Napravio sam veliku brljotinu sa account-ima u XP SP2: posle instalacije Netframework-a svaki put mi se pri podizanju sistema javljala opcija da biram kojim ću se accountom logovati. I ranije sam imao taj problem (koji smara a sam koristim komp) i lako sam ga rešavao pristupom nalozima pomoću `control userpasswords2` iz run editora ali ne znam šta mi bi pa sam zadnji put DEAKTIVIRAO aministrator account i to iz mog user accounta kome NISAM prethodno dao privilegije administratora. Kako je to prošlo ni sam ne znam, pa sada nemam nijedan aktivan nalog sa admin pristupom.
Sada pored toga što, naravno, mnoge stvari (instalacije, pristupi..) ne mogu da obavim iz mog accounta, ne mogu ni ponovo da aktiviram Admin account niti da mom accountu dodelim admin privilegije jer samo pomoću mog accounta mogu da uđem u komp a on (mojom glupošću/brzopletošću) kao što rekoh, nema admin privilegije.
Probao sam i iz Safe moda ali ista stvar. Takođe ne mogu ni da napravim još jedan nalog pa da mu dam admin privilegije, jer to pokušavam samo iz mog accounta.
Tipična kvaka 22. Dakle, kako da ponovo aktiviram administrator account?
run>cmd net user ja /add net localgroup administrators ja /add net ja * ukucas sifru za user sa imenom JA
Posaljes meni 100e. Zivis srecno do kraja zivota.
...i pored sveg spida koji je uzimao, svih zaokreta i prečica kojima je išao u Noćnom Gradu, još je u snu video matricu, blistave rešetke logike kako se šire u bezbojnoj praznini.....
administrator ne moze da se deaktivira klasicnim putem, ne znam kako si to uspeo.. probaj da skines program TweakUI 32-bit, on bi trebalo da se instalira bez problema, i u njemu aktiviras admina.. zatim imas drugi nacin, da odradis to preko hirens boot cd-a.. a posle instalacije .NET-a samo ti se kreira dodatni user koga obrises iz control panel-a\user accounts, nije potrebno da ulazis u CMD kad mozes to mnogo jednostavnije, da znas za u buduce...
:: Napravio sam veliku brljotinu sa account-ima u XP SP2: posle instalacije Netframework-a svaki put mi se pri podizanju sistema javljala opcija da biram kojim ću se accountom logovati. I ranije sam imao taj problem (koji smara a sam koristim komp) i lako sam ga rešavao pristupom nalozima pomoću `control userpasswords2` iz run editora ali ne znam šta mi bi pa sam zadnji put DEAKTIVIRAO aministrator account i to iz mog user accounta kome NISAM prethodno dao privilegije administratora. Kako je to prošlo ni sam ne znam, pa sada nemam nijedan aktivan nalog sa admin pristupom :: :: Sada pored toga što, naravno, mnoge stvari (instalacije, pristupi..) ne mogu da obavim iz mog accounta, ne mogu ni ponovo da aktiviram Admin account niti da mom accountu dodelim admin privilegije jer samo pomoću mog accounta mogu da uđem u komp a on (mojom glupošću/brzopletošću) kao što rekoh, nema admin privilegije :: :: Probao sam i iz Safe moda ali ista stvar. Takođe ne mogu ni da napravim još jedan nalog pa da mu dam admin privilegije, jer to pokušavam samo iz mog accounta :: :: Tipična kvaka 22. Dakle, kako da ponovo aktiviram administrator account? ::
Uff.. prvo da napomenem da sam sve varijante probao i u `redovnom` modu i u Safe modu
@Vahleru - druže neće da prihvati jer mi i u command promptu (do koga sam došao tvojim putem) izbacuje nešto tipa `Error 5` + ispod poruku da nemam pristup za tu vrstu izmene. Pokušavao sam to isto i sa roota C-a (vraćao se sa cd..) ali isto ne da.
@imarkovic - ne da mi da instaliram TweakUI jer - pogađate - nemam pristup. Hirensboot ću probati kada ga skinem ako ne uspem do tada da ovo čudo rešim.
@raic - ako može preciznije u kom trenutku da pritisnem 2x ctrl+alt+del da bi mi dao logon screen jer ce mi trebati zbog ovog (osećam) korisnog linka koji mi je dao ujkapera?
@ujkapera - korisna rasprava na ovom linku, očigledno i tamo ima još pajsera kao što sam ja i koji su uspeli da deaktiviraju jedini admin account. Sutra ću da probam (pošto komp nije kod mene kao što rekoh) samo da ubodem taj logon screen, jer tamo u rešenju problema piše: `... re-start your machine and keep hitting F8 and enter safe mode with command prompt. You should be able to hit ctrl+alt+delete twice to pull up a log-in screen again and re-enter administrator and whatever password you may have. That will take you to a command prompt “C:\ documents and settings/administrator.” Now you are in business.Simply type “control” at the prompt and press enter. This should bring up a message that allows you to enter Windows recovery function, and it will also open the control panel. Click on Administrative Tools and then Local Security Policies to bring up the settings. On the left side bar you can select Local Policies and then Security Options and Enable the Administrator Account the same way you may have disabled it.`
Mnogi su mu se posle zahvalili što znači da rešenje radi.
Dakle, probaću ovo samo kada tačno da pritisnem 2x ctrl+alt+del da bi mi dao logon screen?
Onda kad ti izađe lista usera pre ulaska u win, ti klikneš koji ćeš i on se uloguje. E u tom trenutku. Ako ti se ne pojavljuje da biraš nego se automatski uloguje napravi još neki akaunt.
Nego reci što nisi jednostavno obrisao .NET akaunt posle instalacije, to bi ti rešilo sve probleme.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
:: @raic - ako može preciznije u kom trenutku da pritisnem 2x ctrl+alt+del da bi mi dao logon screen jer ce mi trebati zbog ovog (osećam) korisnog linka koji mi je dao ujkapera ::
probaj ovu varijantu: To disable or activate a user account You must be logged on as an administrator or a member of the Administrators group in order to complete this procedure. If your computer is connected to a network, network policy settings may also prevent you from completing this procedure. 1. Open Computer Management 2. In the console tree, click Users. Where? Computer Management > System Tools > Local Users and Groups > Users 3. Right-click the user account you want to change, and then click Properties. 4. Do one of the following: • To disable the selected user account, select the Account is disabled check box. • To activate the selected user account, clear the Account is disabled check box.
i probaj ako to ne uspe, START-RUN- GPEDIT.MSC, desni klik na `Local computer policy` na oba polja stavi DISABLE, ako ti to ne da, samo hirens boot cd ti moze pomoci, pa da napravis admin nalog i iz njega da aktiviras administrator-a.. to se nikad ne disable-uje..
:: Uff.. prvo da napomenem da sam sve varijante probao i u `redovnom` modu i u Safe mod :: :: @Vahleru - druže neće da prihvati jer mi i u command promptu (do koga sam došao tvojim putem) izbacuje nešto tipa `Error 5` + ispod poruku da nemam pristup za tu vrstu izmene. Pokušavao sam to isto i sa roota C-a (vraćao se sa cd..) ali isto ne da :: :: @imarkovic - ne da mi da instaliram TweakUI jer - pogađate - nemam pristup. Hirensboot ću probati kada ga skinem ako ne uspem do tada da ovo čudo rešim :: :: @raic - ako može preciznije u kom trenutku da pritisnem 2x ctrl+alt+del da bi mi dao logon screen jer ce mi trebati zbog ovog (osećam) korisnog linka koji mi je dao ujkapera :: :: @ujkapera - korisna rasprava na ovom linku, očigledno i tamo ima još pajsera kao što sam ja i koji su uspeli da deaktiviraju jedini admin account. Sutra ću da probam (pošto komp nije kod mene kao što rekoh) samo da ubodem taj logon screen, jer tamo u rešenju problema piše: :: `... re-start your machine and keep hitting F8 and enter safe mode with command prompt. You should be able to hit ctrl+alt+delete twice to pull up a log-in screen again and re-enter administrator and whatever password you may have. That will take you to a command prompt “C:\ documents and settings/administrator.” Now you are in business.Simply type “control” at the prompt and press enter. This should bring up a message that allows you to enter Windows recovery function, and it will also open the control panel. Click on Administrative Tools and then Local Security Policies to bring up the settings. On the left side bar you can select Local Policies and then Security Options and Enable the Administrator Account the same way you may have disabled it. :: :: Mnogi su mu se posle zahvalili što znači da rešenje radi :: :: Dakle, probaću ovo samo kada tačno da pritisnem 2x ctrl+alt+del da bi mi dao logon screen ::
@raic moraću da napravim još jedan account (pošto mi je samo taj jeda aktivan) ali ni on neće moći biti sa admin pristupom valjda to neće biti problem. Ako misliš na brisanje .NET accounta posle instalacije Netframework-a tako sam (čini mi se) ranije radio već 3-4 puta ali u periodu od 3-4 godine i kao što to obično biva kada se nešto radi tako retko svaki put sam iznova nalazio (isto) rešenje da eliminišem taj login screen sem ovog zadnjeg puta kada sam napravio brljotinu što sam primetio tek kada sam hteo nešto da instaliram pa nije dao.
@imarkovic Već sam gore napomenuo da NE MOGU da se ulogiujem kao admin pa ni navedeno (a probao sam) ne ide. Ovo drugo mi nij jasno koja oba polja da disableujem u Local computer policy - koji stoji na vrhu Global policy-a.
izvini, desni klik na ` Local computer policy` properties, pa ta dva polja.. ako mozes da pristupis..
:: :: :: :: @rai :: moraću da napravim još jedan account (pošto mi je samo taj jeda aktivan) ali ni on neće moći biti sa admin pristupom valjda to neće biti problem :: Ako misliš na brisanje .NET accounta posle instalacije Netframework-a tako sam (čini mi se) ranije radio već 3-4 puta ali u periodu od 3-4 godine i kao što to obično biva kada se nešto radi tako retko svaki put sam iznova nalazio (isto) rešenje da eliminišem taj login screen sem ovog zadnjeg puta kada sam napravio brljotinu što sam primetio tek kada sam hteo nešto da instaliram pa nije dao :: :: @imarkovi :: Već sam gore napomenuo da NE MOGU da se ulogiujem kao admin pa ni navedeno (a probao sam) ne ide. Ovo drugo mi nij jasno koja oba polja da disableujem u Local computer policy - koji stoji na vrhu Global policy-a ::
Kao sto rece raic, onda kada ti izadje lista usera pre ulaska u win (logon screen), pritisnes 2x ctrl+alt+delete i treba da ti se pojavi onaj prozorcic (logon prompt) sa user pass. Dalje cepas kako je onaj lik napisao.
Ali i tu je bilo otpora: prvo sam napravio bootabilan Hirens CD a onda u hirensu aktivirao Administrator nalog a mom user nalogu dao privilegije admina. Međutim, posle toga moj account i dalje se ponašao isto, pa sam onda se prebacio na admin nalog i odande probao da dodelim admin pristup mom nalogu takošto sam u Computer Managementu - System Tools - Local Users and Groups - Users pa pod properties mog naloga išao na Member of prozor (koji je bio prazan!?) - Add i probao da upešem Administrators ali odogovor je (više puta) bio da je taj nalog već član grupe Administrators iako se i dalje ponašo isto i i ako u tom prozoru nije bilo ništa (ni grupa Users ma ništa)!?
Takođe mi je bilo čudno što ni kod logon screena (išao sam preko switch users) nije bilo mog naloga u ponudi već samo Administrtor i još jedan od pre (iz users grupe). Probao sam i posle više resterta pa i taj drugi nalog dodao grupi administrtora pa iz njega - ništa, ista priča.
Onda sam slučajno (iz očaja) RESETOVAO komp i posle je sve bilo OK tj. moj nalog je dobio admin privilegije i pojavio se na logon screenu.
Ono rešenja na engleskom nisam ni probao jer sam hteo malo da upoznam Hirens.
U savakom slučaju hvala svima na savetima.
P.S. @Nexus - ASP.NET account mi je i dalje aktivan a logon screen mi se ne pojavljuje. Kako sam ranije rešavao taj problem sa netframeworkom (preko accounta) pre ove brljotine, ne sećam se samo sigurno nisam brisao ASP.NET account - što isto radi radnju.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.