Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Gde da tražim...
STRANA 1 OD 1
Stasha Gde da tražim... 06.04.2011. 20:48 T35125

status: user
broj poruka: 76
Kupio sam polovan HP Pavilion desktop (za ćerku, internet, facebook, poneka sitna igrica...). On ima na sebi S/N za XP Home, ali sam ga kupio bez instalacionog diska.
Rešio sam da instaliram sistem, međutim, ne lezi vraže, kad instaliram XP (neki divča), traži da se aktivira. Probao sam da isformatiram HDD (pošto ima neku bezveznu particiju od 8MB), ali to nije dovelo do bilo kakvih promena. Inače kad instaliram XP on vidi još neke 3 particije koje nemaju nikakvu veličinu i koje naziva `unknown`.
Nemam pojma, možda je problem s BIOS-om.
Šta vi kažete?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
luja-88 re 06.04.2011. 21:34 #312094

broj poruka: 1653
Particije obrisi/kreiraj/formatiraj po volji pomocu Hiren`s BootCD-a pre pokretanja Windows setup-a. Pripazi samo da slucanjo neka od njih ne sadrzi bekap sistema ili nesto sl.
Zovi sutra Microsoft i pitaj kako, sta vezano za tu aktivaciju ako ti niko drugi ne odgovori u medjuvremenu. Naravno, nemoj spominjati piratsku instalaciju, nego samo kazi da je OS sjebao prethodni vlasnik i tako...

http://www.microsoft.com/scg/mscentar/podrska/default.mspx
Smaraci, ranije su imali 0800 [besplatan] br. Al nije ni ovo lose, ipak je info iz prve ruke.
mikac962 Re 06.04.2011. 21:36 #312095

broj poruka: 555
Ima li taj racunar card reader? Ako ima to su te unknown particije.
Ako ti divca instalacija prihvata cd key koji se nalazi na nalepnici, slobodno registruj windows preko neta.

Stasha Ne prihvata broj s kućišta... 06.04.2011. 21:55 #312099

...ali sam našao S/N koji radi. Gospodu iz Microsofta nebih opterećivao svojim problemom:-)
U pravu ste ima card reader i verovatno je to to.
Zanima me samo da li ima neku skrivenu particiju i kako da je obrišem. Ustvari zanima me gde je deo koji mi traži da se OS registruje i kao da ga uklonim?

Mixx ... 06.04.2011. 21:57 #312100

broj poruka: 2931
microsoft podrska vazi za retail, za oem te upute na proizvodjaca, ja zvao za lapatopa nekog. skini win xp sp3 sa nekog torenta a za aktivaciju guglaj: `wga crack xp sp3`
okacio bih link, al ne smem :(

zoxin RE 06.04.2011. 23:24 #312128

broj poruka: 265
`Rešio sam da instaliram sistem, međutim, ne lezi vraže, kad instaliram XP (neki divča), traži da se aktivira. Probao sam da isformatiram HDD (pošto ima neku bezveznu particiju od 8MB), ali to nije dovelo do bilo kakvih promena`

Jesi li ti brate instalirao neki win xp a da ne trazi da se aktivira?Normalno da moras krekovati win ako to nije uradjeno automatski prilikom instalacije.Radio sam neke masine recimo IBM,Dell,HP sa xp home nalepnicom na kucistu.Instalirao sam xp home ed. sa serijskim sa nalepnice bez ikakvih problema i prosao sve provere na majkrosoft sajtu.A tebi ako treba pro ti se zezaj.Imas krekova koliko hoces.Pozdrav

Stasha ?! 08.04.2011. 09:49 #312603

Verovatno ja nisam lepo objasnio. Instalirao sam i XP professional i home više puta u životu. Obično kad se instalira, traži da se aktivira. Međutim na HP-u mi traži da se aktivira u toku instalacije, tako da ne mogu da ga krekujem. Kad probam da ga aktiviram preko neta, zaglupi se pa moram da ga resetujem... Znači ne znam ni da li je mrežna ispravna ili da li je instalirao drajver ni... ali je problem u tome što mi traži aktivaciju U TOKU INSTALACIJE, što mi se nikada ranije nije desilo. Pretpostavio sam da postoji `negde nekakva zaštita proizvođača`, pa rekoh da ne znate možda kako da je zaobiđem :-)

Ishmerish Lako 08.04.2011. 09:57 #312609

broj poruka: 7285
Proveri bios i podesavanja u njemu i posle toga Acronis i wipe ceo HDD.

Lala 4ever!
http://spedr.com/4tb3h

http://imgur.com/QFXgQ.jpg

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Stasha Bios 08.04.2011. 10:02 #312613

NA šta bih posebno trebao da obratim pažnju u biosu. Ja sam kontao da postoji neka `skrivena particija na HDD-u`, zato što mi HDD od 40 GB vidi kao 37......MB.
Hvala na savetu!

Stasha Bios 08.04.2011. 10:06 #312616

NA šta bih posebno trebao da obratim pažnju u biosu. Ja sam kontao da postoji neka `skrivena particija na HDD-u`, zato što mi HDD od 40 GB vidi kao 37......MB.
Hvala na savetu!

Ishmerish Re: Bios 08.04.2011. 10:24 #312622

broj poruka: 7285
Vidi ovako imam HP lap i do sada to je prva makina koju posedujem a da ni jednom nisam bio u biosu(neverovatno).
Mada ruku u vatru ako tu nije soft lock na HDD-u.

Znaci postupak je sledeci:

1. Skines Acronis disc director suite ( http://fwd4.me/zBv )
2. Narezes Image na CD (pomocu Alcohol/Demon/Power Iso/Nero)
3. Ubacis disc u citac,resetujes i podesis da dize sa disc-a(HP ima boot meni na pocetku(F nesto)
4.Pokrenes Acronis disc director suite i ides na manual.
5.Obrises sve particije i kada ti ostane unllocated space, opcija WIPE ce biti enable-ovana.
6. Znaci roknes wipe,cekanje zavisi od velicine disca(moze biti od pola sata pa preko 2) kada zavrsi napravis lepo nove particije(C sistemsku i D logicku) gasis acronis, disc napolje ubacujes XP , stisnes CTRL+ALT+DEL i krece instalacija ko od majke rodjena.

Ovo sve pod uslovom da imas dobru instalaciju nekog untouched XP-a, a ne neku diamond/blac/always/oriflame/amway varijantu.

Lala 4ever!
http://spedr.com/4tb3h

http://imgur.com/QFXgQ.jpg

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

:: NA šta bih posebno trebao da obratim pažnju u biosu. Ja sam kontao da postoji neka `skrivena particija na HDD-u`, zato što mi HDD od 40 GB vidi kao 37......MB
:: Hvala na savetu
::
Stasha Hvala! 08.04.2011. 11:11 #312645

Puno hvala. Pokučaću.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs