Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Pri svezoj instalaciji XP-a da li odmah napraviti 2 particije za 7-icu?
STRANA 1 OD 1
Flynn Pri svezoj instalaciji XP-a da li odmah napraviti 2 particije za 7-icu? 18.12.2010. 10:33 T31881

status: user
broj poruka: 249

Naime cim prebacim fajlove na externi hard reinstaliracu XP a kad mi bude trebalo stavio 7-icu na drugoj particiji. Pa se pitam da li moram odmah da napravim 2 particije ili mogu kad odlucim da instaliram 7-icu? Jer ne znam kolko ce mi mesta na hardu trebati za XP i fajlove a ako igre krenu da traze 7icu da ne bih opet sve brisao......
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
raic re 18.12.2010. 10:39 #273782

broj poruka: 9006
Ne mora odmah, kad odlučiš da instaliraš sedmicu samo smanjiš particiju na kojoj je xp i pustiš sedmicu da napravi sebi u slobodnom prostoru.

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

Flynn .. 18.12.2010. 10:43 #273785

..

Odlicno
Hvala Raic
Pisko Kontra 18.12.2010. 11:15 #273800

broj poruka: 6650
ODMAH napravi bar dve particije.Nemoj se rukovoditi mojim motoom: next-next itd. jer na taj način upadaš kasnije u moguće glavobolje - pametnije je ODMAH napraviti bar dve particije za jedan OS. Za svaki daljnji os, minimalna je bar JOŠ jedna particija na dve postojeće, a za Linux još dve - jer linux sam po sebi traži bar dve particije - jednu za OS i jedu za swap fajl, s time da svaki sledeći linux koristi tu jednu swap particiju koja postoji, dakle, potrebna mu je minimalno samo još jedna particija za novu distribuciju linux-a... (npr. windows i linux zajedno, trebale bi bar četiri particije - po jedna za OS, jedna za swap file linuxa - mala, i jedna zajednička za podatke s tim, da ova za podatke jeste pametna i trebala bi, ali, ne MORA, može da radi sve i bez nje).
Kod dva windowsa - po jedna za svaki OS i jedna zajednička za podatke (opet, ista mudrost - za podatke, valjala bi, ali može da radi i bez nje).
Zato, tačno je da KASNIJE možeš da uradiš cepanje particija na nove, ali je postupak mnogo smorniji pa i malo kritičniji nego da se odmah, u startu, napravi veći broj particija odnosno, dovoljan broj.
Ako ćeš kasnije win7 nakon winxp, a nisi rekao koliki ti je hdd, onda, za winxp ostavi oko 40Gb, za win7 oko 70-80Gb a sve ostalo u podatke. Naravno, dok ne instaliraš win7, particija od 70-80Gb biće također za podatke ili šta god hoćeš.... Ako je disk od 160Gb u pitanju i ne ostaje ti mnogo za podatke, u suprotnom tu je to negde uz moguće beskrajne polemike - winxp će da radi i na particiji od 6Gb - ali ako ne instaliraš programe na c:\Program Files\ već na neku drugu particiju.... duplo više a time slično važi i za win7, ako programi i backup - restore fajlovi idu na particiju različitu od c:\... ne treba mu toliko mesta koliko sam napisao, ali ne škodi. Vremenom se sve to popuni i zavisi od individualne upotrebe i iskustva.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

ICEsd re 18.12.2010. 12:12 #273814

broj poruka: 2158

Mozes al i ne moras al bi bilo korisno da na 1 particiji drzis OS a na drugoj podatke tako da prilikom reinstalacije OS-a podaci ostanu na 2 particiji.
strela75 Obavezno 18.12.2010. 12:26 #273820

broj poruka: 1590
Ja obicno pravim tri particije (na sistemskom disku):
- sistem (100GB)
- radni (ostalo)
- backup (150-200GB).

Nekad pravim i dodatne particije na ostalim diskovima (obavezno ako tamo imam drugi sistem).

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

Flynn ... 18.12.2010. 19:11 #274007

Napravio sam 2 particije. Stavio xp na 265 gb, 200 rezervisano sa 7icu.
Zna li neko moze li da se instalira windows 7 sa originalnog diska na vise racunara?

gilopile Re: ... 18.12.2010. 19:17 #274009

broj poruka: 9459
Mozes na koliko god hoces, ali samo jedan ce biti aktiviran od strane Microsofta.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Napravio sam 2 particije. Stavio xp na 265 gb, 200 rezervisano sa 7icu
:: Zna li neko moze li da se instalira windows 7 sa originalnog diska na vise racunara
::
Flynn Re: Re: ... 18.12.2010. 19:58 #274024

:: Mozes na koliko god hoces, ali samo jedan ce biti aktiviran od strane Microsofta
:: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: ::

Pa kako onda? Sta treba uraditi da bi meni bio aktiviran? Jer vec je aktiviran na jednoom kompu..........Dal uopste treba da aktiviram?
raic re 18.12.2010. 19:59 #274026

broj poruka: 9006
Skini već aktiviranu piratsku varziju fala bogu.

... osim ako ti treba za firmu.

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

Flynn Re: re 18.12.2010. 20:04 #274028

:: Skini već aktiviranu piratsku varziju fala bogu
:: ... osim ako ti treba za firmu
:: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous
:: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

:: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8

Problem je moja internet konekcija. Lakse bi mi bilo da uzmem od nekog disk.
4gb nije malo
gilopile Re: Re: re 18.12.2010. 20:09 #274031

broj poruka: 9459
Prevaspitaj ti njega sa ovim aktivatorom, pa nek` se slika:

http://www.2shared.com/file/1TiLiN4X/Windows_7_Loader_eXtreme_Editi.html

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: :: Skini već aktiviranu piratsku varziju fala bogu
:: :: ... osim ako ti treba za firmu
:: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous
:: :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

:: :: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x2GB Kingston HyperX - 5850 Toxic - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8
:: Problem je moja internet konekcija. Lakse bi mi bilo da uzmem od nekog disk.
:: 4gb nije mal
bstaletic A ako se ne snadjesh sa gilopiletovim predlogom 18.12.2010. 20:28 #274042

broj poruka: 1889
poshalji mi mail.

Anti-depressives controlling tools of your system
Making life more tolerable

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs