 V2.3 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED - Genius Navigator 535

codeus ... 19.05.2012. 14:29 #418522

broj poruka: 4054

a konkretno kakav problem imas sa dvd uredjajem ?

fw resava neke sitnije stvari .

blackwolf - - - - - 19.05.2012. 15:17 #418525

broj poruka: 1505
Čim taj seljak naplaćuje 2000 za ubacivanje firmware-a neverujem da je govorio istinu kad je rekao da će novi FW da reši problem.
Black Wolf

neXus2000 .... 19.05.2012. 15:39 #418527

broj poruka: 3350
Kupi nov rezac, jer se desava da kompanije zaustave programiranje novih firmware-a da bi ti kupio nov rezac.
A i isplati se, ionako su jeftini.

vladats .... 19.05.2012. 15:59 #418530

broj poruka: 4537
Novi Firmware,moze ti pomoci oko ne citanja nekih tipova diskova ili oko onog LG-evog sabanskog Blue Birda.
Inace ako imas problema sa citanjem razlicitih vidova diskova [ Verbatim cita uvek-test proba ]onda je oslabeo laser,eventualno se zaprljao pa ga moras ocistiti.
Moj savet pre nego sto ga bacis...

1.Ako nov firmware ne resi problem rasturi rezac.
2.Ocisti socivo lasera nekim alkoholom.[ koristi neku finu krpicu ili vatu ]
3.Pored lasera,postoji jedan mali vijak,malo ga pritegni u pravcu kazaljke na satu.
4.Sastavi ga pa vidi ima li promena...[ ako nema - kanta ]

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647158.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs