Mora li reinstalacija Win XP prilikom zamene ploče kad se pojavi BSD
STRANA 1 OD 1
arogan
Mora li reinstalacija Win XP prilikom zamene ploče kad se pojavi BSD
05.03.2011. 19:07
T34258
status: user broj poruka: 538
Kada kod sebe ili prijatelja menjam zastarele matične ploče i 845 ili NF2 (sa procesorom i memorijom) novijim, a na HDD-u mi je instaliran Win XP (uglavnom sa SP3 i Post SP3) prilikom podizanja Windowsa mi se pojavi plavi prozor (BSD). Kada uđem u Safe mode, pokoči mi se na nekom drajveru (valjda mup.sys ili neki drugi, nije važno). Dakle Win XP mi ne može da se podigne na novoj ploči (drugi čipset). Zbog toga, pošto želim da mi ostane korisnički profil, programi i podaci, idem na `Repair` sistema, ali tom prilikom mi traži Serial number i traje koliko i nova instalacija WIn XP, samo je prednost što mi ostaje profil i korisnički programi. Posle toga mora da nabacim Post SP3, što sve zajedno sa `Repair`-om može da potraje skoro dva sata. Moje pitanja: 1. Kada znam da treba da menjam matičnu ploču drugog tipa i očekujem pojavu BSD-a, da li mogu, dok mi je `stara` ploča u računaru, da deinstaliram drajvere te ploče, koji izazivaju pojavu BSD posle instalacije druge ploče? Posle njihove deinstalacije ugasio bih računar, promenio mat. ploču, podigao sistem i instalirao drajvere nove ploče. 2. Koji su to drajveri koji mogu da se deinstaliraju (za čipset i/ili neki drugi). 3. Da li treba brisati i neke sistemske fajloce i drajvere ? 4. Da li `Repair` briše sve nepotrebne drajvere stare ploče, odnosno da li ostaju neki `repovi`, odnosno da li je posle Repair-a računar bzr kao kada se uradi nova instalacija od `nule`. 4. Ukoliko pod 1. nije moguće, da li postoji neka druga opcija da izbegnem `Repair` sistema?
BSOD (blue screen of death). Ako tokom boot-ovanja u...
05.03.2011. 20:39
status: user broj poruka: 10999
safe mode-u ne mozes da `zaobidjes` problematicni drajver (press esc to bypass the driver) onda ti je jedini izlaz reinstalisanje u repair mode-u. Ako uspes da boot-ujes, udji u device manager i obrisi sve sistemske drajvere (system devices, a narocito mobo resources, drajvere IDE/ATA ATAPI controler-a, procesors, audio devices, display adapter, network adapters). Kasnije ponovo otvori device manager i stikliraj `show hidden devices` pa obrisi sve stavke koje se odnose na stari (sada neprisutni) hardver.
Iako bi ovaj postupak, uz instalisanje drajvera za `novi` hardver mogao da osposobi `postojeci` Win, ja ti preporucujem repair...
-Bice ti sacuvani svi fajlovi, pa cak i oni koji ti ne trebaju (`repovi`). Pomocu programa kao sto je jv16, moguce je ocistiti i takav sistem. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Napomena: zaboravih da napisem (i naglasim) da je najbolje da se deinstalisanje izvrsi DOK JE SISTEM JOS ZIV, to jest, dok je HDD jos `zakacen` za staru plocu itd, na samom kraju poslednjeg koriscenja odnosno pre poslednjeg iskljucenja kompa u kojem se `stari` hardver nalazi (pa da se tek onda pristupi odvajanju HDD-a i ugradnji nove ploce i drugih komponenti).
Pre nekoliko godina imao sam ploču Intel 845, sa Cel 1.7. Win XP SP3 je prilikom `čiste` instalacije prepoznao sve drajvere na ploči - nije bilo žutih i crvenih stavku u Device menadžeru. Onda sma na poklon dobio bolju ploču + procesor , ali NF2 - Asus A7N8X-X. Znao sam da će biti problema sa BSOD-om. Još dok mi je Intel bio u kućištu deinstalirao sam sve što sam mogao u Device menager-u, ugasio računar, zamenio ploču, i prilikom prvog podizanja na novoj ploči - BSOD, u Safe modu se jednostavno zakoči na očitavanju drajvera.
Sada mi se isto događa sa prilikom prelaska sa 462 na AM2.
Znači, da li ima još neki drajver koji treba da se obriše van Device menadžera jer sam tu obrisao sve što mi je dozvolio? Probao sam posle brisanja svih tih drajvera da restartujem sistem (na staroj ploči) i oni su se automatski instalirali prilikom podizanja sistema. Dakle nisam trajno obrisao ni jedan drajver, čiji bi nedostatak doveo do pojave BSOD-a.
Ako se u Safe modu podizanje pokoči na poruci npr.: MUP.SYS, da li se pokočio na tom drajveru, ali je to poslednji drajver koji je uspešno očitan, a drajver koji je doveo do kočenja nije stigao da se ispiše na ekranu? Kako tačno da vidim koji drajver dovodi do kočenja?
Nismo se razumeli: brisanje drajvera dok je u igri jos STARA ploca
05.03.2011. 23:32
status: user broj poruka: 10999
pre poslednjeg `turn off` i TREBA da ucini da ovi STARI drajveri odu u ambis (dakle, njihovo odsustvo je upravo ono sto i hoces da postignes - oni, i nista drugo i JESU razlog pojave BSOD-a, a ne njihovo odsustvo). Nakon deinstalisanja NE boot-ujes ponovo sa starom plocom nego sa novom.
E, sad, sto se tice safe mode-a i onog drajvera, win uglavnom pita (u ovom slucaju) da li treba da `zaobidje` poneki (tipicno: razne SCSI-e, virtual disk emulatore itd.). Probaj i VGA mode.
Naravno, kao (pred)poslednje resenje ostaje ti reinstalacija BEZ formatiranja, kako si i sam napisao. Za svaki slucaj da ponovimo: dodjes do tacke kada te wizard opomene da tu vec postoji instalisani win (default=C:\window$) i ti odgovoris potvrdno. Razume se da NE formatiras (leave the partition as is). On obrise sve (ili skoro sve) postojece sistemske drajvere i instalise nanovo itd. itd. . Jeste, kao sto si rekao, gnjavaza, ali barem sacuvavas SVE nesistemske podatke na sistemskoj particiji a i veci broj prethodno instalisanih programa (nakon instalisanja svih potrebnih drajvera za novi hardver+codec-i i DX) radice kako treba... Pazi da ne odgovoris sa `necu da instalacija ide u postojeci folder` (figurativno receno, u nadi da ces me razumeti). U protivnom, wizard ce napraviti novi C:\ win a stare foldere ce preimenovati u `xxx.old` pa ces imati desetak GB nepotrebno zauzetog prostora na disku + moraces rucno da brises kojesta i da prepravljas boot.ini jer je u novoj instalaciji `uzeta u obzir i stara` (izmedju ostalog, dobices i boot menu u kome ce jedna stavka biti onaj `mrtvi` XP)... Posle, kada se uveris da boot-uje kako treba i da u osnovi radi kako treba, valja posetiti device manager i chekirati `show hidden devices` te poubijati sve `fantomske` uredjaje ciji su tragovi (mozda) ostali od prethodnog hardvera (i njegovih drajvera)...
Imas tu mnogo zezanja i gubljenja vremena od nove instalacije windowsa ,i pitanje je dal ce na kraju sve da radi kako treba.
Posto vec menjas ploce kod sebe i kod druga, zakaci svoj hdd na staru plocu i drugov HDD na istu plocu prebaci sve bitne podatke sa drugovog HDD na svoj i formatiraj drugarov HDD.Podeliga na 2 particije min, pa ga ubaci na novu plocu kod drugara i instaliraj novi win sa drajverima pa vrati podatke sa svog HDD na njegov na 2 particiju.
Pa sve ovo ponovi sa svojim HDD-om i miran si, imate sve windows i ti i on i sacuvane podatke.
Ovo ce krace da ti traje od ogromnog zezanja da nateras stari windows da prepozna nove komponente i da radi kako treba, posebno XP.
Razumeli smo se, dakle `repair` radim da bi izbegao gnjavažu. To sam radio `stotinu puta` kada su virusi `upropastili` postojeći Windows, ali kad je korisnik računara brisao sistemske fajloce i sl.
Dakle, `Repair` čisto softverski traje do dva sata, a brisanje drajvera pre zamene ploče, a zatim prepoznavanje novih drajvera na novoj ploči ili instalacija sa CD-a (ukoliko je novija ploča pa ih XP ne može prepoznati) traje nekoliko minuta. Takođe je posle toga brzo moguće skinuti stare suvišne drajvere.
Dakle, želim da skratim vreme kada će Win XP da proradi, a da ne moram ići u Repair ili, ne daj bože, novu instalaciju.
Naravno slažem se da je nova instalacija najbolja. Namam potrebe da menjam HDD, ja uvek kada krećem od nule, podelim disk na C i D particiju, ali i na skrivenu particiju koju vidi npr. Northon Ghost. Kada instaliram sve korisničke programe, sliku (imidž) C partije pomoću GHOS-a uradim na skrivenoj partici. Ako ne daj bože C particija `pukne`, korisničke podatke prebacim na D particiju, a C particiju vratim `za minut` preko GHOST-a. Kad se ponovo osposobi C particija i kreiram Profil, vratim podatke sa D particije.
Problem kod mene sa novom instalaijom (samo C particije) je što imam gomilu instaliranih programa, čija instalacija traje 4-5 puta duže od instalacije samog Windows-a. Ima tu i mnogo igrica za decu. Oni su na CD-ovima kojih možda više nemam ili su izgrebani (deca !?), ili su na flešu koga sam pregazio novim podacima, ili su na HDD-u, a antivirus je očistio fajl u kom je crack ....
Dakle, nova instalacija je za mene celodnevno malteretiranje, ako je u pitanju malo stariji računar. Ako dobijem mišljenje da se isplati, naravno uradiću je da bi mio miran sledećih nekoliko godina. Samo je pitanje, da li će, za mene bržim varijantama: sa prepoznavanjem novih drajvera ili Repairom, Win XP radiiti znatno sporije od potpuno nove instalaciije? Ukoliko će raditi otpilike slično, možda je nova instalacija nepotrebno maltretiranje.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.