Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
BOOT CHECK DISK - Kako da ga uklonim?
STRANA 1 OD 1
KaiserSoze BOOT CHECK DISK - Kako da ga uklonim? 23.11.2006. 13:46 T2675

status: user
broj poruka: 568

Molim za pomoc Piska, Garsona i ostalu ekipu...

Prilikom boot-a stalno imam cekiranje neke particije.
Reinstalirao sam win xp sp2 i opet cekiranje.
Da ne spominjem da sam iz raznih hard disk alata cekirao MAXTOR SATA 120GB i sve je u redu sa njim. Nema bad blokova, niti bilo sta slicno.

Neko mi je spomenuo da ce problem resiti fdisk /mbr.

Da li je to pravi put i ako jeste, kako da to uradim - ovo cekiranje ubi od smaranja.

Ako nije pravi put, molim vas, recite kako da se tog cekiranja resim.

Unapred Hvala.

Pozz...
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko Boot disk check 23.11.2006. 18:21 #10054

broj poruka: 6669
Nisi li pomislio da je nešto drugo uzrok stalnih provera diska, ne sam disk?
Npr. prebrzo se gasi windows (shutdown postavljen na 00 ms).
Sama provera je rezultat softvera koji zaključuje da nešto nije kako treba, a, pošto si reinstalirao, onda verovatno nije oštećenje softvera u pitanju, već nešto od hardvera.
Recimo, preslabo napajanje, na šta su Maxtori osetljivi i upravo se tako ponašaju: boot failure, te fali mu ovaj fajl, te onaj, te razvijaju se bad sector-i itd. pa tako možda i ovo tvoje. Karakteristično za jesen-zimu i povećanu potrošnju električne energije tj. pad napona u mreži sa nominalnih 220 na 205-210V i manje, uz padove i skokove kakvih leti obično nema.
I tebi i nama bi puno reklo kada bi bio u mogućnosti da probaš drugi disk na istoj konfi, ili drugo, bolje napajanje, sa istim diskom.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
KaiserSoze Probacu, mada... 23.11.2006. 22:56 #10058

broj poruka: 568

MAXTOR mi je jedini hdd u CHIEFTEC LCX kucistu sa napajanjem od 360w. Pored njega imam samo jednu optiku, prosecnu vga karticu ati i modem, barton 2500+.
Probacu drugo napajanje, probacu i hdd. Iskreno sumnjam da je do napajanja, problem se pojavio jos letos, ali me sada bas nervira.
Gasenje win xp-a nije twikovano, sve je po default-u, bez klokovanja bilo cega.

Da nije stvarno nesto bezveze, poput formatiranja mbr?

Pozz
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Re: Probacu, mada... 24.11.2006. 00:09 #10062

broj poruka: 9434
Uradi fdisk /mbr, nista ti se lose ne moze desiti, osim ako imas linux - windows dual boot, u tom slucaju ces morati ponovo da pokrenes instalaciju linuxa, jer on zauzima mesto u Master Boot Record-u (mbr), mada sumnjam da ce ti to ista resiti.

50% ti je hard disk u pitanju, 50 % otpada na podesvanja u BIOSu i neki hardverski konflikt u sistemu. Uradi LOAD FAIL SAFE DEFAULT na svakoj strani u BIOS-u pojedinacno (obicno je F5 ili F6 taster) ali ne onaj ponudjeni u glavnom meniju biosa.
Povadi sve PCI, USB i sve ostale uredjaje, ostavi samo osnovno za paljenje (MB, CPU, VGA, jedan mem modul HDD i napajanje) i vidi da li se i dalje javlja skeniranje posle gasenja. Ukoliko se ne javlja, vrecaj jedan po jedan uredjaj i proveravaj kad ce da pojavi ponovno skeniranje.
Da veoma vazno pitanje je i da li ti se skeniranje javlja i posle restarta ili samo posle gasenja. Ukoliko se javlja samo posle gasenja onda je u pitanju konflikt tj prerano kasenje masine, pa win ne ukida komandu skeniranja diska i dolazi do pretpostavke da sistem nije ugasen regularnim putem.
Poslednja stvar, flesuj BIOS.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647626.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs