Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Da li kod AMDa treba posebna procedura instalacije...
STRANA 1 OD 1
strela75 Da li kod AMDa treba posebna procedura instalacije... 25.11.2011. 12:06 T40531

status: user
broj poruka: 1590
... kao nekada, sa Via 4in1 driverima (prvo oni pa svi ostali)?

Da li treba ispostovati neku posebnu proceduru kod instalacije sistema ili standardno: ubaci cd => Next => Next => Next => `Ups, izvini tata` :):):) Pa posle instalacije sistema - drajveri za cipset, grafiku, ... (i sta jos podleti)

Unapred hvala.

Pozdrav.

-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic au matori 25.11.2011. 12:11 #379620

broj poruka: 19008
da li ti mislis na nForce drajvere.. 4..6? da si mi ziv i zdrav :)

strela75 ... 25.11.2011. 12:38 #379628

Odavno sam ispao iz price AMDa i njihovih cipseta. Da nisam uzeo MSI5850, i dan danas ne bih znao sta je AMD. E sad ona konfiguracija od pre neki dan je narucena, pa sam zamoljen da je pokrenem (kad ubacim HDD)...

Znaci nema sekiracije. A ako bude, tu su PC berzanci :):):)

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

operator re 25.11.2011. 12:54 #379630

broj poruka: 4266
@strela75
Ono mi PC berzanci ispade skoro kao PC indijanci :D
Drži se uvijek pravila :
-chipset
-CPU driver(ako skidaš sa sajta, pa nema dotični sa chipset-om)
-GPU drajveri
-audio drajveri.
Za plavozubog, mrežu i WiFi nije bitno, osim kod broadcoma i AT&T-a.
Čistio da te ne boli glava.
A glava boli sa sledećim proizvođačima:
-ECS
-VIA
-Power Color
-ADI.
Ostali uglavnom poštuju specifiklacije i sve će da radi ok, osim ASUS-a, gdje je uvijek preporuka da skineš drajvere sa njihovog sajta. Bilo za grafiku, drajveri za matičnu i sl.
Problema ima još kod Gateway-a i HP-a, kod kojih samo skidaj sa njihovih sajtova.
Toshiba desktop nisam još video, pa ne mogu da tvrdim kako kod njih ide.
Mislim da ovo pokriva 99% situacija, a za ostalo, tu smo da se pomažemo.
operator

strela75 Re: re 25.11.2011. 12:58 #379631

Cekaj operater, znaci ASUS 6850 ne skidam ovu verziju drajvera 11.11a (reklamiranu od strane berzanaca-indijanaca :) ) nego sa njihovog sajta - drajver iz maja 2011. ?

Kakav je to drajver za CPU? To nikad nisam ni instalirao ni video.

Pozdrav.
-

:: @strela7
:: Ono mi PC berzanci ispade skoro kao PC indijanci :
:: Drži se uvijek pravila
:: -chipse
:: -CPU driver(ako skidaš sa sajta, pa nema dotični sa chipset-om
:: -GPU drajver
:: -audio drajveri
:: Za plavozubog, mrežu i WiFi nije bitno, osim kod broadcoma i AT&T-a
:: Čistio da te ne boli glava
:: A glava boli sa sledećim proizvođačima
:: -EC
:: -VI
:: -Power Colo
:: -ADI
:: Ostali uglavnom poštuju specifiklacije i sve će da radi ok, osim ASUS-a, gdje je uvijek preporuka da skineš drajvere sa njihovog sajta. Bilo za grafiku, drajveri za matičnu i sl
:: Problema ima još kod Gateway-a i HP-a, kod kojih samo skidaj sa njihovih sajtova
:: Toshiba desktop nisam još video, pa ne mogu da tvrdim kako kod njih ide
:: Mislim da ovo pokriva 99% situacija, a za ostalo, tu smo da se pomažemo
:: operator
::
ICEsd Re: Re: re 25.11.2011. 13:04 #379636

broj poruka: 2158
Sve jedno 11.11 ili 11.11a isito ti je nema razilike osim u 4 igre.Poslednji drajver je 11.11.

:: Cekaj operater, znaci ASUS 6850 ne skidam ovu verziju drajvera 11.11a (reklamiranu od strane berzanaca-indijanaca :) ) nego sa njihovog sajta - drajver iz maja 2011.
:: Kakav je to drajver za CPU? To nikad nisam ni instalirao ni video
:: Pozdrav
:: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit
:: :: @strela7
:: :: Ono mi PC berzanci ispade skoro kao PC indijanci :
:: :: Drži se uvijek pravila
:: :: -chipse
:: :: -CPU driver(ako skidaš sa sajta, pa nema dotični sa chipset-om
:: :: -GPU drajver
:: :: -audio drajveri
:: :: Za plavozubog, mrežu i WiFi nije bitno, osim kod broadcoma i AT&T-a
:: :: Čistio da te ne boli glava
:: :: A glava boli sa sledećim proizvođačima
:: :: -EC
:: :: -VI
:: :: -Power Colo
:: :: -ADI
:: :: Ostali uglavnom poštuju specifiklacije i sve će da radi ok, osim ASUS-a, gdje je uvijek preporuka da skineš drajvere sa njihovog sajta. Bilo za grafiku, drajveri za matičnu i sl
:: :: Problema ima još kod Gateway-a i HP-a, kod kojih samo skidaj sa njihovih sajtova
:: :: Toshiba desktop nisam još video, pa ne mogu da tvrdim kako kod njih ide
:: :: Mislim da ovo pokriva 99% situacija, a za ostalo, tu smo da se pomažemo
:: :: operator
:: ::
imarkovic Re: Re: re 25.11.2011. 13:09 #379637

u principu gledas koja ti je maticna ploca, po modelu odes na njihov sajt, nadjes drajvere i skines za CHIPSET, AUDIO, eventualno ACPI drajver i to je to.
Posebno za CPU ti drajver NE TREBA, ne zbunjuj se, znaci ne razmisljaj o drajveru za CPU, samo ovo sto sam ti rekao, i naravno za graficku kartu, to znas vec.
A redosled.. prvo CHIPSET po pravilu pa sve ostalo..

:: Cekaj operater, znaci ASUS 6850 ne skidam ovu verziju drajvera 11.11a (reklamiranu od strane berzanaca-indijanaca :) ) nego sa njihovog sajta - drajver iz maja 2011.
:: Kakav je to drajver za CPU? To nikad nisam ni instalirao ni video
operator re 25.11.2011. 13:32 #379644

99% modela dolazi već sa drajverima za CPU kad instaliraš drajvere za matičnu kod AMD-a.
Za grafiku uzmi 11.3 drajvere, ako ne igraš navedene 4 igrice, a ako da onda 11.11a.

@imarkovic
Kako mu ne treba drajver za CPU !?
Nativni u Win7 ne radi kako treba, a dodat je tek sa SP1, s tim da nema drajvera za nove procesore za ovu godinu.
Kod winxp-a SP3 nije ni bilo drajvera,pa se mora posebno instalirati.
Za ACPI sam zaboravio.
I da ako koristiš raid polje, onda drajveri i za nj.

operator

strela75 ... 25.11.2011. 13:45 #379648

Da li pod ACPI drajverom smatrate AHCI ili ne? Ako ne, skinuo sam sve drajvere, ali ACPI ne videh...

Gde da nadjem CPU drajver, dok ne apdejtujem Win na SP1? Inace, sto se tice CPUa, podrzan je od prve verzije BIOSa, pa bi trebalo da bude ok.

EDIT: Aktuelan Asusov drajver je ati8849. 11.11 kazu da je poslednji. Da li pod 11.3 mislis 11.03? Inace mali planira da igra igrice, ali kakve - nemam pojma.

Pozdrav.
-

operator re 25.11.2011. 13:51 #379650

Ma strelo imaš zajedno sa chipset-om CPU driver uglavnom, ako i ne bude, možeš ga naknadno intalirati.
Važan je za igrice, a za sve drugo nije.
Dobro radi i sa nativnim iz Win7 za sve ostalo.

