Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Win 7 greska pri pakovanju ili sta?
STRANA 1 OD 1
scientist Win 7 greska pri pakovanju ili sta? 24.05.2011. 09:33 T36136

status: user
broj poruka: 488
Pozdrav svima!

Pazite sledecu situaciju:

Uzmem za firmu GGK verzije, za pocetak za dva racunara. Obelezene su na strikeru, nalepnici, sa spoljasnje strane kao GGK.

Ali, nalepnice-licence, one koje treba da se nalepe na kuciste racunara, su nalepljene u kutiji, u paketu, kad otvorite kutiju sa desne strane stoji disk, a sa leve su nalepljene nalepnice.

Tehnicka podrska firme u kojoj su sistemi kupljeni mi kaze samo da cuvam kutije i sve je OK. Firma je jedan od glavnih microsoft-ovih distributera.

Da li da cuvam kutije u kojima su nalepnice i da se pravim da je sve u redu, ili treba nesto da preduzmem? Pokusao sam anonimno da kontaktiram BSA da mi oni daju ideju sta da radim ali za sada od njih nemam odgovor.

Bojim se ako pritegnem ovu firmu da moze da im se dogodi da nam posalju inspekciju.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Re: Win 7 greska pri pakovanju ili sta? 24.05.2011. 09:52 #327034

broj poruka: 4228
Naučniče,

da li se već kupovao GGK? Ako jesi, onda znaš da bi nalepnice trebalo da su nalepljene, ne na kutiju, već na masnu podlogu (sa koje se malo teže skidaju), a ona je zalepljena na sjajni, tanki karton.

Moje poslednje iskustvo sa GGK je od pre nepunih mesec dana. Ne znam da li je to novo, ali ja do sada nisam video da su OEM ili GGK nalepnice zalepljene na kutiju, bilo kartonsku, bilo plastičnu.

GGK nalepnica zalepljena na kutiju bi, po dosadašnjem tumačenju Microsofta, trebalo da ti omogući instaliranje verzje Windows OS na KUTIJU, ali ne i na računar.

Moj ti je savet da odeš do neke od firmi koje na stanju imaju GGK Win u maloprodaji, pa da se lično uveriš gde stoji nalepnica. Pogledaj na PC Berzi koje su to firme, pa pokušaj njih da kontaktiraš.

EDIT: Nije još vreme da ih pritežeš, uveri se u suprotno i idi do njih i lepo im objasni.

Pozdrav!

Vlada

bstaletic Shta ima u GGK 24.05.2011. 10:03 #327037

broj poruka: 1889
Poshto je za legalno korishcenje win-a potrebna nalepnica, rachun i disk, to sve bi morala da ima i GGK varijanta. Po chemu se onda razlikuje od Retail varijante?

If wants and needs divide me
Then I might as well be gone...

=================================================

http://img31.imageshack.us/img31/9500/acbpalithief.png

vladarko Re: Shta ima u GGK 24.05.2011. 10:10 #327038

Retail varijantu možeš da instaliraš na drugom računaru: kupiš novi komp i instaliraš istu retail verziju.

GGK služi za licenciranje već postojećih OS, naravno u određenim okvirima. Ne može da imaš Win Server, a da kupiš GGK za XP ili 7.

OEM se isporučuje sa novim računarima i nalepnica lepi na računar.

Postoji i nešto što se zove GGW gde se ne dobija nalepnica, već se računari u okviru firme legalizuju kroz ugovor.

EDIT: koga više zanima kako to Poreska uprava tumači može da detaljnije prostudira:

http://image.email.microsoftemail.com/lib/fe7115707566047a7417/m/1/Dokument+o+legalnosti+-+za+korisnike.pdf

Pozdrav!

Vlada

:: Poshto je za legalno korishcenje win-a potrebna nalepnica, rachun i disk, to sve bi morala da ima i GGK varijanta. Po chemu se onda razlikuje od Retail varijante
::
:: If wants and needs divide m
:: Then I might as well be gone..
:: ================================================
:: http://img31.imageshack.us/img31/9500/acbpalithief.pn
scientist ... 24.05.2011. 10:25 #327041

U pravu si samo mi je trebao noz da odlepim nalepnicu sa kutije.

Ne mogu da verujem da podrska te firme nije znala da mi kaze da nalapnice treba da stoje nalepljene u kutiji, jos su mi rekli da treba da cuvam kutiju??!!

scientist ... 24.05.2011. 10:25 #327042

U pravu si samo mi je trebao noz da odlepim nalepnicu sa kutije.

Ne mogu da verujem da podrska te firme nije znala da mi kaze da nalapnice treba da stoje nalepljene u kutiji, jos su mi rekli da treba da cuvam kutiju??!!

bstaletic Re: Re: Shta ima u GGK 24.05.2011. 10:33 #327043

broj poruka: 1889
Hvala na informacijama.

If wants and needs divide me
Then I might as well be gone...

=================================================

http://img31.imageshack.us/img31/9500/acbpalithief.png

:: Retail varijantu možeš da instaliraš na drugom računaru: kupiš novi komp i instaliraš istu retail verziju
:: GGK služi za licenciranje već postojećih OS, naravno u određenim okvirima. Ne može da imaš Win Server, a da kupiš GGK za XP ili 7
:: OEM se isporučuje sa novim računarima i nalepnica lepi na računar
:: Postoji i nešto što se zove GGW gde se ne dobija nalepnica, već se računari u okviru firme legalizuju kroz ugovor.
:: EDIT: koga više zanima kako to Poreska uprava tumači može da detaljnije prostudira
:: http://image.email.microsoftemail.com/lib/fe7115707566047a7417/m/1/Dokument+o+legalnosti+-+za+korisnike.pd
:: Pozdrav
:: Vlad
:: :: Poshto je za legalno korishcenje win-a potrebna nalepnica, rachun i disk, to sve bi morala da ima i GGK varijanta. Po chemu se onda razlikuje od Retail varijante
:: ::
:: :: If wants and needs divide m
:: :: Then I might as well be gone..
:: :: ================================================
:: :: http://img31.imageshack.us/img31/9500/acbpalithief.pn
vladarko Re: ... 24.05.2011. 10:34 #327045

Zavisi kako koja isporuka. jedno vreme su se strašno teško odlepljivale, par sam baš lepo načeo. I OEM, i GGK. Mislim da se proizvode negde kod nas, pa je bila povoljna izrada.

Da, moraš da čuvaš kutiju, kad već nisi odlepio nalepnice!

EDIT: Kao što reče bstaletic, moraš da čuvaš disk, i nalepnicu, i račun.

Kod jedne moje mušterije došla je bila inspekcija i samo su tražili da legalizuju softver. Ovi su to uradili kroz GGW ugovor i legalizovali sve računare u firmi (11). Cena je nešto viša nego kad se uzima GGK, ali mislim da je povoljnija varijanta, jer se ne dobija nalepnica, sklapaš ugovor sa MS da si licencirao, npr. 11 računara, ali se nigde ne navodi koji OS imaš na kom računaru. GGW je za Win7, tako da i Win XP Pro i Win 7 Pro dolaze u obzir. Vista... ne, iz subjektivnih, objektivnih i predikativnih razloga.

EDIT2: Legalizovali su samo OS. MS Office, koji je skuplji i samim tim kazna viša - nisu legalizovali. OpenOffice im je bio nekulturan i težak za upotrebu. Ostavili su MS Office.

Pozdrav!

Vlada

:: U pravu si samo mi je trebao noz da odlepim nalepnicu sa kutije
:: Ne mogu da verujem da podrska te firme nije znala da mi kaze da nalapnice treba da stoje nalepljene u kutiji, jos su mi rekli da treba da cuvam kutiju??!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs