Imam x2 Athlon 245 sa ddr2 ,2gb Kingston HX plus 1gb Kingston VR, ukupno 3gb u oba slota koliko ih plocha ima.
Win 7 ultimate 32bit je trenutni OS, planiram da predjem na 64bit, e sad: 1. Procesor je 64bita, da li ce biti kakvog ubrzanja sa te strane? 2. Za memoriju Everest ochitava da je dual channel (128-bit) - unganged, shto mi je malo chudno jer su moduli 2gb+1gb. Ima li to kakve veze za 64bita, znam da ce raditi ali kako ? 3. Ne znam koliko aplikacija ima za 64 bita ali nema veze opet mogu da se instaliraju i 32bitne. Drajveri nisu problem, jedino me brinu za Leadtek pci tv kartu
Nisam gamer, niti korisnik `zahtevnih` aplikacija, interesuje me da li Win7 ultimate 64bit ima smisla na ovakvoj konfiguraciji. Unapred hvala, pozdrav.
U principu 32-bitni sistemi su cak i malo `brzi` od 64-bitnih za odredjene aplikacije.. Posto ti imas samo 3GB rama a i nisi zahtevan i napredan korisnik tebi ne treba 64 bitni sistem jer ce svakako tih 3 GB biti raspolozivo i u 32 bitnom sistemu!
Na tu tvoju konfiguraciju najidealnije resenje je Windows 7 Ultimate 32 bit.
mada sam primetio da mi se sada na ovoj konfiguraciji izuzetno brzo instalira win 7 x64 :P :)
programa ima za x64 i ima drivera za TV kartu, inace sa 32bitnim driverima kod mene TV kartica je bila mrtva, ne funkcionisu driveri, ali fala bogu ima za x64 i sve super radi, osim ako ti bas nije matora TV kartica :)
Ne moras da ubacujes x64 dok sledeci put ne reinstaliras Windows, onda mozes da probas.....
bez ulazenja u sitna crevca, jedina vajda od 64bitnog sistema je ako imas (i koristis) vise od 4gb memorije ___________________________________________________ http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg/
Ukratko, ne valja mešati različite memorije, kako brzine tako i veličine.
First of all it should be emphasized that Ganged does not mean dual channel and Unganged single channel, or the opposite: both modes support dual channel, if you use pairs of similar RAM sticks in the proper slots of the motherboard. Ganged means you will have a large 128bit pipe, and unganged means you will have a 2 x 64bit pipes.
Unganged mode is supposed to help multi-threaded applications, but actually there is no great difference – while, on the other hand, at least on some system configurations, unganged mode seems to be more unstable, leading to misuse of memory and crashes.
If you have 2 or 4 sticks of RAM and experience stability problems, try to change to Ganged mode, if you are in Unganged, or the opposite, and most probably your problem will be solved. In BIOS settings Ganged is selected by the “Auto” option, while Unganged by the “Always” option.
Personally, I experience a more stable and fast (quad core) system using Ganged dual channel mode with 2 x 2GB sticks of RAM.
Ti sa tom tvojom masinom neces osetiti nikakvi boljitak skroz ti je svejedno da li 32 ili 64 a isto tako i win7 ili xp, sta god da preferiras isti ti djavo izadje na kraju.
Stavi ono sto ti se svidja trenutno.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
dok imas 3G rama furaj 32-bit jer ces imati mnogo vece prednosti u odnosu na kompatibilnost, e kad budes imao preko 3.25G rama spremi se za zagrevanje stolice povodom pronalazenja odgovarajucih drajvera za ovo za ono za stampac itd.. i neke aplikacije takodje, moraces da nalazis substitute, ali to su uglavnom neke sitnije aplikacije..
ovo shto je Daum postavio je interesantno... inache u plochi su oba stika od 800ghz cl5, `jedina razlika` je deklarisani napon, mislim da za HyperX treba vishi napon za nekih 0,5V
Naišao sam na relativno nov laptop (ne pitajte koji zaboravio sam) i na sajtu za podršku nema uopšte 32bit drajvera. Znači oni se kreću pravcu gašenja 32bita ?
To je zato jer taj model laptopa ne silazi sa proizvodne trake u varijanti manjoj od 4GB rama. @ICEsd Ako bi mogao da mi pojasnis to oko iskoriscenja CPU, nije mi bas najjasnije. Ovo za RAM znam.
F650GS Dakar
:: :: Naišao sam na relativno nov laptop (ne pitajte koji zaboravio sam) :: i na sajtu za podršku nema uopšte 32bit drajvera :: Znači oni se kreću pravcu gašenja 32bita ::
64-bit je najpopularniji kod servera, jer podrzava sve opcije virtualizacije kao najbitniju stavku jer je to danas po firmama jako popularno i bitno, plus sto postoje serveri sa vise od 32GB rama, te na njima po pravilu automatski ide 64-bit itd.
@VMARK, mozda je mislio na neke dodatne opcije koje u 32-bit sistemu ne postoje, ili se zaebo
:: :: Naišao sam na relativno nov laptop (ne pitajte koji zaboravio sam) :: i na sajtu za podršku nema uopšte 32bit drajvera :: Znači oni se kreću pravcu gašenja 32bita ::
Kako to ram drive skracuje vek hard disku.Po mojoj logici radi bas suprotno.Prilikom butovanja pravi virtualni hard na delu rama koji je nevidljiv za 32 bit sistem i ja sam tamo smestio page file.Dakle kad ponestane rama sistem normalno koristi page file na hardu i time drnda hard,a kod mene drnda virtualni hard(tj ram)........
radi to ok dan-dva i onda kad krene da drlja hard.. nije mi se to svidelo i brzo sam vratio na staro
:: Kako to ram drive skracuje vek hard disku.Po mojoj logici radi bas suprotno.Prilikom butovanja pravi virtualni hard na delu rama koji je nevidljiv za 32 bit sistem i ja sam tamo smestio page file.Dakle kad ponestane rama sistem normalno koristi page file na hardu i time drnda hard,a kod mene drnda virtualni hard(tj ram)....... :: :: ::
-ja sam uvek za 64 bit posto ti je cpu 64 bitni vece iskoriscenje imas -ne valja mešati različite memorije, kako brzine tako i veličine -to je budzenje koje skracuje vek hard disku... sta je sa vama ljudi??? ___________________________________________________ http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg/
brate, Mixx, ovo su ti sve u neku ruku tacne informacije, za cpu manje-vise jeste tacno u ovom smeru u kom sam objasnio, da ne valja mesati razlicite memorije, kako brzine tako i velicine, mislim da znas i ti sam da stvarno ne valja.. za hard disk poznato je kada je pod punim opterecenjem, odnosno kada stalno maximalno keshira i upisuje da mu se skracuje vek..
:: -ja sam uvek za 64 bit posto ti je cpu 64 bitni vece iskoriscenje ima :: -ne valja mešati različite memorije, kako brzine tako i veličin :: -to je budzenje koje skracuje vek hard disku.. :: sta je sa vama ljudi?? :: __________________________________________________ :: http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg :: ::
Ne znam sta si ti instalirao,ali meni Gavotte1.04 radi ok vec skoro godinu dana i ne mogu da shvatim zbog cega bi hard drljao.....tj mislim da to nema veze sa ram-drive-om.....,ali ok, svako ima svoje misljenje..pozdrav
iznosite stvari koji su `u neku ruku` tacne, koje pod odredjenim uslovima mogu i ne moraju da budu takve kao apsolutne istine... dakle tacno je i: -cpu ce 99% `kucnih poslova` obaviti istom brzinom na oba sistema -razlicite memorije takodje u vecini slucajeva mogu da zive u potpunoj harmoniji, sreci i ljubavi ako se pravilno konfigurisu - posle inicijalnog ucitavana sadrzaja diska u memoriju, drljanje po disku se u stvari smanjuje ___________________________________________________ http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg/
alatke tog tipa ne rade kako treba, kazem ti iz iskustva, nije u pitanju misljenje, ali ok ako si zadovoljan i ako nema problema slobodno.
@mixx kad sam rekao `u neku ruku`, mislio sam u ne svim uslovima, odnosno u razlicitim uslovima i razlicitim potrebama, mislio sam ono, da procitas izmedju redova.. za cpu konstataciju se slazem, ali ovo za memoriju je TOTALNO individualno i ne mozes tako genneralno da kazes, nema sanse.. ali posle popunjavanja memorije, podaci krenu da se upisuju u HARD DISK i hard disk obavlja nenormalno puno posla za sta nema dovoljno ruku i nogu
:: Ne znam sta si ti instalirao,ali meni Gavotte1.04 radi ok vec skoro godinu dana i ne mogu da shvatim zbog cega bi hard drljao.....tj mislim da to nema veze sa ram-drive-om.....,ali ok, svako ima svoje misljenje..pozdra :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647158. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.