Kanta je obrisana. Ne pitajte kako... Da li postoji nacin da se preko command promta obrise sadrzaj kante? Da se isprazni...
I jedno podpitanje. U slucaju da mi je virus pojeo rundll32.exe iz C/WINDOWS/System32 da li mogu da skinem drugi sa neta i samo da ga prekopiram u isti folder?
kompijuter na kojem se vec par godina igraju mala deca :) Radi na Xp-u koji je instaliran pre vise od 2 godine. Obrisao sam sa njega veceras skoro 50Gb `sitnih igrica`, od kojih je 30 posto bilo zarazeno...
Bio je instaliran RocketDock i imao je shortcut za kantu. Klinac je slucajno prevukao Recycle bin sa dektopa u kantu i tako je obrisao, pa su neko vreme koristili kantu sa Dock-a. Kasnije, Dock je uninstaliran i tako su oni ostali bez kante. Sad cete svi da kazete (kao i ja) prosto ko pasulj, desni klik - > properties bla bla... i vratis kantu. E neces kolega. Virusi su preuzeli kontrolu nad kompom. Obrisan je rundll32.exe file i samim tim onemogucen je prisstup Add/Remove, Add Hardware, Display Settings i jos bar 90 posto podesavanja. Posto nisam imao adminska ovlascenja napravio sam novi account, dodao ga u grupu administratora i sve ostale akaunte iskljucio (Admin, Guest, User). Skinuo sam preko LANa sa komsinog kompa rundll32.exe i metio ga u odgovarajuci folder i tako povratio kontrolu :D
Instalirao sam Avast, skenirao par puta i svaki put je nalazio nove viruse (boot, quick i full scan). Onda sam rucno obrisao bukvalno sve sto sam mogao sa kompa, ali je sistem ostao u stanju raspadanja. Kantu sam samo prekopirao sa Win7 i na moje iznenadjenje radi najnormalnije :D Prebacili smo slike, koje su bile jedini bitni fajlovi na hardu, na flesh, formatirali HDD i instalirali Win7 i napravili D:/ particiju tako da ce od sad reinstall sistema biti mnogo jednostavniji :)
Dodjes na pivo a domacin ti kaze aj ti (IT) da nam sredis komp kad si vec tu :D
Cek, pa zar nema `RECYCLER` folder na svakoj particiji? Pokusaj, mozda upali. Potrebno je samo u folder opciji da uncekiras `Hide protected operating system files` i trebalo bi da se pojavi na svakoj particiji i tu pobrisi.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
... ima, ali treba znati da se uključi `show hidden files and folders` i isključi `protect system files`... ali je, najverovatnije, virus i to onemogućio. Malwarebyte bi poprilično razjebao taj koktel virusa a onda avira ili avast ili šta god.... SAMO, na taj način izgubi se oko 4-5 puta više vremena nego da se odmah iz nekog dos programa sa hiren`sa ili live linuxom prebace `podaci` na sigurno, formatira sve i instalira sveže. ODMAH je potrebno ghostovati takvu instalaciju, a kao sledeće ODMAH instalirati antivirus... jer će se ovo SIGURNO ponoviti opet. Isti klinci, iste navike, pogotovo ako si im to radio besplatno. Od ovakvog ponašanja može da ih obeshrabri jedino naplaćivanje usluge reinstalacije-čišćenja, a kod nekih, jedino nedostatak para.
@Mikishon89 Radi se o Win Xp, ali svejedno evo citat iz mog posta :)
Sad cete svi da kazete (kao i ja) prosto ko pasulj, desni klik - > properties bla bla... i vratis kantu. :D
@gilopile ima RECYCLER (i bila je samo jedna particija) ali kad bi cekirao Show hidden files and folders, kliknuo ok - nista se ne desi. Opet udjem u Folder options i ono opet cekirano Don`t show hidden files and folders :) Isto za Protected system files...
@Pisko Ma sve ja to znam, al kazem ti dosao sam na pivo kod snajke i brata. Nisam imao nista sem flesha kod sebe... kakvi hirens boot i live os :D Nemogu da naplatim ovu zajebanciju rodjenom bratu :D a znam da ce se ponoviti... ali sam mu zato pokazao kako se to radi rucno, objasnio kako moze brze i lakse, i samo cu mu odneti na diskovima alate i sledeci put nek se sam snalazi... tako sam i ja ucio :)
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647157. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.