Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
ATI, nVidia i ostali driveri....
STRANA 1 OD 1
Equinoxe ATI, nVidia i ostali driveri.... 11.07.2010. 21:11 T28083

status: user
broj poruka: 12057

Imam već neko vreme jednu ideju: drajveri su kao što znamo jako bitan faktor u stabilnosti i brzini odziva sistema. Tu spadaju drajveri za grafičke karte, čipsetove, zvulne karte itd.

Ideja je sledeća:
Kada neko ima problem, i sumnja u drajver, bilo iz iskustva ili mu na primer to jasno kaže operativin sistem, bilo putem greške u prozoru ili kroz BSOD error message, mislim da bi za sve nas bilo interesantno i korisno da napiše:

1. U kratkim ciframa konfiguraciju (CPU, MB, grafička karta).
2. Verzija drajvera sa potencijalnim problemom.
3. Aplikacija u kojoj se problem manifestuje.

Tako bi neko sa sličnim sistemom mogao to isto da proba i da se možda problem uputi na drugu komponentu / softver ili da se pokuša zajedničkno rešenje problema.

Očekujem zrele odgovore i predloge, kao i da admini razmotre da ovo bude sticky tema.
Molim vas, batalite gluposti kao `ovi drajveri su bolji od onih itd` jer ideja ove teme je da pomognemo jedni drugima i da konačno ovde krene neka zdrava saradnja

Hvala na razumevanju!
A sad, idemo da gledamo utakmicu.....
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
neXus2000 Re 11.07.2010. 21:39 #229728

broj poruka: 3350
Bilo bi dobro, pored svega ovoga, da se stave i screenshot-ovi po mogucstvu.

Equinoxe Re: Re 11.07.2010. 21:41 #229729

broj poruka: 12057

Apsolutno, dobra ideja. Čak koga i ne mrzi da zapiše sve sa na primer BSOD-a, a ako ga mrzi, uvek je tu fotoaparat / telefon.

Besposlen pop i goveda krsti...

:: Bilo bi dobro, pored svega ovoga, da se stave i screenshot-ovi po mogucstvu
::
MilosNBG Realtek HD 2.14, 2.20 i 2.21 drajver 12.07.2010. 02:21 #229795

broj poruka: 1586
Realtek HD 2.14, 2.20 i 2.21 drajver
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Konstantno izazivao BSOD na Biostar TA780G M2+, Gigabyte GA-780GM-S2H i na jos par ploca sa Realtek zvucnom. Desavalo se samo kada radi WMP 11 ili Winamp. u Verzijama posle 2.20 nema problema. takodje, drajveri bi prijavili u sred rada da je istekan audio out kabel.

ASRock N68-S ploca
- - - - - - - - - - - -
Drajver na disku koji dolazi uz plocu povremeno ne radi sa integrisanom grafikom ili proradi pa pukne nakom par restarta. Resenje je instalacija chipset drajvera pa download i instalacija Forceware drajvera za grafiku naknadno.

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!

DaSickSyst Stari dobri 196.21 za Win7 x64 12.07.2010. 02:48 #229798

broj poruka: 2909
http://img682.imageshack.us/img682/221/capturen.jpg
Napravio mi je problem sa AutoCADom i MaxwelStudiom...Posle desetak minuta ova dva programa pocinju da se koce i da rade nenormalno sporo...I ranije sam imao prijave da neki drajver nije dobro instaliran,ali mi nije pravio probleme...Ukoliko je iskljucen Hardware acceleration u ovim aplikacijama nema problema,ali onda graficka i ne radi nista vec radi samo CPU....Obe aplikacije su podesene da rade sa OpenGL akceleracijom.
Jedan restart ovih aplikacija resava problem za narednih 10-20 minuta a onda opet ista prica.

Konfiguracija:
Core i7 920
GA-EX58-UD4P
12GB(6x2GB) DDR3 OCZ Platinum 1333MHz/CL7
Gainward 7600GT,Asus 8600GT,Gigabyte GTS250
WD Caviar Black 640GB,Seagate ST35.5 500GB
Corsair TX750W

DaSickSystem

Ruff re 12.07.2010. 02:57 #229799

broj poruka: 829
ae da napisem ovo sto me izludjivalo nekih godinu dana - do prosle nedelje...
konfa u potpisu, tada samo prva tri hdd, al nebitno
os: opensuse 11.0 ili 11.1, nisam 100% siguran koji je tada bio, redovno apdejtovan
nvidia linux drajveri: skinuti sa nvidijinog sajta preko yast-a. verzija 185.xx, tako nesto.
monitor driver: genericki vesa driver. monitor je samsung 223bw, nema drajvera za njega.

problem: iako u nvidia control panelu pise 1680x1050, rezolucija je pri paljenju sistema uvek 1280x1024, razvucena preko celog ekrana. nakon par (stotina) klikova i izmestanja podesavanja, uspe da se napravi da to zaista bude 1680x1050. sledeci put kad ponovo podigne sistem, sve iz pocetka. ako se secam pravilno, probao sam drugacije drajvere za monitore, nista. ako u nv control panelu promenim rezoluciju, ne vidim ama bas nikakvu razliku. slika razvucena, al nesto mi se cini da je sve vreme ista rezolucija. reinstalacija nvidia drajvera nije pomogla. zanimljivo je da sam taj dan dva ili tri puta reinstalirao opensuse zbog win7 koji mu je redovno cistio boot i ostavljao samo sebe na spisku, a prethodna dva je sistem super radio!-.-
posto sam otprilike u to vreme napravio par zescih softverskih s*anja na win7 do tacke delimicnog osakacenja sistema (koji jos uvek radi, btw!0_0 par sati dnevno minimum), ovo je bilo kap koja je prepunila casu i samo sam digao ruke nakon nedelju dana. nisam koristio opensuse iz tog razloga nekih godinu dana, moguce i vise.

resenje: prosle nedelje podignem opensuse, update sistema i nvidia drajvera i iz fazona promenim drajver monitora na 226bw. stavim rez na 1280x1024 a onda natrag na 1680. tu negde u nekoj tacki sve proradi kako treba.0_0 restart, sve radi. vratim stari monitor drajver, radi. opet restart, sve ok.
nisam imao vremena da ga jos provrtim, ali radio je super.
a osecaj sludjenosti i srece kad sam video da ne moram ponovo da podizem os: neprocenjiv.:D

ortak ima problem da nadje drajvere za zvucnu, valjda sb live 5.1, chip (mislim) emu101k za win7. nasli smo nesto/svasta al i ako radi, zvuci gore od integruse.
dva zvucnika su u pitanju. ako neko zna resenje, molim da napise, decko ce biti veoma srecan i zahvalan.

ovo nije problem sa drajverima, vec sa operativnim sistemima,al kad sam vec gore spomenuo, da napisem i resenje... ono da win7 cim se upali, obrise suseov boot manager i ostavi samo sebe... izludjujuce i nervirajuce. i bezobrazno od strane mikrosofta, po mom misljenju.
razni programi probani, nista nije pomoglo, osim da se povrati suseov boot manager preko instalacionog diska ili Super GRUBa, ali on ce opet biti obrisan cim se ucita win7.
resenje: najefikasnije koje sam nasao je da se opensuse instalira na drugi hard disk. na isti hdd staviti i njegov boot manager, i staviti taj disk za prvi koji se butuje. bitno je da se ucita grub (boot manager), posle samo odaberete os.
ako neko zna bolje resenje, neka napise. ipak sam samo pocetnik sto se linuxa tice.

ovo je i previse od mene, sad me boli glava od kucanja.:/

asus p5k, e4400@3GHz, geil ultra 6gb, ga 9600gt oc silent
wd3200aaks, wd5000aaks, wd6400aaks, st31000528as barracuda, f2 hd154ui

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs