Kao što naslov kaže na laptopu sam od početka instalirao Win 7 kada sam uzeo laptop. Zbog potrebe posle, konkretno softvera za simensove PLC kontrolere morao da dodam Win Xp na laptop. Laptop je Asus K50AB-SX011
1.Napravio sam posebnu particiju od 10GB,NTFS, pomoću Acronis Disk... 2. Ubacio sam instalacioni disk za Win XP i prilikom pokretanja setup-a kada dođe do onog dela gde treba da odaberem particiju na koju želim da instaliram softver iznenadim se kada vidim da on ne vidi ni jednu particiju koje već postoje u Win 7 kao i onu novu koju sam ja kreirao, jedino vidi negu particiju od 130GB ali ja takvu jednu nemam na laptopu 3. Na laptopu imam trenutno 3 particije + tu koju sam naknadno kreirao, sve su NTFS, sve je kreirao pod Win 7 operativnim sistemom 4. Da napomenem da sam prilikom instalacije u BIOS-u isključio AHCi i stavio Native IDE da bih mogao da instaliram XP 5. Čini mi se da sam nekom prilikom pročitao negde da NTFS particije koje se kreiraju u Win7 nisu potpuno kompatibilne sa NTFS particijama kreiranim u Win XP, da li je to tačno i da li to možda uzrokuje problem? 6. Ako neko ima neku ideju kako da rešim ovaj problem neka kaže
To što hoćeš je neizvodljivo. UVEK se prvo instalira generacijski stariji OS pa onda noviji. NPR ako hoćeš 3 OS win xp, win 2000 i win 7 redosled instalacije bi bio: 2000, xp i win 7
windows 7 XP mode, koristis virtuelnu masinu u sklopu sedmice, xp radi skroz ok, pogledaj malo po guglu, ja sam jednom instalirao i radilo je super, samo moras da ukljucis virtuelizaciju u biosu, samo je pitanje zahtevnosti tog PLCa .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910
Particije je najbolje praviti iz rezima unpartinisanog prostora, dakle ne iz win xp ili win 7 ili programa... Pkushaj obrisati uz win 7 celu tu particiju iz disk menadzmenta, pa probaj onda da li ce videti XP taj slobodan prostor za kreiranje particije...
:: windows 7 XP mode, koristis virtuelnu masinu u sklopu sedmice, xp radi skroz ok, pogledaj malo po guglu, ja sam jednom instalirao i radilo je super, samo moras da ukljucis virtuelizacij :: u biosu, samo je pitanje zahtevnosti tog PLC :: .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=49904 :: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=88691 :: :: ::
jedno od objašnjenja, u svakom slučaju je moguće, problem je u tome što se u tim situacija zezne boot manager, pošto je od viste na ovamo promenjen u odnosu na xp i starije, ali je u svakom slučaju izvodljivo da se sredi.
Moje lično mišljenje je da bi tti taj posao odradio xp mode koji postoji na win7 i koji meni u 99,9% završava situaciju gde je isključivo win xp bitan...
Probao sam to isto da odradim na mom PC i prilikom pokretaja setup i instalacije XP dođem do dela gde treba da odaberem particiju on vidi sve particije harda koji se nalazi u mom PC. Taj moj hard na PC-u je podeljen još odavno kada je na njemu bio instraliran XP,posle sam samo sve preformatirao particije i stavio Win7. Zato mislim da može biti problem da NTFS particije kreirane u Win7 i Win Xp nisu potpuno kompatibilne jer ne vidim drugi razlog zašto na PC vidi sve particije a na laptopu ne.
Hvala u svakom slučaju i na dosadašnjim odgovorima
P.S.Ako se neko seti još nečega neka kaže nema problema.
