Mozda je vec nesto bilo na ovu temu, pa ne zamerite. Razmisljam da kupim legalan Windows xp, pa me s tim u vezi zanima nekoliko stvari. Prvo, da li je ovo korisna ideja, tj. bar tri glavna razloga kojima je mogu potkrepiti. Drugo, recimo da sam dobio tri veoma cvrsta razloga da napustim ilegalu, zanima me kada vec kupim legalan sistem, i podignem ga na racunaru i registrujem, sta se dogadja kada se javi potreba da se sistem reinstalira. Tu je i poenta mog pitanja, naime citao sam de postoje neke tri vrste (`vrste` sto se tice ponovne aktivacije) npr. Windows xp: Microsoft Windows XP Prof OEM, Microsoft WIN XP Prof GGK i Microsoft WIN XP Prof Retail. Prvi kosta oko 150 evra, drugi oko 170, a treci preko 300. Koliko sam shvatio prvi win se dobija iskljucivo uz konfiguraciju i ima ograniceni broj aktivacija, druga dva imaju nesto vise dozvoljenih, ne znam pa pitam. Od toga, rekao bih i zavisi moja odluka, jer svakako ne bih dao npr. 150 evra za neki jednocifreni broj aktivacija. Da li je prelazak na legalan win dobra investicija u ovom trenutku? Pozdrav svima.
Ako racunar koristis kod kuce, bacas pare. Legalan win se niucemu (bitnom i vitalnom)ne razlikuje od piratskog. Jedina mana ti je sto ne mozes da ga apdejtujes preko neta niti da skines neke programe (npr media play 11) koji se vezuju za kljuc win-a. Za broj aktivacija koji si naveo prvi put cujem. Zna li neko?
Ovako, ja imama ilegalan Win XP-SP2 Scene Edition, izašao pre koji mesec i do sada je najbrži (svima ga preporučujem, inače, isti se koristi za prezentacije u većim firmama baš zato što je stabilan i brz), ali, da, možeš opušteno da skidaš sve dodatne aplikacije sa nete i Majkrosoftovog sajta ako imaš registracioni ključ (isto kao što ima Kasperski), istina, teže ćeš ga naći ali - on je neprocenjiv. Kada imaš registracioni ključ, nije bitno koji je Win već da li će ga Majkrosoft uvažiti, a po pravilu (što znam i iz priča komšije što za njih radi a sve mi to dade), Majkrosoft pušta dodatke za sve - bez obzira da li su 100% da je tvoja verzija falš. Ja npr. jedini nus efekat ovakve rabote - imam samo malu ikonicu iz majkrosofta koja mi stalno stoji pored kasperskog i koja kaže da sam možda žrtva prevare. Ključ možeš da nađeš i na netu. Uf...bre., znači, samo upoznaj neke malko bolje ::hakere:: koji će ti davati sve potrebne ključeve i uživaj (nemo da bacaš pare - sem ako ih ne bacaš na neke još veće gluposti, .. ženske ovo ono
Istina, ja da imam pare sve bi kupovao legalno i full i ne bi ni bio na ovom forumu, al j...ga.
Legalan windows-bacanje para,moj je savet da te pare bolje iskoristis za nesto od komponenti da pojacas svoj komp.Sto se tice samog windows-a sa tim update-om nisam nikad imao problema,reg file ili crack mi ne treba,retail verzija sa serial number-om.Tema malo-malo vise vuce na ilegalu ali nema veze,nisi nista trazio osim sto trazis odgovor na postavljeno pitanje pa se moze progledati kroz prste,svi mi po malo imamo nesto nelegalno.Pozdrav.
Ja instalirah XP pa SP2 i odmah potom utrnuh opciju `automatic update`. Taj `update` me jako nervira, svaki dan mi nesto instalira a da ne znam sta je to cackao. Dok sa bio na privremenom radu u Sloveniji svako jutro me je smarao pa sam ga i tamo utrnuo, iako smo imali prilicno brzu vezu sa netom (preko 2mb download) a mogu da zamislim kako to ide kod nas ako nemas bar adsl.
Nemoj bacati pare na original XP bolje ulozi te pare u Cpu,Gpu, memoriju,ili hard disk.Vidis kako Bil Gejts zaradjuje pare na strancima ali ne mora na nama mi smo srbi a ne neki glupi nemci..
I ja sam Srbin, ali Nemacka je za svo postovanje: sve sto pogledas i upres prstom je `nemac` napravio: Steadtler, Rotring, Audi, BMW, WV,Mercedes, Manesmann, Opel, Schneider, Grundig, Blaupunkt...sto se tice tehnike oni su superiorna nacija...i sa razlogom imaju 2. najjacu ekonomiju sveta, odmah posle SADa. Za njim idu Japan i Rusija...ne zato sto su inteligentni vec zato sto su disciplinovani, nacionalno zreli i svesni i udruzeni. To je ono sto mi nemamo. Dzaba nama Nikola Tesla, Rudjer Boskovic i Mihajlo Pupin, ti jeste impresivno na taku malu zemlju imati tako jaka naucna imena...ali discipline ni od korova...
M i G
:: Nemoj bacati pare na original XP bolje ulozi te pare u Cpu,Gpu, memoriju,ili hard disk.Vidis kako Bil Gejts zaradjuje pare na strancima ali ne mora na nama mi smo srbi a ne neki glupi nemci. :: :: ::
Nije potrebno da imas originalan OS da bi ti racunar radio kako treba. update mozes da radis i sa nelegalnom verzijom. To uradi na sledeci nacin: Pod Automatic update ukljuci opciju Notify my but don`t... Na ovaj nacin mozes sam da biras koji update zelis da skines. Pazljivo citej i preskoci zakrpu koja proverava tvoju kopiju OS-a. Ako to odradis kako treba nikada neces imati problem. A pare bolje ulozi u neke cice, za komponene ima vremena....
...i sta, kupis lepo originalni Win, a gde je tu office, pa recimo toatal comander, pa recimo Power DVD, pa Photoshop, Corel itd.... Nema svrhe ako ti nije preko potreban zbog nekog posla(koji zahteva sve legalno)!!! Sto se tice update-a win-a, za to postoji AutoPatcher koji redovno izlazi, tako da i za to ima resenje!
niko ti nije rekao,pa cu ja :) OEM win mozes kupiti uz upgrade racunara..sto bi se reklo :npr u mojoj firmi moras da kupis misa(minimum) da bi dobio OEM win ..tako da ako vec odlucujes da kupis originalni software nedaj da te prevare :)
Na razmisljanje o legalnom win-u povukla me rasprava sa jednog foruma od pre nekoliko dana, odatle sam i pokupio neke informacije u vezi sa brojem mogucih aktivacija legalnog win-a. (jedan lik rece da ce svi koji su u ilegali morati jednog dana da plate, ne znam otkud mu to. Necu da kazem da sam se uplasio, ali jednostavno to nije nesto nemoguce, ako bi se drzava ukljucila u hvatanje ilegalaca, mada bi to znacilo da skoro 90% home korisnika u Srbiji treba nesto da plati, smesno za realizaciju...) Racunar koristim iskljucivo kao kucni, pako da bi eventualno moglao doci u obzir i win xp home. Sve je to jedno razmisljanje koje zelim sa vama da podelim. Hvala svima u svakom slucaju.
Kazes da si naso 3 razloga za stvaljanje originala. Ako je tako stavi ga, jer ma kako nam lepo bilo ovako, kada je posao u pitanju (predpostavljam da jeste) mnogo bolje se osecas kada koristis nesto sto znas da si platio, pa makar to izgledalo bezpotrebno. Nevolim ni Bilija a jos manje Majkrosoft, vec samo prakticno razmisljam. Ako radis posao gde ce ti komp i original xp doneti kintu, da sve to isplatis nekoliko puta, ulozi u original, ako ne onda onda je bezveze da ga kupujes. Moje iskustvo je da je bolje imati original zbog apdejta, jer sam imao iskustva pada sistema (ili usporavanja) kada je neko neporezan to uradio. Naravno ne mogu tvrditi da je rzalog bas apdejt ali to su bile zadnje akcije pre pada sistema.
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647626. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.