Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Win XP Win 7 vs. Mac OSX 10.6 (politika cena)
STRANA 1 OD 2  
MaliAbner Win XP Win 7 vs. Mac OSX 10.6 (politika cena) 07.12.2009. 11:48 T22592

status: user
broj poruka: 7769
Win XP = 13,750
Win 7U 64bit = 17,500
(obe navedene cene su za OEM znaci uz racunar)

Mac OS X 10.6 Snow Leopard = 3.390,00
Mac OS X 10.6 Snow Leopard Family Pack =5.190,00

Ko je ovde lud a ko zbunjen, MS je definitivno veliki monopolista posto ja stvarno ne znam kako drugacije objasniti da Apple prodaje OS za 20% cene MS-a.

Mozda je vreme za staviti prst na celo i otisnuti se u druge vode.

Tomato Republic Of Serbia !!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
milosikaca Re: Win XP Win 7 vs. Mac OSX 10.6 (politika cena) 07.12.2009. 12:02 #167161

broj poruka: 1081
sve je to tacno al mozda gresim mac(apple) racunari su dosta skuplji od desktop racunara...al da je OS jeftiniji na mac-u jeste.

AMD Athlon II X2 250@3Ghz@V1AX@700rpm
Asus M4A785TD-M EVO
2*1GB DDR3 OCZ@1600Mhz
ATI HD4200 128MB DDR3@1333Mhz
PC power cooling and silencer 500W@TT V9
640GB samsung X2,160GB samsung

:: Win XP = 13,75
:: Win 7U 64bit = 17,50
:: (obe navedene cene su za OEM znaci uz racunar
::
:: Mac OS X 10.6 Snow Leopard = 3.390,0
:: Mac OS X 10.6 Snow Leopard Family Pack =5.190,0
:: Ko je ovde lud a ko zbunjen, MS je definitivno veliki monopolista posto ja stvarno ne znam kako drugacije objasniti da Apple prodaje OS za 20% cene MS-a
:: Mozda je vreme za staviti prst na celo i otisnuti se u druge vode
:: Tomato Republic Of Serbia !!!
dz0ni ... 07.12.2009. 12:06 #167163

broj poruka: 880

Nije dosta, nego bolesno su skuplji.... a to Mac OS X ne mozes da instaliras ``legalno`` na PC.
To je obicno navlacenje, kao sistem im je jeftin, a hardware uzas.. bolest. Ne bi to kupio da mi neko plati.
A i sistem Mac OS X je po meni kopija linuxa i gnome-a sa par dodatnih njihovih funkcija i sad se kao placa...
Equinoxe Re: 07.12.2009. 12:38 #167179

broj poruka: 12057

Ma važi što će normalna osoba da da 150,000+- dinara za Core 2 Duo mašinu 2 GB RAM-a, i neku bednu grafiku tipa Radeon 2600XT, 9500GT ili šta ja znam.

Sklopim sebi vremeplov za te pare sa sve windowsom.

A drajvere za MAC OS X za egzotični hardver nećete naći i tu se priča završava. Recimo postoje funkcionalni drajveri za 3450 radeona, koji ne rade nikako sa 3470. Do viđenja i prijatno.

CrowBgd Re: Re: 07.12.2009. 12:44 #167183

broj poruka: 1376
ahahahahaaaaaaaaaaaaa vremeplov car si . Mac je cirto izivljavanje,imam priliku skoro svaki dan da od kume jasem njen mac lap top ,nista to nije oblje od mog asusa a za te pare sto rece bax kuopim pola radnje delova i sklopim nasu kuci
https://www.berzapasa.com
https://www.digitalcowboy.proit.org/

:: Ma važi što će normalna osoba da da 150,000+- dinara za Core 2 Duo mašinu 2 GB RAM-a, i neku bednu grafiku tipa Radeon 2600XT, 9500GT ili šta ja znam
:: Sklopim sebi vremeplov za te pare sa sve windowsom
:: A drajvere za MAC OS X za egzotični hardver nećete naći i tu se priča završava. Recimo postoje funkcionalni drajveri za 3450 radeona, koji ne rade nikako sa 3470. Do viđenja i prijatno
Daum .. 07.12.2009. 12:47 #167187

broj poruka: 12796
Stavi ti prst na celo pa izracunaj koliko ti para treba za jedan iMac od 24 incha. Preko hiljadu evra prijatelju, a pritom dobijas core2duo 2.4ghz 4GB DDR2 800mhz, i 8600GS...

Evo ti primer cena sa berze:

Core2Duo E3200, 2.4ghz - 35 evra
Asus P5QL-SE - 60 evra
Kingston 4 x 1GB DDR2 800mhz - 40 evra
Gainward 8600GT (koji je mnogo jaci od 8600GS koji je ustvari 8400gt) - 40 evra
Seagate od 500gb - 38 evra
Chieftec od 350w - 30 evra

Sve ovo izadje 245 evra, i ajde, da uzmes PVA panel koji ide u iMac, barem Dell 2408wfp, koji kosta 750 evra, ne izadje te komp, ni 1000 evra, pa ti stavi sad prst na celo...

mkukic ... 07.12.2009. 13:43 #167206

broj poruka: 2591
Sta vredi sto je OS 5 puta jeftiniji kada ga je nemoguce instalirati na bilo koji racunar (legalno jer se ovde i radi o legalnim OS-ima) koji nije izasao iz hala Apple-a, a da bi kupio neki Apple racunar stvarno treba da ne znas sta ces sa parama jer, kao sto je Daum naveo u svom primeru, slicna `obicna konfiguracija` ce te izaci 5 puta jeftinije... Pa ti onda gledaj sta je isplativije...

Imao sam prilike da radim i na originalnom iMac-u, upravo na tom od 24`` i na slicnoj konfiguraciji jer je samo procesor bio jaci - koliko se secam na 2.8GHz, koji je inace placen sicusnih 170 000 din, a i na Leopardu koji je bio instaliran na lap top-u i mogu reci da je sistem zaista OK, ima tu korisnih stvari i sa onim njihovim skriptama, koje mogu cak i gotove da se skinu sa neta, moze dosta toga da se automatizuje, ali nista sto bi opravdalo tu cenu...
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

Daum ... 07.12.2009. 14:14 #167229

OS je odlican, tu nema sta, ali HW koji oni pakuju za njega je precenjen...
Ona konfiguracija koju sam naveo ide upravo u iMac 24`...

MaliAbner Sedi dole, nedovoljan 1 !!! 07.12.2009. 14:46 #167252

Svi od reda ste promasili temu, poredio sam samo soft nista gvozdje i to...

Ali ako cemo da poredimo i gvozdje svaki firmirani racunar je bezobrazno skup u odnosu na sklopljen iz komponenti.

Equinoxe Re: Sedi dole, nedovoljan 1 !!! 07.12.2009. 15:03 #167260

Dobro, hajde da poredimo softver.

Slažem se OS X jeste stabilniji. Ali tu stabilnost (koja uopšte nije loša sa Sedmicom) ne bih menjao za ono šta sve sa Windowsom možeš da radiš: koji software da instaliraš i sa kojim hardwarerom da ga koristiš. To je neprocenljivo za mene. Treba tako nešto naterati da radi. Kad svo što Windows može i podržava, bude mogao i OS X biće milion zilion.

I OS X ima svoje bubice.

:: Svi od reda ste promasili temu, poredio sam samo soft nista gvozdje i to..
:: Ali ako cemo da poredimo i gvozdje svaki firmirani racunar je bezobrazno skup u odnosu na sklopljen iz komponenti
mkukic Re: Sedi dole, nedovoljan 1 !!! 07.12.2009. 15:23 #167268

broj poruka: 2591

Mozda deluje da smo omasili temu, ali svi smo fakticki objasnili zbog cega stvari stoje tako kako stoje... MAC OS X jeste jeftiniji, ali njega mozes da instaliras samo na Apple-ovim masinama koje su vrlo skupe... Sta vredi i da OS kosta i dinar kad mozes samo da se slikas sa njim ako nisi dao hiljadu i vise eura za komp koji ga podrzava...

****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

:: Svi od reda ste promasili temu, poredio sam samo soft nista gvozdje i to..
:: Ali ako cemo da poredimo i gvozdje svaki firmirani racunar je bezobrazno skup u odnosu na sklopljen iz komponenti
JOSILENKO ... 07.12.2009. 16:13 #167284

broj poruka: 1013
da ne pominjem to sto OS nema podrsku za autocad i max, i ko zna za sta sve ne...
Svakako, da ne znam sta cu sa parama, i da se bavim nekim drugacijim poslom, mozda bi i razmisljao o OS vs windows. Ovako...

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
CrowBgd ... 07.12.2009. 16:30 #167290

broj poruka: 1376
A da umesamo i LInux u pricu sa Macom i Winom nda vec dobijamo papazijaiju oja po meni ide ovako.
Linux je free stavis ga di oces i radi
Win se placa pa se igraj do mile volje ali opet na sta oces
Mac Os X Y Z je toliko koliko ja ali . . . . masina osta da napravis 2 koje ce da imaju ,jedna linux za jet zbog virusa ,a druga Win 7 za igranje.\
Fck Apple . Covek je jednostavno treba da odgleda pirates of silicon valley
http://www.imdb.com/title/tt0168122/ i da shvati Apple filozofiju........mozda.........
https://www.berzapasa.com
https://www.digitalcowboy.proit.org/

Erestun re 07.12.2009. 16:31 #167292

broj poruka: 1797
Ni puskom me ne bi naterali na Mac.

Pisko Politika je politka 07.12.2009. 16:51 #167310

broj poruka: 6650
Ko` voli, nek` izvoli. U ovom slučaju, to je exclusiva... pa se plaća ako ne na ćupriji ono na mostu.
Samo da se dodam: ma kur moj je apple stabilniji, kada bi windowsu skljaštrili mogućnost da se sve živo na njega instalira - u obimu koliko to nije moguće na Mac-u, i on bi bio sigurno stabilniji tj. bio bi (pošto je i sada stvarno stabilan) sigurno bolji od Mac-a i raznih mačka OS-eva. Ako ništa, ima višestruko veću armiju korisnika i developera.
Treba tu biti realan i iskren. ZATO je cena tolika. Može im se.
Ebo to: stabilan je. Samo ništa ne radi na njemu. Skoro.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

gile23 ... 07.12.2009. 17:01 #167320

broj poruka: 9121
Instalirao covek Mac (Beretaxx) na PC, pricamo mi samo nesta covek odjednom, dolazi ponovo sta bi, ubio se sistem, odakle pises sa Open Suse-a. Taj Mac se svi tripuju da je nesto sranje ne na kvadrat nego na kub., jedino sto sam primetio dok gledam ove video tutorijale sve Macovi nigde da neko radi na Win-u. Prvo Win 7 je veoma stabilan, moze jedno 10 puta vise programa da se instalira nego na Mac, ima mnogo vise developera za Win nego za Mac, razlika u ceni je tolika jer im se moze. A taj iMac bi samo budala kupila, za te pare moze da se kupi 10 konfiguracija iste jacine, sa nekim normalnim monitorima, ima na benchu test onog Apple misa (7000 din.), pa Razer od 7k ubija tog misa u pojam. Nije dzabe toliko Amera na Win-u, a kod njih je Mac najjeftiniji. Jedino sad kazu da ce Netbook koji ce apple da izbaci biti dzabe, e to me bas zanima :).

Pozdrav!
MaliAbner Re: Politika je politka 07.12.2009. 19:24 #167406

Jeb.s ga Pisko,
Ali i dalje ostaje ono koliko ta armija vredi, ako su sve neke T34-vorke naspram jednog TIGRA tesko da ce valjati.
Kad pobledam na cemu rade profesionalci prosto upada u oci i ne mogu a da ne shvatim da svi rade na jabuki.

@JOSILENKO
Uvazeni kolega pogledaj malo forume i shvatices da ono sto si naveo moze i na `mackama` da se pokrene, mada ovde moram da se ogradim posto ja to licno nisam probao.

:: Ko` voli, nek` izvoli. U ovom slučaju, to je exclusiva... pa se plaća ako ne na ćupriji ono na mostu
:: Samo da se dodam: ma kur moj je apple stabilniji, kada bi windowsu skljaštrili mogućnost da se sve živo na njega instalira - u obimu koliko to nije moguće na Mac-u, i on bi bio sigurno stabilniji tj. bio bi (pošto je i sada stvarno stabilan) sigurno bolji od Mac-a i raznih mačka OS-eva. Ako ništa, ima višestruko veću armiju korisnika i developera
:: Treba tu biti realan i iskren. ZATO je cena tolika. Može im se
:: Ebo to: stabilan je. Samo ništa ne radi na njemu. Skoro
:: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
savcic Da dodam,... 07.12.2009. 21:50 #167456

