Win 7 posle dužeg Standby-ja pokoči se na softverskom gašenju
STRANA 1 OD 1
arogan
Win 7 posle dužeg Standby-ja pokoči se na softverskom gašenju
10.01.2012. 15:39
T42492
status: user broj poruka: 538
Dobio sam na poklon desktop računar IBM A51, 3,2 GHz, 2 GB RAM-a DDR2 i na njega instalirao Win 7, da bi mi služio na obuku Win 7 (inače sam pristalica Win XP, ali ga već imam na jednom kućnom računaru i LAPTOP-u). Pozajmio sam neki kineksi KVM svič i nakačio ga pored prvog (`glavnog`) računara, a mrežni kabl povezao u slobodan port na ruteru. Ne koristim ga mnogo, možda jednom u 5-6 dana. Instalirao sam ga pre dva meseca i prvih mesec dana je sve bilo OK, nisam primećivao nikakve probleme. (tada nije bio na KVM sviču.) U poslednje vreme, kada upalim računar, malo radim na njemu (Word, IE), a zatim zaboravim na njega (prebacim KVM svič na `glavni` računar) - kad mnogo kasnje vratim KVM svič na IBM računar, ekran je taman (Standby) - kliknem miša ili tastaturu, pojavi se slika i radi normalno. Ali kada hoću softvreski da ga ugasim (Shutdown) krene u gašenje, nekoliko puta blicne HDD LED, a zatim se pokoči na masci `Shutting down` i vrti se mali krug koji označava da je Win 7 aktivan. Čekao sam po ceo dan, ne radi komanda CTRL+ALT+DEL, jednostavno se ništa ne dešava sve dok na 4 sekunde ne pritisnem dugme Power. Ne mogu tačno da lociram kada je nastao problem (rakao sam da retko palim taj računar), od kada je provereno radio ispravno mislim da sam radio sledeće: - instalirao MalwareBytes, nije otkrio ništa, a nije rezidentan (isključio sam ga u MSCONFIG-u i servisima), - Instalirao sam Aviru, naravno rezidentna je, nije našla viruse, - Umesto Unknown Device, instalirao sam TPM drajver i sada u Device Menager-u nemam crvenih i žutih polja. Sećam se da se računar normalno gasio kad je imao žuti Unknown Device, - Sveo sam BIOS na Default, SATA na Automatic (ima i opcija ATA), misleći da ću time da rešim gore pomenuti Unknown Device, - Povezao sam računar na KVM svič. Ponekad, kada često prebacujem KVM svič, izgubi se miš na nekom od računara - vidi se strelica ali ne reaguje do restarta računara.
Napominjem da kada sam više časova zatim računarom, a kada ne ulazi u Standby, gašenje ide normalno. Probao sam posle Standby-ja da se odjavim i uspelo je. Posle prijave takođe mi se ukočio na Shutdown-u.
Da li bi mi pomogao Service Pak 1 ? Da li je u pitanju softverski ili hardverski kvar? Sumnjam na KVM svič, ali nisam siguran. Napominjem da za ovaj bredirani računar nema drajvera za Win X7 na zvaničnom sajtu Lenovo-a, ali sam Video i Audio drajver (Intel 915 i ADI Soundmax) nekako nabudžio preko zvaničnih drajvera za XP.
`Umesto Unknown Device, instalirao sam TPM drajver i sada u Device Menager-u nemam crvenih i žutih polja. Sećam se da se računar normalno gasio kad je imao žuti Unknown Device,...`.
Pored TPM drajvera sumnjam na još 5-6 nabrojanih stvari. Perobao sam još ranije da ga deinstaliram, obrišem ga iz Device menagera sa ali se posle restarta opet automatski instalira. Inače nema ga u Programs FIles pa ne mogu trajno da ga uklonim. Obrisao sam čak i intslacioni direktoriju, ali je drajver verovatno ostao u WINDOWS ili SYSTEM 32 direktorijumu. Postoji li neki program za to? (koji će da obriše sve drajvere i INF fajlove za TPM drajver, tako da mi opet prijavljuje Unknown Device). Mada ponavljam, možda nije to ima još 5-6 mogućih stvari koje sam instalirao približno kada i TPM driver.
Probao sam sa podešavanjima u BIOS-u, opcije POWER i SATA/IDE, ali bez uspeha. Jedino sam zapazio kada u Win 7 u POWER options isključim Sleep (na Never) iako mi je monitor na Turn Off na 10 min., posle 2-3 sata stajanja kada kliknem miša ili tastaturu i kad mi se pojavi slika mogu bez problema da ugasim računar. Inače, kada probam Sleep mode na namestim na 1 minut, posle 1-2 minuta ekran se ugasi, kada pritisnem miša ili tastaturu ekran se upali ali se prilikom zadavanja gašenja opet ukoči na `Shutting down`. Kratrkotrajnim pritiskanjem dugmeta POWER samo blicne LED dioda za HDD, ali se ne dešava ništa. Dakle, kad god mi računar uđe u Sleep mod, jedino mogu da ga ugasim držeći POWER 4 sekunde!?
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647157. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.