Imam na jednom hdd Win7, narucio sam pre nekih 3 nedelje Ubuntu 10.10 salju na kucnu adresu besplatno i stigla mi je prekljuce. Uzeo sam jedan stari hdd od 20gb i na njega inastl Ubuntu. Kako da namestim u biosu da me kad ukljucim racunar pita koji cu hdd da koristim? Imam Biostar NF 520 a2 te plocu. Keep cool, keep al the power.
Imas, u zavisnosti od ploce, pri samom ukljucivanju kompa mogucnost da pritisnes F8, F11, F12 ili vec neki drugi, i time izaberes opciju `Enter boot menu`. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Nego da li moze nekako da me pita da li hocu da boot hdd na kom je Win7 ili hdd sa Ubuntu? Nije mi tesko da udjem u bios i da izaberem nego mi treba za ostale korisnike racunara koji ne mogu da se snadju. Keep cool, keep al the power.
Pa nisam rekao da udjes u bios nego da pritisnes neki od tih tastera, u zavisnosti od ploce, i dace ti da biras odakle hoces da bootujes - cd, hdd1, hdd2... **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Lepo ti je rekao mkukic, stisnes F12 (mislim da je za tu plocu) i odaberes hdd sa kojeg ce da butuje. Ako bas hoces preko boot menadzera, mozes sa najjednostavnijim OSL2000 Boot Manager-om. Kada ga instalises, posle restarta samo odaberes hdd koji hoces i pichi. Ja ga koristim i odlican je, pogotovo ako se boot.ini zabaguje.
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: Nego da li moze nekako da me pita da li hocu da boot hdd na kom je Win7 ili hdd sa Ubuntu? Nije mi tesko da udjem u bios i da izaberem nego mi treba za ostale korisnike racunara koji ne mogu da se snadju :: Keep cool, keep al the power. :: :: :: ::
Mislio sam da trebam da udjem u biosa pa odatle. Probacuo ovo kasnije posto nisam kuci sad. Hvala. Jel znate neki sjat odakle mogu da skidam programe za Ubuntu? Keep cool, keep al the power.
Nema na cemu. Imas u okviru Ubuntu-a `Ubuntu Software Centar` za skidanje software-a. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Cela ideja ti je poprilično pogrešna u startu. Dual boot sa ubuntuom ne bi trebao toliko da te smara, pošto boot manager linuxa prilikom paljenja računara daje izbor koji od sistema koji postoje - želiš da pokreneš, a koji će se, ako ništa ne diraš, pokrenuti automatski. Tačno je da Ubuntu postavi sam sebe za taj OS koji će se (ako ne promeniš kursorskim tasterima) podrazumevano podići nakon 5-6 sekundi, ali i to može da se namesti u Ubuntuu- tako da se podarazumevano pali Windows 7 kao i pre Ubuntua, a, samo ako i kad želiš, da se izabere Ubuntu. Tako je normalnije da se podesi i koristi.
Po instalaciji Ubuntu pita da li hožeš da on bude instaliran Along side other operating system, aka Windows, tako da on nema problem da se umesto bootloadera Windows-a 7, Viste i XP-a.
Možeš da edituješ boot config kao sudo i dodaješ OS-ove, što malo komplikovanije od editovanja boot.ini-a kod Windows-a.
Možeš da u instalaciji ignorišeš druge OS-ove i jednostavno biraš boot device (F8).
Kod mene Cameleon bootloader OS X-a nudi OS X, W7 particiju i Ubuntu. Tako mi je najlakše.
Video sam ovo ali nisam ukapirao sta mu to znaci. Instal cu ga opet sa ovom opcijom cisto malo da se zezam dok ne skrpim vremena za Mac OSx. Keep cool, keep al the power.
:: :: Po instalaciji Ubuntu pita da li hožeš da on bude instaliran Along side other operating system, aka Windows, tako da on nema problem da se umesto bootloadera Windows-a 7, Viste i XP-a ::
I pre bilo kakve avanture se dobro informiši o verzyiji GRUB-a u verziji Linuxa koju instaliraš, koja god da je distribucija (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Mint, Red Hat, Centos...).
:: Video sam ovo ali nisam ukapirao sta mu to znaci. Instal cu ga opet sa ovom opcijom cisto malo da se zezam dok ne skrpim vremena za Mac OSx :: Keep cool, keep al the power. :: ::
Ovako izgleda Ubuntu GRUB Boot menu kada se njegov bootloader instalira na sam disk na koji ce biti instaliran, a u toku prvog Boot-a, Ubuntu skenira particije i operativne sisteme na njmima. Po meni najelegantnije reshenje.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.