broj poruka: 212

Da dodam. Na MAC racunarima komponente su sam vrh, apple ima takvu politiku sa Intelom da oni dobijaju srce svega, i njihovih 2,4GHz je kao 3,0GHz na ovome sto mi sklapamo. Kod njih je sve intel i samim tim ta kompitabilnost je daleeeeko jaca od ovoga sto sklapamo ovo je Asus, ovo Intel, ovo Miki, ono Pera,.... PWA paneli su oko 800e bolji neki a ovde dobijes LED EKRAN, koji pored kvaliteta izgleda fantasticno. Jesu povecali marzu ali ne mnogo jer su stvarno kvalitetni. A i sve je to tako lepo fensi upakovano u monitor, nema kablova, nema buke, ne znas ni da li radi,.... S tim da su svi zaboravili da se dobije tastatura i mis, mis je sranje ali je zato tastatura vrh. Ja imam Wave Logitech i kad odem kod drugara i sednem za njegovu mac tastaturu sve kucamo daleko brze i lepse je sve rasporedjeno!
DELL JE TAJ KOJI IMA MARZU VELIKU A NE NUDI NISTA POSEBNO SEM BRENDA!
JOSILENKO Re: Re: Politika je politka 07.12.2009. 22:11 #167462

broj poruka: 1013
Ne zezaj... nisam znao to. Pricao sam sa jednim MAC fanom pre pola godine i on mi rece da ne moze. On radi u archicad i maya. A jel moze na linoxima da se pokrene max i autocad?

:: @JOSILENK
:: Uvazeni kolega pogledaj malo forume i shvatices da ono sto si naveo moze i na `mackama` da se pokrene, mada ovde moram da se ogradim posto ja to licno nisam probao
Daum Re: Da dodam,... 07.12.2009. 22:11 #167463

Al` ga odvali sad... :(

:: Da dodam. Na MAC racunarima komponente su sam vrh, apple ima takvu politiku sa Intelom da oni dobijaju srce svega, i njihovih 2,4GHz je kao 3,0GHz na ovome sto mi sklapamo
:
gile23 Re: Da dodam,... 07.12.2009. 22:27 #167472

Ajde uporedi mi tu Mac tastaturu sa Logitech G19, pa ces ti videti sta je kvalitet :). Mis je sranje na kub, Razer ga odvali od zivota, to sto se ne cuje, ja za te pare kupim Lenovo laptop koji je prvo prenosiv, performansi ako ne i bolji od tog imac-a jer u njega ide Hardware za laptop. A monitor na win mozes da stavis koji hoces, ako bas hoces Dell-a sa tim panelima ali naravno moras da se otvoris :). A to da procesor radi na 2.4GHZ a kao da radi na 3GHZ to je zbog laganog sistema, ali ja za taj procesor koji je tamo ubacen mogu da kupim I7 i pola maticne koji moze da odvali taj procesor troduplo minimum u kom hoces testu! Jedino fancy sto bih im uzeo je iPhone i to pored HTC Hero tesko, i onaj Mac Air posto je dizajnerski odlicno odradjen ali je zato odvaljen od cene :). Mac racunari su cista fenserica, a ako hoces fensericu uzmes MSI-jev sistem touch screen ekran mis i tastatura ti ne trebaju sve je u monitoru tu iMac nema sta da trazi :).

Pozdrav!

:: Da dodam. Na MAC racunarima komponente su sam vrh, apple ima takvu politiku sa Intelom da oni dobijaju srce svega, i njihovih 2,4GHz je kao 3,0GHz na ovome sto mi sklapamo. Kod njih je sve intel i samim tim ta kompitabilnost je daleeeeko jaca od ovoga sto sklapamo ovo je Asus, ovo Intel, ovo Miki, ono Pera,.... PWA paneli su oko 800e bolji neki a ovde dobijes LED EKRAN, koji pored kvaliteta izgleda fantasticno. Jesu povecali marzu ali ne mnogo jer su stvarno kvalitetni. A i sve je to tako lepo fensi upakovano u monitor, nema kablova, nema buke, ne znas ni da li radi,.... S tim da su svi zaboravili da se dobije tastatura i mis, mis je sranje ali je zato tastatura vrh. Ja imam Wave Logitech i kad odem kod drugara i sednem za njegovu mac tastaturu sve kucamo daleko brze i lepse je sve rasporedjeno
:: DELL JE TAJ KOJI IMA MARZU VELIKU A NE NUDI NISTA POSEBNO SEM BRENDA!
Equinoxe Re: 07.12.2009. 22:49 #167493

Ma kakve vrh kompoente, sad će intel posebnu turu da štancuje za Apple, škljoca im kugla baš. Samo fensi i kvalitetno upakovan klasični računar. O displejevima ne govorimo, dispjej nije računar, bar sa komponentama u kućištu veze nema.

A kvalitetan displej i te kako može da se nabavi a da nije apple. Samo DELLova IPS / PVA serija za primer.

I tastatura ima kvalitetni i miševa i čega god hoćeš boljeg appleovih za manje pare. Mighti mouse koliko je 60-tak ovra sa dva dgumeta....odmah XXL ludačka košulja.

savcic Pa pazi ovako,... 07.12.2009. 23:15 #167518

broj poruka: 212

Bio sam na seminaru sa faxom u stockholm-u. I tamo su se radili neki testovi CPU (voltage,clock,...), izmedju ostalog su bili na meti brend name racunari. Gde se prikazivala ploca 3x3m a to su ustvari odstampani procesori, oni su svi spojeni. O celom krugu na krajevima su Celeroni,pa onda prsten pre njih su ne znam malo kvalitetniji,pa prsten ispred jos kvalitetniji i tako dalje,... a tip koji radi u Londonu za Microsoft kaze da uglavnom ono srce te ploce dobija Apple i Dell. E sad ko kaze da ne radi komp brze zbog kompitabilnosti hardwera ja mislim da gresi. Intel ploca sa intel procesorom, govori sve. E sad jos koje HDD koriste i koju ram memoriju... Zasto sve produkciske kuce koriste MAC, stabilnost, sigurnost, brzina... MAC PRO ono je zver, ploca sa CPU ubodena na plocu 16GB rama, 3TB HDD, sad su ubacili SCSI HDD! Grficka SLI ATI Radeon HD 4870 512MB GDDR5. XENON CPU a sad i i7 tako da ko kaze da je lose zivi u zabludi. Monitor LED 24` i 26`.
Equinoxe Re: 07.12.2009. 23:17 #167522

Ozbiljne produckijske kuće Imaju AVID systeme, sa HP XW radnim stanicama i Dual Quad Xeonima na primer + Avid Unity kao server. Pojede Apple za doručak što se hardware-a tiče.

obradmi Moje misljenje za MAC to su svetski prevaranti 07.12.2009. 23:26 #167533

broj poruka: 7722
Uzmu lovu na dizajn jedino.Ne moze OS da donese neko ubrzanje na istom hardveru.Bili su nekada brzi od x86 cpu i do 4 puta kada su imali IBM CPU ,ali trka Intel ,AMD sustigla ih je pa su presli na x86 .Jeste stabilniji Mac OSX 10.6 manje rupa od win na net -u ,ali ne vredi te pare.SGI radi na Suse Linuxu ne treba im MAC.
gile23 Re: Pa pazi ovako,... 07.12.2009. 23:47 #167546

Windows je veoma stabilan, to sto si ti naveo je cist server, ali to nije namenjeno nama normalnim korisnicima nego firmama kojima treba kvalitetan i stabilan server, bilo bi super kada bi rekao cenu te dole konfiguracije pa da vidimo kakav Windows server moze da se napravi za te pare, mada manje firme kod nas ali i neke vece idu Linux servere jer nemaju virusa, veoma su laki i odlicno se drze, pogotovu kada je Linux dzabe a ovaj Win ili Mac se placa. Ali me najvise cudi sto su svi video tutorijali za Photoshop i Ilustrator na Mac-u, a ne na Windows-u ?

Pozdrav!

:: Bio sam na seminaru sa faxom u stockholm-u. I tamo su se radili neki testovi CPU (voltage,clock,...), izmedju ostalog su bili na meti brend name racunari. Gde se prikazivala ploca 3x3m a to su ustvari odstampani procesori, oni su svi spojeni. O celom krugu na krajevima su Celeroni,pa onda prsten pre njih su ne znam malo kvalitetniji,pa prsten ispred jos kvalitetniji i tako dalje,... a tip koji radi u Londonu za Microsoft kaze da uglavnom ono srce te ploce dobija Apple i Dell. E sad ko kaze da ne radi komp brze zbog kompitabilnosti hardwera ja mislim da gresi. Intel ploca sa intel procesorom, govori sve. E sad jos koje HDD koriste i koju ram memoriju... Zasto sve produkciske kuce koriste MAC, stabilnost, sigurnost, brzina... MAC PRO ono je zver, ploca sa CPU ubodena na plocu 16GB rama, 3TB HDD, sad su ubacili SCSI HDD! Grficka SLI ATI Radeon HD 4870 512MB GDDR5. XENON CPU a sad i i7 tako da ko kaze da je lose zivi u zabludi. Monitor LED 24` i 26`.
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs