Jedno pitanje za vas, imam gore pomenuti Ruter tj. verziju softvera i posto na toj konekciji 4 racunara dele net a neko skida torenre a neko igra. Sve sam sredio radi ali me zanima. Ima li ko dobar leyer7 kod za ovu verziju mikrotika 3.30 koji bi dao mali prioritet torentima tj. da nekako ogranici UDP pakete, vidim novi tik to moze ogranicava broj UDP paketa.
Ja sam resio tako sto sam na TCP ogranicio broj konekcija na 70, a dropovao UDP na svim portovima koji nisu za igranje, samo par sa servera ostavio. E sad torent skida preko TCP i sve je ok ali opet cisto bi mu u odredjeno vreme 21h-00h stavio nizi prioritet, elegantnije resenje nego da cesto menjam UDP ogranicenja jer serveri neretko menjaju portove, pa zbog toga.
izgleda da ti znas vise od nas kod mene je to reseno preko queue pravila i rekao bi da je ok ,primera radi imam 2-3 torentasa koji maltene stalno skidaju a klinci mi redovno igraju CS na net serverima a inace tu sa torentima je najveca borba oko uploada tako da moras obratiti paznju u tom pravcu kod mene je MT 3.22 i svi korisnici su na wireless strani sem moje masine(1-2) a klinci se kace isto na wifi laptopom
gde se to ogranicava broj konekcija i sta donosi taj leyer 7 daj da usput naucim jos nesto
A ne pogresno si me procenio, ne znam ja vise mislim ne verujem. Zato i pitam. Mikrotikom sam se bavio jedan dan, instalirao na jednom IBM PC-u, i naucio toga dana kako se podesava, i sve ono sto mi treba.Sve ima vec na netu. Stvar je logicna a tu je i winbox pa je lakse nesto uraditi. Nije problem za torent, nego sam mislio na neki elegantniji nacin da se resi, dobro nije ni ovako strasno ali opet mislio sam da se masovnje koristi Mikrotik jer je odlicno resenje da deljenje konekcije. Njega mozes podesiti na raaaaaaazne nacine, vidim da ima razna resenja sve zavisi od znanja a bogami i od ideje-kreacije-maste. Hehe zajsta je lepo resenje. Evo kod mene kako je podeseno http://www.dodaj.rs/f/1D/33/3hG5fYO4/mikrotik1.jpg evo na sta lici layer .) http://www.dodaj.rs/f/2F/xi/1fUBdWx9/mikrotik2.jpg e sad ovo je odradjeno za nekog tj. neciju potrebu, ja neznam layer7 te sam pitao dok je recimo na novom mikrotiku v5.7 ogranicavanje prosto ko pasulj, tj isto kao tcp /ip firewall filter add action=drop chain=forward comment=`l7 p2p tcp` connection-limit=30,32 disabled=no layer7-protocol=bittorrent protocol=tcp add action=drop chain=forward comment=`l7 p2p udp` connection-limit=10,32 disabled=no layer7-protocol=bittorrent protocol=udp
Kod mene je podeseno na sledeci nacn ako nesto ne zaboravim.
TCP je ogranican na oko 70 konekcija, nevalja ni preterati smanjiti i sami znamo kako danasnje internet strane mogu biti zahtevne moze se desiti da se stekne utisak da sporije ucitava strane a protoka ima, mada neki optimum je 100 konekcija. Pravilo sam stavio da vazi od 21h-00h tokom dana je neogranicano.
Torentasima sam stavio isto od 21-00h prioritet 8, dog gejmerima prioritet konekcije 1 itd...
UDP su svi zabranjeni naravno od 21h do 00 osim nekih servera tipa `28960` Avasta UDP port 53 itd.... Tada je torent prinudjen da ide preko tcp-a a tamo sam ogranicio na 70 konekcija.
Za mikrotik reba mnogo znanja tj. rada ja nemam vremena a vrlo bih rado ucio ali to mi nece zatrebati nikada osim za moje skromne potrebe. Hvala na odgovoru evo sad sam nesto nasao ima dosta stvari na Mikrotik WIKI pa cu videti ako nekog zanima evo...
ufff mislim da si skroz zabrljao sa queue pravilima koja kod mene igraju najvazniju ulogu u kontroli saobracja , u stvari neznam ali po screenshot-u kako stoji ako je isto pravilo i za ljubu i za acu a ako nema jos koje vezano za njih nece valjati zasto, po ovome korisnici (ljuba,aca) imaju svaki dan u periodu od 21-24h max upload 2Mb i download od 100kb i minimalni zagarantovani protok isto tako znaci i zagarantovani tj minimalni i maksimalni protoci su isti u tom periodu i jako su nelogicni a ako ti imas 4 masine na mrezi i svakoj mozes da obezbedis po 2Mb uploada tj sveukupno 8Mb onda svaka cast ali opet nema logike a download si srozao na 100 kila (lele) neznam ko ima net kako bi se dalo ovako zakljuciti 400kb(downloada)/8Mb(uploada) mozda se varam ali to jos nisam sreo elem a sta se desava u periodu od 0-21h to je skroz van kontrole ili ima jos koje pravilo? nadam se da si na odredjeni nacin zakucao ip adrese svim masinama da bi ova pravila imala smisla ja po firewallu nisam nista cacko ,samo queue i smatram da je dovoljno ali moras dobro da izbalansiras po potrebama mreze ,smatram da ti nije u interesu da ogranicavas korisnike vec da iskoristite maksimum ali da u svakom momentu korisnici ni u cemu nebudu uskraceni vec samo trenutno usporeni zbog zahteva ostalih ali veruj mi to je skroz neprimetno jer to mikrotik vrlo dobro odradjuje izvini mozda sam i nesto lupio (nesto sam umoran) ali sam voljan da podelim moje iskustvo i da pomognrm koliko je u mojoj moci a ovo oko filter rules me interesuje cemu sluzi
Ma ne, znas valjda da `mikrotikov` download ustvari znaci `nama` upload i obrnuto. Onda si ti pogresno postavio pravila hehe ..) Dakle imaju uvece upload 100kb a download 2mb.
Zasto sam to uradio? pa ukupno u periodu 21-00 imamo 400kb iskoriscen upload, a 8MB download a paket je 768/12.
Zato sto drljavi SBB ne moze da isporuci bas stabilnu konekciju pa tako sam u vreme gaminga ostavio lufta 30%, a ne igram samo ja vec svi osim jednog drugara. Nekada oni skidaju torente ja igram i to ne stucne radi, e zato je to tako najstabilnije i naravno svi smo se slozili oko toga, preko dana ide sve bez ijednog filtera bez ijednog ogranicenja ko skida ide mu ko coveku , nije se nikada desilo da surf usporava, a i brate 12MB skine cas posla vecina vremena je konekcija ne opterecena.
UDP protokol ne moze da se limitira po broju konekcija ali sad su i to uradili uv5.7 ogranicava broj paketa nekako su odradili da ogranici broj IP adresa koje idu preko UDP protokola kao i kontrolu velicine paketa. Kod mene UDP su saseceni namerno da bi torent bio primoran da ide preko TCP-a gde mogu da kontrolisem broj konekcija i tako sam resio.
Dobro nisam rekao, nisu meni mreze strane, nego mikrotik ali ono u sustini nije strasno malo se poradi na tome veoma korisna stvar.
Naravno da je dobro da delimo iskustva nema bre nikoga da pomogne na ovome, ovi sto znaju mrzi ih da se objasnjavaju na nobovima hehe.
Puno hvala na sugestijama i predlozima i te kako koristi.
negresim ja vec ti i nisam i lik koji zeli da bude pametniji od tebe ili nekog drugogo vec neko ko je zeljan znanja pa i u ovoj sferi mozda moja verzija MT radi drugcije ali sumnjam pa ajde da napravimo test
ako si postavio za sve 4 masine ista pravila a predpostavljam da si i ti na jednoj od njih evo proslo je 21.00 h (nadam se da MT sam azurira vreme pa zna koliko je sati)pokreni speedtest (mozda da stavis interface na all da budemo sigurniji jer je tu malo bugovit) i da vidimo sta ce izmeriti pa u sledecoj probi zameni up za down pa izmeri tvoj paket je relativno velik za 4 masine i zato nemas problema verovatno a i korisnici su verovatno korektni pa ne uploaduju samo sto moraju mozda nesto znaci i to oko UDP na TCP ali to bas ne kontam najbolje kao i ogranicenje konekcija
Ma lagano, kakva pamet kakvi bakraci. I odma u startu da ti kazem ja sam lud, misim da znas informativno hehe.
Evo snimio sam kamericom, koliko znam verzije od 2.0 rade ovako, pojma nemam mozda moze on i drugacije, evo pogledaj ovako je vec skoro dve godine od v2.0 do ove 3.30, naravno korigujem brzinu kada se pojacaju paketi.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647157. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.