Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Pomoc oko boot-a
STRANA 1 OD 1
numlock17 Pomoc oko boot-a 13.05.2012. 19:55 T45688

status: user
broj poruka: 4
Dakle treba mi pomoc, radi se o sledecem:

Na ploci asrock 1156 h55m-le, kada namestim da 1st boot device bude cd-rom, zapamtim to i restartujem kompijuter, prodje ona slika od maticne ploce i onda kada bi trebalo da izadje ona porukacrvenopress any key to boot from cd ta poruka ne izadje nego stoji ovo _ i tako jedno 3-4 minuta pa racunar sam pokrene OS, ne mogu nikako da ga savladam... Pomagajte ako mozete! Unapred zahvalan....
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
codeus .. 13.05.2012. 20:37 #417552

broj poruka: 4054

tu poruku `stisni ki tu but from cd` samo kada imas boot-abilni cd koji je uredjaj prepoznao .. ukoliko nemoze da procita cd/dvd ne dobijas tu poruku ..

probaj drugi cd ili drugi drajv

alrad 13.05.2012. 20:56 #417554

broj poruka: 4843

Pa da, nisi rekao sta pokusavas da butujes sa cd-a?

jaga re 13.05.2012. 21:01 #417555

broj poruka: 618

vidi ida li imas u biosu cd
da li ga vidi uopste mozda te zeza kabal

Dragg re 13.05.2012. 21:13 #417557

broj poruka: 2270
Pojedine ploče ne mogu da bootuju CD ako je sata kontrloler u AHCI modu. Prebaci ga u native IDE.

numlock17 .... 13.05.2012. 23:20 #417567

vidite, cita mi cd rom u biosu, dalje pokusavam win7 ultimate da instaliram(vec sm ga na par racunara instalirao bez problema, instalirao sam ga drugarima, i ovo sad instaliram drugaru), a za ovo AHCI mod i to da ga prebacim u IDE gde to da uradim? bios? hvala stvarno na pomoci... nesto zeza taj komp, inace se pali i butuje po 15ak minuta dok ne krene da radi normalno, nekad treba da se restaruje po par puta dok ne proradi normalno... on ocita i hard i procesor i memoriju i sve komponente ostale u biosu. sta bi tu moglo da bude problem ako nije ovo podesavanje za IDE mode? hvala jos jednom....
gilopile ... 14.05.2012. 00:28 #417574

broj poruka: 9459
Prvo proveri u win-u da li bez problema ucita taj instalacioni DVD koji pokusavas butnuti. Ako ga bez problema ucita, tj. mozes ga otvoriti i videti sadrzaj, prebaciti ga na desk, onda nesto baguje ploca ili bios.

Pokusaj pri startu racunara da drukas `F12`(valjda je F12 za tvoju plocu, proveri u manual-) da udjes u `quick boot manager` i odatle selektuj CD/DVD, naravno prethodno ubaci WIN7 u drajv:) Ako ni tada nece, patosiraj ga zajedno sa CD-om i napravi instalacioni USB flash.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

numlock17 .... 14.05.2012. 01:52 #417588

probao sam quick boot i nece, bleji jedno 5 min crni ekran ono kao pred onu poruku plesase insert system disck and pess any key to boot... isto mislim da nema opciju bootovanja preko usb-a u biosu, tj ima opciju, hard, cd rom i lan tj. network... pomagajte ne znam sta da radim... a i ta ploca asrock je ocigledno neko zesce gov*o od ploce... :) hvala i pozz
kanjavi RE 14.05.2012. 02:09 #417591

broj poruka: 218
Imas u biosu pored toga 1st boot device i boot prioritet, stavi cd kao prioritet!

gilopile ... 14.05.2012. 02:14 #417593

Probaj to sto ti je Dragg predlozio...Imas u BIOS-u pod `Advanced/Storage configuration/Sata operation mode` i tu postavi na `IDE`, mada je po default-u tako, ali proveri.

Moze ta ploca da butka sa USB-a. Proveri u bios-u Boot/removable drives. Treba da ima USB HDD, a to mu dodje isto.
Sta se desava kada odaberes u quck boot-u cd, da li se cuje da drajv nesto pokusava da ocita? I da li povremeno, u tih 5 min. zasvetluca signalni LED? Cuje li se motor za pomeranje lasera da trazi?
Nisi odgovorio, da li si probao taj instalacioni CD da otvoris u Win-u?

numlock17 ... 14.05.2012. 02:28 #417595

probao sam da ga otvorim u windowsu na tom kompu i nekad oce nekad nece, ali bukvalno da ne mislis da te zezam, ali recimo neke slozenije operacije radi kao recimo pustim GTA4 koji vec ima instaliran i sljaka fino... probacu sutra ovo sto je Dragg predlozio... Hvala.
A kada izaberem quick boot krene da ga cita, pa zabode prevrti malo disk jednno minut i zabode 5 min kao sto sam oipisao i krene winows da ocitava normalno... A najveci biser je sto sam izvadio taj cd-rom(tj.dvd-rom) i stavio ga u drugi komp i on sljaka kao leptir... Bukvalno bolje nego ovaj sto je ve zakacen na tom drugom kompu... ma neka nebuloza je... inace taj dvd sam koristio juce instalirao nekoj ribi sa faxa i bilo sve ok... nisam serviser(radim iz ljubavi i zato sto sam dobar covek haha) i malo znam o ovome al do sad nisam imao frku sa reboot-om i instalacijom windowsa... pozzz
gilopile ... 14.05.2012. 02:33 #417596

Ondak, 99.7% drajv prdnuo u cabar ili los CD. Pozajmi negde drugi drajv pa probaj.

Pozdrav, dobri covjece!

ICEsd re: 14.05.2012. 03:53 #417598

broj poruka: 2158

Dvd citac crkava polako, probaj da ga ocistis ako ne zavrti disk, kad treba da bootuje onda je gotov.

Probaj ovako:
Na boot delu gde ti detektuje hardver, pritisni pause.break taster na tastaturi da zaustavis boot, ubaci cd u drajv i sacekaj da ga dvd citac prepozna, onda pritisni bilo koji taster da nastavi boot.

Ili drzi F11 prilikom boot-a da ti izbaci boot meni, onda ubaci cd u drajv sacekaj da ga prepozna pa izaberi sa boot liste dvd.

Ako ti ovo ne pomogne, imas delove i dobar motor za ventilator, a laser mozes da koristis za graviranje plastike. :)
codeus ... 14.05.2012. 07:18 #417601

broj poruka: 4054

sa kojim kabelom je spojen dvd na plocu ? ako je crvene boje - menjaj .. mora crni ... crveni nisu butabilni .. mslm mozes staviti i 2 cd-a u drajv nece ih prepoznati ..

nadji crni kabel

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647158.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs