Imam xp sp1 star 11meseci(i cudim se i da je toliko poziveo). Kroz njega je proslo stotinak, a i vise programa, ali vecina je zavrsila karijeru opcijom uninstall.
Problem: poceo je da zamrzava total comander, winamp, kaspersky a i neki drugi programi su poceli da baguju. Takodje, u task manageru/performance cpu usage i cpu usage history mi sada pokazuju iskoriscenost u 2 boje-zelena i crvena. Cpu usage ponakad ubaci i crticu zute. Problem je sto to pre godinu dana nije bilo, ako se dobro secam. Ah da. boje se retko poklapaju, npr zelena pokazuje 100%, crvena max 60-80%, ili zelena 60%, crvena se vuce (najcesce) na nekih 30-ak... Jel to normalno ili lose? I sta onda predstavlja crvena boja, ako je ok? Ovaj xp mi je bas lepo podesen, zao bi mi bilo da moram da vrsim reinstalaciju...
1. Reinstalacija je krajnja mera! 2. Task Manager je poceo da crta boje jer ti je ukljucen View/Show Kernel Times. Iskljuci to da te ne zbunjuje, to crveno je samo vreme koje procesor potrosi baveci se low-level drajverima i jos nekim glupostima na nivou Kernala (crveno) umesto da radi nesto pametno (zeleno). Mi svi ovde gledamo u zelenu. 3. Ti nama izlistaj sta je tebi ukljuceno od procesa, pogledaj koji ti je na 100% kad ti kompjuter stuca. Ta tvoja zelena na 100% nije dobar znak. Nesto ga davi. 4. Iskreno, ne bih se iznenadio da je Kasperski u pitanju. Ako si ga redovno updateovao, ne bi trebalo da si zapatio nesto, ali bez obzira na sve to, Kasperski ima groznu naviku da ne pazi na svoju liniju i da se `goji` i postaje tromiji. Uzmi NOD32. 5. Ukoliko mozes da se domognes programa RegSupreme Pro, toplo ti ga preporucujem da ocistis registar od gluposti. Uninstall samo prividno skida stvari. Ako ga ne iskopas, pisi mail pa cu ti okaciti negde.
Pozdrav
P.S. 11 meseci nije nista ako se XP pravilno odrzava
Nemoj da ti bude zao da formatiras hard, moj je savet da to uradis ukoliko je sve 100% ok sto se hardvera tice, jer posle reinstalacije problema tog tipa sigurno neces imati.. Ako vec kao sto kazes instaliras gomilu novih, brises stare programe.. Svi oni ostavljaju repove koji pre ili kasnije pocnu da smetaju.. Tako da .. FORMAT C: -enter :)) pozdrav!
pokupio si neki virus. Eventualno pokusaj da instaliras SP2 preko, ali ce ti ta operacija oduzeti vremena koliko i sveza instalacija WinXP sa SP2. U prvom slucaju ti samo sve ostaje kao sto je i do sada bilo. Dakle nema ponovne instalacije programa i poznato radno okruzenje :)
Pre preinstalacije prvo proveri hardver ( koristi HIREN za te potrebe odlican je ) pa tek ako nepobitno utvrdis da je ispravan onda resavaj softverski problem. Pre svega ovo se najcesce desava kad je temp. procesora velika. Proveri sta ti u taskmgr vuce zauzece procesora pa ces znati gde da trazis resenje ( obicno je neki svchost proces kriv za sve a za to pogledaj na http://support.microsoft.com/kb/314056
mada najefikasnija, a chesto nepotrebna sto se vidi iz gomile postova... obrishu, instaliraju ponovo, a onda - sve ostalo isto... ali odlichna za razlikovanje da li se Windows oshtetio ili nije ... ako nakon reinstalacije problem opstane .. nije windows (barem dok se ne instaliraju driveri)
:: 2. Task Manager je poceo da crta boje jer ti je ukljucen View/Show Kernel Times :: Iskljuci to da te ne zbunjuje, to crveno je samo vreme koje procesor potrosi baveci s :: low-level drajverima i jos nekim glupostima na nivou Kernala (crveno) umesto da radi :: nesto pametno (zeleno). Mi svi ovde gledamo u zelenu
reshena misterija `mnogobojstva`
:: 3. Ti nama izlistaj sta je tebi ukljuceno od procesa, pogledaj koji ti je na 100% kad ti :: kompjuter stuca. Ta tvoja zelena na 100% nije dobar znak. Nesto ga davi
neki od procesa pretrano aktivan... losh driver? crkava mish,ili nesto drugo od hardware-a??? (ovo mi se nekoliko puta desilo crkava mish i korisnost skache na 100%) virusi? puca neki windows service ili program??
:: 4. Iskreno, ne bih se iznenadio da je Kasperski u pitanju. Ako si ga redovno updateovao, :: ne bi trebalo da si zapatio nesto, ali bez obzira na sve to, Kasperski im :: groznu naviku da ne pazi na svoju liniju i da se `goji` i postaje tromiji. Uzmi NOD32
definitivno postojeca i jako ruzna osobina kasperskog .. mada mu vishe verujem nego NOD-u .. ebi ga... takva su mi iskustva, mnogo mi loshije NOD detektovao Trojance ... + legalan mi windows, legalan mi kaspersky (zasto bih instalirao NOD32 u tom sluchaju :)))) itd...
:: 5. Ukoliko mozes da se domognes programa RegSupreme Pro, toplo ti ga preporucuje :: da ocistis registar od gluposti. Uninstall samo prividno skida stvari. Ako ga ne iskopas :: pisi mail pa cu ti okaciti negde
reg cleaneri pochiste gomilu djubreta, ali uvek gomila i ostane... problem je sa tim sto bi trebala i da se izvrshi defragmentacija i optimizacija registra.. neki programi i to (navodno) urade, ali ponekad se ne dobije chak ni tada Bog zna sta...
:: P.S. 11 meseci nije nista ako se XP pravilno odrzav
definitivno.. imam korisnike koji me zovu teko posle 3-4 godine, a neki mu `dodju registra i file-ova` za par dana (bilo bi glupo reci GLAVE)
@ritmo format c: dovodi ponekad do izuzetno nepozeljnih efekata... pogotovo nepozeljnih u sluchaju da je windows na NTFS particiji, a neke druge particije su FAT32.. formatom cesh ubiti ono sto je na prvoj FAT32 particiji
@laca12 simptom koji se poklapa sa pregrevanjem je blokiranje (definitivno)... proveriti da li je hladnjak prekrivan prashinom (svi hladnjaci vremenom se zagushe prashinom, pogotovo oni sa coolerima na sebi) i da li cooleri ispravno rade (grafichka, bridge, procesor) + OVO za PRASHINU i COOLERE pogledati pre bilo kakvih testova sa hirens CD-om.. da ne bi usled testiranja komponenti i losheg hladjenja sprzio loshe hladjenu komponentu...
jedan besmislen nachin (a pouzdan... barem se meni tako pokazao) da se utvrdi da li je windows pukao ili je nesto drugo... sto, ByTheWay, ne iskljuchuje prethodnu gorepomenutu proveru hladnjaka i coolera instalacija windowsa na drugu particiju (koja nece pocheti iz windowsa da ne bi povukla viruse sa sobom)... kada se instalira druga verzija proveri se da li radi sve OK, ako je tu OK .. nesto se gadno kuva u starom windowsu (ali je doshlo do smanjenja ogromnog broja opcija o mogucim greshkama).... ako su i tu isti simptomi... pobrisati novi windows i ukloniti njegove tragove sa dotichne particije + ukloniti tragove dual boota iz boot.ini file ... a zatim chachkati sta je sa hardware-om
Znas zasto ja imam problem sa reinstalacijom i zasto sam rekao da je krajnja mera? Zato sto mislim da gledamo na to iz razlicitih perspektiva (u odnosu na normalne korisnike). Pazi, verovatno svi imamo neke sisteme (malo prepravili XP instalaciju, pogasili servise, ubudzili drajvere od hardvera, ili imamo ghost za koji znamo da je ok), ne bismo li protrcali kroz proces instalacije. Pri tom, ako to radis bar 1-put dnevno, po ustaljenoj (proverenoj) metodi, mozak ti je sporiji od ruku, vec po automatizmu klikces. A sad zamisli nekog ko je podesavao windows 11 meseci, koji nece da ostane bez mailova, fontova, ko je tad jedva iskopao drajver koji mu radi bas kako treba, podesio je tv program da snima tacno u milimetar da film stane da disk, koji treba da instalira xp, da vrati sve programe, pa shvati da mu fali java, pa mora da skine flash, pa je na dial-up vezi a mora da updateuje anti-virus, pa shvati da je zaboravio da iskljuci xp update, pa prekine vezu pa xp krene da puca, itd...). Koliko puta sam samo pomislio `hvala ti Guglu sto nisam reinstalirao XP`, jer sam iskopao resenje koje se sastoji od par poteza. Ja se nadam da forum sluzi da covek vidi razna resenja, da sagleda stvari sa razlicitih strana a ako mu niko ne pomogne ili bar ne uspe da odgonetne koliko je XP ostecen, naravno da mu preostaje da reinstalira OS. Zato nisam za postove tipa `reinstaliraj!`. Odmah u startu. Paralelna instalacija OK.
Sto se tice procesa, mislim da neke teme treba staviti (malo ih srediti pre toga) u recimo grupu Uputstva ili Preporuke ili vec nesto slicno. Mislim da prosecan korisnik mora da se navikne da povremeno pregleda sta mu je ukljuceno od servisa, sta se novo pojavilo u procesima, da zna da razlikuje svchost od svcchost, tako da bi trebalo da se pojavi neka tema tipa - minimum servisa za rad XP-a van mreze i u mrezi, gde se sta nalazi u registru, itd. Ili bar iz postojecih izdvojiti pametne stvari.
KAV-NOD, takve su stvari kakve su. Ovaj prvi ponekad preteruje (secas se kad je prosle godine u novembru ili decembru jedno pre podne poceo da iskljucuje vnc servere, jer ih je proglasio neregularnim ali je vec popodne u novoj bazi to ispravljeno) a za ovaj drugi je definitivno preporucljivo da se ponekad proveri jos nekim dodatkom za trojance. JBG I jedan i drugi se razlicito ponasaju od instalacije do instalacije.
Ja nisam za optimizaciju i defragmentaciju registra - imam jezivo losa iskustva. Pre sam za fizicku defragmentaciju istih fajlova na disku. Probao sam gomilu programa, u najboljem slucaju ne urade nista primetno, a u ostalim ide paleta od neobjasnjivih pojava u XP-u do potpuno neupotrebljivog registra `system missing or corrupt`. A naveo sam ovaj program gore vise zbog praznih kljuceva, nepostojecih fajlova, pogresnih MRU lista i ostalog. Da li mozes da zamislis sta mu je u registru posle 11 meseci koriscenja i instalacija i deinstalacija 100-nak programa...
Definitivno u startu treba imati u vidu temperaturu. Tu si potpuno u pravu, provlaci se to kroz postove, ali mislim da ljudi nisu dovoljno svesni da je masina pod vecim stresom sada i da bilo koja komponenta koja je `labavija` moze da pocne da popusta. Ukoliko kuciste stoji na podu (strasna varijanta, ne samo zato sto se sutira nogom, nego zato sto usisava svu prasinu) ili lepo izgleda u namenski pravljenom stolu gde je sa svih strana hermeticki zatvorena (najstrasnija varijanta) pod hitno treba uraditi nesto po tom pitanju.
Hvala za resenje problema crvene boje... A ima 1 fazon sa procesorom -intel pentium 550MHz! Nema kuler(da, to je 1 od onih koji se ubacuju normalno na maticnu...) Jedini kuler koji imam jeste na napajanju... Sto se uninstaliranja tice, koristim YourUninstaller!2004, i preporucio bih ga svima, zaista obavlja svoj posao(ima cak i startup menadzer). Dakle verovatno imam malo repova. Pre par dana sam upotrebio Software Diskeeper koji mi je fragmentovao disk(napomena: cak i on se zamrzao u toku rada, iako je operisao potpuno sam. slicno kasperskom!!!) Eto dok kucam ovo, pokrenuo Download Accelerator Plus, i pogodite sta? Bio skroz zakocio, nista ne radi, slika savrseno staticna, nista ctrl+alt+del, cak i misonja... Restart, pa pisi ponovo...
@Geloso: ne stuca(tj, ne koci), jednostavno neki programi zamrznu, a ponekad ne pomaze ni end proces! Hm... jedino sumnjivo sto mi bode oci jeste CapabilityManager. Ne znam da li sam ga imao ranije...(mada imam sisoft Sandru 2005 jos odavno, ako to ima veze?). Jedino to mi zvuci kao virus:-))) Nego jel trazim proces koji koristi user, system, local ili network servis?... Sorry, glup sam po pitanju virusa...
@Mrlja: hvala za tip sa formatiranjem sata particije, posto ja imam jos 1 fat32 pride. Taman si me spasao!
1.Ti za pocetak otvori kuciste i stavi neki veeeliki ventilator da bije unutra. Stalnim restartima ces unistiti XP (Found000, 001 itd.).
2. Moras ga nositi negde, pitaj servispc, da ti provere komponente, napajanje, i da ti rese nekako hladjenje. On tebi ne koci, nego zamrzava, to radi kad od muke na prevelikoj temperaturi izracuna da su 2+2=5
3. Pod hitno. Nemoj testirati hardver Hirenom u ovakvom stanju.
4. Ispravi fragmentovao u defragmentovao i sata particije u ntfs particije :) (defragmentacijom ti skupljas fragmente u celinu zbog bolje organizovanosti - brzine citanja/upisa, sata je naslednik pata veze sa hard diskovima i optikom, ntfs i fat32 su vrste fajl sistema)
5. CapabilityManager nije nista specijalno ukoliko se ne javlja sa 100%. To moze da ti instalira i softver od SonyEricssona. U principu, benigno.
Bio sam umoran sinoc, jedva sam znao sta pisem... Bio naporan dan, vidis da nisam mogao ni ispravno da prepisem, ako nista drugo! Bitno je da ste shvatili poentu! A plus imam SonyEricssona A drugo, koji je postupak za ciscenje prasine?... I na kakav ventilator mislis, nisam bas shvatio? Bocni kuler ugradjen u kuciste ili nesto drugo?... Nikolas
Mislio sam na najveci moguci ventilator, dok ne otkrijes sta ti se tacno dogadja sa masinom i ne resis problem (najverovatnije pregrevanja). Sto se tice prasine, svako ima svoj sistem. Mozes da usisavas, da produvavas, ali je bitno da nesto ne ostetis. Ti imas samo taj jedan kuler u napajanju, znaci tamo gde imas pasivna hladjenja moras da ocistis rebra, ona povecavaju povrsinu radi bolje disipacije toplote ali ukoliko su zapusena ili je na njima tanak film od prasine drasticno gube funkciju. To je prvi deo. Drugi je da organizujes protok vazduha u kucistu, ne bi li odvodio tu toplotu napolje. Sredi to pod hitno, nemoj ga muciti, ni ti ne fukcionises kako treba kad imas visoku temperaturu.
:: Bio sam umoran sinoc, jedva sam znao sta pisem... Bio naporan dan, vidis da nisam mogao ni ispravno da prepisem, ako nista drugo! Bitno je da ste shvatili poentu! A plus imam SonyEricssona :: A drugo, koji je postupak za ciscenje prasine?... I na kakav ventilator mislis, nisam bas shvatio? Bocni kuler ugradjen u kuciste ili nesto drugo?.. :: Nikola :: ::
Svi ventilatori.. svi hladnjaci... najbolje .... posto je intel pentium 550MHz onda verovatno deo hladjenja ide preko napajanja (ako ne svo hladjenje) produvaj malo napajanje... (zavisi od proizvodjacha kako je radio)...
ostale stvari koje vole da prave zamrzavanje su neadekvatni driveri.. specijalisti su zvuk i grafik driver... to im je srednje ime nesto kao grafik zamrzavajuci driver i zvuchni smrzavajuci driver :))) ... USB modemi takodje (mada su oni skloniji restartovanjima)...
pokushaj uci u manage (desni klik na My Computer - Manage - Event viewer - Application i System) ... proveri da li ima crvenih i zutih oznaka i na sta se odnose... da li windows detektuje greshke pa tek onda pukne (to bi bilo lepo)... zanemari odmah CDrom bad block ... to su izgrebani cd-ovi :)))) i nadaj se da HDD nema bad blockove (primeticesh upise ako ime) ...
probacu da usisam... A za napajanje, posto jeste prasnjavo da mozes da zaores i posadis krompir, kako njega ocistiti/izduvati?... Mozda da upotrebim fen za kosu?
A sto se tice drivera za zvucnu karticu, tu imam ponekad problema: kad podignem sistem, uopste nema zvuka! Svi plejeri prijavljuju lose sound drajvere, a ja onda kliknem start pa restart, podigne i eventualno jos jednom ponovi glupost, ali posle drugog puta sigurno radi! Ako ste trazili izraz za skalameriju, eto vam moj komp
Po mrljinom savetu,idemo ovako u event viewer: application: warning!-gomila usernv, error! -veca gomila application hangova. system: error DCOM, W32Time, acpi, LDMS, service control manager, dva system error(category 102, ako ista znaci) negde u avgustu... HDD se nigde ne spominje, koliko ja vidim!...
Znas li koliko pomazu event vieweri i ono sto ti win loguje???? Onoliko koliko i njihov usrani firewall!!! Lepo ubi sistem i stavi npr. Win2000 SP4 (ne znam koliko RAMa) imas, ja sam do skora na 550 sa 256MB terao XP SP2...sto se ciscenja prasine tice imas teme o tome u rubrikama servis i OC i komentari ik kritike pod TEMA: Proveri kontakte, izduvaj prasinu, podmazi ventilatore...proveri napone napajanja, konektore i kablove...
M i G
:: probacu da usisam... A za napajanje, posto jeste prasnjavo da mozes da zaores i posadis krompir, kako njega ocistiti/izduvati?... Mozda da upotrebim fen za kosu :: :: A sto se tice drivera za zvucnu karticu, tu imam ponekad problema: kad podignem sistem, uopste nema zvuka! Svi plejeri prijavljuju lose sound drajvere, a ja onda kliknem start pa restart, podigne i eventualno jos jednom ponovi glupost, ali posle drugog puta sigurno radi! Ako ste trazili izraz za skalameriju, eto vam moj komp :: :: Po mrljinom savetu,idemo ovako u event viewer :: application: warning!-gomila usernv, error! -veca gomila application hangova :: system: error DCOM, W32Time, acpi, LDMS, service control manager, dva system error(category 102, ako ista znaci) negde u avgustu.. :: HDD se nigde ne spominje, koliko ja vidim!.. :: :: Ima li ovoj kanti pomoci?... :: :: Nikola :: ::
:: application: warning!-gomila usernv, error! -veca gomila application hangova :: system: error DCOM, W32Time, acpi, LDMS, service control manager, dva system error(category 102, ako ista znaci) negde u avgustu.. :: HDD se nigde ne spominje, koliko ja vidim!..
zanemari to sto je bilo u avgustu .. davno bwe, nije ti tako od avgusta... sistemska greshka kategorija 102 izaziva je trojan varijanta, barem tako kaze microsoft .... http://support.microsoft.com/kb/894278
LDMS nemam pojma sta je, nisam ga sretao tako da verovatno nije nesto `tipichno`...
DCOM i W32Time zanemari odmah, jer njima treba net da bi radili ispravno i bune se ako ne mogu da se kace unaokolo (vidjao sam ih na gomilama rachunara i koji rade besprekorno).... DCOM error poruke su benigne, i mogu da se ignorishu.... W32Time sinhronizovanje vremena sa microsoftom....
service control manager meni recimo javlja pucanje grafik drivera otkako je microsoft izvrshio update user32.dll-a (puca mi VistaInspirat)... uradi dupli klik na service control manager i vidi sta prijavljuje...
lepo sto se HDD ne pojavljuje i neka ostane tako...
a sto se tiche usernv greshke.. izgleda da ti puca profil na windowsu, ili sta li sve vec moze da bude sa usernv... http://www.eventid.net/display.asp?eventid=1000&source=Userenv pokushaj oporavak sistema, ako to ne upali plashim se da si zreo za reinstalaciju...
sto se tiche napajanja.. i njegovog chiscenja .. obichno se drzi na 4 (usrafljeno za kucishte) + 4 (za otvaranje napajanja) srafa (ako imash imalo spretne ruke otvorish ovo i usisash, a zatim vratish na mesto.... znam neke koji imaju obe leve ruke, a deshnjaci su + trapavi .. ako sluchajno sebe prepoznajesh u opisu duni par puta u napajanjes jedne, a par puta sa druge strane... bar cesh nesto istresti)...
ukoliko si zbog nerviranja koja ti donosi komp sklon samoubistvu preporuchjem toplo da sve ovo radish bez vadjenja strujnog kabla :)))))))
Sad imam dovoljno ideja da se zanimam ceo vikend...
2Machine: imam 288(256+32)Mb rama, i vec sam ranije imao sp2-dok nije pao... Hvala za tip, potrazicu malo po starijim rubrikama.
2mrlja: pa pre avgusta se redje javljalo, ali bilo je... Obrisacu sve na jednoj particiji, pa cu probati sa novim sp2, i procisticu ga malo od prasine, narocito PSU... A nije ti los predlog da ga ostavim ukljucenog u struju, zaista bi mi posle toga bilo lakse! Medjutim glupo mi, ima nade da cu uskoro dobiti neku ozbiljnu masinu, inace....
Trenutno nemam vremena, ali posle(i u toku) vikenda trebalo bi da cu uspeti makar nesto da zavrsim... Javicu vam rezultate, narocito ako otkrijem gresku(mada sumnjam da cu to uspeti)! Jos jednom hvala!
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647111. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.