Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Prvo formirati particije ili instalacija OS na novom HDD?
STRANA 1 OD 1
dragan06 Prvo formirati particije ili instalacija OS na novom HDD? 19.01.2012. 22:03 T42680

status: user
broj poruka: 294
Mozda je pitanje glupo ali nisam imao ovakav slucaj. Dobio sam potpuno prazan HDD, treba da formiram dve particije - jedna sistemska. Da li se prvo formiraju particije pa instalira OS ili obratno?
Znam da sa nekim programima mogu kasnije posle instalacije OS da formiram particiju, a mislim da se OS `postavlja` u levi kraj diska.

Dragan06
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
knele88 HDD 19.01.2012. 22:09 #392140

broj poruka: 451
Pa kada instaliraš OS sam ti da da napraviš koliku hoćeš particiju za njega a koliku da ti služi za podatke....
tako da ti je odgovor prvo OS pa particije mada to se sve radi u jednom procesu
Sve je na nama, da li pobednik ili gubitnik...

duqp dragane 19.01.2012. 22:14 #392141

broj poruka: 3466

Jel pokusavas da instaliras win7?
imarkovic Re: Prvo formirati particije ili instalacija OS na novom HDD? 19.01.2012. 22:21 #392142

broj poruka: 19008
da bi upisao bilo kakav podatak na hard disk, prethodno je prvo kreirati particije, dakle kad instaliras OS na praznom hardu, u toku instalacije windows ti sam ponudi da kreiras particije, posto je prva instalacija, tj. upisujes podatke na prazan hard, ne mora biti formatiran, samo kreiras particije i instaliras windows.
Formatiranje se radi onda kada zelis da ocistis kompletno particiju od svih podataka, najefikasnije je formatirati, ali ne quick nego FULL format.

:: Mozda je pitanje glupo ali nisam imao ovakav slucaj. Dobio sam potpuno prazan HDD, treba da formiram dve particije - jedna sistemska. Da li se prvo formiraju particije pa instalira OS ili obratno?
:: Znam da sa nekim programima mogu kasnije posle instalacije OS da formiram particiju, a mislim da se OS `postavlja` u levi kraj diska.
::
:: Dragan06
dragan06 Hvala na savetima 20.01.2012. 00:34 #392188

broj poruka: 294
Znaci, ako sam dobro razumeo, krecem u instalalaciju W7 i tokom instaliranja definisem velicinu sistemske particije.
Dragan06

gilopile Re: Hvala na savetima 20.01.2012. 00:55 #392208

broj poruka: 9459
Upravo tako. Kasnije u win-u u disk management-u od unpartition prostora kreiras particiju ili vise njih.

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

:: Znaci, ako sam dobro razumeo, krecem u instalalaciju W7 i tokom instaliranja definisem velicinu sistemske particije
:: Dragan0
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647157.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs