Da cujem vase misljenje.Instalirao sam Snow Leopard na konfu iz potpisa.Vise kao izazov nego sto mi nesto fali sa Win 7.Leopard je prilicno brz i zanimljiv.Sada imam dual boot SL i W7 planiram da dodam i Ubuntu kao treci.Inace Ubuntu koristim vec 2-3 meseca i ok je.Brzi je na netu,nema virusa i tako to.Eto moze i Ubuntu da udje u temu.Pozz. AMD Athlon II X4 630 3,57ghz 1,39v stock
Asus M4A785TD-V-EVO
Mushkin 2x2 gb 2000mhz
Gigabyte GTX 260OC 684/1368/2200 121gb/s XIGMATEK Go Green 700W 80Plus
Ne volim da poredim takve proizvodi kojima su Kerneli nebo i zemlja.
Linux (Ubuntu) i OS X su Unix based operativni koji rade na EXT fajl sistemu i samo to je dovoljan razlog da su brži od Windows-a na raspalom matorom NTFS-u.
Ako je softverska podrška cilj - Windows.
Ako imaš određeni skup stvari koje radiš i alat postoji za OS X - OS X.
Linux nije za igre, i profesionalnu grafičko / video upotrebu. Za server - da (osim ako domen nije neophodan. Može i Linux based mašina da se učlani u domen, ali kao Domen, W2K3 i W2K8 su keve).
Mac OS X je svetlosnu godinu ispred Windows 7, po svemu, sem jedino kada su u pitanju igrice. Kada god predjem na Win 7 da bih odigrao igricu i npr treba nesto da podesim u Control Panelu najezim se... one opcije sa po 20 redova teksta koji treba da procitas da bi znao cemu sluzi, nabacane hiljadu ikona i oni odvratni padajuci meniji brrrrrrrrrrrrr UI je jedna velika nula, da ne pricamo o virusima i ostalom.
Pa nije sve bas tako,evo,mene npr, nije posetio virus od kad sam ga instalirao. Da su meniji skarabudzeni,jesu ali ne toliko da prosecan korisnik koji iole zna inglis,ne moze da se snadje.Windows 7 ima mnogo vecu bazu podrzanog softwera,i mnogo veci broj istih koji se iskljucivo pravi za njega.
Realno,ako nemas Mac,OS X moze da dodje kao rekreacija,eventualno sistem za Office i Internet.Sve prave cari tog sistema dolaze sa Multitouch podrskom,samim tim dobija na funkcionalnosti i udobniji je za rad. Za nekog ko se igra,renderuje,cvaka,namesta,testira...Windows 7 je bolji izbor.
Mac je ~ precenjen, prodaju ga za malo vecu kesovinu nego sto vredi, ali imaju dobre displeje, Macbook Pro ima jako dobru rezoluciju za onu dijagonalu :), tipa Macbook Air ima 1440x900 na 13` ekranu :), dakle displej je perverzija :). Ali takodje taj perverzni displej ima zajebanu garanciju tipa displej na iMac-u 27` mogu da zamene pod garancijom samo ako je na njemu 16 mrtvih pixela, ej 16 komada za Mac od 2000 evra ? Ko ne veruje :) :
I da ti iMac-ovi su imali i koliko vidim jos imaju problema sa pregrevanjem, neke fleke,...
Takodje ako neko pomisli o upgrade-u grafe za MacPro pa ima da plati ATI 5770 za samo 34k dinara (pre par meseci bilo je 40k :)), malo li je :), ko ne veruje neka check istyle.rs cenovnik :). Btw. Apple je ubio xServe jer je bio `konkurentan` na trzistu :).
Takodje garancija je do pocetka 2011. god. bila god. dana, sada je 2 god. po defaultu, moze da se doplati za onaj Apple Care paket koji je vidim oko 250 $ :), tada je garancija 3 godine :).
OSx kako za koga, nekome je perfektan (Fotografija, Adobe CS paket), neko ne moze ni da pomisli da radi u njemu (AutoCad za OSx je tek od skora aktivan, nekih mesecak dana mozda malo vise i to mislim da je beta :)). Moze da se digne Win pod Mac-om, ali mislim sto bi kada je OSx mama :) ?
