ocu dizem ovaj 10.10 x64, pa me interesuje, posto imam jednu praznu particiju od 100gb koja je naravno ntfs, jel ubuntu moze da radi sa tim sistemom ili mora da ide onaj njihov ext (valjda)?? mislim, to mozda i nema veze, ali ostatak hdda su MNOOGO bitne stvari, pa de znam, da ne povuce jedno drugo, kako to sta.. i kako ide instalacija iz biosa, jel moze da se bira particija, il on to gruva na C:\?? jel upucen neko...?
Mora ext, ako nikad nisi to radio, gledaj uputstva na netu, youtube itd, ne znam kakva je instalacija konkretno za 10.10, ali bi trebalo da ti ponudi file system. Oprezno, pročitaj neke tutoriale, da ne razvališ hdd bzvz.
Crosshair IV Formula/X6 1055T & Prolimatech Super Mega & push&pull/2x2GB Geil Ultra Plus/XFX GTX 260/Barracuda 1TB 32MB/Corsair 600T & CFT-600-14CS
ext4 i rokaj... sto rece morti...ako to nisi radio posluzi se tutorijalima... __________________________________________________________ Velg Bort Livet
Nema nikakvih problema oko instalacije. Pokrenije normalno sa bootabilnog diska. Kada dodje do dela gde biras particije imas tri mogucnosti. Ti izaberi onu gde kazes da vec imas particiju koju si odredio za Ubuntu *jer ima opcija da ti formatira ceo hard itd...). Kada udjes u te opcije pazi koju particiju biraz za sistem jer ti najverovatnije nece pokazati particije po imenima koje vidis u Windowsu vec hd1,2,3,4 itd... pa je prepoznaj po velecini particije. Pazi, moras da odvojis jos jednu particiju za swap. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Bootujes Ubuntu sa diska. Selektujes opciju install ubuntu. Kad se pojavi opcija koja pominje prepare disk space ili tako nesto uglavnom kliknes na specify manually partitions jer u suprotnom on brise ceo disk i formatira ga sa svojim file formatom... Kad se otvori manager sa particijama videces svoju ntfs particiju, kao i ostale stare particije koje imas...uglavnom najlakse ti je da se snadjes kao sto je predlozio mkukic da ih prepoznajes po velicini. Obrises sve particije osim bitne particije gde se nalaze bitni podaci. Prvo kreiras root particiju za linux instalaciju ali gledaj da ti ostane malo viska prostora za jos jednu malu particiju do 2gb... kreiranje root particije, kliknes na free space pa add, kad se pojavi prozor oznaci Primary i Beginning, partition size stavi toliko da ti ostane 1 do 2 gb slobodno, file sistem ostavi na ext4, mount point postavi na root / , potvrdi na ok. Sad sledi kreiranje swap particije koja se koristi kao virtualna memorija... ako imas manje radne memorije 512-1gb postavi na 2gb a ako imas vise onda ce 1gb biti dovoljan...u glavnom nemoj previse da se opterecujes sa ovim posto nije toliko bitno...slobodno mozes da stavis 2gb :) Isti princip kreiranja kao i root particije samo oznacis logical i beginning, partition size ne menjas jer je vec selektovan celokupan ostatak prostora, file sistem postavis na swap i potvrdi na ok. Selektujes onu root particiju i kliknes install i to je to. Sitnice koje ce izbacivati u toku instalacije je vremenska zona, izbor tastature i korisnicko ime i sifra. Preporucujem ti da postavis neku sifru ne puno komplikovanu jer zna cesce da je trazi za razno odobravanje akcija ovlascenja.... Kad se prvi put podigne sistem, restartuj onda pokreni update manager i pusti ga da instalira sve potrebne updatove i kad zavrsi casti ga sa jos jednim restartom. Ako nisi siguran procesljaj malo googleee. Srecno!
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.