Na laptopu koji sam kupio pre dve godne imam vec instaliran originalni OEM windows. Uz njega nisam dobio instalacioni CD. Sada sam skinuo OEM verziju sa neta i zeleo bih da reinstaliram. Na laptopu kada otvorim u control panelu imam product ID. Na poledjini laptopa je zalepljena nalepnica microsoft i na njoj je isipisan product key. Koristeci jelly bean keyfinder nasao sam cd key. Sva tri (product id, product key i cd key) se razlikuju. Koji od njih mi treba za reinstalaciju. Da li je neko radio nesto poput ovog, kako se radi?
Ako si dobio instalacioni CD zašto si skidao OEM sa neta.Reinstaliraj sa tog instalacionog CD koji si dobio i prilikom instalacioje upiši broj sa nalepnice kada ti instalacioja traži.Inače to je CD key.
Ako se ne snađeš možeš da mi se javiš da ti pomognem.Ako nisi dobio CD onda negde na disku ima skrivena particija sa preinstalacijom win.Mora da si dobio bar neki recovery disk a ako baš ništa nisi dobio onda su te prijatelju zekili.U svakom slučaju može to lako da se reši.
Kao sto sam i napisao nisam dobio instalacioni CD. Ali ako je product key isto sto i cd key, zasto onda onaj jelly bean keyfinder pokazuje CD key kao razlicit od product key sto imam na nalepnici? A kako da dodjem do skrivene particije? Meni nije problem sama reinstalacija, imam vec piratskih verzija win7 i to je lako gotovo. Ali ovde zelim da mi ostane ovako registrovan windows...
Pa nemaju sve verzije OEM isti key...........nemaš izgleda baš mnogo iskustva.kad bi tako bilo nebi se windowsi džebe prodavali i legalizovali.......Nisi baš ništa dobio od njih?..nikakav tj. bilo koji CD?......malo je bezveze....i jagori proizvođači tj. distributeri daju bar RECOVERY cd ZA INSTALIRANI WIN KOJI JE IŠAO UZ LAPTOP.......EJ PUSTI PREPISKU...mogu da pokušam da ti pomognem ako hoćeš pa se javi.....neću ti uzeti kintu
Ma da, kupio sam lap u Tehnomarketu. Na njemu je originalni win, ali mi nisu dali nikakav CD uz njega. Ko zna kakve seme oni tu prave. Tu si u pravu, nikada nisam reinstalirao ovakav OEM windows...
Kucas broj sa nalepnice laptopa. Drugi te ne zanimaju. Ako to preskocis, imas desni na My Computer - Propreties pa Changde Product Key, gde opet kucas taj sa nalepnice. Medjutim… 99% vec imas Recovery Particiju, ali posto pravis gresku kao i vecina korisnika ovde i zaboravljas da navedes najvazniju sitnicu a to je model laptopa, tesko da cemo moci vise da ti pomognemo dok to ne ispravis :)
VMARC je proveren ovde....dao ti je dobar i pravi savet..i to je to......ako i pored svega ne uspeš.....j...ga....moraš se nekome obratiti...da budem korektan pa da nikoga od nas ne predlažem da ne deluje kao reklama
Ovo je forum, i kao takav služi da se javno pokazuje razgovor da bi neko u budućnosti sa sličnim problemom mogao da vidi šta se izdešavalo i tako rešio svoj problem i poštedeo nas pravljenja nove teme.
Lepo je što ti nudiš `servis`, ali opet, ovo je forum... __________________ CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd
:: :: VMARC je proveren ovde....dao ti je dobar i pravi savet..i to je to......ako i pored svega ne uspeš.....j...ga....moraš se nekome obratiti...da budem korektan pa da nikoga od nas ne predlažem da ne deluje kao reklam :: ::
U novije vreme se ne isporucuje nikakav CD sa masinom. Na nekim skupljim modelima se dobija Recovey utility CD mada nije obaveza. Sto se tice tvog problema, treba ti Preinstalation kit cd. Taj neces dobtiti nigde a i sumnjam da ces moci da ga nadjes u piratskoj verziji. Kao sto kolege rekose, moze da se instalira Win7 divljak i da se sasvim regularno regne sa brojim kojim imas na poledjni laptopa. U tem smeru, bar kod ozbiljnijih kolega, ne postoji opcija dzabana reinstalacija.
A da nekad procitate text do kraja drugari, covek u postu napise da je nije dobio orginalni cd , a odgovor pod jedan je besmislen jer pitanje nije procitano da kraja, to se i meni desavalo sto puta. Hajde da malo citamo ceo text
Skini untouched verziju win-a koji je prethodno bio instaliran na lapu, win7 home basic/home premium/professional 32bit/64bit ili koji vec. Instalira ga a kad ti zatrazi key ukucaj taj sa stickera koji je zalepljen na laptopu i to je to. Normalno ce ti se kasnije registrovati preko neta. Inace siuz lap dobio DOEM verziju windowsa uz koji ne ide disk.
A da li mozda znate da resite moj osnovni problem zbog kog planiram reinstal windowsa jer mi ne pada resenje na pamet. Naime imam stampac HP LaserJet1018. Radi najnormalnije na PC-u koji imam. Posto mnogo vise koristim laptop hteo sam da radi i na laptopu. Ali ne mogu da ga pokrenem. Kada ubodem kabl od stampaca u USB, on se instalira najnormalnije drajveri sve automatski. I lepo se pojavi u devices and printers, sve u redu stoji. Ali kada pokusam da stampam bilo sta (printer test page npr.) on je posalje stampacu, pojavi se u prozorcetu print queue, i nestane sekund posle toga. Pise sending document, i kad iskoci printing nista se ne desava, i dokument nestane. Stampac se ni ne pomeri nigde. Skidao sam i instalirao i drajver sa HP sajta.
P.S. Stampac najnormalnije radi na PC-ju. Saveti koje sam dobio na drugom forumu a nisu uspeli bili su: 1. promena kabla, sto kraci 2. probao sve usb portove 3. nije stavljeno pause printing 4. da li je oznacen zelenom kvacicom u control panel, jeste 5.provera print spooler service, ukljucen 6. provera porta na koji je inst, sve u redu P.S.S. Jedino sto je meni palo na pamet na kraju posle svega ovog jeste reinstalacija sistema. Sad ko moze nek pomogne ovde :D
A ako ti to ne uspe, evo ti tutorial koji sam postavio ranije, odnosi se na 1010 ali je u sustini to isti stampac pa tutorial moze da se primeni i na 1012 i 1018.
VMARC probao sam, nece. Iz komenta na ovom engleskom tekstu isprobao oba tutoriala i dalje ne radi. Ista prica, pojavi se u queue i nestane :/ Cak i na HP sajtu imaju drajveri najnormalnije za win7 64 bit i nece, a sve se super instalira,...
VMARC jos jedno pitanje, da li da reinstal radim sa onim repair my computer sto si mi preporucio, preko menija sa F8 koji dobijem. Ili da reinstaliram koristeci neku od verzija sa neta, nasao sa win7 home premium oem verziju, bez serial, kao specijalno za ljude koji nisu dobili cd uz laptop. Tvoja preporuka?
Da li si proverio imas li u windows programs nesto kao `make recovery cd`? Kod nekih laptopova mozda ne isporucuju cd, ali postoji program u win-u koji pravi taj recovery cd.
Druga solucija (ali komplikovana): napravi bekap celog diska sa laptopa na externi hdd programom norton ghost (ako znas to da uradis?), da bi kasnije mogao sve vratiti ako zatreba.
Posle bekapa, lepo sve formatiras, instaliras win7 ultimate da vidis jel radi stampac (na desktop PC ti je win7 ultimate koliko sam razumeo, i tamo radi stampac bez problema?), upises taj broj od tvog windowsa i probas da ga aktiviras ga preko interneta. Ako ne moze da se aktivira, onda ponovo instaliraj taj koji je bio (home premium?), verujem da ces njega aktivirati. Ali u oba slucaja je moguce da ce ti raditi stampac, jer je bug mozda u samom sadasnjem windowsu, a ne u tome koja je verzija. Kad instaliras stampac prvi put, ne prikljucuj ga fizicki dok ti instalacija ne zatrazi.
Ako imas ADSL i bezicnu mrezu i na laptopu bezicnu mreznu kartu (ili mrezu preko kabla) probaj da ga instaliras kao mrezni stampac (i tako neces nosati stampac sa laptopom, nego ti stoji valjda kod desktop PC-ja).
Ako mozes preko F8 onda samo tako. Dobices laptop sa aktiviranim Windowsom i u stanju kakav je bio kada si ga kupio. Ako imas opciju pod F8, onda samo prvo napravi bekap na externi drajv gazi sve...
Procitaj upozorenje, tamo ce ti fino sve reci. Milislim da ce ti ponuditi dve opcije, jedna ce biti upravo ta, da se brise samo C , a druga da se vrati u fabricko stanje. Iskreno, ne secam se, poslednji put sam radio Recovery na Toshibi oko nove godine. Secam se samo da ova koju sam radio nije mogla preko F8, vec preko tastera 0, jer nije bio napravljen Recovery disk iz Windowsa. Dakle i tebi ako ne bude islo preko F8, samo drzi nulu prilikom paljenja laptopa i pokrenuce ti se Recovery sa najnizeg nivoa. Da sam na tvom mestu, ja bih lepo sacuvao sve sa D, tj. sve vazne podatke za svaki slucaj i tek se onda upustio u proceduru, jer takve stvari, pogotovo ako ih radis prvi put, nisu bas za zezanje sa podacima.
Posle isprobavanja svih mogucnosti, stampac mi je danas napokon proradio. Kad god sam u devices and printers gore otvorio print server properties, i pokusao da obrisem instalirani drajver bilo je onemoguceno, pisalo je samo can not delete. I sad pre reinstalacije sistema bzvz probam instaliram neki drugi stampac samo drajver preko add printer. I onda mi uspe da izbrisem drajver za ovaj moj nesrecni laserjet 1018. I ubodem ga sad, postupak isti, ja beznadezan, kad on izbaci test page :) :) Nema potrebe za reinstalacijom wina :)
SargonV, sta znaci ovo sto si spominjao kao printer u mrezi, imam adsl, lap je povezan preko wifi, a PC preko kabla. Da li bih onda nekako mogao da stampap bezicno, ako sam dobro shvatio? :)
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647158. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.