Verovatno imas dva hard diska , na jednom je xp a na drugom je vista. Problem je verovatno sto u biosu imas postavljen 1 (od ta dva)hard diska za boot i on dize OS koji je stavljen na taj hard disk. A kako da to resis da ti nudi koji OS ces da koristis i ja bih voleo da znam.
Mislim da postoji nesto slicno tome sto trazis, za dual boot. A mozda i ne. U svakom slucaju, poslusaj ti durbaka. A plus, vista je nova, namesti da ti dize xp, a vistu pali kad oces da se pokazes pred drustvom. Osim ako ti vista treba iz nekog razloga, mada ne znam kog...
Imam instaliran XP i Vistu kao ti.Kako kazes da imas jedan hard sa dve particije verovatno si instalirao Vistu na drugu particiju,u tom slucaju Vista sama pravi svic i po podizanju sistema nudi ti se koji ces Os da pokrenes.Inace je redosled instaliranja uredu treba prvo instalirati XP pa Vistu.Ako si sve tako uradio neznam u cemuje probleb.Kod mene radi provereno
A sto lepo ne editujes fajl boot.ini koji ti se nalazi u C root-u pa tu lepo vidis sta ti je i kako podeseno za dizanje sistema(trebalo bi i kod viste da se tu nalazi, ako si je stavio na drugu particiju)!
Desni klik na Computer, Properties, Advanced System Settings, kartica Advanced, Settings u opciji Startup and Recovery pa u padajucem meniju odabares opciju Earlier Version of Windows, a u polju Time to display list of operating systems ukucaj nesto tipa 5 sekundi ili vise. Ako je opcija iskljucena onda je ukljuci.
Da li ti je Vista promenila particiju D: u C:?
Ovo je podesavanje za Vistu. Nadam se da je pomoglo!
U krajnjem slucaju odradis Repair XPa... Verovatno ces u toku instalacije dobiti obavestenje da je noviji Win instaliran i da prekine instalaciju ali ako pronadje XP onda ima spasa posto samo treba da odradis Repair i to je to... Sve ce ostati isto... (naravno ne u prvom prozoru R nego Enter, F8, R)
da li si vistu dizao iz biosa ili xp (traba iz biosa) kod mene rade i xp i vista. instalirao sam ih mnogo puta i nije nigad bilo problema jedino mora prvo xp. mada sam nasao caku i da ne mora. pogledaj ovo http://www.vistabootpro.org/ moze da se instalira/pokrene iz iz viste i iz Windowsa XP
Ovako: Instalirao sam XP na particiji D, zatim Vistu na particiji C. Kada sam onda ukljucio komp, otvarao je ( bez ikakvih pitanja ) Vistu ( ko da XP ne postoji ). OPnda sam kasnije reinstalirao XP na particiji D, i sada pokrece samo XP ( ko da Vista ne postoji ). Sada u My Computer-u imam 2 particije i to je u redu, ali on Vistu sada ne prepoznaje. U Advanced\settings- gde se to namesta, u padajucem meniju ima samo XP.
Ima tu u Advanced, pa settings jedno dugme EDIT, pa bih ja zamoliio da neko ko ima XP i Vistu na razlicitim particijama, iskopira ovde sadrzaj tog file-a edit. Mozda proradi...
Broj postavljenih tema: 60367. Broj poslatih odgovora: 647111. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.