Ovako, bio je XP, decko trazio Linux i dao sam mu Lubuntu zbog kolicine rama. Sistem je instaliran, ali kad se komp ukljuci pise da ne postoji bilo koji sistem na kompu.
Particije su
1. primarna tip ext4 a postavljeno kao /boot 2. primarna swap 3. primarna tip ext4 a postavljeno kao / 4. logicka NTFS particija D od xp sto je ostala.
/boot je postavljen kao active i nece da se pali, pa sam postavio na / i opet nece, te sam vratio na /boot.
Kako sad da namestim da se sisstem pokrece a da ne reinstaliram jer sam kratak sa vremenom?
Da dodam, pre instala, ja sam imao opciju da li da stavim boot sector u /hdd0 ili u /boot, ja sam je stavio u /boot
Prvo uradi backup podataka, ako ti nesto krene po zlu neces ih posle izvuci. Dve su osnovne particije swap i root, a posle toga aktiviranje bootloader-a. U sustini moraces iz pocetka, promenom znacenja particije gubis i njenu funkcionalnost, mislim da bi mogao da boot-ujes sistem sa nje. Posto nemas sistem samim tim nemozes da dodjes ni do terminala da bi mogao ista da popravljas. Pozzz
Nista, dao sam moj komp, a zadrzao njegov do ponedeljka jer mu je bilo hitno.
Elem, zezno sam kad stam stavio boot u /boot particiju, nisam ukapirao zasto, ali to je to. Opet sam podigao i sad radi.
Uradio sam bez /home da bi ga ubacio zajedno u /root.
Sad imam malo drugaciji problem, kako da namestim da se Skype automatski pokrece sa kompom i koji player za video zapise predlazete jer ovaj GNOME Mplayer sece? Verovatno ova graficka nije ni Ati 9200. I program za rezanje.
:: Da dodam, pre instala, ja sam imao opciju da li da stavim boot sector u /hdd0 ili u /boot, ja sam je stavio u /boo
Ovde si zeznuo, trebao si da izabereš prvu opciju. Za pokretanje programa sa sistemom, konsultuj zvaničnu stranicu distribucije ili wiki, ja ne mogu da se setim gde se nalazio fajl u kome su se upisivali ti programi. Što se tiče preporuke za aplikacije, ja sam koristio konzolne, ako te to zanima, slobodno reci :)
za plejer mplayer. Ne moraš da ga koristiš iz konzole, možeš u fajl menadžeru da namestiš da se video fajl otvara sa njim, samo ukucaj mplayer tamo gde treba. Za rezanje wodim. Ja sam rezao samo iso fajlove i mislim da je bilo dovoljno samo da otkucaš u konzoli wodim imefajla.iso, ali odavno nisam koristio. Za brisanje RW-a wodim -blank=fast. Ovo će da radi ako imaš samo jedan optički uređaj, inače ćeš možda morati da ga specificiraš, svaki put kad nešto radiš.
Još nešto što možeš, ako već nisi, proveri da li ti nudi dodatne upravljačke programe za grafičku. Tamo negde u System meniju bi trebalo da se nalazi.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647158. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.