Za ACPI info, ali da znaš da nemaju sve matične ACPI drajver. Zato neke tastature i prave sranja bez njega(blokiraju) prilikom dizanja sistema, posebno na pločama bez PS/2 porta.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/ff540493(v=vs.85).aspx
operator

imarkovic Re: ... 25.11.2011. 13:51 #379651

NE, AHCI je opcija u biosu, to je nesto drugo, vezano za kontroler. Drajver za cpu za AMD-a je normalno na AMD sajtu, posto operator kaze da je obavezan, znaci da treba.

:: Da li pod ACPI drajverom smatrate AHCI ili ne? Ako ne, skinuo sam sve drajvere, ali ACPI ne videh..
:: Gde da nadjem CPU drajver, dok ne apdejtujem Win na SP1? Inace, sto se tice CPUa, podrzan je od prve verzije BIOSa, pa bi trebalo da bude ok.
:: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit
strela75 Re: Re: ... 25.11.2011. 14:06 #379659

Pa vidim da je AHCI smesten pod SATA. Nista, sad citam info sto ga je operater prosledio.

Nije mi jasno da ovaj procesor 960 ne postoji pod stavkom AMD Phenom procesori.

Hvala.

Pozdrav.
-

:: NE, AHCI je opcija u biosu, to je nesto drugo, vezano za kontroler. Drajver za cpu za AMD-a je normalno na AMD sajtu, posto operator kaze da je obavezan, znaci da treba
:: :: Da li pod ACPI drajverom smatrate AHCI ili ne? Ako ne, skinuo sam sve drajvere, ali ACPI ne videh..
:: :: Gde da nadjem CPU drajver, dok ne apdejtujem Win na SP1? Inace, sto se tice CPUa, podrzan je od prve verzije BIOSa, pa bi trebalo da bude ok.
:: :: Pozdrav
:: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit
operator re 25.11.2011. 14:12 #379661

http://goo.gl/fVQMX

http://goo.gl/6D2DF

Prvi za XP, drugi za Win7 32/64, pa šta ti odgovara.
To je od 11.11a.
A za 11.03 sam mislio, ako nije baš neophodan ovaj gore.
http://goo.gl/BceI xp 32
http://goo.gl/m5HRx win7 32

operator

strela75 Re: re 25.11.2011. 14:18 #379663

Hvala. Skinuo sam ga sa AMDovog sajta - link od pre neki dan, ovde na berzi. To je AMDov drajver. Da li Asus, kao Asus nesto menja u drajveru, posto na njihovom sajtu stoji njihov drajver iz maja 2011. ?

Pozdrav.
-

:: http://goo.gl/fVQM
:: http://goo.gl/6D2D
:: Prvi za XP, drugi za Win7 32/64, pa šta ti odgovara
:: To je od 11.11a
:: A za 11.03 sam mislio, ako nije baš neophodan ovaj gore
:: http://goo.gl/BceI xp 3
:: http://goo.gl/m5HRx win7 3
operator re 25.11.2011. 14:21 #379666

Imaš unutar čipseta, a ako nemaš instaliraj novi preko

http://goo.gl/dzUuB
Vidi se razlika.
operator

operator re 25.11.2011. 14:24 #379667

ASUS uvijek fino podesi svoje grafičke drajvere. Ali ovi što sam ti ostavio rade posao.
Probao sam maloprije na mašini.
Sve radi kako treba.
operator

strela75 Re: re 25.11.2011. 15:03 #379674

OK, cekam masinu, pa cu probati ovde spomenuto. Javljam rezultat.

Hvala na pomoci.

Pozdrav.
-

:: ASUS uvijek fino podesi svoje grafičke drajvere. Ali ovi što sam ti ostavio rade posao
:: Probao sam maloprije na mašini
:: Sve radi kako treba
operator re 25.11.2011. 15:10 #379676

Kad imam vremena, uvijek ću vrlo rado pomoći.
operator

vladarko Kad berzanci nisu berzijanci, što više liči na Persijanci, ovako na rezanci. 25.11.2011. 21:41 #379770

broj poruka: 4228

Pozdrav!

Vlada

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647156.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs