aca grskom sma na kompu umesto da pogledam live cd u buntu da vidim kako izgleda.kliknuo boot sa cd umesto reboot i instalirala mi se verzija ubuntu nepotuna .sada mi se prilikom podizanja sistema javlja izbor da li podizem xp ili ubuntu. kako ga skinuti sa kompa.
Mnogo nejasnoca, mnogo zivaca se trazi od onoga ko ti...
03.01.2010. 00:00
status: user broj poruka: 10999
odgovara (od mene). Da li je hard disk particionisan (podeljen na >2 dela)? Da li se Ubuntu smestio na particiju na kojoj je vec bio instalisan XP ili je `seo` na (neku) drugu? Da li se radi o kmpjuteru koji si pomenuo u prethodnom post-u (tamo si napisao da hoces da instalises Vi$tu a ni reci o XP-u)?
Ubaci instalcioni disk windows-a, naravno namesti da ti butuje sa tog diska, kad iskopira sve što je potrebno ponudiće ti između ostalog i opciju da formatiraš particju koju želiš, obično je to C: particija. Obavezno je formatiraj kao NTFS, posle formatiranja particija je prazna, dalje nastaviš sa uobičajenom procedurom instalacije wina. Samo da ti preporučim nemoj Vistu, zaobiđi je u širokom luku.
aca na desk top racunaru imam xp i hteo bih da izbrisem ubuntu.ako to ne moze da li prilikom ponovne instalacije treba nesto jos da se odradi osim klasicne instalacije. vistu hocu na lap topu da instaliram i da izbrisem ubuntu koji je dosao uz njega. nisam siguran na koju je particiju stavio mislim da je na d inace imam dve particije.
Ako ti je XP na jednoj a Ubuntu na drugoj particiji onda...
03.01.2010. 00:28
iz XP-a formatiraj particiju koja sadrzi Ubuntu (XP verovatno `ne vidi` sadrzaj te particije, odnosno smatra je sirovom, neformatiranom). Mozes ovo da ucinis i onako kako ti je objasnio Bax (u vezi laptop-a), dakle upotrebom nekog butabilnog diska sa potrebnim alatima (programima za particionisanje, formatiranje itd.). Pripremi instalacioni disk XP-a, verovatno ce biti potrebno re-instalisati isti jer je Ubuntu izmenio master boot record, pa nakon njegovog brisanja neces moci da `udjes` u XP. Prvo, razume se, presnimi sve fajlove koje hoces da sacuvas na neki eksterni disk (CD-DVD, flash disk...).
Najbolje bi bilo da ti neko sve ovo odradi, a ti da gledas i da ucis...
Svim predlozenim nacinima ostavljas ubuntuov bootloader (grub) na svom MBR, sto moze da pravi probleme.
Prebaci sve podatke koji ti trebaju sa windows particje negde na drugi disk.
Zatim digni ubuntu cd kojim si zabrljao stvar.
Zatim:
Nacin 1 - utvrdjivanje naziva diska
Udji u konzolu - to je veliki crni ekran pre podizanja grafike, ili mali crni ekran za slucaj da bespotrebno dizes i graficko okruzenje - kucaj kada se podigne i kada na pocetku skroz gore levo budes imao znak #
#cd /dev [Enter] #ls -l | less [Enter]
(sada ti se pokazuje gomila fajlova, i moras da nadjes kako ti se zove hard disk - najverovatnije hda ili sda), a zatim da vitids kako se zove particija , npr sda1 ili sda5
Nacin 2 - utvrdjivanje naziva diska
Digni graficko okruzenje ubuntu sa live cd otvori terminal kucaj
# gparted
Tu ti se otvara ubuntu alat za formatiranje i particioniranje odatle mozes da formatiras, sve, ali ti je i dalje ostao grub na MBR
(u gornjem primeru `of=/dev/hda` je `of=/dev/nazivtvoguredjaja` koji si utvrdio na jedan od opisana dva nacina). Sada si potpuno ocistio sve sto je ikada bilo na disku, ukljucijuci i sva cetiri MBR, i HDD vratio u stanje kakav je bio nakon proizvodnje.
Dakle, posto si bekapovao ono sto ti treba, resenje je...
03.01.2010. 21:06
sledece: potpuni format obe particije (NTFS) koriscenjem nekog butabilnog disk partition managera, nakon cega sledi instalacija XP-a (ili Win7, Vi$tu zaboravi).
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.