Dobio sam jedan racunar na kome postoji nalepnica za XP professional. Nisam 100% siguran dali je registrovan ili ne. Ako nije sta su jos preduslovi da mogu da ga stavim u firmu i da on bude ispravan pred inspekcijom?
Potreban ti je prateci disk i racun-faktura o kupovini softvera, bez racuna NE vazi licenca (racun treba da glasi na tvoju firmu-licenca sa drugog lica se ne moze preneti na tvoju firmu). Ako je OEM verzija licence, onda licenca treba da bude fakturisana zajedno sa tom konfiguracijom. Od ostalih programa ne smes imati nista Crack-ovano na racunaru, ili ogranicene verzije ili free verzije programa.
ako imam kuciste sa Windows XP Professional SP2 nalepnicom, dal mogu ista da uradim sa njom sada? na microsoft sajtu ima da se skine samo sp3 - dal kljuc moze da se upotrebi na ovu instalaciju? ja imam neki pirat SP2 ali mi u instalaciji izbaci invalid key...
Pa, trebalo bi da, ako imas legalan XP SP2, samo instaliras na taj sistem SP3 i on bi trebalo da ostane legalan! **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Ne mora da znaci, ali uglavnom je tako. Cak se desavalo da instalacijom AutoCAD-a prekine licencni odnos, pa je bilo potrebno da se ponovo registruje. Uglavnom, nazoves MS u BG, koji dobijas prilikom instalacije WinXP Pro SP2 i to je to, cak i sa SP1 poslednjim, koji je bio namenjen za firme, kao sto suNaftagas. Inace, nije bitno da inas na racunu, kao dokaz, niti je bitno kako si ga kupio, jer ako je OEM licenca ok, nije potrebno da imas racun. To sto neki pogresno tumace, to nije bitno. Sta da rade oni, koji su ga izgubili, ali su ga prikazali,kada su ga uzimali? Bitno je da je registrovan na ime firme, sa maticnim podacima vlasnika i mozes ga aktivirati, cak i ako licenca nije bila aktivna on-line i 3 godine, tako da je to prica za malu decu.
Kupio sam polovno kuciste sa licencom... MS Q:OEM ili retail ja a: OEM MS A: OEM pripada prodavcu hardWera i ne moze se upotrebiti dalje sledeci deo konverzacije potrazi na PM
Veoma je bitno da imas papir da je licenca zvanicno kupljena, sama nalepnica nista ne znaci. Uostalom imas MS broj u bgd-u 011... pa proveri oni ce ti to reci i bitno je da na tom racunaru bude aktiviran taj key koji je na toj nalepnici. Uostalom posto sam za istu gresku kaznjen 2004 godine i oduzeti mi HDD-ovi sa racunara gde nisam imao legalan OS, cak su isli da proveravaju fakture u firmi kod koje sam kupio licence da nisu falsifikovane, ali imao sam nesrecu da mi je dosao baja iz Saveznog MUP-a u pratnji lokalnih i samo prikaci lap na racunar i izbaci mu sve sta je nelegalno na racunaru a proizvod je Microsofta. Ove lokalne mozda i mos da muvas jer su pri.lupi i nestrucni a kad banu ovi nema dr.anja. OEM licenca se prodaje samo uz hardver zajedno (maticnu, CPU, HDD, VGA) i ne moze se prodavati odvojeno, za to sluze one skuplje licence koje mogu i naknadno da se kupe odvojeno od konfiguracije i legalan si sa njima.
Prvo, otkupio sam licence od Naftagasa, koji je prodavao Xp Pro i XP Home. Necu da objasnjavam, jer mislim da nije potrebno, podrazumeva se da je ta licenca aktivna sa nalepnice, a moze da si i zamenio HDD, pa da ponovo izvrsis aktivaciju. Ovo vazi i za kucne korisnike (XP home i XP Pro) i za poslovne korisnike (samo XP Pro). Necu da se raspravljam, ali ne moze bajo da proveri, ako je aktivna licenca za Office, ako si ga kupio online, a to je vec druga prica. Samo nemojte da plasite ljude glupostima, ako su licence ok i imaju nalepnicu, a nemaju fiskalni. Ono sto je bitno jeste da je licenca aktivirana na ime firme ili korisnika i da su upisani maticni broj prilikom registracije i adresa firme sve ostalo nije bitno, a ako neko kaze da jeste, laze. Po tome ispada da je Microsoft ovlasten za naredjuje bez da su posredstvom advokata odneli zahtev za .... Ma da se ne glupiramo, to su te uhvatili na frku, nalepnica znaci i to je ono sto je bitno, a bajo nije mogao da proveri kada je i da li je fiskalni ok ili nije, to ti je prica za malu decu. A ono prikaci i prikaze mu sve sto je legalno od MS, bajka. Teoretski, moguce da je dosao predstavnik MS-a po pozivu saveznog inspektora po prijavi, a i to je nesto drugo od onoga sto si rekao. Tako da....
Lici na ono sto i ja mislim...kupio je neko...ti odkupio i to je tvoje...osim opaske za OEM ili retail
:: Prvo, otkupio sam licence od Naftagasa, koji je prodavao Xp Pro i XP Home. Necu da objasnjavam, jer mislim da nije potrebno, podrazumeva se da je ta licenca aktivna sa nalepnice, a moze da si i zamenio HDD, pa da ponovo izvrsis aktivaciju. Ovo vazi i za kucne korisnike (XP home i XP Pro) i za poslovne korisnike (samo XP Pro). Necu da se raspravljam, ali ne moze bajo da proveri, ako je aktivna licenca za Office, ako si ga kupio online, a to je vec druga prica. Samo nemojte da plasite ljude glupostima, ako su licence ok i imaju nalepnicu, a nemaju fiskalni. Ono sto je bitno jeste da je licenca aktivirana na ime firme ili korisnika i da su upisani maticni broj prilikom registracije i adresa firme sve ostalo nije bitno, a ako neko kaze da jeste, laze. Po tome ispada da je Microsoft ovlasten za naredjuje bez da su posredstvom advokata odneli zahtev za ... :: Ma da se ne glupiramo, to su te uhvatili na frku, nalepnica znaci i to je ono sto je bitno, a bajo nije mogao da proveri kada je i da li je fiskalni ok ili nije, to ti je prica za malu decu. :: A ono prikaci i prikaze mu sve sto je legalno od MS, bajka :: Teoretski, moguce da je dosao predstavnik MS-a po pozivu saveznog inspektora po prijavi, a i to je nesto drugo od onoga sto si rekao :: Tako da... :: :: ::
Pa kako ne moze da proveri fakturu, jednostavno otisao u firmu od koje sam kupio i proverio kod njih da li postoji ulaz i izlaz itd..., s tim sto fiskalnih tada nije bilo... Pa ja ti upravo pricam da mi je dosao baja iz saveznog u pratnji dva lokalna inspektora iz privrednog kr. i dva krimitehnicara koji su sve nalepnice slikali i CD-ove pored svakog kompa, jos sam im ja i vadio HDD-ove iz kompova koje su oduzimali.
ne moze da uzme samo hdd, vec uzima zapecacenu masinu,tj. koju blombiraju. To si gledao na tv-u, a ako si to sam uradio, onda si ispao.... da ne kazem, a to je tako. Ja sam uzimao samo preko net-a ili otkupljivao od Naftagasa i dr. firmi, da ne navodim, tako da meni ne mogu da traza fiskalni racun. Inace, od mene mogu samo da traze kako sam kupio i broj transakcije, a posto banke to ne cuvaju 4 god, onda..... CD ne postoji, ako je OEM licenca, jer je to originalna proizvodjacka licenca na HDD-u, kod koje dobijas nalepnicu i nista vise. OEM disk ne mozes da imas, ako nisi prodavac kompjuterske opreme. Meni se cini da si ti bio prijavljen, jer si se nekome zamerio.
Tada su samo to oduzimali, posle kad je bila ``sablja`` 2005. g.vezano za igraonice itd... oduzimali su cele masine. Pa valjda bolje sto su mi oduzeli samo hdd nego celu masinu, ipak sam mogao da nastavim dalje da radim sa novim HDD-ovima i kupljenim licencama naknadno
Sta nisi video jos uvek, ovo kako su upali i slikali ili... (pricam kako je bilo) . Dobio uslovno 2g. a tri meseca i oduzeti sudski HDD-ovi na kojima je nacinjeno delo krsenja autorskih prava.
Ne. Kolika ti je dosla kazna? 300 000 + ili manje? -upravo pricam da mi je dosao baja iz saveznog u pratnji dva lokalna inspektora iz privrednog kr. i dva krimitehnicara oni dolaze po pozivu, a ne tek tako.
Ma proverio sam nije bilo po prijavi, nego tada su poceli da jure legalizaciju i isli po gradovima i u svakom gradu po jednog klepnuli za nauk drugima i kada je bio moj grad udarise mene po usima iako sam u tom ytrenutku bio najlegalniji ali ne total. I posle toga sest meseci je bila ona sablja sa piraterijom i tada su sve kupili i meni nisu dolazili. Kod mene kada su bili upali bilo je bas ovako kako sam napisao njih petoro sa aparatom i sve slikali cak i objekat spolja, a baja iz saveznog odma nakacio laptop na moj server i program mu izbacio sta je crack-ovano na racunaru...
Gospodine Arnautovicu, citiram: CD ne postoji, ako je OEM licenca, jer je to originalna proizvodjacka licenca na HDD-u, kod koje dobijas nalepnicu i nista vise. ( fiskalni racun se nije davao - pricamo za 2001,2002 i 2003 godinu, a ako ste dobili disk na poklon, sta onda!?). OEM disk ne mozes da imas, ako nisi prodavac kompjuterske opreme.
Mislim da sam bio jasan. Disk se dobio samo kao prodavac, a ne kao korisnik za upgrade WinXP Pro SP2. Ono sto ste kao korisnik mogli da uradite, ako ste uhvaceni sa nelegalnom kopijom WinXP OS-a, jeste da kupite doticni paket za 14.400 dinara i koristite upgrade kit, pod uslovom da vam nije oduzet HDD, kao u slucaju gore navedenog, gde ste morali da bi vam vratili HDD kupite WinXP Pro upgrade kit, podnesete zahtev za vracanje HDD-a na sudu, a onda izvrsite upgrade nelegalnog OS-a preko MS podrske u BG, s tim da ste upisivali ime firme ili vlasnika i adresu firme i maticni broj. To je bio i ostao zvanicni stav za XP pro OS. Ako nesto nije jasno, pojasnicu.
Operator: Prvo HDD koji je oduzet u sudu ne moze biti vracen pa i da kupis 100-tinu apgrejdova jer je on dokaz da je napravljeno krivicno delo i ostaje kao dokaz u sudu i ne moze biti, niti mi je vracen vidim da nisi dobro shvatio ovo u mom slucaju, ako sam ja osudjen kako moze nesto da mi bude vraceno sto je dokaz, sve papire oko poslovaja firme kao i izvode duzan si da cuvas najmanje 5 godina, tako da i tu dokazi za kupovinu postoje. OEM softver i sada se prodaje (imas u Altiu sa sve CD-om da kupis) i CD sa licencom postoji ali prodavac ga prodaje samo uz kupljen racunar ne sme odvojeno (kakve bre verzije na hdd-u, to vazi za brand racunare i laptopove verovatno). Imam 25 CD licenci u kutiji sa uputstvom (XP Home) pa mogu da ti ih slikam i posaljem na meil da vidis da postoji, da se ne bi prepucavali vise jer vidim da nisi upucen ili se pravis pametan, a sta si ti muckao sa naftagasom i kako si kupovao licence ne interesuje me. XP Home vazi takodje i za poslovne korisnike ako je kupljen uz racunar i MS Srbija i nase inspekcije ga priznaju normalno.
:: Gospodine Arnautovicu :: citiram :: CD ne postoji, ako je OEM licenca, jer je to originalna proizvodjacka licenca na HDD-u, kod koje dobijas nalepnicu i nista vise. ( fiskalni racun se nije davao - pricamo za 2001,2002 i 2003 godinu, a ako ste dobili disk na poklon, sta onda!?)
Kupio sam jedan računar sa Win XP Professsional OEM i dobio OEM CD uz njega !!! Isto tako sam dobio OEM CD i za MS Office 2003.
Kada mi se sruši Win ili pukne disk, te CD-ove koristim za reinstal, pozovem MS i ponovo aktiviram XP.
Bas tako radim i ja za svaki racunar instaliram sa CD-a ili gostujem hdd, promenim samo cd key u aktivaciji da mi bude taj sa kucista i pozovem MS srbija i izcitam im ID i to je to. Posto sam neke racunare (licence) reinstalirao-aktivirao i preko 10 puta trazili su mi da im posaljem fakturu i slike nalepnica kao dokaz na meil i onda se pozovem na taj meil i sve OK.
@casper Ti si rekao da si imao CD-ove uz kompjuter i to je ono sto si napisao ! Ti si samo spomenuo da ti je HDD (jednina) oduzet, jer nisi imao fiskalne racune ! Rekao si i da su slikali CD-ove(mnozina) pored kompjutera(mnozina) i da su ti oduzeli HDD-ove koje si ti izvadio ! Dalje, HDD bi ti bio vracen, kada bi se utvrdilo da si imao legalnu licencu i da je prijavljen na tvoje ime/ime firme. The End !
@Gospodinu Arnautovicu,citiram: Kupio sam jedan računar sa Win XP Professsional OEM i dobio OEM CD uz njega !!! Isto tako sam dobio OEM CD i za MS Office 2003.
Molio bih za ime firme kod koje ste kupili disk, a niste prijavljeni kao distributer kompjuterske opreme, a dat Vam je OEM disk(krse zakon). Inace, iz tog razloga se zove OEM - originalna proizvodjacka oprema, znaci dolazi OS sa HDD-om i mozete samo kopirati licencu tj. bekapovati, pa i koristiti na drugom HDD-u prilikom kloniranja na isti ili veci HDD.Za ponovno aktiviranje, samo u ovlastenoj prodavnici/servisu, koji vam je prodao racunar ili drugi ovlasteni servis(govorim o OEM licenci, nisam govorio o drugim licencama). Govorimo sta je po zakonu, ne ono sto pojedine radnje rade, sto nije po zakonu. A ako mislite da lazem ili se pravim pametan, mogu Vas uputiti na razgovor sa pravnikom iz MS-a i inspektorom, koji radi na terenu, pa bi Vam oduzeo te diskove i napisao kaznu, tek da Vas obavestim, jer nemate dozvolu za vlasnistvo nad OEM diskovima(tvrdnja pravnika iz MS-a, ali i inspektora). Da niko ovo nesvati pogresno, govorim sta je po zakonu, a ne ono sto je moje licno misljenje, koje se ne slaze sa tim, ali svejedno je sta ja mislim. Dakle, ako mislite da gresim i to je ok, ali govorili smo sta je po zakonu, a ne sta bi ja/Vi uradili. Na ovu temu, necu vise odgovarati, a ako zelite nastaviti razgovor na ovu temu, obratite mi se na e-mail. Sve najlepse. Ako sam nekog povredio ovim postom, nije mi bila namera, a ni namera da se pravim pametan, vec da Vas obavestim kako to po zakonu funkcionise. Inace niko nema pravo da distribuira OEM disk uz kompjuter, jer je za to namenjena druga vrsta licence, a to sto fizickim licima se gleda kroz prste, druga stvar.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.