Imam problem sa C: particijom. Naime, velicine je 50Gb, slobodnog prostora ima jos 10Gb. Medjutim, udjem u Users folder, otvorim Mare, lupim Properties i kaze mi da je velicina 9.80Gb. Kada sa ctrl-a selektujem sve fajlove (sto znaci da nema skrivenih), velicina svega obelezenog je ~800Mb.
Zna li neko u cemu je problem i gde je mojih preostalih 9Gb?
My sword can cut through armor and still cut a tomato.
Virtuelna memorija je ustvari prostor koji se zasebno odvaja na hardu kako bi pomagao RAM u radu. Proveri koliko je dodeljeno memorije za virtuelnu memoriju. Možda je stavljeno previše. Kod mene je nameštena inicijalan veličina na oko 2 gb a maksimalna je podešena na duplo, oko 4 gb.
Klikni na start, run i ukucaj `%temp%` bez navodnika, zatim će da se pojavi folder sa imenom Temp. Selektuj sve u tom folderu i obriši. Ovo je inače folder u kojem se smeštaju podaci privremeno, bezbedno je za brisanje, veruj mi.
Ideš na C particiju, zatim staviš da ti se vide skriveni faljovi i folderi, zatim ih sve obeležiš i onda vidiš koliko oni zauzimaju.
Pogledaj da ti se nešto nije zavuklo po folderima, recimo ja sam slučajno zaturio jedan film u my documents koji je bio nekih 2 gb i čudio sam se zašto mi fali prostora na hardu da bih se na kraju setio tog filma.
Pobriši nepotrebne programe, nepotrebne stvari... (ovo je doduše banalno ali od viška ne boli glava)
Kada završiš sa svim ovim onda lepo defragmentuj disk, neće osloboditi mesto ali će zato osvežiti hard posle čišćenja.
Ako ces vise prostora na disku ili ga iskljuci ili smanji.Mada je najbolje da ga ostavis kako jeste u slucaju da se desi neka havarija sa softverom vratice sve u normalu.
Kao sto to uvek biva najjednostavniji nacin je uvek onaj pravi. Otkrio sam skrivene fajlove i vidim sada da je folder AppData tezak 9.08Gb. Kako da znam sta smem da obrisem odatle a sta ne? Sumnjam da mi je bukvalno sve iz tog foldera potrebno da bi komp nastavio da radi kako treba.
Nije da ti ručno brisanje neće pomoći, naprotiv. Ipak, instaliraj jedan besplatan ali stvarno dobar program: WinDirStat. On će ti GRAFIČKI u obliku pravougaonika, prikazati zauzeće particije za svaki pojedini fajl. Vrlo lako se uočavaju najveći i nepotrebni pa i oni skriveni koji obično prave problem. Ako ništa, biće ti jasno koliko šta zauzima, ali odmah čim pogledaš. Intuitivan je do daske za korišćenje...
Tu ne bi trebalo da ima fajlova/foldera koji su toliko veliki. Osim onog Microsoft foldera u AppData\Local. Uzmi Ccleaner i pokreni ga, obrisaće ti sve temporary fajlove i gomilu smeća koja se usput nakupila, a ničemu ne služi.
:: Kao sto to uvek biva najjednostavniji nacin je uvek onaj pravi. Otkrio sam skrivene fajlove i vidim sada da je folder AppData tezak 9.08Gb. Kako da znam sta smem da obrisem odatle a sta ne? Sumnjam da mi je bukvalno sve iz tog foldera potrebno da bi komp nastavio da radi kako treba :: :: :: My sword can cut through armor and still cut a tomato :: ::
Ipak je Temp forlder uzimao sav taj prostor, tako da je otisao u nedogled. Hvala svima puno na pomoci, skinuo sam WinDirStat i Ccleaner pa cu ih koristiti u buduce.
problem na istu foru malo drugaciji imam ja sa vistom samo sto sam trazio po netu i iskljucio system restore i shadow copy i te temp sav vec sve brisao ali jednostavno po malo nestaje mesta na c i resenja nema sve sam poiskljucivao radio i disk clenup sve zivo ali nevredi po malo g agricka
Ipak treba znati da postoji i slack space koji je strasno izrazen kod malih fajlova pogotovu ako HDD nije formatiran na male blokove. Nekad je ova pojava bila vrlo izrazena kad je najmanji blok bio 32KB a tvoj fajl recimo neki dat ili txt tezi tek 318b, i taj jedan fajl pojede ceo blok.
Uzas jedan to je znalo da pojede i do 20% kapaciteta diska, a to je vrlo cest slucaj sa temp folderom bilo kog brouzera posto je manje vise svaka stranica sastavljena iz malih slicica od po 100tinjak bita do 1Kb. Kesh prosto jede prostor zbog toga sto je nekoliko puta manji od bloka na HDD-u.
Preventiva u startu treba smanjiti cache stranica na 20-50Mb uz povremeno praznjenje i tog cache-a koji je imao svrhu kad su internet veze bile spore.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.