Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
instalacija windowsa na novom hard disku.
STRANA 1 OD 2  
kefalo81 instalacija windowsa na novom hard disku. 08.01.2011. 12:32 T32484

status: user
broj poruka: 775

Do sada sam samo jednom uz vašu pomoć i pomoć video klipova sa youtube, instalirao xp, i da kucnem u drvo ,radi dobro.
Sada moj stric koji je prije neki dan kupio komp donosi komp kod mene da mu to instaliram.
Sta da radim, kad mi jezik brži od pameti i ja se njemu ponudio :D

Mene interesuje koja je razlika u instalaciji kada imam nov hdd koji nije particionisan u odnosu na hdd na kome sam ja instalirao windows, koji je imao dvije particije i gdje sam ja brisao jednu, tj. formatirao i nastavio sa instalacijom.

Sta prije instalacije ja treba da odradim da bi dobio dvije particije.
Na koju veličinu particije da djelim.

PS. pošto čitam berzu, pročitao sam da postoji nekoliko načina odredjivanja particija pri čemu jedan traje više i kao logičniji je a drugi kraće.
Napominjem ovo radi otklanjanja rizika od gubitka struje nekim slučajem.
Nadam se da sam dobro postavio pitanje..

Unapred se zahvaljujem.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
raic re 08.01.2011. 12:41 #280597

broj poruka: 9006
- pripališ hirens bootcd
- startuješ acronis disk director
- videćeš jedan hard disk pune veličine zelene boje na kojem piše unallocated
- ideš na create partition, odabereš NTFS, primary, staviš mu neki label (recimo system) i odrediš veličinu, recimo 100GB.
- Pojaviće ti se žuta particija, sad ideš na ostatak diska pa opet create partition, samo sad staviš logical, nazoveš ga nekako i ostaviš veličinu da bude ostatak diska.
- Udariš po onoj auto-moto zastavici gore i sačekaš dvadesetak sekundi.

Ako instaliraš Win7, kad ti prikaže ti da biraš particiju na koju bi da krkneš sistem preporučio bih da ideš na advanced pa obrišeš onu system particiju od 100GB i da winu pokažeš da se instalira na novonastali unallocated space.

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

kefalo81 ... 08.01.2011. 12:46 #280598

jel hirens bootcd podrazumjeva cd ili može i bez njega.
Pitam jer nemam cd-ova u kući :) msm ko to još koristi.
A i zaboravio sam kako da narezujem live cd.

Jel postoji neki način iz wina da formiram particije.
Ja kada sam ubacivao novi hdd koji je imao samo jednu particiju, čini mi se da je bilo puno lakše.
Jel mogu ja njemu sve da stavim na jednu particiju, da podignem windows a kasnije sa nekim free programima da napravim storage particiju.

hvala.
raic Naravno da može iz win, može i iz same instalacije, ali... 08.01.2011. 13:06 #280601

Hirens bootcd treba da ima svako kome je jezik brži od kefala.

Nareži ga onda na dvd ili bar neki rw. Ima i usb stick verzija.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

kefalo81 ... 08.01.2011. 13:20 #280607

Ok.
Drugi put ću nabaviti taj hirens bootcd, a sada bi ipak išao iz windowsa.
Nemoj misliti da omalovažavam tvoj trud, samo su sada takve okolnosti, da prosto nemam vremena da utrošim podne na učenje,kad koji cd ubacujem, kako ide usb verzija.
Mislim nisam lijen, interesuje me sveo ovo, čačkam i linux itd itd.
Ali prosto ne može ovog popodneva obzirom da sam ustao u podne, a ovaj najavio dolazak sad za sat vremena.
Držao bi se klasične instalacije.
pa ako nije teško samo u par teza šta da radim sa hdd.
Ili neki youtube link sa svim uputstvima za koje držiš da mi mogu pomoći a da daju ono što tražim.

hvala.

raic Može 08.01.2011. 13:28 #280610

Kad ti pokrene instalaciju windowsa pokazaće ti listu particija, imaćeš samo jednu, unallocated (raw).
Ideš na advanced, napraviš particiju od recimo 100gb za sistem i jednu od ostatka. Onda obrišeš onu od 100gb i instaliraš win na taj unallocated prostor od 100gb.
Biće ti sve jasno kad kreneš da radiš, napravili su da bude kreten-friendly.

Pitam ponovo da li je win7 u pitanju?

kefalo81 xp je u pitanju mislim da se kaže sp3 :) 08.01.2011. 13:35 #280612

Kada formiram particije treba da formatiram samo c particiju koju formatiram u ntfs.
Ostali dio držim netaknt.
TJ. da li ostalih 400 gb postaje particija samo po sebi ili i to moram formatirati.
Ili je dovoljno samo da je formiram bez formatiranja u ntfs ili fat.
kefalo81 pogledaj ovaj video 08.01.2011. 13:38 #280613

od 1.50 min. I reci da li se slažes sa tim http://www.youtube.com/watch?v=cgyERm-Mr4E&feature=related
E i formatiranje u quick nfts ili regularno nfts formatiranje.
Ja mislim da sam koristio ranije ovaj regularni nfts.
raic re 08.01.2011. 13:46 #280616

ne mogu sad da pogledam, guzva.

formatiras u NTFS i to quick, full se retko radi ovih dana a ionako nemas vremena za to, stric samo sto nije.

samo sistemsku, ovu drugu mozes i iz windowsa preko disk management kad se instalira.

kefalo81 ... 08.01.2011. 14:18 #280624

Samo još par pitanja.
Da li je uopšte neophodno formatirati D particiju u bilo koji od formata NTFS ili FAT, i ako jeste, mogu li i to iz windowsa, jer čemu komplikacija sa nekim disk managment ako mi je to u biosu već.
Ako ne bih formatirao prilikom instalacije, šta ću u My computer vidjeti pod D particijom.

Tnx.

kefalo81 tj pitanje je, obzirom na video kojim ću se rukovoditi. 08.01.2011. 14:22 #280625

Kada odredim veličinu particije C, pa D i ostavim 8mb za windows, i dodjem do quick formatu u NFTS, da li time formatiram obe particije u taj format ili samo C particiju , i kako se u tom slučaju radi formatiranje D particije u NFTS.
Iz biosa naravno.
raic re 08.01.2011. 15:20 #280639

Kakvih bre 8mb za windows, aj ti blago meni reci stricu da si se samo salio i da to najbolje da nekom drugom. A uci da odradis kad ti ne bude zurba, od ubadanja na brzinu nema selameta.

neXus2000 ... 08.01.2011. 15:22 #280640

broj poruka: 3350
Na samom pocetku instalacije windowsa imas da kreiras particije. Uradis create partition, pa kucas u polju velicinu particije (u MB), pa tako odredjujes velicinu svake od praznog prostora koji ostaje. POsle toga biras particiju na koju zelis instalirati windows, i izaberes quick format.

raic Re: tj pitanje je, obzirom na video kojim ću se rukovoditi. 08.01.2011. 15:25 #280641

Al ako si bas zapeo...

odaberes particiju na koju ces da krknes win, setup ti ponudi da je formatira, ti kazes jes ofkors, quick ntfs molicu lepo.

kad se win instalira i u exploreru posle kliknes na particiju D win ce da ti ponudi da i nju formatiras, a ti opet ntfs i stikliras quick format.

::
:: Kada odredim veličinu particije C, pa D i ostavim 8mb za windows, i dodjem do quick formatu u NFTS, da li time formatiram obe particije u taj format ili samo C particiju , i kako se u tom slučaju radi formatiranje D particije u NFTS
:: Iz biosa naravno.
kefalo81 .... 08.01.2011. 16:22 #280651

ma mislio sam na 8mb koji ostaju na hdd-u kod particionisanja i koje hdd uzima za sebe.
Pogrešno sam se izrazio.
Mixx Re: Re: tj pitanje je, obzirom na video kojim ću se rukovoditi. 08.01.2011. 17:22 #280657

broj poruka: 2931
a sto to nisi coveku odma reko nego ga tupis 3 sata?

:: Al ako si bas zapeo..
:: odaberes particiju na koju ces da krknes win, setup ti ponudi da je formatira, ti kazes jes ofkors, quick ntfs molicu lepo
:: kad se win instalira i u exploreru posle kliknes na particiju D win ce da ti ponudi da i nju formatiras, a ti opet ntfs i stikliras quick format
:: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous
:: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

:: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8
:: ::
:: :: Kada odredim veličinu particije C, pa D i ostavim 8mb za windows, i dodjem do quick formatu u NFTS, da li time formatiram obe particije u taj format ili samo C particiju , i kako se u tom slučaju radi formatiranje D particije u NFTS
:: :: Iz biosa naravno.
Jebivetar Re: Re: Re: tj pitanje je, obzirom na video kojim ću se rukovoditi. 08.01.2011. 17:33 #280658

broj poruka: 2386
I ja sam hteo da pitam zashto sve te perepetije sa Hirens i ostalim kada sve moze sa XP cd instalacijom. A l reko`, zna Raic shta radi samo ne znam chemu sve to.

e, drz` da ti ga nabijem!

:: a sto to nisi coveku odma reko nego ga tupis 3 sata
:: __________________________________________________________________
:: http://tinyurl.com/325cwm
:: :: Al ako si bas zapeo..
:: :: odaberes particiju na koju ces da krknes win, setup ti ponudi da je formatira, ti kazes jes ofkors, quick ntfs molicu lepo
:: :: kad se win instalira i u exploreru posle kliknes na particiju D win ce da ti ponudi da i nju formatiras, a ti opet ntfs i stikliras quick format
:: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous
:: :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

:: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8
:: :: ::
:: :: ::
:: :: :: Kada odredim veličinu particije C, pa D i ostavim 8mb za windows, i dodjem do quick formatu u NFTS, da li time formatiram obe particije u taj format ili samo C particiju , i kako se u tom slučaju radi formatiranje D particije u NFTS
:: :: :: Iz biosa naravno.
kefalo81 ... 08.01.2011. 18:23 #280672

e ovako.
Ja sam ubacio cd ,a prije toga nije htjelo da prepozna boot device.
Restartovao sam mašinu, i onda je krenulo ali nije onda prepoznalo tastaturu i nije moglo da napravi enter ili back ili te opcije preko tastature:
Nije pomoglo ni vadjenje usb priključka za tastaturu, već sam prije particionisanja i tih gluposti ponovo restartovao, i sada prepozanaje tastaturu ali neće da pokrene instalaciju.
Samo blinka u gornjem lijevom uglu crtica.

Neće ni sa linux live cd ni 7mica.
Neće da zavrti dvd rom.
Zavrti na početku i stane.

Šta da radim.
Da li sam nešo pokvario.
Mašina se upali i čuje se bip.
Isto tako da nepomenem da ne radi restart taster već da je taster za paljenje na mjestu restarta i može se gasiti samo držanjem na taj taster.
Molim vas pomoć.
vladarko Ako ovaj BiP ne pobudi Raića 08.01.2011. 19:52 #280690

broj poruka: 4228
bolje da probaš sa jednom vrućom.

Ko je proizvođač matične ploče?

Ma, nije ni bitno! Pogledaj šta ti u donjem uglu ekrana piše koji taster pritiskaš za Boot Sequence / Boot Order i njega pritiskaj. Najčešće kombinacije su F12, F11 ili F9. Možda je i nešto 4. Probaj.

Pozdrav!

Vlada

kefalo81 Msi je matična ploča 08.01.2011. 20:07 #280693

http://www.emmi.rs/mati%C4%8Dne-plo%C4%8De-%28mb%29-mb-lga775-ig31-msi-g31tm-p21-vga.11.html?productId=11371
u donjem dijelu ne piše ništa, ima sam crtica u gornjem lijevom uglu.
Znači prikaže msi ploču oznaku i onda crn ekran, cd ne vrti, tj. zavrti na početku i stane.
codeus ... 08.01.2011. 20:10 #280694

broj poruka: 4054

dok tvoj striko dobije komp nazad .. zaboravice zasto ga je kupio
kefalo81 ... 08.01.2011. 20:15 #280697

Jao prisjelo mi veče.
Molim vas šta da radim.
Šta se desilo.
Ima li neko ideju ili da nosim na garanciju.
Pretpostavljam da je bios u pitanju.
Jel pomaže da mu kupim novu ploču istu.
codeus ... 08.01.2011. 20:17 #280698

clear cmos ..

ako nece sa usb tastaturom .. nadji negde PS2 tastaturu ... sve ploce odavno podrzavaju USB tastaturu i misa ali ta opcija mora bi chekirana u biosu ..

unidji u bios i podesi boot order .. prvo cd a hdd posle ..

ubaci taj wincd (hirens ti netreba)
napravis particija koliko hoces ali formatiras samo C .. sto kaze raic sa quick NTFS .. jer striko pije vec 10-tu kafu

.. dalje je sve ..automatishen
codeus ... 08.01.2011. 20:20 #280699

clear cmosa sa UGASENIM KOMPOM I IZVUCENIM 220V KABELOM .. mozes i skidanjem baterje na 20s (da budemo sigurni) .. ali ugasi komp ..
Mixx Re: ... 08.01.2011. 20:20 #280700

broj poruka: 2931
vidi u POST screenu (prvo sto vidis kad ukljucis) koji je taster za boot menu. verovatno je F8, F11 ili tako nesto. onda brzo udari taj taster pre nego sto nestane post screen i izaberi cdrom. ako nece, udji u bios i podesi first boot device:cd rom
posle idi normalno instalaciju sa win diska

:: Jao prisjelo mi veče
:: Molim vas šta da radim
:: Šta se desilo
:: Ima li neko ideju ili da nosim na garanciju
:: Pretpostavljam da je bios u pitanju
:: Jel pomaže da mu kupim novu ploču istu.
kefalo81 ... 08.01.2011. 20:24 #280701

A da ja odnesem to na garanciju, da oni to odrade.
Taj clear cmos.Imam garanciju, nisam ništa spalio, čak nije ni moja greška što tastaturu nije prepoznalo.Drugog načina osim restarta nije bilo.
Došao sam tada do kraja puta.MOrao sam restart.
Malo mi je neprijatno.
Sebi ću uzeti više dana slobodnog vremena, a htjeo sam samo da pomognem jer nije baš pri parama, a i mašina koju je kupio je socijalna.
Ja sam mu rekao da se ništa ne sekira, da ću ako treba ja kupiti novu mašinu.
A baš glupo, oni došli u goste, prvi dan o Božiću.
Prisjela mi večera.

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs