Linux uz laptop - kako pregledati sadrzaj diskova?
STRANA 1 OD 1
strela75
Linux uz laptop - kako pregledati sadrzaj diskova?
24.03.2011. 09:09
T34785
status: user broj poruka: 1590
Da li mogu preko Hirensa (ucitam Linux kod izbora) i vidim na kojoj particiji su koji fajlovi? Ako mogu, kako? Kad ukljucim File Manager, samo mi prikazuje root direktorijum File system mi je plafon), a neznam kako da izadjem na nivo particija?
Inace imam 4 particije od 20GB, 3.7 GB, 2.9GB i 271GB i ja bih tolepo spakovao u jednu sistemsku particiju i drugu -ostatak. Posto laptop tu negde ima i skrivene backup drivere, zeleo bih da ih sacuvam.
Unapred hvala.
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Kod Linux-a ne postoji koncept particija, već se one montiraju u root strukturu i korisniku prikazuju kao direktorijumi. Dakle, kada si na root poziciji, onda je pred tobom ceo hard disk (pod uslovom da su particije montirane).
... ako sam na dobrom mestu ukucao (File manager - pa gornji text bar).
Radi se o tome da hocu da vidim sve particije, da mogu da ih otvorim i vidim sta se unutra nalazi. Nesto kao kad otvoris Windows Explorer i na My Computer vidis sve particije, kolike su velicine i koliko su zauzete. Onda kad udjes na pojedinacnu particiju pogledas koji su fajlovi tu. Znaci pregled particija, da vidim sta je gde smesteno.
Unapred hvala.
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Uspeo sam sa tvojom komandom - pokrenuo sam terminal, ukucao komandu i dobio spisak foldera, koje mi prikazuje i File manager. Kako da znam koji od foldera pripada kojoj particiji na disku?
Pozdrav.
Pa da bi video koja je partcija gde mountovana ukucaj komandu:
mount
Ova komanda će izbaciti dosta informacija i nešto kao: /dev/sda1 on /boot type ext4 (rw) /dev/sda2 on /home type ext4 (rw)
Particije su ono što je obeleženo sa /dev/sda1 i /dev/sda2 i montirane su na /boot i /home, respektivno. Brojka iza teksta `sda` je redni broj particije na datom hard disku. A hard disk se obeležava sa /dev/sd{x} gde je x slovo pridruženo jednom hard disku, odnosno, uređaju.
Na primer: /dev/sda je prvi hard disk /dev/sdb je drugi hard disk /dev/sdc je DVD /dev/sdd je fleska ubodena u neki USB
/dev/sda1 je prva particija na prvom hard disku /dev/sdb2 je druga particija na drugom hard disku
A da bi provalio koje su particije kako označene na nekom uređaju ukucaj fdisk -l /dev/sd{x}
... ali sa obzirom na vremensku stisku, moram da odradim format svega, a driveri ce sa interneta da ulete.
Inace sistem je Open SUSE i deluje lepo i brzo.
Pozdrav.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.