Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Windows 7 primarna particija
STRANA 1 OD 1
Vaskev Windows 7 primarna particija 19.02.2011. 11:35 T33790

status: user
broj poruka: 1673
Kako, odnosno kojim programom povećati primarnu particiju u Windowsu 7. Imam primarnu particiju ~35GB i sekundarnu 90GB i još jednu od cca ~15GB koju bih pridružio primarnoj. Problem je u tome što još nisam našao program za particionisanje koji to dozvoljava. Zna li neko koji program to dozvoljava ali sigurno da ne skidam svakojake gluposti? Probao sam sledeće bez uspeha Win administrative tools, Mini tool Partition Wizard Home i Pro ali neće nijedan.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
raic Skineš Hirens Bootcd, tu imaš sve 19.02.2011. 11:57 #296863

broj poruka: 9006
To može lagodno da se odradi acronis disk director-om.

Ako sam dobro razumeo scenario ti je ovakav

prva 35gb - druga 90gb - treća 15gb

- prvo premestiš sve sa treće na sigurno
- obrišeš treću particiju
- imaš komandu move partition kojom možeš drugu da premestiš na kraj diska
- oslobodiće ti se onda praznih 15gb uz prvu particiju
- resize na prvu da zahvati i tih 15gb i to je to

Always carry a flask of whiskey in case of snakebite.
Furthermore, always carry a small snake.

gilopile Re: Windows 7 primarna particija 19.02.2011. 12:01 #296864

broj poruka: 9459
Ja od nedavno koristim MiniTool.Partition.Wizard.Pro, odlican programcic. Ako ti ne treba ta particija od 15gb, samo je izbrises i unpartition prostor dodelis kojoj hoces od te dve sa opcijom move/resize, samo rastegnes slajder levo i desno i gotovo.

Edit: Dok sam piskarao Raic bio brzi, nema veze:)

http://www.fileserve.com/file/bP4B6Bb

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Kako, odnosno kojim programom povećati primarnu particiju u Windowsu 7. Imam primarnu particiju ~35GB i sekundarnu 90GB i još jednu od cca ~15GB koju bih pridružio primarnoj. Problem je u tome što još nisam našao program za particionisanje koji to dozvoljava. Zna li neko koji program to dozvoljava ali sigurno da ne skidam svakojake gluposti? Probao sam sledeće bez uspeha Win administrative tools, Mini tool Partition Wizard Home i Pro ali neće nijedan.
Vaskev re 19.02.2011. 12:10 #296866

@raic
Ajd da probam i to...

@gilopile
pa napisao sam ˝Mini tool Partition Wizard Home i Pro ali neće nijedan˝
To neće sa primarnom particijom u Win 7, zato sam i pitao, pa nisam od juče...
Ranije sam koristio Partition Magic i znam kako se to radi i sve je to lepo radilo sa bilo kojim Windowsom sem sa Win 7 (možda i Vistom al nju sam obišao).

gilopile Re: re 19.02.2011. 12:17 #296868

Nista ti ne preostaje nego sa hiren`s-sa acronis partition-om, ili da prikacis taj Hdd na neki drugi comp i odradis wizardom. To mora da se odradi u dos-u. Partition magic ima tu opciju, da kad mu zadas operaciju, restartuje i u dos-u odradi, ali radi na svoju odgovornost sa tim programom, mnogo se zale bas oko te opcije resize. Doduse meni nikad nije napravio problem, a koristio sam ga 10-ak puta.

Edit, upravo radim sa wizardom hdd 40gb dve particije spajam u jedni i sljaka ok, progres u toku. mada mi to nije primarni disk, nije sistem na njemu.

:: @rai
:: Ajd da probam i to..
::
:: @gilopil
:: pa napisao sam ˝Mini tool Partition Wizard Home i Pro ali neće nijedan
:: To neće sa primarnom particijom u Win 7, zato sam i pitao, pa nisam od juče...
:: Ranije sam koristio Partition Magic i znam kako se to radi i sve je to lepo radilo sa bilo kojim Windowsom sem sa Win 7 (možda i Vistom al nju sam obišao)
Mixx ... 19.02.2011. 12:23 #296871

broj poruka: 2931
+1 za acronis. sa hirensa, naravno

oreshac re: 19.02.2011. 12:48 #296876

broj poruka: 485

Ako nece ni hirens, probaj sa nekim live linuxom trebalo bi da moze da odradi posao

Vaskev re 19.02.2011. 12:54 #296878

Neće ni Acronis, ne nudi opciju za Resize niti Merge sa drugom, sekundarna može ali ne i primarna. Imam još jednu ideju da probam pa javljam ako uspe.

raic Re: re 19.02.2011. 13:02 #296885

Ako neće, ne radiš ono što sam napisao, ključno je da pomeriš drugu na kraj diska tako da ti se otvori slobodan prostor uz prvu.

:: Neće ni Acronis, ne nudi opciju za Resize niti Merge sa drugom, sekundarna može ali ne i primarna. Imam još jednu ideju da probam pa javljam ako uspe
Mixx ... 19.02.2011. 13:07 #296888

broj poruka: 2931
smanjis drugu koliko ti treba/ aply/pojavi se sloboda prostor izmedju prve i druge/ razvuces prvu/apply

Vaskev re 19.02.2011. 13:12 #296891

@Raic
Nisam uspeo da pomerim drugu na kraj, moram prvo da iskopiram podatke sa druge, za svaki slučaj, pa ću da probam ponovo. Mislio sam da potpuno obrišem sve sem primarne i onda bi trebalo da može da se poveća koliko je potrebno. Javljam da li je uspelo.

raic Re: re 19.02.2011. 13:13 #296892

Ne moraš da premeštaš podatke s druge, ne briše ih.

:: @Rai
:: Nisam uspeo da pomerim drugu na kraj, moram prvo da iskopiram podatke sa druge, za svaki slučaj, pa ću da probam ponovo. Mislio sam da potpuno obrišem sve sem primarne i onda bi trebalo da može da se poveća koliko je potrebno. Javljam da li je uspelo
gilopile Re: re 19.02.2011. 13:13 #296893

Hm, bas cudno! Kada izbrises particiju od 15gb ona prelazi u unpartition prostor i trebalo bi da u dos-u sa nekim od part. programima mozes da je dodelis kojoj god hoces particiji.Ako si u mogucnosti prikljuci taj hard na neki drugi comp, pa vidi sta se desava iz Win-a ili podigni win sa nekog drugog harda. I ovo sto su momci rekli, neki live win.

Mora da ima neka zackoljica sto te zeza...Odradi i jedan check disk for error na svakoj particiji, za svaki slucaj pre nego pokusas jos nesto. Moze svasta da se desi ako imas neki unlocated fajl u index-u...

:: Neće ni Acronis, ne nudi opciju za Resize niti Merge sa drugom, sekundarna može ali ne i primarna. Imam još jednu ideju da probam pa javljam ako uspe
raic re 19.02.2011. 13:42 #296897

Neće ovako?

http://i56.tinypic.com/25jjjx2.jpg

Vaskev re 19.02.2011. 13:55 #296904

Hoće, uspeo sam na taj način. Ranije (Windows XP) nije moralo da se petlja sa move. Pre toga nisam uspeo jer mi je opcija Move malo izgledala konfuzno. Hvala na pomoći.
gilopile Re: re 19.02.2011. 13:57 #296905

Rajko, njemu neda opciju na c: particiji move/resize, zamagljeno. Ne kontam, ako se to sve radi iz dos-a, zbog cega mu je nedostupna ta opcija??

Edit: Super da je sredjeno:)

:: Neće ovako
:: http://i56.tinypic.com/25jjjx2.jp
:: Always carry a flask of whiskey in case of snakebite
:: Furthermore, always carry a small snake.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs