Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
`Program Files` na razlicitoj particiji od Win-a?
STRANA 1 OD 1
strela75 `Program Files` na razlicitoj particiji od Win-a? 14.03.2011. 09:36 T34487

status: user
broj poruka: 1590
Planiram reinstalaciju Windowsa, pa mi pade na pamet sledeca stvar (neko je to pomenuo na forumu): da li je moguce postaviti `Program Files` na drugoj particiji u odnosu na Windows i kako mu reci da prilikom instalacije to strpa na drugu lokaciju?

Radi se o tome da je neko spominjao da je to dobra stvar protiv virusa. Da li je to tacno?

Ja imam HDD od 160GB, koji ce mi biti sistemski HDD. Mogu da ga ostavim tako, a mogu da ga podelim na dve particije, pa na jednoj drlja windows, a na drugoj `Program Files` (ako nesto znaci). Druga varijanta je da podelim na dva zasebna diska.

Pozdrav.

-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Dragg re 14.03.2011. 09:45 #304876

broj poruka: 2270
Gluposti. Postoji druga stvar protiv virusa - anti virus programi. Ako to nemaš, sve drugo je izlišno.

nenika2009 nece moci tako nego ovako 14.03.2011. 10:04 #304881

broj poruka: 1083
Ako je XP,onda se ulogujes kao GOST.
Ako je win7 onda instalirs Virtual PC_x32 ili 64_and Windows XP Mode for Windows 7
ili VMware

===============================================
KOJI JE PRVI BIĆE POSLEDNJI A KOJI JE POSLEDNJI BIĆE PRVI A ŠTO JE TAJNO BIĆE JAVNO

A ĐAVO SVE PREVARIO I SVE ISPREVRĆO DA NIKO NIŠTA NERAZUME OSIM KOME JE DATO DA RAZUME.

strela75 ... 14.03.2011. 10:26 #304886

@Dragg
Cuo i za to.

@nenika
U pitanju je Win7. Koja je caka kod instaliranja VirtualPC-a? Znaci instalirao bih sistem, pa onda taj program, pa u XP modu mu zadao da prebaci sve na drugu particiju?

Unapred hvala.

Pozdrav.

-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

acayo re 14.03.2011. 10:28 #304887

broj poruka: 851
Meni je samo vazno da sistem i program fajls budu na posebnom disku, sad da li na dve ili na jednoj particiji zavisi od toga sta tebi odgovara. Pre sam imao WD3200AAKS I F3 od 1TB i aktivnost F3 je isla oko 1%, najvise par procenata kad sam pustao HD film sa njega. nazalost WD mi je crkao pre pola godine i sad mi nije svejedno kad krene sistem da drlja po samsungu na kome mi je skoro 800GB podataka.
Znaci po meni neki mali disk, dovoljno je i 160 GB, za sistem a drugi, veci, za podatke

http://hd-torrents.org/torrentbar.php?/75087.png
http://hd-space.org/torrentbar.php/13088.png

strela75 @acayo... 14.03.2011. 10:48 #304893

Pazi situacija je ovakva:
imam dva HDDa po 160GB i jedan od 1TB. Mogao bih da razdvojim sistem na jedan 160GB (recmio particija od 50GB), Program Files na drugi od 160GB (recimo particija od 70GB) i tako bi ih cuvao na dva odvojena diska. A podaci bi bili na zasebnom disku.

Medjutim, sta je dobijam time (particije mi usitnjavaju prostor na diskovima - nasuprot usitnjavanju imao bih 160GB u komadu za recimo backup i 160GB u komadu za sistem)?

Pozdrav.

-

nenika2009 re 14.03.2011. 10:50 #304897

http://www.petri.co.il/installing-windows-xpm-on-windows-7.htm

KOJI JE PRVI BIĆE POSLEDNJI A KOJI JE POSLEDNJI BIĆE PRVI A ŠTO JE TAJNO BIĆE JAVNO

A ĐAVO SVE PREVARIO I SVE ISPREVRĆO DA NIKO NIŠTA NERAZUME OSIM KOME JE DATO DA RAZUME.

Dragg re@strela75 14.03.2011. 10:54 #304901

He, he, pretpostavljam da znaš ali poenta je - mnogo veći broj virusa deluje samostalno nego što se kaći za druge exe fajlove. Sve i da te spopadne neki takav, lako će naći path za program files u registry. A i zašto bi to radio - svaki program ti nudi da ga instaliraš gde god hoćeš.
Ja imam program files i na nesistemskoj particiji, ali tu držim samo programe kojima ne treba instalacija, tipa winrar, TC i dr., da mi ne bi otežavali image sistemske particije.
nenika2009 A moze i ovo 14.03.2011. 11:22 #304917

Deep Freeze

http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Freeze_(software)

copy paste ceo link

Usher Re: re 14.03.2011. 12:09 #304931

broj poruka: 85
:: Gluposti. Postoji druga stvar protiv virusa - anti virus programi. Ako to nemaš, sve drugo je izlišno
Ne bih se složio sa ovom konstatacijom - na desetine puta sam video viruse pokrenute sa fleša ili iz temporary internet files-a koji pokušavaju da nešto upišu u `C:\Program Files\Microsoft Office` ili sličnu lokaciju, ali avaj, taj direktorijum nije na toj stazi. Isto to važi i za Temp i za profil korisnika. Jedan od vidova zaštite je da se premeste stvari da stoje na drugom mestu od fabričkog podešavanja, da se makar malo oteža provala i eksploatacija, a i radi uređenosti.

Postoji dosta ljudi koji se ne bi složili sa konceptom aplikacione particije koja je zamena za Program files, ali vrlo retko sam od njih čuo neko dobro argumentovano obrazloženje zašto ne.
Evo vam par razloga zašto da:
- Povećanje uređenosti sistema, particija za sistem, particija za softver, particija za lične podatke
- Pojednostavljeno održavane sistema, ukoliko se nešto ružno desi sistemu, tj sistemskoj particiji, može se vratiti njen bekap (Equinoxe je dao tutorijal o Acronis programu za bekape), a da se ne kompromituju instalirani programi i obrnuto
- Za nijansu otežava virusima sprovođenje zlodela, jer oni uglavnom automatizovano ciljaju na C:\Program Files\Neki program, kako bi tamo nešto pokvarili
- Par nekih ygoditaka za napredne korisnike, koji nisu toliko bitni za ovu diskusiju

Evo par razloga zašto ne:
- Suprotstavljanje navici - `Ceo život mi je to bilo ne C:, sad ga neko tupi da se stavi na D:!`
- Koncept više particija nekim ljudima predstavlja preveliku složenost sistema

strela75 ja sam medju ovima... 14.03.2011. 12:32 #304937

- Koncept više particija nekim ljudima predstavlja preveliku složenost sistema :):):)

Salim se, vec mi se desavalo da imam malo mesta na sistemskom disku, pa sam instalirao programe na drugi disk. Nikad sam sistem nisam delio.

Sta ako ipak virus uleti u program i zezne sistem? Onda imam format dve particije i backup dve particije?

Anti virus se podrazumeva, ali nekako uvek neki divljaci prolete te sofisticirane softversko-tehnoloske dragulje, koje instaliram kao AV.

Pozdrav.

-

Dragg Re: Re: re 14.03.2011. 13:12 #304939

Nisam rekao da nema virusa koji se lepe za poznate exe fajlove, već da ih je manje u odnosu na one koji rade samostalno. Pravi path ms officea i drugih programa je veoma lako pročitati iz regystrija i svaki virus koji to ne uradi tako je jadan amaterski pokušaj.
Ne slažem sa onim što si izneo o uređenosti sistema i ne vidim nikakve prednosti čuvanja programa odvojeno od sistema, osim za programe koji se ne instaliraju kao što već rekoh. Odvojen backup sistema može da donese nevolje ako se nešto updateovalo u međuvremenu. Ipak, to je stvar ličnog ukusa, bez posebnih prednosti ili nedostataka.

:: Ne bih se složio sa ovom konstatacijom - na desetine puta sam video viruse pokrenute sa fleša ili iz temporary internet files-a koji pokušavaju da nešto upišu u `C:\Program Files\Microsoft Office` ili sličnu lokaciju, ali avaj, taj direktorijum nije na toj stazi. Isto to važi i za Temp i za profil korisnika. Jedan od vidova zaštite je da se premeste stvari da stoje na drugom mestu od fabričkog podešavanja, da se makar malo oteža provala i eksploatacija, a i radi uređenosti
::
:: Postoji dosta ljudi koji se ne bi složili sa konceptom aplikacione particije koja je zamena za Program files, ali vrlo retko sam od njih čuo neko dobro argumentovano obrazloženje zašto ne
:: Evo vam par razloga zašto da
:: - Povećanje uređenosti sistema, particija za sistem, particija za softver, particija za lične podatk
:: - Pojednostavljeno održavane sistema, ukoliko se nešto ružno desi sistemu, tj sistemskoj particiji, može se vratiti njen bekap (Equinoxe je dao tutorijal o Acronis programu za bekape), a da se ne kompromituju instalirani programi i obrnut
:: - Za nijansu otežava virusima sprovođenje zlodela, jer oni uglavnom automatizovano ciljaju na C:\Program Files\Neki program, kako bi tamo nešto pokvaril
:: - Par nekih ygoditaka za napredne korisnike, koji nisu toliko bitni za ovu diskusij
:: Evo par razloga zašto ne
:: - Suprotstavljanje navici - `Ceo život mi je to bilo ne C:, sad ga neko tupi da se stavi na D:!
:: - Koncept više particija nekim ljudima predstavlja preveliku složenost sistem
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs