Ovako ljudi, danas mi je stigao nov racunar, naravno bez operativnog sistema, koji bi sada trebao sam da instaliram, e sada problem je u tome da ja to nikada nisam radio a da nevolja bude veca, svi tutorijali na koje sam naisao odnose se samo na instalacije ili reinstalacije na sistemima koji vec imaju OS. Znaci zanima me kako da instaliram windows 7 na potpuno nov racunar na kome jos uvek nije instalirano ama bas nista. Kada ga upalim osim crnog ekrana ne pojavljuje se nista, svi ventilatori rade na max broju obrtaja i buka je nesnosna, to me izludjuje a kapiram da je to zbog toga sto mi ni driveri (bios) za plocu jos nisu instalirani. Takodje kada otvorim vratanca od optickog uredjaja, ona se sama zatvaraju u roku od pola sekunde tako da nemam vremena bukvalno ni disk da ubacim... Da li je sve ovo normalno i sta mi je ciniti. Molio bih za bilo kakvo upustvo ili savet...
na zalost, kao sto sam vec rekao, ne pojavljuje se uopste bios niti se uopste pojavljuje ista a sam dvd drive se zatvara odmah nakon otvaranja, sam od sebe :/
sada sam maximalno zbunjen da li je problem u meni ili u samoj masini, nadam se da samo ja radim nesto pogresno, ali zaista ne znam sta...
P.S. sada sam pokusao ponovo, samo sto sam monitor ugasio pa upalio i pojavilo mi se obavestenje `no signal detected`... Sta bi to moglo da znaci i sta dalje ciniti?
Nešto tu smrdi! Čim ne baca sliku na monitor. Ako je desktop, sve delove ``raskači`` pa jedan po jedan jedan spoji i pri pokretanju treba da ti iščita osnovne podatke o ploči, memoriji, hdd-u itd. Što reče kolega namesti prvi boot cd-dvd i to je to. Ako je lap vrći na reklamaciju.
ima sve delove, vidim ih kroz resetke na stranici,uzeo sam ga u win-winú a nisu oni bas tako mala firma da bi se time bavili, takodje kod njih ne mozes da otvaras sam kuciste, jer gubis garanciju... verujem da je problem u tome sto mi je monitor 22` full hd, mozda je zbog rezolucije... Grafika je radeonka 6950, a maticna MSI 990xa gd55... Kapiram da je problem u tome sto jos nemam instaliran ni jedan driver niti ista, odnosno nadam se da je to, jer poslednje sto mi treba jeste neispravan racunar odmah po dolasku... Najgore od svega je sto je danas subota i nista ne radi a nikoga nema da se javi ni na telefon... Smorio sam se kao malo dete :/
Bas tako! Ne otvaraj nista, posebno ako nisi vican onome sto treba da uradis! Posebno ako imas onu nalepnicu koju moras da pocepas otvaranjem kucista ne diraj nista jer gubis garanciju, a i sve ce svaliti na tebe kako si ga ocigledno onda otvarao ko zna sta cackao...
Vracaj nazad i trazi da ga oni pregledaju i poprave ili daju drugi!
Pozz **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
dakle, kad ukljucis racunar on MORA da prikaze POST SCREEN http://en.wikipedia.org/wiki/Power-on_self-test bez obzira imao ili nemao sistem. ako ne prikazuje nikakvu sliku pri ukljucivanju vrati ga.
One more thing... Pazi da nisi povezao monitor na integrisanu graficku (ako je ploca ima) a da je ona disable-ovana u BIOS-u pa da ti zato ne daje sliku. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: One more thing... Pazi da nisi povezao monitor na integrisanu graficku (ako je ploca ima) a da je ona disable-ovana u BIOS-u pa da ti zato ne daje sliku :: *************************************************************************************** :: The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible. :: ::
Ovo je 100 put da vidim da neki ljudi kazu UDJI U BIOS namesti ovo ono.. ili INSTALIRAJ DRIVER- itd.. kada neko ne moze ni da UPALI racunar...!!! ne cackaj nista, samo ga vrati....nikakav clear cmos ... rastavljanje... (driver-i tek nikakvi jer kako driver-i kada komp ne daje ni sliku niti se upali) Tako da molio bi neke da vise ne lupetaju (nacice se oni sami u tome) kada neko ne moze da digne ni POST screen, a da kazu TREBAJU TI DRIVERI...prvo nek oni nauce cemu sluze driver-i, KADA i GDE se oni instaliraju pa nek onda PROBAJU da pomognu nekome! Sve u svemu.>VRATI komp u WinWin i reci da ne radi i da ti daju drugi...TACKA KRAJ!
Upalis komjuter i odmah nakon sto si pritisnuo dugme za paljenje pocni da stiskas taster delete, pritiskaj ga sve dok nakon par sekundi ne udjes u Bios. Ako nastavis da pritiskas delete i posle 20-30 sekindi se nista ne desava, i dalje je slika crna, onda ti ploca ne radi iz bilo kog razloga. Kazes da se ventilatori okrecu, sto znaci da ploca ima napajanje, ali je opet mozda problem i u njemu. Lepo ti odnesi njima tak komp, i ponesi sa sobom intalacioni disk za Windows 7, pa neka oni pokrenu instalaciju pred tobom. Predpostavljam da ti je monitor ispravan, da nije u njemu problem pa zato nema slike, ili u kablu koji povezuje graficku i monitor?
Ako je kuciste zapecaceno, nema sta da otvaras...Kao sto su i drugi rekli, vrati ga, jer je ocigleno nesto neispravno ili lose zabodeno, pogotovo sto ti se DVD drajv zatvara u roku od 1-2sec, sto nagovestava na neprestano restartovanje racunara.
@AlexVip: Napisao je covek u drugom svom postu: MSI 990xa gd55
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
ali proveri gde si prikljucio VGA kabl, da mozda nisi zakacio kabl na integrisanu grafiku, ako postoji na maticnoj ploci? Pre neki dan mi se to desilo sa musterijom, on je ukljucio na integrusu iako sam mu dodao grafiku zbog igrica. Jedva sam shvatio sta je problem kad mi je javio da racunar radi, ali nema slike. Ako si sve zakacio kako treba (proveri VGA, DVI ili HDMI kabl, sta vec imas, da li je labavo zakacen na monitor), onda poslusaj prethodne savete i nosi ga nazad. I bez nervoze, sta god da je, resices makar sutra. Pozdrav
Nije mogao da priključi monitor na integrisanu grafičku jer ploče sa 9xx serijom čipsetova nemaju integrisanu grafičku. Integruše su prebačene u APU Fjužn procesore, dakle nema ih ni na FM1 pločama. Clear CMOS može da uradi pomoću tastera na bek panelu, koji se nalazi odmah ispod dva gornja USB 2.0 i PS/2 portova. Ako ni to ne pomogne, onda nek nosi u ponedeljak komp u Luz-Luz, pa nek tamošnji eksperti koji pečatiraju kućišta lupaju glavu šta nije u redu.
Ne diraj nista nego ih zovi u ponedeljak. O boze... _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
:: Ovo je 100 put da vidim da neki ljudi kazu UDJI U BIOS namesti ovo ono.. ili INSTALIRAJ DRIVER- itd.. kada neko ne moze ni da UPALI racunar...!!! ne cackaj nista, samo ga vrati....nikakav clear cmos ... rastavljanje... (driver-i tek nikakvi jer kako driver-i kada komp ne daje ni sliku niti se upali) Tako da molio bi neke da vise ne lupetaju (nacice se oni sami u tome) kada neko ne moze da digne ni POST screen, a da kazu TREBAJU TI DRIVERI...prvo nek oni nauce cemu sluze driver-i, KADA i GDE se oni instaliraju pa nek onda PROBAJU da pomognu nekome! Sve u svemu.>VRATI komp u WinWin i reci da ne radi i da ti daju drugi...TACKA KRAJ! :: :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=212374 :: MSI 770-C45 :: AM3 Athlon x3 445( otkljuchan X4 ) :: TakeMS 2x1gb DDR3 1333Mhz+ 2gb DDR3 Kingston 1333Mhz :: 2x160GB Maxtor :: MSI OC 5670 1gb GDDR5 :: Asus DVD/RW :: ::
Kada dobijes drugi komp, prijateljski savet: Uzmi nekog ko se iole razume u instalaciju windowsa da ti to odradi. Po tvom pisanju (bez uvrede), nisi ti kadar za tako nesto. Nego lepo sedinpored tog nekog, gledaj i uci ukoliko te zanima. F650GS Dakar
Ne zovi ti nikoga, nego lepo odnesi tamo gde si ga kupio i reci im sta se desava, moraju da ti odma daju drugi. Jer ni u kom slucaju, da je ispravan, ne bi smelo da se desava da on sam zatvara vratanca od DVD-a posle 2sekunde.
ASUS M5A99X EVO Phenom II X6 1605T Kingston HyperX 2x4GB @1600MHz GTX 460 768MB CM GX550
Samo cekam kad ce neko da predlozi izgradnju fabrike, projektovanje i stvaranje svih komponenti, sklapanje, i burn-in test od 72 sata. A ako negde slucajno zapne, onda eventualno da se sutra zovne Winiwin. _________________________________________________________ 955, 870-C45, 6790, 8/1333, LC600H, TTV3, 1TB, W7U64SP1+XPSP3
Ljudi laik sam i to sam i sam rekao, ali nisam idiot :D
A stara narodna lepo kaze, ko pita ne skita, tako da mi je draze da lepo pitam kada mi nesto nije jasno, nego da glumim nekog sveznalicu, pogotovo u necemu u cemu to svakako nisam. Odmah sam shvatio da nesto ne stima, ali sam svakako hteoda cujem i tudja misljenja. Dobio sam ih i hvala vam. Ne morate vise da lupate glave, definitivno je nesto neispravno ili lose povezano i u ponedeljak ga nosim na servis. Tamo su placeni da o tome misle. Ne krivim nikoga, ovo moze da se desi bilo kome, iako je krajnje neispravno i neprofesionalno,jer da je iko testirao tu masinu pre nego sto mi ju je poslao, ovo se ne bi ni desilo na prvom mestu, ali dobro, desava se. Zadnju priliku da poprave utisak dajem im u ponedeljak ako i tada budu delovali neprofesionalno, jednostavno cu raskinuti ugovor i potraziti srecu drugde. Hvala svima na odgovorima i vasem vremenu.
Drug pre jedno tri godine kupio neku šklopociju u PC Centru, donese komp kod mene da mu instaliram Windows, uđem u BIOS kako bih izvršio podešavanja i ubacio disk u drajv kad drajva nigde u BIOS-u, a na dugme ne reaguje. Da li je svetlio pri uključenju kompa nisam obraćao pažnju. Kućište nije bilo zapečaćeno, pa sam ga otvorio i imam šta da vidim. Rezač nije povezan na napajanje. Profesionalno do yaya. I onda kad neki amater kupi ovakav komp i hoće da instalira Windows, a to radi prvi put u životu, može da pomisli svašta. Uvalili mu neispravan komp, a ono glupost totalna. Možda je i u slučaju iz teme ovako nešto u pitanju, ali ko će ga znati.
verovatno je samo nesto lose povezano ( ili ne povezano) ali masina je svakako neispravna, cim ne radi kako treba. Da li je greska ljudski faktor ili neispravan hardver, manje je vazno. Komp ne mogu da otvaram, poznato je zasto, zato cu ga jednostavno odneti kod njih, jer to je jedino sto je moguce. Ne vredi sada lupati glavu. Meni je samo billo vazno da iskljucim mogucnost moje greske i nakon sto jesam, sada znam sta mi je ciniti i ne razmisljam vise o tome, jer ponedeljak nece doci pre vremena, ma koliko ja mislio o njemu, kao sto se ni problem nece resiti nista brze :)
Pozz svima i hvala jos jednom na pomoci i interesovanju...
:: Drug pre jedno tri godine kupio neku šklopociju u PC Centru, donese komp kod mene da mu instaliram Windows, uđem u BIOS kako bih izvršio podešavanja i ubacio disk u drajv kad drajva nigde u BIOS-u, a na dugme ne reaguje. Da li je svetlio pri uključenju kompa nisam obraćao pažnju. Kućište nije bilo zapečaćeno, pa sam ga otvorio i imam šta da vidim. Rezač nije povezan na napajanje. Profesionalno do yaya. I onda kad neki amater kupi ovakav komp i hoće da instalira Windows, a to radi prvi put u životu, može da pomisli svašta. Uvalili mu neispravan komp, a ono glupost totalna :: Možda je i u slučaju iz teme ovako nešto u pitanju, ali ko će ga znati :: :: :: i5 2500K, MSI Z68A-GD65 (G3), HyperX Grey 2×2GB DDR3 1600, Samsung F3 500GB + F4EG 2TB, Sapphire HD 6950 1GB, Dell U2412M, Asus Xonar DX, Altec ATP-3, Procase Nitro AX, CFT-650-14CS :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647157. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.