To da se namesti da radi moze ali... Kada resis problem particije, docekace te problem MBR a dok njega resis uz pomoc nekog od sw sa neta, shvatices da ti je mnogo brze, bolje i jednostavnije bilo da uradis sledecu stvar... 1. Bekap na ekstrerni storidz 2. Brisanje kompletnog hdd iz nekog programa za particionisanje a koji se ne zove Partition magic. Neophodno je da program ima update MBR, koji moras da odradis (brisanje Win 7 upisa) 3. Particionosanje hard diska, ovog puta pozeljno iz Partition magica, i to sve particije u NTFS XP kompatibilne. 4. Instalacija WinXp na logicki drajv neaktivne particije 5. Instalacija Win 7 na aktivnu pariciju 6. Vorks lajk čarm
U svakom slucaju, mora prvo WinXP instalacija, pa Win7 (ako je bas neophodan). Ja sam probao VMware virtualni XP na Win 7 i instalacija Step7 je trajala citavu vecnost, WinCC nisam ni pomisljao da pokusam, jer i na standardnoj instalaciji traje citavu vecnost...
Ta virtuelizacij zvuci tako lepo i bajno, ali to pojede ram, nemaju svi 16 gb rama i xeon procesore pa da guraju 2 sistema jedan u drugom, covek oce da ima dual boot ne kontam sta je problem ? :) laptop je u pitanju, kakva crna virtuelizacija, : )
a to da se instalira xp posle sedmice, naravno da je izvodljivo, postoji program kojim se uredi da te pita koji ces windows da dignes
cak su i u screen fanu pisali o tome u proslom broju, naravno preporuka je da se prvo instalira generacijski stariji sistem , ali i obrnuto je moguce...
nego jel ima neki usb rasterivac komaraca i klima u jednom? :-D
@kidemaster Napredovalo se,jbg mora da se radi ono sto daje pare a ne ono sto volimo. Zbog potrebe posla treba da naucim da radim i sa PLC-ima i SCADA-ma. Radio sam malo do sada u LabView a sada da probamo i sa klasicnim PCL-ima. Da i dalje projektujem instalacije:)
Probacu nekako da resim problem a ako bas mora onda cu na kraju da formatiram laptop a to ce mi biti smrt ako budem morao.
Ima i zove se Easy BCD. Samo problem je sledeci, kada sam ga pokrenuo iz XPa, prethodno je bila Lic 7 preinstalirana, on je upis u MBR radio doslovno 20 minuta. Kada je zavrsio, restartovao sam komp i u trenutku uzitavanja MB, umesto Bootloadera, dobio sam veseli sareni ekran i ... To je to. Jedino sta sam posle toga uspeo, jeste da sa Hirensom podignem WinXP, tako sto sam mu rekao da butuje sa hard diska, i on je prepoznao WinXP. Hajde, OK, rekao sam, barem mogu ponovo da upisem MBR preko Easy BCDa... Corak, ovog puta je radio normalnih 0.5 sec, ali posle svakog restarta, pojavljivao mi se veseli ekran smrti :) Onda sam lepo otisao na korake 1-6 iz mog prethodnog posta i shvatio da sam prosao mnooogo brze, stabilnije i jednostavnije, nego akanje sa nakaradnim obrnuto proporcijalnim budzenim postupcima. Jeste da vise Win 7 nije bio lic, ali klijentu to uopste nije bilo vazno... I ovako je dobio Ult umesto Prof i to sa opcijama Eng, Srp i De :)
Bayerische Motoren Werke
: :: :: a to da se instalira xp posle sedmice, naravno da je izvodljivo, postoji program kojim se uredi da te pita koji ces windows da digne :: :: cak su i u screen fanu pisali o tome u proslom broju, naravno preporuka je da se prvo instalira generacijski stariji sistem , ali i obrnuto je moguce.. :: :: :: nego jel ima neki usb rasterivac komaraca i klima u jednom? :- :: :: :: Intel E7500 2.93GH :: Gigabyte GA-EP43-DS :: 1x2GB Apacer 800MH :: 250GB W :: Gainward 9800GT 512MB :: Chieftec 350 :: Samsung 710n 17` TFT :: ::
Aktiviraj tu particiju za Win XP, samim tim XP nece dirati nista od Win 7. Instaliras XP. Kada zavrsis sve oko njega, reaktiviras particiju gde je win7. Skini EasyBCD program. Dodaj novi sistem iz menija. Ako imas onu malo loader particiju od win7, iskopiraj na nju ntdetect, ntldr i boot.ini od xp.
Ja sam tako sacuvao original win na lap topu i dodao xp.
@tortojed Gledao sam utakmicu svetskog prvenstva pa zato nisam pogledao mail.Hvala na odgovoru.
Uspeo sam da instaliram XP pored Win7 ali se javlja problem što prilikom svakog podizanja sistema moram u BIOS-u da menjam Native IDE na IDEtoAHCi da bih mogao da podignem sistem koji želim.To već komplikuje stvari.Verovatno ću pokušati da postavim virtulanu mašinu. Imam 3GB rama i dvojezgarni AMD u laptopu pa se nadam da će on moći da se nosi sa virtualnom mašinom.
+1 I ja sam ga koristio radi odlicno, radio sam jos u vreme VISTA (original na lapu) + XP radi i sa W7 odlicno
:: Ima i zove se Easy BCD. Samo problem je sledeci, kada sam ga pokrenuo iz XPa, prethodno je bila Lic 7 preinstalirana, on je upis u MBR radio doslovno 20 minuta. Kada je zavrsio, restartovao sam komp i u trenutku uzitavanja MB, umesto Bootloadera, dobio sam veseli sareni ekran i ... To je to. Jedino sta sam posle toga uspeo, jeste da sa Hirensom podignem WinXP, tako sto sam mu rekao da butuje sa hard diska, i on je prepoznao WinXP. Hajde, OK, rekao sam, barem mogu ponovo da upisem MBR preko Easy BCDa... Corak, ovog puta je radio normalnih 0.5 sec, ali posle svakog restarta, pojavljivao mi se veseli ekran smrti :) :: Onda sam lepo otisao na korake 1-6 iz mog prethodnog posta i shvatio da sam prosao mnooogo brze, stabilnije i jednostavnije, nego akanje sa nakaradnim obrnuto proporcijalnim budzenim postupcima. Jeste da vise Win 7 nije bio lic, ali klijentu to uopste nije bilo vazno... I ovako je dobio Ult umesto Prof i to sa opcijama Eng, Srp i De : :: :: Bayerische Motoren Werk :: :: : :: :: :: :: a to da se instalira xp posle sedmice, naravno da je izvodljivo, postoji program kojim se uredi da te pita koji ces windows da digne :: :: :: :: cak su i u screen fanu pisali o tome u proslom broju, naravno preporuka je da se prvo instalira generacijski stariji sistem , ali i obrnuto je moguce.. :: :: :: :: :: :: nego jel ima neki usb rasterivac komaraca i klima u jednom? :- :: :: :: :: :: :: Intel E7500 2.93GH :: :: Gigabyte GA-EP43-DS :: :: 1x2GB Apacer 800MH :: :: 250GB W :: :: Gainward 9800GT 512MB :: :: Chieftec 350 :: :: Samsung 710n 17` TFT :: :: :: ::
Evo da javim da sam rešio problem. Nisam formatirao laptop, znači uradio sam onako kao sam na početku i postavio u ovoj temi, kako sam i želeo.
Rešenje je bilo u sledećem: Našao sam koji je moj Southbridge na laptopu i pomoću toga pronašao ACHi drajver koji mi treba. Zatim sam pomoću Nlite modifikovao instalaciju XP. U biosu sam ostavi idetoAHCI pošto sam već ubacio drajver koji je nedostajao i pokrenuo instalaciju. Prilikom instalacije mi je lepo pokazao sve particije i novu koju sam kreirao za potrebe Win XP-a. Instalirao sam Win XP bez problema. Nakon završene instalacije sam pomoću EasyBCD u Win XP-u promenio MRB da može da vidi oba operativna sistema i da prilikom paljenja laptopa mogu da biram sistem koji želim. Sve je sada namešteno kako treba samo još da instaliram softver za Siemens PLC i da se krene polako sa radom.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.