Ovde se ukazuje na to koliko je bitno i pozeljno ostaviti UAC aktivnim u Windowsu (ili odgovarajuci ekvivalent u bilo kom drugom OS-u) i da je iskljucivanje UAC losa praksa. Vredi procitati i malo porazmisliti na tu temu. Nervira me kada procitam zabludne preporuke da se UAC iskljuci.
Pa ovaj tekst kao da je MS pisao :) Vrlo moguce da su u pravu - a za neke pocetnike bolje je da UAC bude ukljucen :) Ali za ostale, koji znaju sta rade sa kompjuterom, to je cisto gubljenje zivaca. Preporuke da se UAC iskljuci nisu zabludne, jer ako znas sta radis na racunaru, vodis malo racuna, UAC ti u zivotu nece trebati. UAC u principu nije losa ideja, ali nacin na koji je sprovedena - kao da je pravljena da nervira ljude...
Procitao sam, i nisam nasao nista nesto toliko bitno da ostavim ukljucen UAC, jer licno me ubija u pojam. A ako imas dobar antivirus UAC ti ne treba ni zasta.
Mene nervira kada neko ko se potpisuje sa `Fedora...` naseda na ovako plitke trikove i bednu retoriku.
M$-u je uvek kriv neko drugi. Nema toga sranja koje je M$ u stanju da napravi a da krivicu ne svali na drugog. Da taj neko drugi bude korisnik, mozda je i najzgodnije. Zasto da ga ne izYebemo 2 puta umesto 1 put (pitaju se BigBadBilly i njegova banda)? Naplaticemo mu licencu, a onda cemo ga uvaliti u sranya. A krivicu, naravno, snosi on, korisnik.
Nedavno se bila digla halabuka oko eNVidijinog drajvera koji je sadrzavao jedan ozbiljan propust. Drajver je bio SERTIFIKOVAN od strane M$-a (WHQL). Hiljadu i po beta drajvera nije pravilo nikakva sranja, a ovaj, pazi ti njega, oca mu yebem, zasrao stvar iako je `prosao M$-ovu LABORATORIJU`! Laboratoriju? Quratz od laste, a ne laboratorija! Taj njihov WHQL je samo trik kojim izmamljuju dodatnu kintu od proizvodjaca hardvera! Mogli bi da zakace praznu konzervu koka-kole macoru za muda i na konzervi da napisu `WHQL`!
Svojevremeno je jedan nas programer, u jednoj tv emisiji (bese li to Polarotor?) dokumentovano i detaljno dokazivao kako M$ namerno pravi `greske` u Office-u. Usput se (u toj emisiji) osvrnuo na perfidne metode kojima se Billy-jeva banda sluzi da bi toboznjim otklanjanjima tih gresaka namaknula jos koju kintu (posebnim klauzulama u ugovorima koji se sklapaju sa distributerima/zastupnicima...).
Mnogi vrhunski softverski strucnjaci su dokazivali (i ne odustaju) da su M$ i bratija glavni proizvodjaci virusa i malware-a uopste.
UPOZORAVAM: softverski monopolisti sve snaznije i agresivnije nastoje da trzistu nametnu principe cija ce primena imati pogubne posledice za slobodu korisnika (ljudsko bice koje sedi pred tim YEBENIM monitorom!!!). Adobe i M$ sanjaju o situaciji u kojoj korisnik (licenciranog, dakle, legalnog) softvera nece tom softveru moci NI DA PRISTUPI ako nije `online`. Sledeci korak bice uvodjenje kontrole nad kompletnim radom na kompu - korisnik ce biti obavezan da unapred prijavi ( i dobije dozvolu) da edituje tekst, posalje poruku, nareze disk... BigBadBill ce postati BigBadBrotherBill (ako vec nije)! A korisnici (legalnog softvera), umesto da se organizuju i nayebu se majke nekome, prezvakavaju na forumima ono sto se ne zvace...
...prva stvar koju sam ugasio u Vista/7 windowsima je bio bas taj UAC, ...ne da mi islo to na zivce, nego me kidalo...
I za cudo bozije, nisam imao nikakvih problema...
Pozz...
...ovo nisu plitki trikovi i bedna retorika. Nije Microsoft izmislio UAC, a nisu ga ni ubacili u Windowse samo da bi nervirali korisnike, ili da svale krivicu na njih. Dobro je poznato da svi unix/linux sistemi imaju korisnike koji regularno nemaju admin prava. Microsoft je navikao korisnike (i programere) na lošu praksu i sada svaka promena pada teško.
Ako nije Microsoft izmislio UAC, ko je? Da ga nije Apple ugradio u Windows? Sve je to lepo, ideja UAC-a u sustini nije losa - ali je realizacija katastrofalna. Jednostavno, toliko je iritantan i naporan da nije ni cudo sto ga niko ne koristi. Uz malo rada na njemu mozda i postane upotrebljiv... ali to ce da bude za jedno 10 godina u Windowsu 12...
:: ...ovo nisu plitki trikovi i bedna retorika. Nije Microsoft izmislio UAC, a nisu ga ni ubacili u Windowse samo da bi nervirali korisnike, ili da svale krivicu na njih. Dobro je poznato da svi unix/linux sistemi imaju korisnike koji regularno nemaju admin prava. Microsoft je navikao korisnike (i programere) na lošu praksu i sada svaka promena pada teško. :: :: Windows-free with Fedora 12 :: :: == http://www.diy-audio-engineering.org = :: ::
Nisam mislio na implementaciju UAC-a nego na ideju koju on treba da ostvari, odnosno, da se korisnici podele u regularne korisnike i korisnike sa admin pravima. Ta podela nije njihov izum.
:: Sve je to lepo, ideja UAC-a u sustini nije losa - ali je realizacija katastrofalna. Jednostavno, toliko je iritantan i naporan da nije ni cudo sto ga niko ne koristi.
@BlueSky Slazem se sa tobom, ali kada su u pitanju firme. Ali kao kucni korisnik to me samo iritira i mislim da nije potrebno jer jedino ja sedim za ovim kompjuterom. ___________________________________________________________ Endless fields of sorrow...
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.