Imam stari ATA hdd na kojem je instaliran win 7, i danas sam dodao jos jedan SATA hdd i na jednoj njegovoj particiji sam instalirao fresh win 7.. E sada, cudne stvari se desavaju.. Ugasim komp, izbadim taj stari ATA hdd i upalim komp i izbaci mi crni ekran sa porukom select boot device and press Enter, tako nekako.. U biosu prepoznaje novi hdd, stavio sam ga kao primary boot device i nema sanse.. Ali zato kada prikacim stari ATA hdd, izbaci mi da biram koji cu od ta 2 win-a da podignem i tu mogu da izaberem.. Jel moze nekako da se namesti da se bootoje `sam od sebe` sa ovog novog hdd-a ... Popi*deo sam.. Hvala
Može sigurno da se namesti, šta ti tačno piše pod boot order, ima li podmeni za hard diskove ili je stavljeno samo boot hard drive. možda ima i posebno boot sata disk, to sam viđao ponegde.
Koja je ploča, da vidim kako joj izgleda taj deo biosa
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Najbolje bi bilo da si izvadio taj stari hard kad si instalirao sistem na novom. Zato ti on i i ne prepoznaje sistem na njemu, nego samo kad ubaciš stari hard. Čačkaj po biosu, možda nađeš neku opciju, ali najbolje bi bilo da odradiš ponovnu instalaciju sistema, sa raskačenim starim hardom, pa posle radi šta ti volja. Neke ploče(pa i novije) imaju takav bios da ne možeš ništa sem nove instalacije da uradiš.
GA-MA785GT-UD3H/Phenom II X2 550 BE/XFX GTX 260/4GB Kingston HyperX DDR3/CFT-600-14CS/Chieftec Black Dragon/Asus VW225N/Altec Lansing ATP3
:: Pozdrav :: :: Imam stari ATA hdd na kojem je instaliran win 7, i danas sam dodao jos jedan SATA hdd i na jednoj njegovoj particiji sam instalirao fresh win 7.. E sada, cudne stvari se desavaju.. Ugasim komp, izbadim taj stari ATA hdd i upalim komp i izbaci mi crni ekran sa porukom select boot device and press Enter, tako nekako.. U biosu prepoznaje novi hdd, stavio sam ga kao primary boot device i nema sanse.. Ali zato kada prikacim stari ATA hdd, izbaci mi da biram koji cu od ta 2 win-a da podignem i tu mogu da izaberem.. Jel moze nekako da se namesti da se bootoje `sam od sebe` sa ovog novog hdd-a ... Popi*deo sam.. Hval :: :: Bem ti telekom adsl
Ako je onaj stari disk bio bio prisutan prilikom instalisanja sedmice
07.07.2010. 21:24
status: user broj poruka: 10999
na novom ( i novoubacenom disku), onda je ovaj uneo promene u master boot record (MBR). Slikovito receno: deo boot informacija se nalazi na starom disku... Ili instalisi sisteme zasebno (tako da onaj drugi disk ne bude povezan na plocu prilikom instalisanja prvog sistema na prvi disk i obrnuto) ili ce oba diska morati da budu prisutna da bi butovanje bilo moguce.
Instaliracu sa bootnog diska nov win.. Samo jos da ga nabavim hh..
@raic Prvo ide Hdd, pa dvd pa flopi... A u hdd meniju mogu da biram koji je glavni hdd, i kada stavim da je glavni ovaj novi , ne mogu ni 1 win da podignem.. Ploca je asus p5ld2-x/1333
fix boot i fix master boot, znaci ubaci novi hard(ako windows koristis od tog harda) i `fixuj` boot, ako nece(meni nije htelo kod druga)ubacis novi hard bez starog harda instaliras(znaci format c :)pa onda kad zavrsis sa tim samo prikacis stari hard i to je to, radi 100%!!
Prikljuci oba harda skini EasyBCD i preko njega sredi MBR...Pobrisi ono sto ti ne treba i stavi ono sto ti treba...Trebalo bi da radi,ja sam tako sredjivao MBR kad sam imao 3 sistema na 3 HDDa... PozZ Open source software rules!!!
hm, ovako ide to, ako koristis pata hard da bude glavni sa windowsom, onda ide na master, ako koristis sata da bude glavni sa windowsom onda dzamper moze da bude slobodni proletarijat :) ich windows nije briga za to, provereno zasigurno!!
pozdrav
:: Провери `џампере` на харду и усклади их са подешавањима у БИОС-у и оним што желиш. Некада је то био најчешћи узрок таквих проблема :: :: :: У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих. :: ::
da nisi brisao Win 7 sa starog harda posto si instalirao novi Win 7 na novom? Ako je tako MBR za oba windowsa ti je bio zapisan na PATA hardu. Zato ti je govorio da nemas boot device.
Nije tacno da postoje problemi sa SATA/ATA hardovima, ako je SATA primarni(sadrzi windows). Na poslu imamo neke budjave kancelarisjke kompove i svi su dosli sa Win XP preinstalled, ubacio sam ATA hardove na 2 kompa, sa podacima koje su imali na prethodnim kompovima, i sljakaju bez ikakvog pitanja. Niti se ne bune. Cak su postavljeni na slave jer me je mrzelo da buljasim i po rezacu koji je postavljen na master (ATA rezac).
Samo je dovoljno da je u boot device-u u BIOS-u postavljen hard na kome je Win. Mada imaju neke ploce koje imaju neki cudan deo BIOS-a u kojima, sad se stvarno ne secam, ima opciju koja je slicna boot sequencetu, ali da bi normalno radio taj boot sequence mora u oba da se namesti isto. Npr Hard taj i taj kao prvi u obe opcije, drugi rezac...itd.
Када сам у машину стављао само САТА, нисам морао знати ни да постоје спојнице (`џампери`) на харду. Проблем је уносио ПАТА хард који је захтевао дркељисање са спојницама.
Но, већ трећи пут одговарам на питање, онда схватим да је питалац изменио смисао накнадним допунама, па све премотавам на почетак. Ниџо, исправи ме ако грешим:
Колико разумем, ти немаш бутабилан диск са `седмицом` и у томе је цака, а када сам још једном прочитао први пост, рекао бих да ти уопште не треба ХР и да ћеш га обрисати након што покренеш самостално `седмицу`. Муку сам видео да ово разумем (ако сам уопште разумео ?!).
На срећу, Франтиц је већ дао добар предлог да се и то превазиђе.
ЕДИТ: Нексус, нисам разумео сврху контрааргументовања. Човек има `master boot record` на ПАТА диску који је `master` иначе на њему не би био `master boot record`. Шта је ту нелогично ?
Друго је питање што се технологија променила на САТА дисковима, па се не дркељишемо са `џамперима`.
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
Nema tu nelogicnosti, nego nisam video da je i tortozder isto napisao.
Ako sam te dobro razumeo oko SATA-e za drugo pitanje, nije problem u tehnologiji, niti se menjala. BIOS je taj koji se pita koji ce disk da dize kada je postavljen kao primary boot. Nema nikakvih problema na PATA grani koji je disk slave/master ako je u BIOS-u postavljeno da se dize sa SATA harda. Provereno prvi put kod ortaka koji je dizao win na SATA hardu, a ubacivan PATA rezac/HDD ka sekundarnu opciju(master/slave), i zadnji put na poslu.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.