I da Mac je fensi :). Sve zavisi sta juris i za sta koristis komp :).
@asimptota sta radis na OSx-u pa je on svetlosnu godinu ispred Win 7, mislim padajuci meni na Win-u je problem ?
A sto se tice fajl sistema na Mac-u evo po meni argumentovane rasprave :) :
Gile pusti XServe, neuspeli pokušaj, loša podrška, neizlečivi problemi, međutim to ovde nije tema. I M$ je imao svojih gluposti. Nema smisla ih nabrajati, nema toliko brojeva u svemiru.
Mac user je navikao da mu je sve logično, sličica i ikonica sve da kaže, ako ne već samo ime, pa kad treba nešto da se pročita....ME EE EE EE EE EE...
Ubuntu tek, super je, ali ima tu bubica ko pleve koje se doduše peglaju svaki dan. Evo recimo sa novim, mapiranje dugmića na miševima, posebno u Compiz-u. Brljavi boot screen kad se promene drajveri, samba treba da se pegla na kvadrat (ko je pomenuo zaključane foldere)....
Jasno je već sad posle 5-6 postova, koji je za koju primenu. Najbolje je igrati se sa sva 3, ali Acronis u Ruke, pazite šta je primarna boot particija, koji FS i kojim redom instalirate.
Jbg, kada procitam negde if you want to buy new computer buy Mac, mrzi me da se raspravljam.
I jedni i drugi su imali glupost, ali dobro nije to cilj teme :), ali ipak navodim da neki premium produkti koje Apple predstavlja da rade bez greske i da je support za njih perfektan imaju hrpu problema koje slabo ko pominje :). Sve sto Apple kaze treba uzeti sa rezervom. Jos da napisem da na iPhone 4 ne radi alarm u 2011. godini, znaci ne radi uopste, ako ne mogu alarm da srede, na sta li lici iOS onda :) ?
Ubuntu-om se ne bavim mnogo, ali sam sam odavno upoznao nekog decka koji je samo leteo po konzoli :). Tako da je po meni to kao neko free resenje za Office racunare sasvim ok :), imas Open Office za dzabe, Ubuntu je dzabe, komp moze da bude i pod Atomom (isprobano) sve ce da radi super :), sad ne znam kako se bori sa flashom ali dobro :).
Sta bih ja uzeo od Apple-a, verovatno MacBook Pro/Air, samo da vidim na sta to lici :) i kao neki modni detalj, ali opet to je mnogo kesa :).
@raic koliko sam cuo Aperture ne moze da se install na Win 7, a takodje sam cuo Aperture ima neke opcije za Raw fotografiju koje Photoshop nema ili to se mnogo lakse odradi u Aperture nego u Photoshop-u :), e to je koliko ja znam jedna od prednosti. Ali to sto na Mac ne moze Solidworks da se instalira kao jedan od najboljih programa za projektovanje u masinstvu to je treca stvar :).
Pozdrav!
:: :: Gile pusti XServe, neuspeli pokušaj, loša podrška, neizlečivi problemi, međutim to ovde nije tema. I M$ je imao svojih gluposti. Nema smisla ih nabrajati, nema toliko brojeva u svemiru :: :: Mac user je navikao da mu je sve logično, sličica i ikonica sve da kaže, ako ne već samo ime, pa kad treba nešto da se pročita....ME EE EE EE EE EE.. :: :: Ubuntu tek, super je, ali ima tu bubica ko pleve koje se doduše peglaju svaki dan. Evo recimo sa novim, mapiranje dugmića na miševima, posebno u Compiz-u. Brljavi boot screen kad se promene drajveri, samba treba da se pegla na kvadrat (ko je pomenuo zaključane foldere)... :: :: Jasno je već sad posle 5-6 postova, koji je za koju primenu. Najbolje je igrati se sa sva 3, ali Acronis u Ruke, pazite šta je primarna boot particija, koji FS i kojim redom instalirate :: ::
win 7 koristim za sve a Ubuntu i OsX za net i zezanje.Win 7 je najkompletniji.Btw flash na Ubuntu konacno radi ok.I jos btw Osx mi je na ext4 fajl sistemu e sad nznm sta je taj hfs+ al ga nije bilo u opcijama.Mozda ga nema u hakintosu :).Poz. AMD Athlon II X4 630 3,57ghz 1,39v stock
Asus M4A785TD-V-EVO
Mushkin 2x2 gb 2000mhz
Gigabyte GTX 260OC 684/1368/2200 121gb/s XIGMATEK Go Green 700W 80Plus
Aj pitanje, ja sam pokusao neki Kaly ili Deneb 10.5.6. da install na EP45 DS3P, E8400 i 4850. Uopste nije htelo, samo kaze waiting for root ili boot nesto, ne secam se :). E sada optika mi nije sata nego ATA, kao ATA ne moze da tera OSx ? Kernel je valjda onaj koji ide po defaultu (valjda Darwin) ne secam se vise ?
Pozdrav!
:: :: Koji verziju si instalirao :: :: iATKOS, Kalyway... ?
Ja sam poredio samo Operativne sisteme nisam znao da je tema i o masinama. Macovi su skupi pa su skupi i treba razdvojiti skupocu od rasprave sta je bolje. Glavni adut Maca jeste njegov Mac OS X, i ja bih se zadrzao na raspravu o njemu.
Dalje, to je jedan od velikih problema u Win7 sto je sve odvratno neituitivno, razbacano na sve strane, sto svaka nova verzija Windowsa donosi samo promenu rasporeda i izgled ikonica u control panelu, sto je sve razbacano da izgleda kao novo a u stvari samo otezava stvari. Mac OS je pravljen da bude lak za koriscenje, i da ne moras da za neku obicnu opciju kliknes 10 puta a u Macu je sve nadohvat ruke. Onda Expose/Spaces System preferences, Finder (na sta lici onaj Win Explorer u 7ici, boze me sacuvaj) ma ceo GUI je svetlosnu godinu ispred.
O virusima/stabilnosti o tome valjda ne mora da se raspravlja, Tu se zna da sve sto nije win tj. Mac/Linux jedu ga za dorucak.
Mac ima gotovo sav softver to vise nije problem, retko sta od profi alata ne postoji i za Mac. Manje ima ukupno softvera ali je softver generalno mnooogo bolji, windows ima na tone ali 90% svega toga je obicno smece.
Inace postoje antivirusi za Mac vec, ali samo znate cemu sluze, sluze da ociste Windows viruse sa Win particija i masina. Jos uvek nema virusa za Mac.
Da li ima cut, mislim da ga nema (za fajlove, za tekst ima), al ne vidim sto je to bitno nikada mi nije ni trebalo tako nesto. To je drugacija filozofija koriscenja.
:: Mac je ~ precenjen, prodaju ga za malo vecu kesovinu nego sto vredi, ali imaju dobre displeje, Macbook Pro ima jako dobru rezoluciju za onu dijagonalu :), tipa Macbook Air ima 1440x900 na 13` ekranu :), dakle displej je perverzija :). Ali takodje taj perverzni displej ima zajebanu garanciju tipa displej na iMac-u 27` mogu da zamene pod garancijom samo ako je na njemu 16 mrtvih pixela, ej 16 komada za Mac od 2000 evra ? Ko ne veruje :) :: :: http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2010/11/11-4-10-deadpixels600.jp :: :: I da ti iMac-ovi su imali i koliko vidim jos imaju problema sa pregrevanjem, neke fleke,.. :: :: Takodje ako neko pomisli o upgrade-u grafe za MacPro pa ima da plati ATI 5770 za samo 34k dinara (pre par meseci bilo je 40k :)), malo li je :), ko ne veruje neka check istyle.rs cenovnik :). Btw. Apple je ubio xServe jer je bio `konkurentan` na trzistu :) :: :: Takodje garancija je do pocetka 2011. god. bila god. dana, sada je 2 god. po defaultu, moze da se doplati za onaj Apple Care paket koji je vidim oko 250 $ :), tada je garancija 3 godine :) :: :: OSx kako za koga, nekome je perfektan (Fotografija, Adobe CS paket), neko ne moze ni da pomisli da radi u njemu (AutoCad za OSx je tek od skora aktivan, nekih mesecak dana mozda malo vise i to mislim da je beta :)). Moze da se digne Win pod Mac-om, ali mislim sto bi kada je OSx mama :) :: :: I da Mac je fensi :). Sve zavisi sta juris i za sta koristis komp :) :: :: @asimptota sta radis na OSx-u pa je on svetlosnu godinu ispred Win 7, mislim padajuci meni na Win-u je problem :: :: A sto se tice fajl sistema na Mac-u evo po meni argumentovane rasprave :) :: :: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?245155-Fajl-sistemi-HFS-vs.-ZF :: :: Ubuntu najvise za neki office rad :) :: :: Btw. ima li cut opcije u OS x-u :), nesto vidim negde ima negde nema i na kraju :) :: :: A sto se tice virusa za Mac, McAfee je najavio ekspanziju virusa za Mac u 2011. godini, sta ce biti od toga videcemo :) :: :: Pozdrav!
Nikad nisam uspeo da instaliram OS X Leoaprd + sa ATA optikom.
:: Aj pitanje, ja sam pokusao neki Kaly ili Deneb 10.5.6. da install na EP45 DS3P, E8400 i 4850. Uopste nije htelo, samo kaze waiting for root ili boot nesto, ne secam se :). E sada optika mi nije sata nego ATA, kao ATA ne moze da tera OSx ? Kernel je valjda onaj koji ide po defaultu (valjda Darwin) ne secam se vise :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: Koji verziju si instalirao :: :: :: :: iATKOS, Kalyway... ?
Pazi ti si navikao na OSx pa ti se cini da je brze, ja na Win-u dodjem gde hocu za par sekundi, sve sam navikao na tastaturu da radim, ako mi treba neka aplikacija desktop mi ne treba, start i ukucam sta mi treba.
Sto se tice stabilnosti meni je Win 7 savrseno stabilan, kao i dobrom delu usera na ovom forumu, ja mislim da tu nema sta da se prica to je odavno apsolvirano :).
To sto Mac ima sav softver okaci macku o rep, procitao sam na bench forumu od jednog usera, da bi on rado koristio OSx, ali za posao kojim se on bavi (networking ako se dobro secam) jednostavno na OSx-u nema softvera koji njemu treba, zato covek koristi Win. Vec rekoh da za projektovanje u masinstvu glavni program ne postoji za OSx, Solidworks sigurno, a koliko vidim i Pro Engineer i Catia ne rade pod OSx-om :).
Rekoh sve zavisi za sta koristis racunar, inace mozda je OSx 2 ili 22 svetlosne godine ispred Win-a, ali jednostavno za njega nema softvera, a i ono sto ima vecina postoji i na Win-u (CS paket). Apple se mnogo zeza sa Adobe-om, a ogroman broj pro usera na OS x-a OS x drzi samo zbog CS paketa.
Apple ima ogroman broj korisnika u svojim fanovima koji odredjene sprave kupuju cim izadju, kao i mocan marketing koji moze da natera veliki broj ljudi da kupi spravu (iPad) koja nema prakticnu upotrebu. Samo me zanima da li ce da kazu da je Facetime kamera koje ce biti na iPad 2 revolucionarna :). Narod ne nerviraju njihovi proizvodi nego njihov navalentan marketing :). Postoji recenica :
`When Apple makes a catch up, they use to call it as a revolution.`
Mozda nije doslovce ovako, ali smisao je isti :).
@bax jbg :(.
Pozdrav!
