Radi se o laptopu Toshiba Satellite C655D-S5120 (http://us.toshiba.com/computers/laptops/satellite/C650/C655D-S5120). Ima svoj originalni Windows 7, ali sam hteo da isprobam neki Linux makar sa Live diska medjutim nece da butuje. Postavim da butuje sa diska, a onda dobijam sledecu poruku:
1. za sve Linux diskove koje sam ubacivao poruka je: Disk error 80, AX = 4240, drive 90 2. za Windows XP nista ne pokazuje samo zablokira, a za Windows 7 Couldn`t find BOOTMGR.
Da li je to zato sto je na njemu originalan sistem pa ne prihvata narezano ili je nesto drugo? Izbacujem bilo kakvu mogucnost da su diskovi osteceni jer na drugim kompjuterima rade normalno. Ovo je moje prvo iskustvo sa laptopom pa ne znam sta da radim?
Problem je ili u disku ili u rezaču. Naime, dešava se da jedan disk snimljen u jednom rezaču pri 16x, neće da se bootuje na drugom i disk koji je snimljen na 48x, radi na x-m ašina, a li neće na 1001-oj. Druga vjerovato i veća mogućnost je da imaš problem sa DVD rezačem ili sa njegovim priključkom na ploči. IMao sam identičan problem par puta i uglavnom je riješenje dalo snimanje diska na 8x na Pioneer-u, dok nije htio da diže sistem na LG, Samsung i na Lite-on rezačima. Idi prvo od diska na manjim brzinama i samo koristi Verbatim CD-R ili DVD+R, ako ti je zgodnije. Ovo se uglavnom dešava kod Linux Live distribucija, mada i par puta je bilo problem i sa WinXP-om. operator
A da li si iskljucio HDD kao boot opciju? Ako nisi (i ako je to moguce)
03.12.2011. 22:50
status: user broj poruka: 10999
iskljuci (ostavi samo CD/DVD) pa probaj.
I nema ovde mesta nikakvom `makar` - ili butujes sa Live distribucije (pa onda instalisanje nije potrebno) ili INSTALISES (to jest, pokusavas da instalises) Linux pored/preko win7. A to je sasvim druga prica (roman u nastavcima).
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647156. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.