Treba da instaliram W7 na disk od 1 TB. Da li da iskoristim ceo disk za instalaciju, da napravim dve particije od po 500 Gb od kojih ce jedna biti sistemska, ili neko trece resenje? Sta je najoptimalnije?
Podeli ga na 3 pr. Sistemsku od 100Gb, i dve od po 450Gb. Instalacije programa radi na c, a igre na d.
i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h,
Da li mogu kasnije na jednu od preostalih particija da stavim XP ako se ukaze potreba ? I koji bi bio najjednostavniji nacin da biram boot izmedju w7 i tog eventualnog XP-a ? Neki boot maker, i koji ?
Planiras sad windows 7 a kasnije i xp da imas, dakle
Formatiraj hdd pri instalaciji windowsa sedmice na sledeci nacin:
C = 100gb - > samo windows 7 i programi (ne igre, jer par velikih i zagusices particiju) D = 100gb - > Ovde ne stavljaj nista , sem ako ti bas bas ne zagusti (tu kasnije instaliras XP) E = 700gb - > Ovde bacas sve fajlove i dokumente koji ti trebaju, filmovi muzika igre slike itd, u slucaju pada bilo kod windows-a uvek su ti svi podaci na sigurnom.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Philips 22
dex, sjeba coeka, ako hoce xp + win7 MORA prvo stariji po hijerarhiji sistem pa onda noviji, odnosno kad instalira sve ispocetka, mora prvo da instalira windows xp pa onda windows 7 jer ako stavi sedmicu pa posle xp, radice mu samo xp, sedmicin boot ce morati da popravlja a to nije dobar savet.
:: Planiras sad windows 7 a kasnije i xp da imas, dakl :: :: Formatiraj hdd pri instalaciji windowsa sedmice na sledeci nacin :: :: C = 100gb - > samo windows 7 i programi (ne igre, jer par velikih i zagusices particiju :: D = 100gb - > Ovde ne stavljaj nista , sem ako ti bas bas ne zagusti (tu kasnije instaliras XP :: E = 700gb - > Ovde bacas sve fajlove i dokumente koji ti trebaju :: filmovi muzika igre slike itd, :: u slucaju pada bilo kod windows-a uvek su ti svi podaci na sigurnom :: :: Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Gh :: Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MH :: GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-1 :: MBO:AM3+ Asus M5A9 :: Case:CoolerMasterElite43 :: PSU:Chieftec 650w a8 :: CpuCooler:TitanVanes :: Mis: Mx51 :: Philips 22 :: ::
Tako i ja radim, 100+100 i ostatak. C: -win7 d: xp, mada ne morad odmah. Docice vreme kada ti je hica da imas win, a recimo 7-mica pukla, pa dok ti bekapujes, tamo-vamo, ovde imas d: slobodnu i mozes ghost-ovati za par min sistem, naravno, uz prethodno napravljen, a kasnije hebavas c:
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Ta hijerarhija me je i brinula. Nista, da ne smaram, imacu poseban disk za svaki OS. Samo mi recite kako je najbolje da napravim dual boot ? Neki program ili kako... Ma ne bih ni koristio W7, nego povuce me jos jednom industrija. Eh, te nove religije... :)
Covek kaze da hoce win 7 sada, a kasnije xp, ima par masina ovde u firmi kod mene koje rade bez ikakvih problema , samo sto je podesavanje stavljeno na rucno , uvek rucno biras i to je to.
Ne bi trebao da ima problema sa: C - win7 D - XP E - Podaci
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Philips 22
:: dex, sjeba coeka, ako hoce xp + win7 MORA prvo stariji po hijerarhiji sistem pa onda noviji, odnosno kad instalira sve ispocetka, mora prvo da instalira windows xp pa onda windows 7 jer ako stavi sedmicu pa posle xp, radice mu samo xp, sedmicin boot ce morati da popravlja a to nije dobar savet. ::
Ako instaliras prvo XP, a kasnije win7, 7-mica ce registrovati i xp i postavice dual boot. Ako prvo instalises win7, onda sa EasyBCD-om napravis dual boot.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: Ta hijerarhija me je i brinula. Nista, da ne smaram, imacu poseban disk za svaki OS. Samo mi recite kako je najbolje da napravim dual boot ? Neki program ili kako... Ma ne bih ni koristio W7, nego povuce me jos jednom industrija :: Eh, te nove religije... : :: ::
znas kako, to ti je najpametnije, ja recimo radim ovako, jeste malo smaranje ali je kvalitetnija varijanta. da sam na tvom mestu podelio bih disk na 2 particije, C=100GB, D=ostatak, to je za windows7(ne volim da delim sisteme na jednom disku zbog komplikacija). Drugi disk uzmes za xp(fizicki ga otkacis dok instaliras na drugi sedmicu i obrnuto). Kad zavrsis instalacije os-a, u biosu selektujes BOOT device, jos bolje ako ti ploca ima keyboard shortcut. To ti je najjaca stvar. Ako XP ne koristis ni za sta specijalno vec samo za neki test preporucio bih ti neku virtuelnu makinu, manje vremena manje zivaca samo malo vise memorije.
:: Ta hijerarhija me je i brinula. Nista, da ne smaram, imacu poseban disk za svaki OS. Samo mi recite kako je najbolje da napravim dual boot ? Neki program ili kako... Ma ne bih ni koristio W7, nego povuce me jos jednom industrija :: Eh, te nove religije... : :: ::
Ploca je MSI 870-C45. Sta podrazumevas pod `keyboard shortcut`? Jel` mislis na boot menu, sa F12 ?
Trebace mi XP za svasta tako da virtuelna makina ne bi dosla u obzir...
@ostali Mislim da cu ici na dva fizicka diska, ali u svakom slucaju, hvala vam na predlozima.
:: znas kako, to ti je najpametnije, ja recimo radim ovako, jeste malo smaranje ali je kvalitetnija varijanta. da sam na tvom mestu podelio bih disk na 2 particije, C=100GB, D=ostatak, to je za windows7(ne volim da delim sisteme na jednom disku zbog komplikacija). Drugi disk uzmes za xp(fizicki ga otkacis dok instaliras na drugi sedmicu i obrnuto). :: Kad zavrsis instalacije os-a, u biosu selektujes BOOT device, jos bolje ako ti ploca ima keyboard shortcut. To ti je najjaca stvar. :: Ako XP ne koristis ni za sta specijalno vec samo za neki test preporucio bih ti neku virtuelnu makinu, manje vremena manje zivaca samo malo vise memorije :: :: :: :: Ta hijerarhija me je i brinula. Nista, da ne smaram, imacu poseban disk za svaki OS. Samo mi recite kako je najbolje da napravim dual boot ? Neki program ili kako... Ma ne bih ni koristio W7, nego povuce me jos jednom industrija :: :: Eh, te nove religije... : :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.