Nesto razmisljam `naglas` - imamo vise jezgarne procesore, dovoljno memorije, graficke koje guraju po 2-3 monitora,...
Koliko smo daleko od toga da na dva odvojena HDDa instaliramo dva sistema (recimo Win + Linux), pa da na dva monitora istovremeno na jednom kompu rade dva sistema. Na levom Linux, na desnom Win. Na Linuxu zavrsavas jedan deo posla, sa Winom drugi deo posla?
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
sta koliko smo daleko, pa imas virtuelizaciju koja to vec uveliko radi
:: Nesto razmisljam `naglas` - imamo vise jezgarne procesore, dovoljno memorije, graficke koje guraju po 2-3 monitora,.. :: :: Koliko smo daleko od toga da na dva odvojena HDDa instaliramo dva sistema (recimo Win + Linux), pa da na dva monitora istovremeno na jednom kompu rade dva sistema. Na levom Linux, na desnom Win. Na Linuxu zavrsavas jedan deo posla, sa Winom drugi deo posla :: :: Pozdrav :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Dobro, covek prica o dva medjusobno potpuno nezavisna ...
16.12.2011. 10:31
status: user broj poruka: 10999
OS-a koji bi butovali istovremeno a bili deo jedne te iste hardverske celine (`konfiguracije`). Teoretski (a mozda i u praksi) to je moguce na serverima i kompovima koji imaju ploce sa 2 ili vise procesora. Prava stvar bi bila: dve maticne ploce u jednom kucistu. Fakticki - dva kompa u jednom...
Re: Dobro, covek prica o dva medjusobno potpuno nezavisna ...
16.12.2011. 10:38
status: user broj poruka: 19008
to sam i ja posle pomislio, ali to je nemoguce na jednom kompu bez virtuelizacije.. postoji, ESX virtuelni operativni sistem na koga se redjaju sistemi koji su na vmware-u, ali to je za server, i dosta je ogranicen, tacnije ne moze nista da se koristi multimedijalno..
:: OS-a koji bi butovali istovremeno a bili deo jedne te iste hardverske celine (`konfiguracije`). Teoretski (a mozda i u praksi) to je moguce na serverima i kompovima koji imaju ploce sa 2 ili vise procesora. Prava stvar bi bila: dve maticne ploce u jednom kucistu. Fakticki - dva kompa u jednom.. :: :: ::
Ako imamo recimo 4-jezgarni procesor, podela da dva jezgra rade na jednom OSu, a dva na drugom. Recimo 2x2GB RAMa => 2GB odvoji se za jedan OS, a druga 2GB za drugi OS. HDD1 za jedan OS, HDD2 za drugi OS. Jedino kako grafika da postigne sve na dva monitora...
Ideja prosta => realizacija zeznuta.
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Pa i sto se tice graficke karte, `teorija` pije vodu - jedan broj...
16.12.2011. 11:06
status: user broj poruka: 10999
shader unit-a bi mogao da se `dodeli` jednom a ostali drugom OS-u (kao sto savremene karte mogu delimicno da zamene CPU, na primer u obradi video-materijala). Zatim, na jednu plocu moguce je staviti dve graficke karte (ili vise njih)... Pre svega, problem je ovde butovanje i sa njime vezano `instruisanje` procesorsko-memorijske saradnje - kako im `saopstiti` da ce podici dva nezavisna OS-a, te da GUI jednoga proslede karti br.1 a GUI drugoga (sa sve pripadajucim kernelima)... Ipak bi idealno resenje bila `dual mobo`, gde bi jedan CPU bio nadlezan za OS br.1 a drugi za OS br.2.. Ploca bi imala nesto zajednickih elemenata (regulatori napajanja i tome sl.), dva nezavisna procesora, dve graf. karte i 2 do 8 memorijskih slotova (recimo da se radi o standardnoj 2-kanalnoj memoriji) i najmanje 2 (medjusobno nezavisna) SATA kontrolera... A treba imati u vidu i (na)dolazecu generaciju procesora klase SOC (SystemOnChip)...
Sta bi bila kocnica ovakvog racunara - u ovom vremenskom trenutku?
16.12.2011. 11:43
status: user broj poruka: 1590
Da li je to hardver, koji nije zamisljen da radi tako ili softver (OS), koji nije zamisljen da deli hardver sa jos nekim OS-om?
Re: Sta bi bila kocnica ovakvog racunara - u ovom vremenskom trenutku?
16.12.2011. 11:49
status: user broj poruka: 19008
veruj mi, radim sa poslednjim serverima iz najvisih klasa, uskoro ce nam stici iz Oracle-a database sa cenom od 60.000eu, on ima u sebi nekoliko servera i nekoliko stotina TB rama, ludi RAID-ovi, ima mogucnost za to sto si pitao i vise od 2 operativna sistema, to postoji kao sto vidis, i na blade serverima ali to je za neke serverske potrebe, PC varijanta ne postoji i nema potrebe za tim jer je nenormalno skupo a realno virtuelizacija ti zavrsava posao..
:: Da li je to hardver, koji nije zamisljen da radi tako ili softver (OS), koji nije zamisljen da deli hardver sa jos nekim OS-om :: :: Pozdrav :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit :: ::
Hocu kompletan internet i programe, koji zahtevaju stabilnost, preko Linuxa (izbegavanje virusa, zaglupljivanje racunara,...)
Da li to tako danas moze preko virtuelnog OSa (znaci da se ogranici Win da `ne vidi` LAN - da nema izlaz na net, a drugi OS da sve to radi - vidi LAN,...)? A da istovremeno rade i jedan i drugi.
EDIT: Nesto mi stabilnost pod Winom ne mirise dobro...
pa naravno da moze, ako sve to lepo podesis, linux radi odlicnoo u virtuelnoj varijanti, takodje i windows, odluci samo koji ce ti OS biti primarni, njega instaliras i u njemu podignes virtuelnu masinu preko koga vec zelis softvera, zavrsice ti posao, a LAN ako hoces da onemogucis, jednostavno ga iskljucis, disable-ujes i kraj price. ja bih u tom slucaju na XP/windows7 instalirao VMWARE i podigao linux na njemu. Ako ti ne trebaju igre itd. onda uradis obrnuto, pod uslovom da imas nekog osnovnog zznanja u linuxu.
:: Hocu da mi audio-video zezanje ide preko Wina. :: :: Hocu kompletan internet i programe, koji zahtevaju stabilnost, preko Linuxa (izbegavanje virusa, zaglupljivanje racunara,... :: :: Da li to tako danas moze preko virtuelnog OSa (znaci da se ogranici Win da `ne vidi` LAN - da nema izlaz na net, a drugi OS da sve to radi - vidi LAN,...)? A da istovremeno rade i jedan i drugi :: :: EDIT: Nesto mi stabilnost pod Winom ne mirise dobro.. :: :: Pozdrav :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit :: ::
Od stabilnosti osnovnog sistema zavisi kako ce i drugi raditi. Nije bas kao moja inicijalna ideja - dva sistema na jednom hardveru, nezavisna jedan od drugog, ali ipak moze da radi.
Hvala na odgovorima.
nemoj toliko da razmisljas sa filozofske strane, i da analiziras, vec PROBAJ, ako nisi probaj moj ti je savet pa videces kako radi, to radi veoma stabilno, pogotovu za jednostavno koriscenje koje tebi treba, tvoja ideja nece da moze sa obicnim desktopom, zaboravi na to ili uzmi jos jednu konfu.
:: Od stabilnosti osnovnog sistema zavisi kako ce i drugi raditi. Nije bas kao moja inicijalna ideja - dva sistema na jednom hardveru, nezavisna jedan od drugog, ali ipak moze da radi. :: :: Hvala na odgovorima :: :: Pozdrav :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit :: ::
Sta tu uzeti za kombinaciju Win + Mint? Sta se skida, View, ThinApp, Ace, Workstation, Player? Ajd` ukratko pojasni, posto si u prici. Pa cu ja onda da kopam i isprobavam dalje.
Unapred hvala.
ako imas windows xp skini workstation verziju 7, a ako imas windows7 onda mozes i 8(mene je zezala na xp-u), program ima mnogo mogucnosti, ali moras i da ga prostudiras
:: Sta tu uzeti za kombinaciju Win + Mint? Sta se skida, View, ThinApp, Ace, Workstation, Player? Ajd` ukratko pojasni, posto si u prici. Pa cu ja onda da kopam i isprobavam dalje :: :: Unapred hvala :: :: Pozdrav :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit :: ::
Ja sam držao na Workstationu 7 jednov vreme Ubuntu i OSX Snow Leopard, radili su sasvim normalno. Nemoj da se cimaš oko toga da li jedan radi dobro u okviru drugog, nego probaj pa ćeš da vidiš. Idealno ti je naravno što više jezgara. __________________ CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84Kd
ukenjalo te za taj OSX, ja sam se ukakio dok sam nasao adekvatnu verziju(image) bez problema.. a sve zato jer me mrzelo da ga instaliram klasicno.. ili me nesto zezalo oko zavrsetka instalacije ne znam tacno, zaboravio sam
:: Ja sam držao na Workstationu 7 jednov vreme Ubuntu i OSX Snow Leopard, radili su sasvim normalno. Nemoj da se cimaš oko toga da li jedan radi dobro u okviru drugog, nego probaj pa ćeš da vidiš. Idealno ti je naravno što više jezgara :: __________________ :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/A84K :: ::
:: Ovo je kao ono imam dve spavace sobe tri kreveta i kako da postignem to da fizicki spavam u dve sobe i sva tri kreveta ali u isto vreme.. :: :: NIJE NEMOGUCE ALI JE PRILICNO TESKO !! :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647157. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.