U novoj verziji dodaje finu kontrolu ventilatora, sa podešavanjem krive u 16 tačaka. Već od ranije kontroliše 3-pin i 4pin konektore na svim novijim pločama.
a sta je potrebno da bi se kontrolisao rad ventova iz speed fana...jel treba da ubijem u biosu C`n`Q ili sta...meni se evo phenom II x4 955 na defaultu topi od vrucine tj trenutno je 45 c na njemu a samo blejim na netu ...jos imam i scythe mugen 2 u push/pull kobminaciji i ne vredi toplo mi bre u kucistu da svisnes...al zato tisina bato svi kuleri se vrte na 800/900rpm
@shortee - 45 za phenoma nije tako loše ako je napolju 40. Pazi, moj Athlon II x3, ide ovih dana na 36 u idle, sve sa CnQ. CnQ ne treba da ubiješ već kontrolu fena u biosu, ne znam kako se to zove kod tebe, meni je smart fan opcija. Kad startuješ speedfan, u tabu readings će ti se pokazati sve temperature i svi fanovi koje može da otkrije, a ti moraš da povežeš šta je šta. Posle ideš na configure i pitaj ako ti tamo nešto nije jasno. @Adzem - trebalo bi da može sve na ploči, objasni šta si tačno uradio.
Da, ok je to. Ona 1. slika gde ti je postavljeno kao `smartGuardian` je fan kontrolisan od strane ploce/biosa - smart-a. Drugom opcijom `soft. controll. si preuzeo manualno da konfigurises, a to podesavas u main screen-u. Vidim da ti je 4,5,6 na 100%, ili si to podesavao, a nista se ne desava? Moguce je da su u opticaju fan-ovi 4,5,6.
Mozda se nismo razumeli. Ako se kuleri deru ko ludi, onda mora temp. da padne koji stepen( u ovim vrucim danima se ne moze ni ocekivati drasticna promena, jer se hladi sa vec dosta vrucim vazduhom). Sada u idle 50 stepeni je premija:), u zavisnosti od procesora, ambijent temp...ali bar kod mene je tako(nemam klimu). Mada ni ne treba na to obracati posebnu paznju, moze oni i na 75 oC da rade bez problema:)
gile i pile :) ...super ti je slika samo konj ne bi razumeo...sad cu da probam posto mi je u sobi trenutno 29c (no klima bre ) ..cpu 42c gpu 55 (ati 5850)...vruce bre...ma napunio sam kuciste ventovima i vruce i dalje...
Ako ti je u sobi 30, komp ce da se greje jer vrti taj isti vruc vazduh od spolja, ja sam nacickao gomilu ventova takodje, kada je ugasena klima i kada je upaljena drasticna je razlika, normalno. Ventovi daju extra veci bust ako je relativno ladnjikavo u sobi.
Ventovi pomazu da se izbaci vruc vazduh iz kucista i ubaci hladan od spolja, dzaba ti ventovi i sve zivo ako je i van kucista vruc vazduh.
:: gile i pile :) ...super ti je slika samo konj ne bi razumeo...sad cu da probam posto mi je u sobi trenutno 29c (no klima bre ) ..cpu 42c gpu 55 (ati 5850)...vruce bre...ma napunio sam kuciste ventovima i vruce i dalje...
Ako nemaš klimu stvarno nema pomoći, temperatura komponenata mora da bude bar 5-10 stepeni više od sobne... pa naviše zavisno od kvaliteta hlađenja. Na ovaj kijamet teško će komponenta ispod 40.
Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima.
:: Ako nemaš klimu stvarno nema pomoći, temperatura komponenata mora da bude bar 5-10 stepeni više od sobne... pa naviše zavisno od kvaliteta hlađenja :: Na ovaj kijamet teško će komponenta ispod 40 :: :: Pregrejana rebra na kuleru najbolje se hlade ćevapima. :: ::
nisam ja nista podesavao pre ovoga, samo ga instalirao i to je to :) ma, neka ga, nek radi, nece leto jos 100 godina,a i nisu mi lose temperature s obzirom da nemam klimu :)
:: Da, ok je to. Ona 1. slika gde ti je postavljeno kao `smartGuardian` je fan kontrolisan od strane ploce/biosa - smart-a. Drugom opcijom `soft. controll. si preuzeo manualno da konfigurises, a to podesavas u main screen-u. Vidim da ti je 4,5,6 na 100%, ili si to podesavao, a nista se ne desava? Moguce je da su u opticaju fan-ovi 4,5,6 :: :: Mozda se nismo razumeli. Ako se kuleri deru ko ludi, onda mora temp. da padne koji stepen( u ovim vrucim danima se ne moze ni ocekivati drasticna promena, jer se hladi sa vec dosta vrucim vazduhom). Sada u idle 50 stepeni je premija:), u zavisnosti od procesora, ambijent temp...ali bar kod mene je tako(nemam klimu). Mada ni ne treba na to obracati posebnu paznju, moze oni i na 75 oC da rade bez problema:
podesio sam sve..svidja mi se programcic,ja 1090t (3.6ghz) drzim na 36-37 stepeni (jezgra su oko 32-33) u sobi mi je 31c -.- hladim ga 212+ (1600rpm) kuciste je silverstone,znaci do jaja provetreno..takodje ovde igra i cable menagment bitnu ulogu..u njemu imam 4 coolera takodje silverstone i svi oni rade na 1100 rpm..mislim da trebam da budem prezadovoljan temperaturom proca! jos jedno veliko hvala..pozdrav
nema logike ovo sad...znaci hwmonitor ukljucen 2 sata crysisa na temperaturi sobe 30c proc je dosao do 58 gpu 70 a onda setujem speedfan na software controled pa ponovim test igram jos 2 sata krizu a onda sok cpu na 67 a gpu 83...a napominjem da kad stavim na software controled svi ventovi se ubrzaju za 200 do 300 rpm...nesto gresim ,tripujem ili sta?....help ljudi
Kad stavis na `soft controlled` onda si ventove limitirao na odredjeni RPM(koji si postavio) i samim zagrevanjem/opterecenjem CPU-a se nece povecavati brzina ventova i otud vece temperature. Speed fan se najcesce koristi kada radis na compu nesto sto ne opterecuje CPU, film, muzika, surf...pa da ih utulis max koliko da se proc ne pregrejava. A kada igras igrice, rendas i sl. onda, ako ga vec palis, namesti sve na 100%, pogotovo u ovakvim pakleno vrucim danima. Ako ti je sve bilo na 100%, onda ne moras da brines, jer ne moze C&Q kontrolisati da rade ventovi brze od 100% gde si postavio u Speed Fan-u. Tako da je najverovatnije trip u pitanju
:: nema logike ovo sad...znaci hwmonitor ukljucen 2 sata crysisa na temperaturi sobe 30c proc je dosao do 58 gpu 70 a onda setujem speedfan na software controled pa ponovim test igram jos 2 sata krizu a onda sok cpu na 67 a gpu 83...a napominjem da kad stavim na software controled svi ventovi se ubrzaju za 200 do 300 rpm...nesto gresim ,tripujem ili sta?....help ljudi
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.