dakle,problem je sledeci-drugarica ima neki `jabuka` lap top i na njemu Mek na c particiji,ubuntu na d particiji,i xp na e particiji...Iz nekog razloga su se izgubile opcije butovanja operativnih sistema,ne moze da bira da se podigne linux ili xp,samo mek radi...Kakva je procedura da se podigne ubuntu i xp ponovo???Nikad nista slicno nisam radio,pa mi ovo predstavlja izazov,pa bih molio za neka objasnjenja...
Pa sa tripl bootom od kojih hejedan OS X nisam imao susret a sa 2 Linuxa i Win je ok. E sad jedino sa Live Cdpm Ubuntua da popravis Grub predpostavljam https://www.berzapasa.com
Pretpostavljam da je MAC-ov multi boot tu primaran pa je njega potrebno dopuniti... Nisam to radio na MAC-u ali ako je slicno kao u Linuxu onda se samo dopisu vrednosti (u Ubuntu recimo u menu.lst)... **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
kako mislis repair? ubuntu i win su bili nedavno podignuti,i bili su u dobrom stanju,samo se izgubila opcja da se butuju...da li raditi repair butovanja(i kako) ili podici oba sistema ponovo(i kako)
Crow,sta je grub? Pocetnik sam u svemu ovome,pa bi mi malo detaljnija objasnjenja puno pomogla
Kao sto sam vec rekao, ako je MAC-ov Boot camp primaran nece pomoci repair jer ce verovatno ponovo videti samo sebe... Najverovatnije ce biti potrebno rucno dodavanje ovih instalacija u neki tamo menu.lst (ako tako nesto postoji u MAC OS X - u) ili da se skine neki program koji je pandan EasyBCD-u u Win-u. **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Mac boot manager je obicno firmware - bar na onome sto sam ja video, a daleko od toga da sam video puno Mac-ova. Posto su u njemu `nestale` opcije, moguce je da je drugarica radila neki update OS-a, ili update samog firmware.
Da bi uradio bilo sta, potrebno je da prvo tacno vidis koja je masina u pitanju, koja verzija OS, koja verzija firmware, i da li su dostupdni apdejti na appledotcom. Onda da izvrsis apdejt na najnoviju verziju, ali iskljucivo po uputstvima. Po tim uputstvima podesavas i multiboot.
Ako izvrsis pogresan apdejt firmware, imas sanse da s*ebes masinu, zato pazi.
Razliciti su boot menadzeri u zavisnosti od toga da li je Mac OS 9 ili Mac OS X (10) - Drive Setup (Mac OS 9) System Disk Utility (Mac OS X). Svaki ima svoje specificne instrukcije.
Poenta je da, za razliku od pristupa PC, treba prvo detaljno i natenane prouciti koju verziju stavljas na sta.
Takodje, ako skidas ubuntu moras skinuti verziju za mac, a iz tvog opisa nije jasno zasto ti ubuntu uopste treba kad je vec na HDD - samo ga treba butovati dovodjenjem mac boot menadzera u funkcionalno stanje.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647155. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.