:: Ja sam poredio samo Operativne sisteme nisam znao da je tema i o masinama. Macovi su skupi pa su skupi i treba razdvojiti skupocu od rasprave sta je bolje. Glavni adut Maca jeste njegov Mac OS X, i ja bih se zadrzao na raspravu o njemu :: :: Dalje, to je jedan od velikih problema u Win7 sto je sve odvratno neituitivno, razbacano na sve strane, sto svaka nova verzija Windowsa donosi samo promenu rasporeda i izgled ikonica u control panelu, sto je sve razbacano da izgleda kao novo a u stvari samo otezava stvari. Mac OS je pravljen da bude lak za koriscenje, i da ne moras da za neku obicnu opciju kliknes 10 puta a u Macu je sve nadohvat ruke. Onda Expose/Spaces System preferences, Finder (na sta lici onaj Win Explorer u 7ici, boze me sacuvaj) ma ceo GUI je svetlosnu godinu ispred. :: :: O virusima/stabilnosti o tome valjda ne mora da se raspravlja, Tu se zna da sve sto nije win tj. Mac/Linux jedu ga za dorucak :: :: Mac ima gotovo sav softver to vise nije problem, retko sta od profi alata ne postoji i za Mac. Manje ima ukupno softvera ali je softver generalno mnooogo bolji, windows ima na tone ali 90% svega toga je obicno smece :: :: Inace postoje antivirusi za Mac vec, ali samo znate cemu sluze, sluze da ociste Windows viruse sa Win particija i masina. Jos uvek nema virusa za Mac. :: :: Da li ima cut, mislim da ga nema (za fajlove, za tekst ima), al ne vidim sto je to bitno nikada mi nije ni trebalo tako nesto. To je drugacija filozofija koriscenja :: ::
mac vs pc, gledao sam jednu emisiju na BBC. Doduse tamo su testirali neki dell pc koliko se secam (sve uglobljeno, frezenklovano) i mac. I ubi ga PC u svemu. Poenta je,za pare koje das za Mac, uvek mozes da uzmes bolji PC. Brzi je bio i u fotosopu, i u maji, igrice, servis, odrzavanje... Na kraju ih bacise sa terase - mac steta 300e popravka za mesec dana. PC steta 80e popravka za 2 sata. A i ne razumem celu frku oko virusa? Zapatim jednom godisnje u najgorem slucaju. I reinstaliram sistem za par sati ako nista drugo ne upali. Nikad nisam izgubio ijedan fajl zbog virusa. A imam komp 15 godina. Sto se mene tice, ni windows ni leopard ni linox. Ocu nesto bolje. Sta bi sa google, hoce li oni izbaciti nesto (OS chrome?). Osim onog smora buzz, sve sto su uradili je odlicno
Može i na AMD, probano na AM2 mašini, mislim da je bila M4A78 i 5000+.
->gile: Pa dobro, nema ništa osobito bitno da može na mac-mac a ne može na win. Mislim, nije da sam sad ne daj bože neki microsoft fan, samo volim da uvek imam opcije, što više to bolje, a to ti nežni leopardi i ne nude u izobilju.
Generalno me apple proizvodi i ne oduševljavaju osobito, mislim nije ni da sam neki piroćanac al uvek mi leprša ta prokleta etiketa s cenom ispred očiju kad god vidim nešto njihovo, kvari mi doživljaj malo.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Pa covek koji je postavio temu , je instalirao Leopard na AMD-u
08.01.2011. 23:28
status: user broj poruka: 7722
Ne znam o kakvim je to Windows virusima rec ,ja koristim system restore (doduse samo jednom sam ga upotrebio) ,koji na Win7 radi savrseno.Sto se tice MAC-a ne svidja mi se njihova filosofija ,ali oni se ubise od para ,imaju odlican dizajn i marketing.
Ja imam sva tri pomenuta sistema u 3-ple boot-u. Win7, Ubuntu i 10.5.2 Leopard. I dalje mislim da je win7 keva. Istina, Mac se podize brze, deluje kao da radi brze ali sta mozes da uradis na tom Macu? otvoris system Preferences i imas sve ukupno 50ak podesavanja. Dok Win7 Control panel ne bi mogao za 6 sati samo da prelistas sta sve od opcija nudi... pa nije ni cudo da radi brze kad je akcenat stavljen na vizuelne efekte i ugradjen dobar audio procesor u OS i pored toga nema nista... potupuno osiromasen. da ne bude zabune i ja obozavam Mac ali sam i dalje realan - nije 7ici ni do kolena ako objektivno gledas ne parcijalne mogucnosti jednog ili drugog vec sisteme u celini!
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.