U pitanju je Toshiba Satellite C660-1MN Ispod oznake još piše: 2310M/2G/+1G/320G/15.6HBTL/DS2/B/W
U pitanju je i3 procesor, nisam siguran oko memorije, da li ima 2GB a 1GB grafička, ili ima 3GB pa jedan GB `deli` sa grafikom. U svakom slučaju, moje pitanje je koja varijanta win7 bi ovde najbolje `legla` s obzirom na konfiguraciju računara? Cilj je, naravno, da bude stabilan i optimalan, tj. da ne bude prezahtevan za ovu mašinu.
Sad ti definiši za šta planiraš taj lap. Da se razuemo ja sa za ultimate verziju i ne razmišljaš.
Recimo win7 starter može da tera do tri programa odjednom i ne možeš da promeniš pozadinu. Pogašena mu je gomila servisa za koju se pretpostavlja da neće biti potrebna.
Sve to pak imaju ostale verzije.
Na kraju krajeva šta ti ja objašnjavma. Evo t,i pa mozgaj sam :)
Pošto nije moj laptop nego od prijatelja, ne znam tačno za šta će da ga sve koristi, ali recimo da ne verujem da će da baš da se bavi video editingom, niti je neki gamer. Lekar je po struci, i pretpostavljam da će to biti najviše office, internet, cd/dvd rezanje ponekad, film, sređivanje fotografija (koristi photoshop) i sl. U principu hteo sam da proverim sa iskusnim korisnicima da nije slučajno ultimate prezahtevan za ovaj laptop pa da ga ne `guši`, ali ako je OK za ovaj laptop, onda stvaro nema razmišljanja, staviću mu to.
To mi je jasno, da će 32-bitni win videti sva 3GB memorije, a šta je sa programima? Znam da 32-bitni programi mogu ići na 64-bitni windows, a da li može i obrnuto? I da li smeta ako stavim 64-bitni windows i pored 3GB memorije, ili će mi 32-bitni brže raditi na ovoj mašini? Zato sam i postavio pitanje...
Koja glupost. Kakve to veze ima koliko rama ima? Kasnije ako stavi još rama treba da reinstalira OS, a win7 x64 je sam po sebi brži od 32bitne verzije i ništa nije zahtevniji.
@stantic, neće ti ništa brže raditi 32bitni Win7, a 64-bitni programi ne rade na 32-bitnom Win7. Dakle stavi Win7 x64 Ultimate ili Enterprise, isti su. __________________ CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd
ako se dobro seća 64bitna sedmica je zahtevnija u tome što koristi nešto više rama. 32bitna oko 700, 64bit oko giga. Mada moguće je da sam nešto i pobrkao... support normality
:: Koja glupost. Kakve to veze ima koliko rama ima? Kasnije ako stavi još rama treba da reinstalira OS, a win7 x64 je sam po sebi brži od 32bitne verzije i ništa nije zahtevniji :: :: @stantic, neće ti ništa brže raditi 32bitni Win7, a 64-bitni programi ne rade na 32-bitnom Win7. Dakle stavi Win7 x64 Ultimate ili Enterprise, isti su :: __________________ :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K :: :: :: zbog količine memorije :: ::
razlika u Idle rezimu je oko 400Mb sto nije malo!!! A sto se tice koje verzije i to je bitno... po meni ultimate ima brdo sranja MS-ovih koja uopste nisu potrebna, ja npr zato furam Professional! :)
Glupost. Ulimate i Enterprise su identicne verzije Windows 7.
`Windows 7 Enterprise and Ultimate editions are identical except for the fact that Windows 7 Enterprise is only available to Microsoft’s volume licensing customers, and Windows 7 Ultimate is available from retailers and on new computers installed by the manufacturers.`
ovo je citat iz 70-680 MCTS Microsoft Exam Book-a
Neka instalira Windows 7 Profesional 32-bit. Po onome sto si naveo da covek radi na racunaru Application Locker, Direct Access, BitLocker i Boot sa VHD mu nece trebati nikad, a to je jedina razlika izmedju Ulitame (Enterprise) i Profesional edicija. Samim tim bice laksi za te servise.
Neznam zasto potencirate nadogradnju rama za laptop. Pa ne bavi se on racunarima da bi hteo da budzi laptop, vec je doktor koji prosecno koristi kompijuter. Da je hteo vise ram memorije verovatno bi uzeo kompijuter sa 4 Gb+. I na kraju krajeva covek je pitao u slucaju sa 2 Gb rama...
ima veze, ko što su posle tebe sugerisali, 64-bit više troši memoriju nego 32-bit, ako me sećanje dobro služi, minimalni zahtev za memorijom je duplo veći - 2 GB. Ako će čovek da nadograđuje memoriju, onda uopšte nije bitno koji će Windows da uzme. A što se tiče programa, još nisam naišao da postoji 64-bit verzija programa a da nema 32-bit istog.
...jer je čovek sad uzeo laptop, i ne verujem da bi sad to radio bez jakog razloga. Mislim, da ga ja sad napadnem sa ubeđivanjem, možda, ali šta bi dobio time? Ako će mu win7 32-bit professional dobro raditi, kao i svi programi što on koristi, onda ću mu taj win i staviti.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647156. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.