Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Planira se potrosnja nekih para pa mi treba savet !!! Legalizacija !!!
STRANA 1 OD 1
scientist Planira se potrosnja nekih para pa mi treba savet !!! Legalizacija !!! 15.01.2011. 06:40 T32714

status: user
broj poruka: 488
Pozdrav svima!

Trebam da legalizujem sistem u firmi pa mi recite koja varijanta je najisplativija.

Stanje: 13 racunara u mrezi, vecinom starijih, sa bar 10 sa pristupom internetu, trenutno je na svima xp.

Postojeca baza ne moze da radi na linux-u. Ona treba da radi na 8 racunara.

Hvala unapred!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
-ShonE- re 15.01.2011. 09:15 #283241

broj poruka: 3529
Najisplativija varijanta kod legalizovanja software je da se uz svaki novi komp ubuduce uzme i OEM verzija legalnog software-a. OEM verzija je najjeftinija ali se prodaje samo i iskljucivo uz nov kupljen razunar.
Sto se tice tvog slucaja najbolje bi ti bilo da se raspitas kod nekih firmi kod nas koje imaju microsoft sertifikat da li imaju u ponudi samo kupovinu stikera - legalnih onih nalepnica koje ces da polepis po kucistima, ovo je dobra varijanta sto ne bi morao da radis reinstalaciju svih racunara vec se samo u vindows-u ode u properties i opciju za izmenu/ubacivanje novog kljuca, pa tako ubacis taj novi koji bi kupio.
Znam da ovo moze, samo treba da se raspitas koja od firmi kod nas to radi.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
scientist ... 15.01.2011. 09:32 #283249

Mene zanima i druga stvar ako mislis na legalizovanje xp-a. Isplatili se to raditi kad je legalizacija xp, ako su ove cene iole priblizne stvarnim, ispe cene ako ne i veca nego nova sedmica.

I druga stvar, jel zna neko da mi kaze koja 7-ca uopste moze raditi u lokalnoj mrezi bez problema?

acosuper re: 15.01.2011. 10:44 #283259

broj poruka: 1207
vjerovatno `Ultimate` ..al nisam siguran..

vladarko Postoji tzv GGK Windows 15.01.2011. 11:41 #283277

broj poruka: 4228
GGK Windows možeš da kupiš u Win7 Pro ili WinXP Pro varijanti. GGK (Get Genuine Kit) je namenjen legalizaciji postojećih instalacija.

Možeš da zadržiš postojeću verziju Windowsa XP ili Home, ako ti to više odgovara.

Možeš i da instaliraš taj Win7, mada, ako su stariji računari i ako to radi kako treba - ostavi taj XP i završi tako posao.

Kod kupovine novog računara, ako se ne želi iz nekog razloga Win7, može da se kupi Win7 Pro (dakle, ne GGK, OEM), a da se umesto njega uradi tzv `downgrade` na WinXP Pro. Zašto? Ako ti je lakše da održavaš računar sa Win7, ako ti je lakše da ga povežeš u mrežu sa drugim računarima i štampačima, ako ti se tako hoće. Win7 Pro OEM je jeftiniji od Win7 GGK.

Pozdrav!

Vlada

vlajkic re: 15.01.2011. 12:33 #283290

broj poruka: 609
Prvo nisam siguran da igde u srbiji imas da kupis XP Pro (cak i GGK nema da se kupi)

Drugo postoji opcija da izmenis broj u samom Windowsu i ukucas broj sa nalepnice (da ne bi radio reinstalaciju) ali ovo na nekim pc-ijevima radi a na nekim ne radi (jednostavno zavisi od instalacije Windowsa koja je uradjena)-ako nije GGK... (naime GGK ce uraditi promenu broja bez obzira na prethodnu instalaciju Win-a)

Trece sto rece Vladarko ako kupis Win7 Pro mozes uraditi downgrade na XP Pro (sto na primer meni savrseno odgovara) Ali ovo zahteva reinstalaciju svih racunara

Cetvrto ovo sto rece Shone za nalepnice- prvi put cujem..Cak pise na win disku da nalepnica ne sme da se prodaje odvojeno od diska..Ali ako postoji i ja bih voleo da cujem koja to firma radi i koja je cena..mozda neki link ili kontakt do njih?

Peto ako neko zna gde ima da se kupi XP Pro ili Home bilo bi lepo da to podeli sa nama

Ubi nas ovo obavestenje od poreske o legalizaciji software-a :-)

vladarko Ja nisam siguran da Shone nije mislio na GGK 15.01.2011. 13:04 #283303

koji:

- jeste, na neki način, samo kupovina stickera, jer ne mora da se radi reinstalacija.
- ali mora da se pokrene onaj programčić za promenu serijskog broja za Win - kao što reče Vlajkic: meni se konkretno desilo da prilikom promene tog broja se zaglupeo Windows i morao sam da ipak instaliram Win sa GGK diska. U većini slučajeva je prošao bez ikakvog problema.

Pozdrav!

Vlada

scientist ... 15.01.2011. 13:11 #283307

Sigurno mi ne bi palo na pamet da radim downgrade. Ni reinstalacija ne bi bila toliki problem. Nego mene zanima da li bi 7-ca home basic ili premium mogli da rade u mrezi od 10-ak racunara.

vladarko Mislim da Home Premium ili Basic 15.01.2011. 13:21 #283310

ne možeš da kupiš, sem uz nov računar. Možda grešim, možda ima firmi koje to prodaju.

Pogledaj koja je razlika između Basic, Premium i Professional. Možda to već i znaš.

Može biti problema sa drajverima za neke starije uređaje (štampače, skenere) ako je taj Win7 64bita, ali, uslovno rečeno, prednost legalnog Win OS je što možeš da uradiš update bez bojazni da će MS obogaljiti sistem sa porukom `you may be a vicitim...`

Ne znam ko je napisao, mislim da sam danas čitao i skoro da se slažem: update rešava neke probleme, ali Win sa updatima je sporiji od Win bez istih.

Win7, bilo da je Home Premium ili Professional (iz mog iskustva) sasvim je ravnopravan član Win okruženja, bilo da je u pitanju deljenje datoteka ili štampača.

Pozdrav!

Vlada

vladarko Re: ... 15.01.2011. 13:23 #283312

primer: downgrade se isplati uraditi kada imaš slabu, staru mašinu koja odrađuje posao, ali bi je ugušio Win7.

Pozdrav!

Vlada

:: Sigurno mi ne bi palo na pamet da radim downgrade. Ni reinstalacija ne bi bila toliki problem. Nego mene zanima da li bi 7-ca home basic ili premium mogli da rade u mrezi od 10-ak racunara
::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs