Do sad sam 100 puta preinstalirao windows kako na svom tako i na tudjim kompjuterima, ali sad na mom novom kompu imam sledeci problem: Jednostavno instalacija nikako nece da se pokrene da izbaci onu poruku `Press any key...` vec samo pokrece stari windows 7. Naravno u biosu sam podesio da je First boot device - cdrom, cak sam za drugi i treci namestio da su disabled. Prvo sto sam pomislio je da disk nije butabilan pa sam uzeo od druga dve verzije win 7 i xp koje se kod njega pokrecu i rade perfektno ali kod mene ni jedna nece da se pokrene - znaci do diskova nije. Posle toga negde sam procitao da u opciji `Hard disk boot priority` stavim hard na drugo mesto i to sam probao i nista. Onda prilikom startovanja kompa pritiskam F12 da bi izabrao CDROM kao prvi bot (iako sam to vec namestio u biosu) ali isto opet mi podize win 7! U najboljem slucaju pojavi se opcija da podignem sedmicu ili da probam njen repair(sto meni ne treba). Mislio sam i da je do dvd-roma(jer sam negde procitao da je mozda dvd suvise spor da na vreme ucita butabilan disk - sto meni nema logike ali ajde) pa sam hardverski iskljucio hdd. I tada se prvi put pokrenule instalacije 7 i XP ali sta mi to vredi kad ne mogu da prikljucim hdd dok radi komp. Jedino sto meni pada napamet je da maticna zeza tj. da odmah prepozna hard bez obzira sta je podeseno u biosu i da dize os sa njega. Inace komp mi je star 4 meseca a konfiguracija je sledeca: Gigabyte ga-970-d3, amd phenom II 955, Patriot 4gb ddr3, chiftec ctg-500... Mada mislim da je ovde samo maticna bitna jer ono odlucuje preko cega ce pokretati os, ili je nesto drugo? MOLIM VAS POMOZITE MI, VEC NEKOLIKO DANA MUKU MUCIM SA OVIM!
Re: Instalacija windowsa nikako nece da se pokerene
01.12.2011. 10:54
status: user broj poruka: 6083
Rano je, pa ne mogu da razmisljam, imao sam slican problem, al ne mogu da se setim kako sam resio :)
Aj dok ti neko ne odgovori, napravi ti na flashu ili kartici da bootujes win7 pa vidi dal ce tako hteti. Ovaj sam tutorijal koristio, najbrzi i najlaksi je (kreni od dela gde pise win vista)
LG 42LD420 Phenom II x6 1055t Gigabyte 970A-UD3 G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600, ASUS 6870 DirectCU/2DI2S G.Skill Sniper SSD 120GB SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apollo
:: Do sad sam 100 puta preinstalirao windows kako na svom tako i na tudjim kompjuterima, ali sad na mom novom kompu imam sledeci problem: Jednostavno instalacija nikako nece da se pokrene da izbaci onu poruku `Press any key...` vec samo pokrece stari windows 7. Naravno u biosu sam podesio da je First boot device - cdrom, cak sam za drugi i treci namestio da su disabled. Prvo sto sam pomislio je da disk nije butabilan pa sam uzeo od druga dve verzije win 7 i xp koje se kod njega pokrecu i rade perfektno ali kod mene ni jedna nece da se pokrene - znaci do diskova nije. Posle toga negde sam procitao da u opciji `Hard disk boot priority` stavim hard na drugo mesto i to sam probao i nista. Onda prilikom startovanja kompa pritiskam F12 da bi izabrao CDROM kao prvi bot (iako sam to vec namestio u biosu) ali isto opet mi podize win 7! U najboljem slucaju pojavi se opcija da podignem sedmicu ili da probam njen repair(sto meni ne treba). Mislio sam i da je do dvd-roma(jer sam negde procitao da je mozda dvd suvise spor da na vreme ucita butabilan disk - sto meni nema logike ali ajde) pa sam hardverski iskljucio hdd. I tada se prvi put pokrenule instalacije 7 i XP ali sta mi to vredi kad ne mogu da prikljucim hdd dok radi komp. Jedino sto meni pada napamet je da maticna zeza tj. da odmah prepozna hard bez obzira sta je podeseno u biosu i da dize os sa njega. Inace komp mi je star 4 meseca a konfiguracija je sledeca: Gigabyte ga-970-d3, amd phenom II 955, Patriot 4gb ddr3, chiftec ctg-500... Mada mislim da je ovde samo maticna bitna jer ono odlucuje preko cega ce pokretati os, ili je nesto drugo :: MOLIM VAS POMOZITE MI, VEC NEKOLIKO DANA MUKU MUCIM SA OVIM!
Dovoljno je, ako BIOS ima tu opciju da samo port i to onaj na kome je DVD prebaciš na IDE. Ako ne ili ako ti ne treba AHCI, prebaci ceo SATA kontroler, kao što je i napisao Dragg
Pozdrav!
Vlada
:: Verovatno ti je sata u biosu podešen kao AHCI, podesi ga na native IDE i DVD će biti bootabilan :: :: ::
na ploči iz potpisa, CD/DVD se stavi za 1. boot device, a hard na koji hoćeš da instaliraš Win kad 2. HDD ne sme da se disejbluje kao u BIOS-u na GA-MA790X-UD3P, inače izbaci poruku da ne može da instalira Win na particiju koju si odabrao iako vidi oba hard diska. Mada, problem iz naslova teme može lako da bude posledica kontrolera koji je postavljen u AHCI mod.
Hvala vam ljudi! Samo je to bila caka sto su Dragg i Vlada rekli, da prebacim na Native IDE i onda pokrece disk. Mada sam prvo procitao Snoopy- komentar pa sam pokusavao preko usb-a ali iako sam pratio uputstva pravio butabilni usb tokom instalacije mi je izbacivalo greske te nije uspelo. Elem moje drugo pitanje je posto sam na jednoj particiji imao win 7, druga je za podatke a trecu sam napravio jer sam planirao na nju instalirati XP (treba mi zbog tv kartice i jos nekih sitnica koje u xp modu ne funkcionisu). I sad kad sam u BIOS-u namestio ovo oko butabilnosti instalacija Xp isla je regularno(provera hardvera, formatiranje) sve do momenta kada xp iskopira svoje fajlove na tu trecu particiju i onda se on sam restartuje. I umesto tad da pokrene instalaciju XP-a izbaci mi crn ekran sa porukom u fazonu: error on disk... i samo da pritisnem Ctrl+alt+delete za restart.
Za tebe je opcija 2 - When Windows 7 is Installed First. Samo da napomenem da verovatno nećeš morati da integrišeš SATA drivere u XP instalaciju, jer XP obično dobro radi u NAtive IDE modu. Inače, to je smor - tv kartica nije dovoljan razlog za dva OS-a na macini.
da, i ja sam gledao taj tutorijal. Tako da sam sad sve sredio xp sljaka super i tv kartica. Kad upalim komp izbaci mi da biram koji cu os i za sada rade dobro. Jedino kad sam ukucao ove komande(bootrec /FixMbr, bootrec /FixBoot...) pocela 7 da mi izbacuje da nije licencirana sto pre nije bilo. Tako da sad imam crn desktop sa porukom: This copy of windows is not genuine. Pa cu morati to nekako srediti
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647157. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.